test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Twingo Electric; okretan i praktičan gradski mališan nulte emisije

24.12.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Na Twingo Z.E. se brzo naviknete i kada jednom proniknete u sve njegove skrivene detalje, mogućnosti punjenja, ali i vještine efikasne vožnje potpuno električnim automobilom, ovo će svakako biti jedan od vaših prvih izbora malenog gradskog automobila

Prije točno godinu dana na testu smo imali osvježenu treću generaciju malenog gradskog automobila iz A-segmenta Renault Twingo. Tada se radilo o benzinskoj izvedbi Twingo Intens TCe 95 s peterobrzinskim ručnim mjenjačem, a u međuvremenu nam je francuski proizvođač predstavio i potpuno električnu izvedbu Twinga Z.E., odnosno Twingo Electric.

Twingo se od svojeg predstavljanja 1992. neprestano prilagođava aktualnim zahtjevima i načinima upotrebe. Nakon tri generacije i gotovo četiri milijuna prodanih vozila u 25 zemalja, Twingo je otvorio novu perspektivu predstavljanjem posve električne inačice Twingo Z.E. (skraćenica od Zero Emission ili nulta emisija). Zahvaljujući bogatoj stručnosti u segmentu malih gradskih automobila, Renault je razvio automobil koji se svojim voznim osobinama, dometom i značajkama savršeno prilagođava potrebama gradske vožnje.

Ambicije Renaulta s Twingom Z.E.

Direktorica proizvoda Renault Twinga Laure Grégoire nedavno je otkrila da je ambicija tvrtke postići 30 posto udjela Renaulta Twingo Z.E. u ukupnom prodajnom obujmu modela Twingo. Ova pretpostavka je donesena znajući da polovica prodaje Twinga otpada na Francusku, pa pretpostavljamo da će Francuska postati glavno tržište i za električnu verziju.

Samo u 2019. godini Renault je u Europi prodao gotovo 87.000 Twinga, a rezultat iz 2018. bio je vrlo sličan, pa pretpostavljamo da su ovo stabilni rezultati prodaje. Ako se pokaže da će doista 30 posto svih modela Twingo, onda bi prodaja Twinga Z.E. premašila 26.000 primjeraka godišnje (ili preko 2000 mjesečno). Za usporedbu, najprodavaniji Renaultov čisto električni model, veći ZOE iz B-segmenta dosegnuo je gotovo 76.000 u posljednjih deset mjeseci ove godine, što znači da ima šanse premašiti 90.000 (u prosjeku preko 7500 mjesečno).

Predstavljanjem Twinga Z.E., Renault je udovoljio zahtjevima kupaca malih gradskih automobila te im ponudio praktično, štedljivo i ekološko vozilo. Električna vozila pokazala su se idealnim rješenjem za svakodnevnu gradsku vožnju. Twingo Z.E. će obogatit kultni status i popularnost Twinga, dugogodišnjeg predvodnika A-segmenta u Francuskoj i četvrtog najprodavanijeg malog gradskog automobila u Europi. Twingo Z.E. sedmo je električno vozilo grupe Renault nakon Zoeja, Twizyja, lakih gospodarskih vozila Kangoo Z.E. i Master Z.E., RSM-ove luksuzne limuzine SM3 Z.E. dostupne u Južnoj Koreji i električnog vozila City K-ZE dostupnog u Kini. U klasi malih gradskih automobila, Twingo Z.E. našao se uz bok novom Renaultu ZOE iz B-segmenta.

Novi, električni Twingo Z.E. i dalje dijeli platformu i druge komponente sa Smartom forfour EQ-om, koji od jeseni 2019. jedino i ima samo električni pogon, ali Renault kaže da njihov električni gradski automobil ima noviju tehnologiju električnih vozila jer je na tržište stigao kasnije. I da, Twingo Z.E. i sve Twingove inačice se proizvodi (sa Smart forfourom) u Renaultovoj tvornici u Novom Mestu u Sloveniji.

