test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault ZOE Intens R135 LP: Mali električni automobil velikog zelenog srca

Iako ZOE mnogi doživljavaju kao mali gradski automobil, oni koji su ga imali priliku isprobati neće se ograničavati na njegovu upotrebu samo u gradskim uvjetima vožnje

Iako ZOE mnogi doživljavaju kao mali gradski automobil, oni koji su ga imali priliku isprobati neće se ograničavati na njegovu upotrebu samo u gradskim uvjetima vožnje

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Općenito govoreći, novi je ZOE rezultat zajedničkog rada na poboljšanju elemenata ključnih za rad električnog vozila; od šasije, kočnica i upravljača do električne kontrolne jedinice

Prije nešto manje od godinu dana predstavili smo vam novu generaciju potpuno električnog gradskog automobila B-segmenta Renault ZOE. I nakon jednodnevne hrvatske prezentacije u prosincu prošle godine, sada smo ZOE imali na jednotjednom testu, a točna oznaka našeg modela je Renault ZOE Intens R135 LP.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Rekli smo da se radi o njegovoj trećoj generaciji, no to je ipak bio donekle neprecizan opis. Naime, puno ispravnije bi bilo reći da se radi o modelu druge faze koja je započela u lipnju 2019. godine, dok je prva faza trajala u proizvodnom smislu od ožujka 2013. do studenog 2019. Treba reći i da ako gledamo sam model ZOE od početka njegove serijske izvedbe, isti je nosio oznake Z.E.20, Z.E.40 i Z.E.50. Naravno, ove oznake su upućivale na kapacitet njegove baterije, ali ipak ćemo se vratiti malo korijenima ovog, po svemu specifičnog modela.

Renault ZOE imao je svoj debi 2012. godine na autosalonu u Ženevi i predstavljen je kao izložbeni model 'spreman za proizvodnju', no serijska izvedba oznake Z.E.20 službeno je predstavljena nekoliko mjeseci kasnije na autosalonu u Parizu. Renault ZOE od početka se sastavlja u Renaultovoj tvornici Flins, u Yvelinesu u pariškoj regiji. Prva generacija modela ZOE imala je litij-ionsku bateriju kapaciteta 22 kWh, koja je težila 275 kg sa sinhronim elektromotorom snage 65 kW (88 KS), a zanimljiva je činjenica i da je ovaj motor isporučio Continental, njemačka tvrtka poznata po proizvodnji pneumatika. Njegov domet po NEDC-u je bio 210 km.

Dvije godine kasnije, u prosincu 2014. predstavljen je novi električni motor koji je u potpunosti razvio i proizveo Renault u tvornici Cléon (Seine Maritime, sjeverozapadno od Pariza) u Francuskoj. A za vozače Renaulta ZOE značilo je to poboljšanje u dometu od 30 km, uz jednake performanse. Druga generacija modela ZOE (kodne oznake Z.E. 40) prve faze je imala premijeru krajem 2016., a imala je dvostruko veći domet zahvaljujući uvođenju baterije Z.E. 40. Također je uključivala inovativne povezane usluge, posebno osmišljene kako bi se pojednostavnilo planiranje rute i punjenja.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U veljači 2018. u Renault ZOE ugrađen je motor R110 koji je vrijeme ubrzanja od 80 do 120 km/h skratio za dvije sekunde. Vozaču se na taj način osim užitka u vožnji povezanog s električnim automobilima, vratilo i samopouzdanje prilikom priključivanja na autocestu ili pretjecanja.

U ožujku 2019. Renault je u Nizozemskoj predstavio prve prototipove ZOE opremljene s dvostrukim sustavom punjenja, onim na istosmjernu (DC) i onim na izmjeničnu struju (AC). Platforma novog Renaulta ZOE posebno je dizajnirana kako bi primila električnu bateriju. Ova je platforma zajedno s prednjim i stražnjim osovinama proizvedena u Renaultovoj tvornici Le Mans (u Sartheu, zapadno od Pariza).

