hrvatska premijera

Stigao je novi Renault ZOE; Mali električni gradski automobil mnoge će ugodno iznenaditi!

Renault ZOE - treća generacija

Renault ZOE - treća generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Treća generacija Renaulta ZOE stvarno je dojmljiva i opravdava sve one superlative koji ga krase već godinama

Renault je predstavio hrvatskim automobilskim novinarima svoj najprodavaniji električni automobil; mali gradski automobil iz B-segmenta ZOE. Maleni po dimenzijama, ali po svemu viđenom jako veliki automobil ZOE je svoju svjetsku premijeru već treće generacije imao ove godine u mjesecu lipnju, a mi smo upravo bili među onim sretnicima koji su ga mogli isprobati i u cestovnim, stvarnim uvjetima. Za ovu priliku smo otišli do grada Gline, na pravo mjesto proizvodnje čiste energije, u Bioenerganu-toplanu Glina. Proizvodni dio prezentacije držao je Yongho Shin, zamjenik direktora game EV Renaulta, uz uvodne riječi Francoisa Deliona, generalnog direktora Renault Nissana Adriatic regije. Uvodni dio prezentacije su vodili Željko Purgar, savjetnik za električnu mobilnost Renault - Nissan Adriatic, Marina Jelinek, direktorica odnosa s javnošću teritorija Adriatic, kao i Angela Šipić, Quality & Methods senior koordinatorica Renault Nissan Adriatic.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

No priča o ovom modelu zapravo je započela prije točno deset godina, kada je javnosti pokazan konceptni automobil pod imenom ZOE Z.E. (ove dva inicijala dolaze od izraza Zero Emission ili Nulta emisija), a u međuvremenu je francuski proizvođač Renault s pravom ponio epitet pionira i predvodnika električne mobilnosti, ponajviše upravo zbog uspjeha ovog njihovog najpopularnijeg električnog automobila.

Ipak, vratimo se malo u 2012. godinu kada je na autosalonu u Ženevi predstavljen ZOE kao izložbeni model 'spreman za proizvodnju', no kako već i priliči francuskom proizvođaču automobila, Renault je serijsku izvedbu oznake Z.E. 20 službeno ipak predstavio nekoliko mjeseci kasnije u Parizu. Prva generacija modela ZOE imala je litij-ionsku bateriju kapaciteta 22 kWh, koja je težila 275 kg sa sinhronim elektromotorom snage 65 kW (88 KS), a zanimljiva je činjenica i da je ovaj motor isporučio Continental. Njegov domet po NEDC-u je bio 210 km.

Renault ZOE - hrvatska prezentacija, Francois Delion (generalni direktor Renault Nissan Adriatic regije) i Marina Jelinek, direktorica odnosa s javnošću teritorija Adriatic

Renault ZOE - hrvatska prezentacija, Francois Delion (generalni direktor Renault Nissan Adriatic regije) i Marina Jelinek, direktorica odnosa s javnošću teritorija Adriatic

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dvije godine kasnije, u prosincu 2014. je predstavljen novi električni motor koji je u potpunosti razvio i proizveo Renault u tvornici Cléon (Seine Maritime, sjeverozapadno od Pariza) u Francuskoj. A za vozače Renaulta ZOE značilo je to poboljšanje u dometu od 30 km, uz jednake performanse. Druga generacija modela ZOE (kodne oznake Z.E. 40) je imala premijeru krajem 2016., a imala je dvostruko veći domet zahvaljujući uvođenju baterije Z.E. 40. Također je uključivala inovativne povezane usluge, posebno osmišljene kako bi se pojednostavnilo planiranje rute i punjenja.

U veljači 2018. u Renault ZOE ugrađen je motor R110 koji je vrijeme ubrzanja od 80 do 120 km/h skratio za dvije sekunde. Vozaču se na taj način osim užitka u vožnji povezanog s električnim automobilima, vratilo i samopouzdanje prilikom priključivanja na autocestu ili pretjecanja.

Renault ZOE - hrvatska prezentacija, Yongho Shin, zamjenik direktora game EV Renaulta

Renault ZOE - hrvatska prezentacija, Yongho Shin, zamjenik direktora game EV Renaulta

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U ožujku 2019. Renault je u Nizozemskoj predstavio prve prototipove ZOE opremljene dvosmjernim punjačem. Ovaj je pomno razrađen eksperiment označio uvođenje rješenja za dvosmjerno punjenje koja će dodatno učvrstiti ulogu električnih vozila u prijenosu električne energije. I samo tri mjeseca kasnije, u lipnju, Renault je naposlijetku predstavio treću generaciju ZOE, još svestraniju, ugodniju i udobniju.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Ako pogledamo na brojke koje vjerojatno i najbolje opisuju uspješnog nekog modela automobila ZOE stoji sjajno; više od 160.000 modela ZOE registrirano je do kraja kolovoza ove godine, a prema rezultatima ukupne prodaje najzastupljenije je električno vozilo na europskim cestama s 18,2 % tržišnog udjela u Europi u 2018. Gotovo 40.000 novih registracija upućuju na to da je svaki peti električni automobil prodan u Europi upravo ZOE. Zauzima prvo mjesto u prodaji u Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj u kojoj je tijekom godine ostvario tržišni udjel od 54,9 posto. ZOE je osvojio više od 60 europskih nagrada. A britanski ga je časopis What Car? 2014. proglasio 'najboljim električnim automobilom ispod 30.000 funti'. Zanimljiva je i prilično zorna usporedba onog što je ZOE pokazao dosad; više od 4 milijarde prijeđenih kilometara, što odgovara 10.400 putovanja od Zemlje do Mjeseca – sve to bez ijednog grama emisije CO2 u vožnji!

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Ono što će vjerojatno najviše zanimati naše čitatelje je što je novo na trećoj generaciji malenog gradskog električnog automobila, no pogledajmo ipak najprije njegove dimenzije. Platforma novog Renaulta ZOE posebno je dizajnirana kako bi primila električnu bateriju. Ova je platforma zajedno s prednjim i stražnjim osovinama proizvedena u Renaultovoj tvornici Le Mans (u Sartheu, zapadno od Pariza).

Po dimenzijama, ovaj peterovratni hatchback je dužine 4084 mm, širine 1730 mm (sklopljeni retrovizori), visine 1562 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2588 mm. Prednji prevjes (duljina od središta prednjeg kotača do vrha prednjeg kraja) mu je 838 mm, a stražnji 661 mm, težina mu je 1502 kg, a volumen prtljažnika do pokrova prtljažnika 338 litara, a sa preklopljenom stražnjom klupom, mjereno do razine krova 1225 litara. Razmak od tla (opterećeno vozilo) je 120 mm. U ponudi su 15-inčni i 16-inčni (oprema Life) te 16-inčni i 17-inčni (oprema Zen), kao i 16-inčni (Life) i 17-inčni (Zen, Intens) naplatci. Dimenzije guma su tako u rasponu od 185/65 R15, 195/55 R16, kao i kombinacija dviju dimenzija guma za najjaču verziju od 215/45 R17 (sprijeda), 205/45 R17 (straga), a gume prve ugradnje su Michelin Primacy 4.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Napredak modela ZOE treće generacije vidljiv je već na prvi pogled, izvana se novi ZOE ističe osobnošću i prepoznatljivo svježim dizajnom. U unutrašnjosti novi je ZOE doživio revoluciju, pa tako nudi posve obnovljenu instrumentnu i upravljačku ploču za još veću udobnost. 10-inčni vozačev zaslon novog Renaulta ZOE dostupan je već od osnovnih razina opreme, a prema Renaultu, njegove su mogućnosti i funkcije jedinstvene u klasi. Zaslon uključuje osnovne sustave za pomoć u vožnji i postavke električne vožnje, počevši s pokazateljem ekološke vožnje (eko-metar) koji vozače potiče na učinkovitiju vožnju. U inačicama opremljenima sustavom navigacije, zaslon prikazuje i GPS karte. Vozač može prilagoditi boju brojača i način prikazivanja informacija na zaslonu. Širina zaslona i sposobnost prilagodbe vozačevu kutu gledanja stvaraju dojam dubine, a vozaču omogućuju da se usredotoči na vožnju.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Multimedijski 9,3-inčni dodirni zaslon smješten je na sredini središnje konzole te omogućuje pristup svim multimedijskim sadržajima i navigaciji. Putem njega možete upravljati osnovnim postavkama vozila – od raznih sustava za pomoć u vožnji do prilagodbe boje 10-inčnog zaslona instrumente ploče. Sustav Renault EASY LINK poboljšan je dodatnim funkcijama za električna vozila, kao što su informacije o dostupnim punionicama u stvarnom vremenu. Također omogućuje korisnicima da putem sustava Apple CarPlay i Android Auto povežu svoj pametni telefon sa zaslonom u vozilu i tako pristupe njegovim aplikacijama.