Twingo Z.E. konstruiran je na platformi posebno razvijenoj za električna vozila, što mu omogućuje da iskoristi prednosti desetogodišnjeg iskustva Grupe u proizvodnji električnih vozila. Njegovu bateriju kapaciteta 22 kWh čine litij-ionske ćelije razvijene u suradnji s tvrtkom LG Chem. Ugradnja ove baterije nije utjecala na prostranost i obujam prtljažnika. Toplinsko upravljanje baterijom temelji se na sustavu hlađenja vodom, što je novost u ponudi Renaulta Z.E. Zahvaljujući punjaču Caméléon® koji je Renault razvio za ZOE, bateriju je moguće puniti na svim punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Aluminijske pregrade, u potpunosti integrirane u strukturu paketa baterija, dodatno jačaju njezinu izdržljivost u slučaju sudara.

Pogonski sklop inačice Z.E. (motor, redukcijski mjenjač i ugrađeni punjač) preuzet je iz Zoeja te je, kao i ostali električni motori Grupe Renault i njezinih partnera, proizveden u tvornici Cléon na zapadu Francuske. Zahvaljujući njemu, ovaj mali gradski automobil odlikuje se prvoklasnom energetskom učinkovitošću.

  • +62
Renault Twingo Electric Intens R80 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vratimo se našem ovotjednom testnom modelu, točne oznake Twingo Electric Intens R80.

Vanjski dizajn i dimenzije

Twingo Z.E. ili Electric, se kao i benzinska verzija Twinga predstavljena u proljeće 2019., može pohvaliti kompaktnošću te elegantnim i odvažnim dizajnom. Twingo Z.E. krase obilježja specifična za Renaultova posve električna vozila. Twingo se oduvijek ponosio svojim nestašnim, simpatičnim i dražesnim izgledom, a aktualna inačica u tome nije iznimka.

Profiliran odbojnik, upotpunjen usisnicima zraka i dnevnim LED svjetlima sa svjetlosnim potpisom u obliku slova 'C', daje prednjem kraju živahan i odvažan izgled. Imali smo i, za razinu Intens standardna, prednja svjetla za maglu sprijeda s funkcijom praćenja zavoja.

Boje karoserije i unutrašnjosti te naljepnice i naplatci mogu se kombinirati na brojne načine. Inačicu Z.E. krase sva obilježja Renaultovih električnih vozila. Plavi prstenovi ističu središte naplatka. Dostupni su od prve razine opreme (Life) i krase brojne naplatke viših razina opreme; Zen i Intens.

Na poklopcu prtljažnika nalazi se oznaka 'Z.E. Electric' koja ukazuje na električnu prirodu ovog vozila. Oznaka 'Z.E. Electric' također diskretno krasi središnji nosač (B-nosač) koji razdvaja prednja i stražnja vrata. Plave bočne naljepnice, dostupne od razine opreme Intens (što je slučaj na našem testnom modelu), protežu se čitavom duljinom vozila kako bi naglasile njegov oblik. Vozač ih može personalizirati po svojem ukusu. Vodoravni umetci, također plave boje, ističu prednji kraj i dostupni su od razine opreme Intens.

Priključak za punjenje punjenje tipa 2 (prikladan za povezivanje s punionicom) nalazi se na mjestu nekadašnjeg poklopca spremnika za gorivo na desnoj strani vozila. S lijeve strane se i dalje nalazi usisnik za zrak, kao i na Twingu s benzinskim motorom.

Twingo Z.E. je istih vanjskih dimenzija kao i Twingo s benzinskim motorom: duljina 3615 mm, širina 1646 mm (bez retrovizora), visina 1557 mm (verzija s benzinskim motorom 1.0 SCe 65 je nešto niža; 1541 mm), dok mu je međuosovinski razmak 2492 mm. Visina od podloge mu je 120 mm, što je nešto niže od benzinske verzije. Treba reći i da je ova osvježena 3. generacija Twinga konstruirana na platformi aktualnog modela Clio. Težina Twinga Z.E. je 1112 kg (bez dodatne opreme), odnosno 1178 kg (sa svim opcijama), a volumen prtljažnika ispod pokrova za prtljagu od 188/219 litara, dok je sa spuštenim stražnjim naslonima taj volumen 980 litara.

