facelift

Ovo je novi Opel Crossland, izgubio je oznaku X pored imena

08.10.2020 u 08:29

Bionic
Reading

Nakon nove generacije Mokke, Crossland sada također nosi nepogrešivo novo lice marke. I baš kao i Mokka, novi Opel Crossland sada više nema oznaku 'X' pored svog imena

Opel je objavio kako je ažurirao svoj srednji po veličini crossover/SUV, koji se smjestio između nove Mokke i Grandland X-a. Novi Crossland je sada svjež i kompaktan izvana, vrlo prostran i svestran iznutra uz ležeran SUV izgled. Da podsjetimo, Opel Crossland X je predstavljen u Berlinu 1. veljače 2017., a javnu premijeru imao je na 87. salonu automobila u Ženevi u ožujku 2017. Crossland X je naposlijetku stigao na tržište krajem lipnja 2017.

Već u prosincu 2012. godine postalo je poznato da se, uz mali automobil i kombi, u suradnji s PSA Grupom razvija i nasljednik Opel Merive B. Godinu dana kasnije najavljeno je da će se odustati od suradnje u segmentu malih automobila, već će se suradnja proširiti na laka gospodarska vozila u segmentu malih automobila. Crossland X je prvo vozilo koje se na tržište pojavilo kao rezultat ove suradnje. Peugeot 2008 II i druga generacija Citroëna C3 Aircross-a pandani su Crosslandu X iz PSA Grupe. Uz Opel Grandland X, u listopadu 2017. godine predstavljen je još jedan Opelov model iz suradnje s PSA-om, Opel Crossland X. On se temelji na platformi EMP2, na kojoj se temelje druga generacija Peugeota 3008 predstavljena 2016. godine i DS7 Crossback predstavljen na autosalonu u Ženevi 2017. godine.

Nakon nove generacije Mokke predstavljene prije nekoliko tjedana, Crossland sada također nosi nepogrešivo novo lice marke. I baš kao i Mokka, novi Opel Crossland sada više nema oznaku 'X' pored svog imena. Opelova poboljšana šasija i upravljač odgovaraju modernom izgledu. Novost je i sportska oprema GS Line + i prilagodljiva kontrola proklizavanja IntelliGrip za sve podloge po kojima se vozi.

Novi 'Vizor' Opel Crosslanda čini njegov prednji izgled nepogrešivim i proteže se preko cijelog prednjeg dijela vozila ispod razine poklopca motora: SUV je vizualno širi; istodobno je vidljivo manje elemenata, tako da prednja strana izgleda kao da je izrađena od jednog dijela. Legendarni Opel 'Blitz' simbol munje ponosno stoji u središtu Vizora, koji će obilježiti sve nove Opelove modele u daljnjem tijeku 2020-ih, a u budućnosti će kombinirati dodatne vrhunske tehnologije.

Straga, tamno obojena stražnja svjetla još više ističu karakteristični Opelov dizajn svjetala. Vrata prtljažnika u crnoj boji s visokim sjajem (dostupna zajedno s crnim krovom) čine novi Crossland širšim i djeluje jačim.

Također su novost prednja i stražnja zaštita potkonstrukcije (obojena srebrnom bojom u vrhunskoj opremi Ultimate), LED svjetla za maglu (s kromiranim dekorom u modelima Ultimate i Elegance), kromirani pragovi vrata za modele Ultimate i elegantni naplatci od lakih legura. Novi 16-colni naplatci dostupni su u srebrnoj, dvobojnoj crnoj boji visokog sjaja ili čisto visokoj sjajnoj crnoj boji, a 17-colni naplatci dostupni su u dvobojnoj crnoj boji visokog sjaja ili crnoj boji visokog sjaja.

S novim GS Line + sada je na raspolaganju ekstra sportska oprema. Obloga uključuje crne 17-colne alu naplatke, crni krov, karakterističnu crvenu liniju s potpisom, ergonomska sjedala s certifikatom AGR (Aktion Gesunderback e.V. ili kampanja za zdravija leđa) za vozača i suvozača, LED stražnja svjetla i krovne šine. To ovaj kompaktni SUV čini dopadljivim.

Velikodušan osjećaj prostora i prvoklasna ergonomska aktivna sjedala sprijeda čine Crossland idealnim čak i za duga putovanja. SUV također impresionira visokom razinom varijabilnosti. Klupa stražnjih sjedala može se podijeliti u omjeru 60/40 i može se pomicati po dužini do 150 milimetara. Kao rezultat, volumen prtljažnika u kratkom vremenu raste s 410 na 520 litara, što je vrhunski rezultat u ovoj klasi vozila. Ako su stražnja sjedala u potpunosti preklopljena, mjesta ima čak 1255 litara.

Vozači koji vole dinamičniju, sportskiju vožnju mogu uživati ​​u dalje razvijenoj šasiji sa znatno poboljšanom dinamikom vožnje. Opelovi inženjeri u Rüsselsheimu odabrali su i podesili nove opruge i amortizere za McPherson ovjes prednje osovine i osovinu torzijskih greda straga. Uz to, upravljanje je optimizirano za bolji osjećaj kad je riječ o težištu vozila i povećanu preciznost upravljanja. U kombinaciji, šasija Crosslanda, prema Opleu, nudi savršenu ravnotežu udobnosti i okretnosti.

Crossland s IntelliGrip funkcijom

Kupci Crosslanda mogu se veseliti prilagodljivoj kontroli proklizavanja IntelliGrip (dostupan od početka 2021). Sustav nudi optimalan prijenos snage na asfaltu, šljunku ili u zimskim uvjetima na cesti. IntelliGrip za to ima spremnih pet načina vožnje:

Normalno/na cesti: 'Normal' način rada aktivira se čim Crossland krene. Elektronički program stabilnosti ESP i kontrola proklizavanja ASR dizajnirani su za svakodnevnu uporabu u normalnim uvjetima - savršeni na autocesti, regionaknim cestama ili u gradu.