S tehničke strane novi ZOE nudi veći domet zahvaljujući bateriji kapaciteta 52 kWh s dometom od 395 km prema novom ispitnom postupku WLTP (što je 25 posto više od prethodnog modela), iako sam proizvođač navodi podatak da je stvarni domet s jednim punjenjem 375 km ljeti, odnosno 240 km zimi, no kasnije ćemo se vratiti na ovu temu kada vam prenesemo svoje osobne dojmove. Osim toga novi ZOE nudi više opcija za punjenje zahvaljujući novoj mogućnosti punjenja istosmjernom strujom (DC).

Zahvaljujući mogućnosti punjenja na bilo kojoj punionici za punjenje izmjeničnom strujom snage 22 kW, ZOE se od samog početka može pohvaliti najkraćim vremenom punjenja jednog električnog vozila i mogućnošću punjenja na najvećem broju javnih punionica. Takvu neusporedivu svestranost vlasnici Renaulta ZOE mogu zahvaliti punjaču Caméléon. Umjesto uporabe dvaju odvojenih električnih sustava, Renault je za punjenje i vožnju upotrijebio istu elektroničku opremu, što je omogućilo fleksibilno punjenje po razumnoj cijeni.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dodatna inovacija zaokružuje njegove današnje performanse: Novi ZOE sada dolazi s električnom kutijom za punjenje istosmjernom strujom. Električna kutija, nova ekskluzivna ponuda iz Renaulta, smještena je između električnog motora i baterije te omogućuje punjenje na punionicama s istosmjernom strujom snage 50 kW. Nova opcija za punjenje pogodna je za dulja putovanja, osobito putujete li autocestom.

Kao jedino električno vozilo s mogućnošću punjenja na punionicama izmjeničnom strujom snage 22 kW i istosmjernom strujom snage 50 kW, novom su Renaultu ZOE na raspolaganju različiti tipovi punionica u Europi.

Uz prilagođene povezane usluge dostupne putem aplikacije MY Renault vozači mogu biti sigurni da će uvijek pronaći željeno rješenje za punjenje, bilo kod kuće, na poslu, javnom parkingu ili autocesti.

ZOE nudi dva različita motora: motor prethodne generacije modela ZOE snage 80 kW (R110) i motor nove generacije modela ZOE snage 110 kW (R135). Inženjeri su iskoristili povećanje kapaciteta baterije novog ZOE (Z.E. 50) kako bi izvukli najviše iz Renaultova motora. Novi ZOE zato nudi bolje performanse koje ističu njegovu okretnost i užitak u vožnji, što osobito dolazi do izražaja prilikom pretjecanja ili vožnje autocestom. Okretni moment motora R135 iznosi 245 Nm te omogućuje ubrzanje od 80 do 120 km/h za samo 7,1 sekundu, što je 2,2 sekunde brže u odnosu na motor R110. Sada postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 10 sekundi. Usto, najveća brzina novog Renaulta ZOE povećana je na 140 km/h. Inače, prema tipu motora ubrzanja su mu sljedeća: 0 – 50 km/h, od 0 – 100 km/h te od 80 – 120 km/h (s) 3,9 – 11,4 – 9,3 sekundi za slabiji R110 motor, a 3,6 – 9,5 – 7,1 sekundi za motor R135.

Renault ZOE, hrvatska prezentacija

Renault ZOE, hrvatska prezentacija

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi ZOE nudi nov način rada, zahvaljujući kojem gotovo ni nema potrebe za uporabom papučice kočnice. Kada je uključen način rada B, vozilo znatno brže usporava čim vozač otpusti pritisak s papučice gasa. Način rada B olakšava vožnju, osobito u gradovima i u prometnim zastojima. Na tehničkoj razini, ovaj način rada prati novi kočioni sustav koji pridonosi boljem osjećaju na papučici kočnice. Što se tiče načina rada D, i dalje je posebno koristan pri vožnji stalnom brzinom, primjerice na autocesti. Vozač može po želji mijenjati način rada jednostavnim pritiskom gumba na okviru elektronički upravljive ručice mjenjača. Novi ZOE ima mjenjač s jednim stupnjem redukcije.

Novi ZOE zbog svojeg električnog motora nema klasični mjenjač niti spojku, ali zadržava ručicu mjenjača kako bi vozač mogao jednostavno promijeniti način rada ili se prebaciti u stupanj za vožnju unatrag. Mehanička ručica mjenjača sada je zamijenjena elektroničkim uređajem za upravljanje, pod nazivom e-shifter. Dovoljan je jednostavan pritisak ručice kako biste upravljali pogonskim sustavom svojeg vozila. Odabrani način rada vidljiv je na središnjoj konzoli kao i na 10-inčnom vozačevu zaslonu. Automatska parkirna kočnica dodatno zaokružuje posve električno iskustvo vožnje, olakšano brojnim praktičnim funkcijama.

Renault ZOE, hrvatska prezentacija

Renault ZOE, hrvatska prezentacija

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Općenito govoreći, novi je ZOE rezultat zajedničkog rada na poboljšanju elemenata ključnih za rad električnog vozila; od šasije, kočnica i upravljača do električne kontrolne jedinice.

Električna arhitektura u potpunosti je obnovljena kako bi se u vozilo mogla ugraditi serijski dostupna digitalna instrumentna ploča, ali i uvesti nekoliko naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS). Kada je u pitanju rasvjeta, ZOE se može pohvaliti full LED svjetlima već od osnovnih inačica. Ova svjetla 75 posto su jača od halogenih uz jednaku potrošnju energije.

A kada su u pitanju povezane usluge, novi je ZOE opremljen sustavom Renault EASY CONNECT. Sustavi za pomoć u vožnji, 10-inčni zaslon, multimedijski sustav Renault EASY LINK i nov način rada za gradsku vožnju samo su neke od značajki osmišljenih da vožnju učine jednostavnijom i ugodnijom.

Na cesti novi ZOE ne ispušta nikakve emisije, ali povoljan utjecaj Renaulta ZOE na okoliš tu ne završava. U njegovoj su izradi upotrijebljeni u potpunosti reciklirani umjetni materijali, uključujući vidljive dijelove kabine (npr. presvlake proizvedene u skladu s principima kružne ekonomije) i dijelove od reciklirane plastike.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas/Renault

Kako se novi ZOE ponaša u vožnji?

Mi smo u realnim kombiniranim uvjetima prosinačkog kasnojesenskog dana prešli ukupno 200 kilometara, a na kraju dana nam je ostalo još 70-tak kilometara dometa s baterijom. Vozili smo u uvjetima koji su uključivali gradsku vožnju, vožnju autocestom i regionalnim međugradskim prometnicama, a vanjska temperatura je bila desetak stupnjeva Celzija.

Njegov ovjes je prilično uvjerljiv, Pseudo-McPherson sprijeda i prilagodljiva osovina straga, pa s gumama dimenzija 195/55 R16 nema poteškoća s neravnim regionalnim cestama, kao i ni manjim udarnim rupama na prometnicama. ZOE lijepo leži, nema neke prevelike bočne otklone u zavoju, a disk kočnice su izvrsne. Kako smo imali jači R135 motor snage 135 KS ubrzanja karakteristična za jedan električni automobil su nam se činila i brža od deklariranih, a krajnja brzina na autocesti odgovara onoj koji je Renault i naveo. Položaj sjedenja na vozačkom mjestu je udoban, iako će više osobe imati potrebu vjerojatno za više prostora za noge, no napominjemo da je riječ o malenom, gradskom elektičnom automobilu. Uređenje kabine, a naše testno vozilo je bilo 'Edition one' s lijepim kožnim presvlakama, je iznad svih očekivanja, a mjesta u kabini i za ovako maleni automobil ima i više od očekivanog. Dizajnerski gledano, izvana doista djeluje svježe i simpatično već na prvi pogled, a kada znamo što je sve proizvođač uložio u njegov razvoj i da imamo nekakvu primjedbu iz pristojnosti bismo se suzdržali kritika. Ali, da otkrijemo i ovu moguću dilemu, nemamo baš nikakvih primjedbi! Stvarno je riječ o dojmljivom malenom električnom automobilu, koji opravdava sve one superlative koji ga krase već godinama.

  • +38
  • +35

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Za kraj, cijene su onaj bolniji dio današnje svakodnevnice, barem kada je riječ o električnim automobilima, jer se njegova cijena kreće od modela ZOE Life R110 s baterijom kapaciteta 52 kWh od 247.900 kn (s PDV-om i PPMV-om od 0 kn), do najskupljeg modela INTENS R135 od 275.900 kn. Trenutno je do 31. prosinca u tijeku akcija koja uključuje paket od 20.000 kuna eko bonusa, četiri zimske gume i Renaultov električni romobil! Uz ovaj popust i eventualne državne poticaje od 80.000 kuna cijena novog ZOE bi tako mogla biti u idelanom slučaju sjajnih 147.900 do 175.900 kuna, no u preostalih dvadesetak dana ove akcije ipak nećemo moći računati na ove poticaje, ali tko zna što nam donosi sljedeća godina?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!