Potpuno preklopivo suvozačko sjedalo povećava dužinu utovarnog prostora Twinga na 2315 mm, što je čak i više nego što se dobiva u većim hatchbackovima. Naš testni model je imao opcijske aluminijske naplatke 'Monega' veličine 16 cola sa zimskim gumama Kumho WinterCraft WP51 dimenzija (opcijske): sprijeda 185/50 R16, straga 205/45 R16. Inače, standardne dimenzije su sprijeda 165/65 R15, straga 185/60 R15. Razlika u dimenzijama kotača po osovinama je nastavak priče iz prošlih generacija Twinga i Smarta, s obzirom na straga postavljeni motor.

Unutrašnjost kabine

I dalje iznimno prostran i funkcionalan, putnički prostor zadržava sve postojeće opcije za personalizaciju. Logotip 'Z.E.' pokazuje da je riječ o posve električnom modelu Twinga. 7-inčni dodirni zaslon u boji, jedinstven u segmentu, omogućuje pristup brojnim povezanim uslugama. Počevši od inačice Zen, kupci novog Twinga Z.E. mogu odabrati neki od raznobojnih paketa za uređenje unutrašnjosti i tako personalizirati boju umetaka armaturne ploče, okvira ventilacijskih otvora, krakova upravljača te presvlaka.

Tako naša testna verzija Twingo Electric Intens R80 je imala Paket LOOK unutrašnjosti s plavim Ocean detaljima oko armaturne ploče, obruba ventilacijskih otvora, na kolu upravljača te oko mjenjača. Što se tiče sjedala, naša testna verzija je imala zanimljive i lijepo dizajnirane presvlake crne boje u kombinaciji tkanine i kože s dodacima i crtama bijele boje.

Dobro profilirano kolo volana presvučeno je kožom, koja je perforirana na gornjem i donjem dijelu (koje je blago ravno). Iako unutrašnjost, odnosno obloge obiluju plastikom, ne vjerujemo da će itko naći primjedbe na njezinu kvalitetu ili dizajn. Zanimljiva je i kombinacija prošivene kože i plastike na rukohvatima vrata.

Središnja konzola nudi pregršt prostora za pohranu, a od inačice Zen uključuje i središnji 7-inčni dodirni zaslon. Elektronička ručica mjenjača omogućuje promjenu načina rada, a krasi je logotip Z.E. Isti logotip Z.E. nalazi se i na rubovima bočnih zaštitnih letvica (od inačice Intens) koje se protežu duž cijele bočne strane auta, a vozač ih može zamijeniti personaliziranim dodatkom.

Multimedijski sustav EASY LINK Od inačice Zen dostupne su povezane usluge Renault EASY CONNECT kojima vozači mogu pristupiti putem 7-inčnog dodirnog zaslona Renault EASY LINK, smještenog na središnjoj konzoli. Svim ovim uslugama moguće je pristupiti i putem aplikacije za pametne telefone MY Renault. Valja istaknuti kako posebne značajke, karakteristične za električna vozila, dodatno poboljšavaju povezanost u Twingu Z.E. Vozačima je na raspolaganju i usluga Planiranja rute električnog vozila koja prikazuje željenu rutu zajedno s raspoloživim punionicama.

Pogonski sklop Twinga Z.E.

Iznimno odzivan električni motor još više naglašava Twingove zabavne i dinamične vozne osobine. Kompaktne dimenzije (3,61 m duljine) i četiri kotača smještena u kutove karoserije povećavaju njegovu okretnost. Kao i inačica s motorom s unutarnjim izgaranjem, Twingo Z.E. s motorom u stražnjem dijelu nudi najmanji krug okretanja u klasi: samo 4,3 m za polukružno okretanje.