Snijeg: Način vožnje 'Snow' osigurava najbolju vuču čak i na zaleđenim i snježnim cestama. Kontrola proklizavanja kontrolira klizanje prednjih kotača, koči kotač i prenosi pogonsku silu na drugi prednji kotač. To omogućuje najbolji mogući pogon pri brzinama do 50 km/h.

Teren/blato: Način 'Mud' omogućuje veće proklizavanje kotača. Ovo namjerno okretanje kotaća s najmanje prianjanja na početku osigurava uklanjanje blata i gume se mogu povratiti trakciju. Istovremeno, na kotač s najboljim prianjanjem se primjenjuje najveći okretni moment. Način rada aktivan je do 80 km/h.

Pijesak: Ovaj 'Sand' način sinkronizira okretanje pogonskih kotača i sprečava ukopavanje kotača u pjeskovitom tlu.

ESP isključen: Do brzine od 50 km/h, ova 'OFF' postavka isključuje ESP i ASR, a vozaču ostavlja punu kontrolu. Pri brzinama većim od 50 km/h, IntelliGrip se iz sigurnosnih razloga automatski vraća u normalni način rada.

Bez obzira na način vožnje, putnici u Crosslandu su uvijek optimalno povezani sa svojim digitalnim okruženjem. Postoji izbor informacijsko-zabavnih sustava nazvanih Radio BT, Multimedia Radio i Multimedia Navi Pro s 8-inčnim dodirnim zaslonom u boji. Multimedijski uređaji mogu se povezati na Apple CarPlay i Android Auto. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično puniti induktivno tijekom rada. Uz to, Crossland opcionalno nudi uslugu 'OpelConnect'. Navigacija LIVE (Usluge navigacije LIVE dostupne su besplatno tijekom 36 mjeseci nakon aktivacije. Nakon toga potrebno je platiti usluge navigacije uživo.) s informacijama o prometu u stvarnom vremenu i trenutnim cijenama goriva, kao i izravna veza s pomoći u kvaru i hitnim pozivima, čini putovanje još opuštenijim.

Euro 6d benzinski i dizelski motori: vrhunske performanse, male emisije

Novi Opel Crossland na izbor ima učinkovite benzinske i dizelske motore zapremine 1,2 i 1,5 litara. I benzinski motori sa 83 KS (61 kW) do 130 KS (96 kW) i dizelski motori sa 110 KS (81 kW) i 120 KS (88 kW) već zadovoljavaju stroge Euro 6d emisijske standarde.

Napredna tehnologija osvjetljenja i inovativni sustavi pomoći

S brojnim vrhunskim sustavima pomoći u Opel Crosslandu putovanja su još opuštenija i sigurnija. Prilagodljiva full-LED prednja svjetla sa svjetlima u zavojima, podrškom za duga svjetla i automatskom kontrolom dometa prednjih svjetala osiguravaju najboljeu vidljivost čak i u mraku. Neki od najvažnijih sustava pomoći novog Opel Crosslanda su: Head-up zaslon - projicira najvažnije podatke o brzini, navigaciji i sustavima pomoći izravno u vozačevo vidno polje; Upozorenje na prednji sudar s automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pješaka aktivno je od 5 km/h. Nadgledanje udaljenosti od vozila ispred, ako se vozilo prebrzo približi vozilu ispred ili pješaku, vozač se o tome obavještava tonom upozorenja i porukom na zaslonu s informacijama o vozaču. Ako postoji rizik od sudara, priprema se sustav kočenja i, ako je potrebno, pokreće se kočenje u nuždi kako bi se smanjile posljedice mogućeg sudara. Pri brzinama manjim od 30 km/h, vozilo se potpuno zaustavlja, a između 30 i 85 km/h sustav smanjuje brzinu udara za maksimalno 22 km/h. Vozač mora neovisno kočiti preko ovog praga.

Nadalje, tu su: Pomoćnik za traku (Lane Departure Warning) upozorava vas ako nenamjerno napustite traku pri brzinama većim od 60 km/h s tonom upozorenja i lampicom indikatora na zaslonu s informacijama o vozaču. Otkrivanje pospanosti (Driver Drowsiness Alert) otkriva znakove moguće pospanosti vozača na temelju ponašanja upravljača i vremena vožnje te izdaje vizualno i zvučno upozorenje u tri faze.

Panoramska kamera za vožnju unatrag (Panorama Rear View Camera) od 180 stupnjeva prikazuje cijelo područje iza vozila i podupire vožnju unatrag smjernicama za upravljanje na zaslonu u boji infotainment sustava. Prošireni automatski pomoćnik za parkiranje prepoznaje prikladna parkirna mjesta i automatski ih usmjerava prema van i van. Vozač mora upravljati samo zupčanicima i pedalama.

Upozorenje na mrtvi kut (Side Blind Spot Alert) na oba vanjska ogledala (aktivno između 12 i 140 km/h). Prepoznavanje prometnih znakova (Automatic Park Assist) prikazuje ograničenja brzine i njihovo ukidanje odgovarajućim prometnim znakovima na zaslonu s informacijama o vozaču. Inteligentni regulator brzine i ograničivač brzine (Cruise control with speed limiter), zajedno s prepoznavanjem prometnih znakova, omogućuje brzo podešavanje brzine.

Novi Opel Crossland moći će se uskoro naručiti, a bit će dostupan kod Opel distributera početkom 2021. godine.

  • +9
Opel Crossland Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel