test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Peugeot 2008 GT Line BlueHDi 130 S&S EAT8; Prekrasan subkompaktni crossover modernih rješenja

15.03.2020 u 10:16

Bionic
Reading

Novi Peugeot 2008 s dizajnerske strane djeluje moderno, lijepo i skladno, a ova kombinacija motora BlueHDi 130 S&S EAT8 od 131 KS i automatskog mjenjača je sjajna

Nakon predstavljanja druge generacije subkompaktnog crossover SUV-a Peugeot 2008 sredinom prošle godine, ovaj dizajnerski jako lijepo osmišljen gradski model na hrvatsko je tržište stigao u siječnju ove godine. I nakon prvih dojmova stečenih na hrvatskoj premijeri u siječnju, na našem jednotjednom testu smo imali model oznake 2008 GT Line BlueHDi 130 S&S EAT8.

Potpuno nova, druga generacija, treba odmah reći ima jako malo zajedničkih dodirnih točaka s prvom generacijom. I ako treba reći gdje su njegovi kreatori pronašli uzore kada im je na crtaćoj dasci bio prazan komad papira onda svakako treba reći da su nadahnuće pronašli u njegova dva starija brata; najnovije generacije modela 3008 i 5008 . Ovaj današnji trolist savršeno zaokružuje ovu paletu crossover SUV modela francuske marke u sklopu PSA Grupe. Novi Peugeot 2008 se za europsko tržište proizvodi u tvornici Vigo u Španjolskoj.

Prva generacija 2008, koja je svjetlo dana ugledala prvi puta u Ženevi 2013. godine bila je više rezultat pametnog promišljanja odgovornih ljudi Peugeota, da model 207 SW iz kojeg je izrasao ovaj crossover nema smisla više razvijati u neku iduću generaciju, jer je europsko tržište tražilo nešto više od karavanske verzije jednog hatchback modela. Da su bili u pravu pokazuju i podaci o općem padu prodajnih brojki karavanskih verzija posljednjih godina. Crossover i SUV modeli su, rekli bismo prirodan nastavak evolucije potencijalnih kupaca. Druga generacija 2008 će, a u to smo sasvim sigurni, pokazati privući mnoge koji zapravo i traže ovu subkompaktnu gradsku verziju automobila.

I dok je prva generacija, kodnog naziva A94, bila izgrađena na platformi PF1, druga generacija 2008 (kodne oznake P24) izgrađena je na mnogo modernijoj, novoj zajedničkoj modularnoj platformi (CMP) s dugim međuosovinskim razmakom PSA Grupe. Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje platformu EMP2 (Efficient Modular Platform). Sukladno svom nazivu, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu više dimenzija vozila, ali i motorizacija. Obuhvaća sve vrste pogona te kupcima omogućuje odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li termički (benzinski ili dizelski) ili električni motor. Novi 2008 dijeli platformu s DS3 Crossbackom i Citroënom C3 Aircrossom, ali i nekim drugim modelima PSA Grupe poput Peugeota 208 ili Opela Corse, no oba ova malena gradska automobila B segmenta imaju nešto kraći razmak od 2008-ice (prvi 2540 i drugi 2538 mm). Novi 2008 tako i nadalje neće imati opciju s pogonom na sva četiri kotača, nego samo na prednja dva.

U odnosu na prvu generaciju 2008, međuosovinski razmak novog 2008 je 67 mm dulji i sada je 2605 mm, a i dužina mu je veća za 142 mm i sada je točno 4300 mm. Po širini novi 2008 je 1770 mm (bez retrovizora), a po visini u rasponu od 1530 do 1550 mm s krovnim šinama i s punim rezervoarom, u ovisnosti o dimenzijama kotača. A one se kreću od 215/65 R16, 215/60 R17 do 215/55 R18. Novi 2008 nudi prostran prtljažnik obujma 434 litara, i to bez obzira na motor, a to se odnosi i na potpuno električnu verziju. Kad je riječ o modularnosti, ona se postiže podnicom s dva moguća položaja, koja može biti gotovo u potpunosti ravna kada je stražnja klupa preklopljena, a maksimalan volumen je tada 1467 litara (do stropa).

Vanjski izgled

Dizajn eksterijera novog 2008 uključuje elemente većeg Peugeota 3008 druge generacije, uključujući stražnja svjetla i crnu prugu. Sprijeda, Peugeot 2008 preuzima optiku prednjih svjetala modela 208. Rešetka je, s druge strane, znatno impozantnija nego kod starog modela. Zahvaljujući snažnom i prepoznatljivom stilu, novi Peugeot 2008 vrlo je privlačno vozilo lijepih linija. A usporedimo li ga s gotovo savršenim dizajnom manjeg modela 208, ovaj crossover izgleda sjajno postavljen na kotačima i ostavlja dojam čvrstoće, snage i sigurnosti. Prepoznatljiv prednji dio statusnog dizajna sastoji se od uspravno postavljene maske, lijepo oblikovanog poklopca motora i LED dnevnih svjetala u obliku tri lavlje pandže, a nastavljaju se dugim, zakrivljenim 'očnjakom' u nižem dijelu. Serijski u verziji GT Line dolaze Peugeot Full LED Technology prednja svjetla s automatskim upravljanjem, kao i svjetla za maglu sa zakretnom funkcijom. Kromirana prednja GT line maska, retrovizori u crnoj boji, prednji i stražnji odbojnik u crnoj s kromiranim detaljima te krov 'Black Diamond' u crnoj boji samo još više pojačavaju pojavnost novog 2008. Crni plastični obrubi blatobrana, pragova i kromirani elementi na bočnim vratima zaokružuju svu dizajnersku složenost novog 2008.

Njegov privlačan izgled je dodatno istaknut slojevitim i odvažnim profilom s različitim trokutastim linijama prednjih i stražnjih vrata. Rezultat toga je okretnost i živahnost, što predstavlja pravi tehnološki podvig u izradi dijelova, jer bočne strane nikada nisu imale toliki volumen. Te linije završavaju na vratima prtljažnika, čime se postižu neosporiva skladnost i homogenost cjeline.

Robustan stil je naglašen na našem GT Line testnom modelu sa 17-colnim Salamanca felgama i gumama dimenzija 215/60 R17, a još dojmljivija bi bila dimenzija kotača od 18 cola s gumama 215/55 R18 u verziji GT. Stražnji dio odlikuju snažan izgled i visoka linija karoserije, pri čemu su svjetla povezana crnom letvicom, a naša testna verzija BlueHDi 130 dolazi s jednostrukom ispušnom cijevi. Prepoznatljiv potpis stražnjih LED svjetala u obliku triju pandži na ovom je vozilu dobio novu verziju i svijetle i danju i noću na svim verzijama. Boja našeg testnog modela je narančasta Fusion, a upravo je ova nova metalik boja ekskluzivna za novi SUV Peugeot 2008. Općenito, ako vam se sviđa vanjski dizajn vrlo uspješnog većeg modela 3008, s manjim 2008 ćete biti zadovoljni iznad svakog očekivanja, u to smo posve uvjereni.

Uređenje kabine

U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima te su vješto kombinirani plemeniti materijali i originalne boje: suptilni ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u inačici GT Line u malo tamnijem uređenju s tkaninom Cappy s kožnim detaljima. To ugodno ozračje u verziji GT Line dopunjeno je svjetlosnim ambijetalnim elementima koji dolaze u osam boja i možete ih mijenjati putem dodirnog zaslona. Tu je kontrolna ploča s crno kromiranom oblogom i sjajnim crnim umetkom, kao u unutrašnji fotosenzibilni retrovizor bez okvira te tradicionalno kompaktno kolo volana (gore i dolje ravnije) presvučeno kožom s GT Line oznakama. Pedale su, a kod našeg testnog modela s automatskim AT8 mjenjačem su dvije, dodatno obučene u aluminij.

Brojni pretinci u kabini, omogućuju putnicima da odlože brojne predmete za svakodnevnu uporabu. Uz već tradicionalne pretince u vratima i pretinac za rukavice, tu je i veliki pretinac koji se nalazi ispod prednjeg središnjeg naslona za laktove te još jedan ispred ručice mjenjača. I naposljetku, diskretno ugrađen pretinac nalazi se u donjem dijelu središnje konzole. U njemu se nalaze indukcijski punjači, a na njegov poklopac (kad je u otvorenom položaju) kao i u manjem 208, može se postaviti pametni telefon u uspravan položaj u slučaju da želite imati pogled na zaslon mobilnog telefona. Putnici također mogu uživati u kabini prepunoj svjetlosti zahvaljujući opcijskom staklenom panoramskom krovu Cielo, koji se otvara.

U novom 2008 se nalazi, kao i u 208, instrumentna ploča Peugeot i-Cockpit® 3D koja prikazuje informacije na dvije razine. Na digitalnoj slici visoke razlučivosti informacije se prikazuju poput holograma. Ti su podaci dinamični, približavaju se oku, ovisno o njihovu stupnju važnosti ili hitnosti, što odziv čini boljim za pola sekunde. Možda mala zamjerka ide na čitljivost pojedinih podataka, pogotovo pri danjem svjetlu, i ne bi bilo loše da je veličina brojki nešto veća.

U srednjem dijelu nadzorne ploče, iznad već poznatih i po nama praktičnih 'klavirskih' prekidača, nalazi se dodirni HD zaslon veličine 10 inča (dijagonala ekrana 25,4 cm), koji je odlično tehničko rješenje i nudi obilje praktičnih funkcija. Naš model ima opcijske funkcije 3D navigacije i DAB-a.

Funkcije kao što su pokretanje bez ključa Start/Stop i zaključavanje i otključavanje vrata bez ključa (Keyless GO) pružaju dodatnu udobnost. Ako ključ nosite sa sobom, mehanizam se aktivira jednostavnim približavanjem ili napuštanjem iz vozila.

Novi Peugeot 2008 je prema onome što nudi moderan, povezan i tehnološki napredan automobil. Oprema i sustavi za pomoć u vožnji koje nudi jedinstveni su ili čak rijetki u ovom segmentu jer su preuzeti iz viših segmenata. Lepeza tehnoloških rješenja vrlo je impresivna te uključuje Drive Assist, sustav koji utire put prema poluautonomnoj vožnji. Paket Safety uključuje: sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti (Active Safety Brake), prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, sustav upozorenja na nepažnju vozača, ABS + REF + AFU + ESP + HILL ASSIST sustav. Naš testni model ima Paket Safety Plus: Paket Safety + automatsko kočenje u slučaju opasnosti (Active City Brake) i prepoznavanjem biciklista (putem ugrađenog radara), Prednji i stražnji senzori za pomoć pri parkiranju + stražnja kamera (Visiopark 1). Sustav za nadzor mrtvog kuta; električna parkirna kočnica. Podaci s pametnih telefona zrcale se na središnji zaslon zahvaljujući kompatibilnosti s funkcijom MirrorScreen. Osim zone za bežično punjenje, dostupne su četiri USB utičnice, ovisno o verziji (dvije u prednjem dijelu, uključujući USB-C priključak, i dvije u stražnjem dijelu). Rute su optimizirane zahvaljujući povezanoj 3D navigaciji TomTom® Traffic koja prikazuje stanje u prometu u stvarnom vremenu i automatski prilagođava rute. Vozač se također obavještava o opasnim područjima i znamenitostima u blizini te može glasovno upravljati vozilom.

Motor

Peugeot je u novom 2008 ponudio na izbor benzinske, dizelske motore, ali i potpuno električnu izvedbu. Naša testna verzija ima turbodizelski BlueHDi 130 S&S EAT8 četverocilindrični motor obujma 1499 cm³. Snaga mu je 131 KS (96 kW), a najveći okretni moment 300 Nm pri 1750 okr./min. i dolazi samo s 8-brzinskim automatskim mjenjačem EAT8. Ubrzanje mu je 0-100 km/h 9,3 sekunde, a krajnja brzina 195 km/h. Težina vozila je 1310 do 1445 kilograma s vozačem (75 kg), što ovisi o tipu motora, veličini kotača i tipu mjenjača, kao i dodatnoj opremi. Ovaj motor zadovoljava normu Euro 6.d TEMP o emisiji ispušnih plinova. Peugeot navodi podatke o potrošnji u gradskoj vožnji od 4,2 l/100 km, van grada 3,5 l/100 km, a u kombiniranim uvjetima 3,8 l/100 km, kao i emisiju CO2 od 100 g/km. No ipak sve ovisi o vašem stilu vožnje, pa će vjerojatno ovi podaci o potrošnji biti nešto viši. Treba reći i da su svi motori u gami 2008 opremljeni sustavom Stop & Start i filtrom krutih čestica. Ovaj motor nudi sjajne tehničke karakteristike, a u kombinaciji s EAT8 mjenjačem ćete stvarno uživati.

Naša testna verzija 2008 nudi vozaču nekoliko načina rada: Eco, Normal i Sport. Budući da je učinkovitost osnova za razvoj, sve izvedbe dolaze s kontroliranim usisnicima zraka, kotačima s usmjerenim protokom zraka ili čak zatvorenim podvozjem, a sve to služi za kontrolirani protok zraka, samim time i optimizirani koeficijent protoka zraka.

U gradskoj vožnji ovjes djeluje kompaktno i vrlo efikasno, a radi se naravno o neovisnom prednjem ovjesu pseudo McPherson tipa, sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima. Straga je polukruta osovina s uzdužnim ramenima, spiralne opruge i hidraulički amortizeri. Iako je ovo naizgled mali crossover SUV, u njemu se sjedi povišeno, kako i priliči ovako segmentiranom vozilu. U vožnji autocestom, naš 2008 djeluje stabilno i okretno, a ubrzanja su izvrsna i teško da ćete se osjećati inferiorno u odnosu na veća i snažnija SUV vozila. Možda će vas, nenaviknute na Peugeot sportsko kolo volana, malo zasmetati njegov oblik no s vremenom ćete se naviknuti na njegov nepravilan, sportski oblik. Ono što nam se posebno sviđa je njegov unutrašnji prostor i polivalentnost, o čemu govore i podaci o volumenu prtljažnika. I da, novi Peugeot 2008 s dizajnerske strane djeluje moderno, lijepo i skladno, a ova kombinacija motora BlueHDi 130 S&S EAT8 od 131 KS i automatskog mjenjača je sjajna.

Za kraj, cijene se kreću od osnovnog benzinskog modela PureTech 100 S&S Active po 138.990 kuna (uključeni PDV i PPMV), dok naša testna verzija BlueHDi 130 S&S EAT8 s opcijama stoji 230.650 kn sa svim davanjima.

  • +25
Peugeot 2008 GT Line BlueHDi 130 S&S EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.