Twingo Z.E. pokreće motor snage 60 kW (82 KS) s trenutačno dostupnim okretnim momentom od 160 Nm pri 500 do 3590 okr./min. I stvarno možete uživati u snažnom i tihom ubrzanju čak i pri nižim okretajima. Motor ubrzava do 50 km/h u samo četiri sekunde, dok njegova maksimalna brzina od 135 km/h omogućuje vožnju autocestom. Prednji ovjes mu je Pseudo-McPherson, a straga De Dionova osovina. Sprijeda su mu disk kočnice, a straga bubnjevi. Pogon je na stražnja dva kotača, što je i logično s obzirom da mu se motor nalazi straga. Ukoliko podignete tepih u stražnjem prtljažniku možete vidjeti limeni poklopac motora, koji je potpuno izoliran od prtljažnika, i nema opasnosti da će vam vlaga ući unutar kabine.

Inače, bez obzira na tišinu unutar kabine, izvana se Twingo Z.E. čuje već kako zakonski propisi za električna vozila nalažu. Twingo Electric ima sustav upozorenja iz modela Zoe za optimalnu sigurnost pješaka. Vozači mogu birati između tri zvučne sheme, čiji intenzitet varira ovisno o brzini. Ovaj zvuk se automatski isključuje iznad 30 km/h, kada su buka guma ili strujanje zraka oko kabine dovoljni da ukažu na prisutnost jednog potpuno električnog automobila.

Treba reći i da naš Twingo Electric ima sprijeda kratku prednju haubu, koja kao i u benzinskom modelu (ili Smartu, ako već hoćete) služi kao lako pristupni 'servisni portal' za tekuće održavanje kada je riječ o tekućini za pranje stakla, rashladnoj tekućini, tekućini serva volana, tekućini kočnica, pristupu prednjim svjetlima ili klasičnom akumulatoru. Djelomično otvaranje ovog poklopca je moguće samo ako u bravicu sprijeda na 'masci' gurnete i okrenete kontaktni ključ vozila, i tek onda povučete dvije polugice sa svake strane.

Načini rada

Twingo Z.E. ima način rada B koji vozačima omogućuje da odaberu između tri stupnja regenerativnog kočenja čim otpuste pritisak s papučice gasa. Odabirom intenzivnog prikupljanja energije kočenja vozilo značajno usporava. Rezultat toga je brzo punjenje baterije, smanjena potreba za kočenjem i jednostavnija gradska vožnja. Nasuprot tome, način rada kontinuiranog kretanja omogućuje mu da se nastavi kretati kao da je u praznom hodu. Ovo je sasvim praktična funkcija, jer jednom kada se naviknete na ovu mogućnost gotovo da i nećete izlaziti iz B3 moda s najefikasnijim regenerativnim kočenjem.

Domet i punjenje

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 22 kWh, Twingo Z.E. u teoriji ostvaruje domet od oko 270 km u gradskoj vožnji i 190 km u mješovitoj vožnji (podaci ispitnog postupka WLTP za mješovitu vožnju). Budući da prosječni vozač malog gradskog automobila dnevno prijeđe oko 30 km, domet ovog vozila dostatan je za cijeli tjedan vožnje sa samo jednim punjenjem. To ga ujedno čini i savršenom alternativom inačici s konvencionalnim motorom. Način rada Eco aktivira se pritiskom na gumb smješten na središnjoj konzoli. Ovaj način rada regulira ubrzavanje i maksimalnu brzinu na autocesti kako bi omogućio domet od oko 225 km u mješovitoj vožnji. U praksi je domet u ovim hladnim zimskim uvjetima ipak nešto manji od deklariranog.

No i to uvelike ovisi o vašem stilu vožnje, uključenim trošilima poput npr. klima uređaja (u ovom periodu grijanja), svjetlima, dimenzijama i vrsti guma (zimske gume s izraženim profilnim blokovima ipak stvaraju veći otpor kotrljanja i time zahtijevaju veći unos energije), težini samog vozila zbog ugrađene opreme. Uzmimo samo da se razlika u težini vozila spremnog za vožnju kreće između 1112 i 1178 kg. Isto tako, tu se postavlja i pitanje broja osoba koje se voze u određenom trenutku u vozilu. No, to nije ništa nepoznato kada je riječ o potpuno električnim automobilima. A osim toga i sam Renault navodi i da je realno očekivati u kombiniranom ciklusu domet ljeti 180 kilometara, a zimi nešto niži; 110 kilometara.

Evo i praktičnog primjera; nakon vožnje u gradskim, maglovitim uvjetima pri temperaturi zraka od oko 3°C, sustav je na praktičnom digitalnom zaslonu instrumentne ploče signalizirao da je baterija na nekih 5 posto napunjenosti i preostali domet desetak kilometara. Odlučili smo ju dopuniti na standardnoj kućnoj utičnici i za tu svrhu smo iskoristili priloženi opcijski kabel za kućno punjenje. Vrijeme do napunjenosti baterije od 92 posto je trajalo otprilike nekih 10-tak sati, a na zaslonu je isto tako stajao predviđeni domet s tako napunjenim vozilom od 90 km. Ovdje treba pohvaliti proizvođača, jer realno, mogli su staviti i predviđeni domet od npr. 160 km.

Naravno, u stvarnim uvjetima zimskog perioda godine bi se na kraju pokazalo da bi se taj domet ipak 'ponešto ubrzano' spustio na (gotovo u pravilu) stvarno ostvareni manji domet. Žao nam je što Twingo Electric nismo imali na testu u ljetnom periodu godine i vidjeli stvarni domet s jednim punjenjem, jer iz prethodnog iskustva s modelom Zoe mogli smo zaključiti kako je Renault po tom pitanju prilično realan te da domet njihovih električnih modela približno odgovara deklariranim vrijednostima.

Fleksibilan sustav punjenja električnom energijom

Twingo Z.E. opremljen je Renaultovim punjačem Caméléon® s pomoću kojega ga možete puniti kod kuće, na poslu ili na punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Ova se tehnologija prilagođava snazi punionica da biste iskoristili prednosti postojeće infrastrukture, posebice u gradovima. Time je osigurano optimalno trajanje punjenja Twinga Z.E., neovisno gdje ga punili. Punjenje na običnim javnim punionicama četiri je puta brže nego kod konkurenata. Nakon samo 30 min punjenja na punionici snage 22 kW, moći ćete uživati u dodatnih 80 km mješovite vožnje.

Twingo Z.E. ili Electric je sjajan električni gradski mališan, spretan i okretan u gradu, a nudi i posve uvjerljive performanse i na autocesti. Dizajnerski, rekli smo već, 'twingovski' je simpatičan i nudi obilje prostora u kabini s praktičnim rješenjima. Da smo kojim slučajem imali neku drugu boju detalja unutrašnjosti, npr. crvenu, bio bi još veseliji. Na Twingo Z.E. se brzo naviknete i kada jednom proniknete u sve njegove skrivene detalje, mogućnosti punjenja, ali i vještine efikasne vožnje s potpuno električnim automobilom ovo će svakako biti jedan od vaših prvih izbora malenog gradskog automobila.

Što se cijena tiče Twingo Z.E. kreće s izvedbom Life R80 60 kW (82 KS) od 139.200 kn, Zen R80 po 153.200 kn te najbolje opremljenom izvedbom Intens R80 od 168.200 kn, a u sve cijene je uključen i PDV (PPMV je 0 kn). Naš testni model Twingo Electric Intens R80 sa svim opcijskim dodacima stoji 185.810 kuna.

Renault nudi i produljeno jamstvo od 5 godina ili 100.000 km po cijeni od 3600 kn.

Treba svakako spomenuti da se Twingo Z.E. uklapa u natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje električnih i plug-in hibridnih vozila za pravne i fizičke osobe. Ukoliko aplicirate za kupnju električnog vozila Twingo Z.E. i bude vam odobreno do 40 posto vrijednosti vozila, tada će vas ovaj gradski potpuno električni mališan stajati već od 84.900 kuna.