test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën C3 Aircross; simpatičan crossover SUV koji nudi obilje mogućnosti personalizacije

27.02.2020 u 08:20

Bionic
Reading

Naš testni model je imao PureTech 110 benzinski trocilindrični 1,2-litreni turbomotor snage 110 KS, koji ubrzava za solidnih 10,1 sekundu uz krajnju brzinu od 183 km/h

Citroën, francuski proizvođač automobila koji je prošle godine na razne zanimljive načine proslavio stogodišnjicu svoga postojanja, nikada nije oskudijevao kad je riječ o zanimljivim modelima automobila. Bilo je tu naravno i uspona i padova, i sjajnih i onih malo manje sjajnih modela, ali nikada, baš nikada nas ovaj proizvođač nije ostavljao ravnodušnima. I mnogima je, baš poput autora ovih redaka, Citroën bio upravo prvi vlastiti automobil – Dyane. I ako išta možemo reći, a da obuhvatimo sve Citroënove modele od prvoga do onih najnovijih – njihovi automobili su nam uvijek bili tu negdje pri ruci, dostupni, udobni, zanimljivi, inovativni.

Ništa manje zanimljiv nije niti model koji smo imali na jednotjednom testu, a riječ je o modelu Citroën C3 Aircross, točnije modelu FEEL PureTech 110 S&S BVM6. Model C3 Aircross za europsko tržište je kompaktni crossover SUV predstavljen u lipnju 2017. godine u Parizu. Oni bolji poznavatelji će znati da je upravo ovaj model legitimni nasljednik modela C3 Picasso za europsko tržište, dakle modela koji je po svom određenju zapravo bio MPV – višenamjensko vozilo, koje se proizvodilo od 2008. baš do početka izlaska na tržište upravo našeg modela C3 Aircross.

Citroën C3 Aircross je najavljen te 2017. godine konceptnim modelom spremnim za proizvodnju pod nazivom C-Aircross predstavljenim javnosti na autosalonu u Ženevi nekoliko mjeseci ranije, i nije prošao nezapaženo.

Poznato je da je Citroën dio PSA Grupe, koja obuhvaća nekoliko marki osobnih automobila, a među njima svakako treba istaknuti Citroën, Peugeot, Opel (Vauxhall u Velikoj Britaniji) i DS Automobiles. Stoga nije čudno kada vam spomenemo da naš testni C3 Aircross dijeli platformu i mnogo elemenata sa svojim rođakom, Opel Crosslandom X (koji zamjenjuje Merivu), nakon partnerstva između PSA Grupe i tadašnjeg vlasnika Opela tvrtke General Motors, koje je prvi put najavljeno 2012. Njegov stil, koji je režirao njegov dizajner Pierre Authier, u skladu je s onim što predstavlja novi Citroënov asortiman: prednji kraj u dvije razine, 3D svjetla. Ono što je zanimljivo, ne samo za ovaj model, i C3 Aircross nudi brojne mogućnosti za prilagodbu željama kupaca.

Dimenzije C3 Aircrossa su sljedeće: duljina 4154 mm, visina 1637 mm s krovnim nosačima ( 1597 mm bez njih), širina 1824 mm sa sklopljenim retrovizorima (1976 mm s rasklopljenim), međuosovinski razmak 2604 mm, prednji prevjes 842 mm, a stražnji prevjes 708 mm. Visina od podloge je 178 mm. Težina našeg testnog modela je 1179 kg, a dimenzije guma od 195/60 R16 do 215/50 R17.

Rekli smo da je C3 Aircross kompaktni crossover SUV, a izgled njegove simpatično bucmaste karoserije dodatno ukrašavaju razni plastični crno obojeni dodaci, uobičajeni kod terenskih vozila, poput prednjeg donjeg dijela branika, obruba blatobrana, donjeg dijela bočnice i donjeg dijela stražnjeg branika. Prednji i stražnji kraj su dodatno istaknuti i sivim profiliranim ispupčenim podokvirima branika, odnosno zaštitnom oblogom prednjeg i stražnjeg branika. Sve se to dodatno ističe na bijeloj osnovnoj boji karoserije. Tu su naravno i zanimljivo predimenzionirani, dizajnerski još zanimljiviji, krovni nosači te stražnji krovni spojler koji vizualno produžuje ionako prostranu kabinu. Iako se čini da je svjetlosna oprema sprijeda 'raspršena na sve strane' ona je dio novog dizajnerskog smjera novih Citroënovih modela, a stražnje lampe su 'savršenstvo jednostavnosti' po svom ovalno-pravokutnom obliku, a njihov smještaj duboko u bočni dio osigurava dobru vidljivost C3 Aircrossa sa strane. Naš testni model je imao LED dnevna svjetla i stražnja svjetla s 3D efektom.

Rekli smo već da je C3 Aircross sinonim vozila individualizacije, jer uz osam boja karoserije, tri kontrastne boje za krov i tri stilska paketa nudi 85 kombinacija za što individualniji izgled. Naš testni model bi bio još i zanimljiviji kada bi imao opcijske vanjske Airbump zaštitne jastučiće na bočnoj strani.

Što se unutrašnjosti kabine tiče već pri samo ulasku u kabinu vam je jasno da je riječ o prostranom vozilu, povišenog položaja sjedenja te jednostavno razigranog uređenja. Možda i najbolji pokazatelj je ručica ručne kočnice, koja podsjeća na komande u nekoj motornoj jahti. U kategoriju razigranosti spadaju i bijelo obrubljeni ponavljajući pravokutnici, kao stalan ukrasni element u našem testnom C3 Aircrossu. Malo razigranijih boja na ovom sivilu plastičnih obloga svuda uokolo možda ne bi škodilo, iako se to ne bi moglo reći za profilirana prednja sjedala, na kojima se ističu dvije nijanse sive boje dva tipa tkanine Mica Grey i dobrodošla bijela crta pri vrhu naslona. Ali, C3 Aircrossu se ne može zamjeriti njegov opušteni stav Laissez faire, pa neka bude što treba biti. C3 Aircross dovoljno je prostran za petero putnika, a nasloni stražnjih sjedala mogu se preklopiti u omjeru 1/3 i 2/3, pa uz osnovni volumen prtljažnika ispod police od 410 litara dolazite do lijepih 1289 litara. Postoje brojne pametne police za male predmete - od pretinca za rukavice, u koji isto tako može stati boca od 1,5 litre, do držača za čaše na središnjoj konzoli, no po nama, veliki nedostatak je i izostanak neke središnje kutije s poklopcem. Njezina uloga bi bila dvostruka; naslon za ruku vozača i suvozača te mogućnost pohrane nekih potrebnih sitnica. Kolo volana presvučeno kožom, uz brojne tipke za različite funkcije, lijepo leži u rukama vozača te je podesivo po visini i dubini.

Što se tiče instrumentne ploče, vozač svakako dobiva sve potrebne informacije od broja okretaja i brzine kretanja na dva pregledna analogna kružna pokazivača, kao i dva gornja analogna instrumenta za razinu goriva i temperaturu rashladne tekućine. Putno računalo u digitalnom obliku koje se nalazi između dva velika 'cajgera' i nije najnovije dostignuće moderne tehnologije, ali služi svrsi. U sredini se nalazi Citroën Connect radio na 7-inčnom tabletu (6 zvučnika), koji je na nivou iako bi njegova funkcionalnost bila posve ispunjena s npr. opcijskom 3D navigacijom ili kamerom za vožnju unatrag. Što se tiče sigurnosnog paketa pomoći u vožnji naš testni model je osim standardnih značajki ABS, REF, AFU, ESP, 6 zračnih jastuka, imao i Upozorenje za nenamjerno prelaženje crte (AFIL), Regulator / limitator brzine, klima uređaj, Isofix® sustav na bočnim stražnjim sjedalima, Pokazivač promjene stupnja prijenosa uz ručni mjenjač, Pomoć pri kretanju na kosini, prepoznavanje znakova ograničenja brzine. Opcijski je tu još i Pomoć pri parkiranju straga, kao i Električni Paket u kojem dolaze električni podizači stražnjih stakala.

Naš testni model je imao PureTech 110 benzinski trocilindrični turbomotor s elektronskim multipoint ubrizgavanjem goriva. Obujam mu je 1199 cm³, a snaga 110 KS (81 kW) uz najveći okretni moment od 205 Nm pri 1750 okr./min. Mjenjač mu je 6-brzinski ručni, a ova kombinacija motora i mjenjača ubrzava naš testni C3 Aircross za solidnih 10,1 sekundi uz krajnju brzinu od 183 km/h. Pogon je na prednja dva kotača. Proizvođač navodi podatke o potrošnji (mješovita vožnja) prema NEDC-u: 4,8 l/100km, te emisiju CO2 prema NEDC- u: 110 g/km. I naravno, potrošnja uvelike ovisi o vašem stilu vožnje, ali recimo da potrošnja ne odstupa mnogo od navedenih brojki. Ovjes našeg testnog modela je prednji tipa pseudo McPherson i stražnji deformabilni poprečni nosač, dok su mu kočnice sprijeda samoventilirajući diskovi, a straga diskovi.

Za podrobnije dojmove u realnim uvjetima vožnje smo potegnuli autocestom prema Rijeci, a dojam je da je ovih 110 KS sasvim dovoljno za brzu i ugodnu vožnju bez nekog naročitog inzistiranja na nekim međuubrzanjima. Bilo nas je i četvero odraslih u kabini no mjesta je bilo i više nego dovoljno, i nakon prevaljenih 200 kilometara prema Rijeci (i 200 natrag) nismo osjećali neki umor ili probleme s udobnošću. C3 Aircross je prilično mekan što je dobra strana za duža putovanja, ali i za vožnju u gradskom okruženju. S druge strane njegova visoka silueta i možda broj premalene dimenzije guma od 195/60R16, osim lošijem vizualnom dojmu pridonose i malo većem bočnom zanošenju karoserije ne toliko u vožnji autocestom, već vožnji zavojitim primorskim regionalnim cestama. Sigurni smo da bi veće dimenzije, opcijske 215/50 R17 'ispeglale' taj dojam. Ali, posve smo uvjereni da je omjer cijene i kvalitete automobila i više nego sjajan.

Za kraj cijena našeg testnog modela C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 je uz opcijske dodatke u ovome trenutku 119.900 kuna do registracije sa svim davanjima.

  • +27
Citroën C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.