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski izgled i dimenzije

Izvana se novi ZOE naizgled i ne razlikuje toliko od prethodne generacije, zapravo njegov vanjski izgled peterovratnog hatchback modela i dalje je dojmljivo simpatičan. No učinjene promjene su osvježile njegov ukupan izgled. Prednji kraj krasi potpuno obnovljeni poklopac motora profiliranih linija, koji se spušta do središnjeg, velikog dijamantnog logotipa iza kojega je smješten otvor za punjenje. Plavi obrub njegova središnjeg logotipa pokazuje da se radi o automobilu s električnim pogonom. Izgled donjeg dijela osvježen je novim prednjim odbojnikom te kromiranim umetcima prednje maske i maglenkama. Krase ga i novi bočni ventilacijski otvori koji povećavaju njegovu aerodinamičnost, što za jedan električni automobil ima prilično veliki značaj s obzirom da se često ističe ograničenost dometa s jednim punjenjem kod ovog tipa pogona. No, to za ZOE oznake Z.E.50 ne bi trebao predstavljati neki veći problem jer je kapacitet njegove baterije ipak puno veći, no tome ćemo se vratiti nešto kasnije u testu.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Prepoznatljiv svjetlosni potpis dnevnih LED svjetala u obliku slova C koji krasi sva nova Renaultova vozila kombiniran je s full LED svjetlima, pa je sada njegov prednji kraj izražajniji. Ova svjetla su, prema Renaultu, 75 posto su jača od halogenih uz jednaku potrošnju energije. Full LED stražnja svjetla nude veću vidljivost u svim vremenskim uvjetima. Njihov snažan vodoravni svjetlosni snop vizualno povećava stražnji kraj. Prepoznatljiv vodoravni svjetlosni snop svijetli crveno za još veću vidljivost. Putanja signalnog svjetla dinamičnih LED pokazivača smjera kreće se od središta prema rubu, što je često značajka većih premium vozila. Podsjetnici na isključivanje pokazivača smjera (također LED) ugrađeni su u retrovizore.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: Promo fotografije / Autor: JEAN-BRICE LEMAL

Njegove vanjske dimenzije ostale su iste kao i na prethodnoj generaciji; ovaj peterovratni hatchback je dužine 4084 mm, širine 1730 mm sa sklopljenim retrovizorima (s rasklopljenim 1945 mm), visine 1562 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2588 mm. Prednji prevjes (duljina od središta prednjeg kotača do vrha prednjeg kraja) mu je 838 mm, a stražnji 661 mm, težina mu je 1502 kg, a volumen prtljažnika do pokrova prtljažnika 338 litara, a sa preklopljenom stražnjom klupom, mjereno do razine krova 1225 litara. Razmak od tla (opterećeno vozilo) je 120 mm. Naša testna verzija je u opremi Intens imala standardne 16-colne aluminijske felge s gumama prve ugradnje Michelin Primacy 4 dimenzija 195/55 R16, a treba reći da postoje i opcijski 17-colni kotači s gumama dimenzija 215/45 R17 (sprijeda) i 205/45 R17 (straga).

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomaš

Uređenje kabine i sigurnosni sustavi

U unutrašnjosti je novi ZOE doživio revoluciju, pa tako nudi posve obnovljenu instrumentnu i upravljačku ploču za još veću udobnost. 10-inčni vozačev zaslon uključuje osnovne sustave za pomoć u vožnji i postavke električne vožnje, počevši s pokazateljem ekološke vožnje (eko-metar) koji vozače potiče na učinkovitiju vožnju. U inačicama opremljenima sustavom navigacije, zaslon prikazuje i GPS karte. Vozač može prilagoditi boju brojača i način prikazivanja informacija na zaslonu. Širina zaslona i sposobnost prilagodbe vozačevu kutu gledanja stvaraju dojam dubine, a vozaču omogućuju da se usredotoči na vožnju.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Multimedijski zaslon u novom ZOE se kreće od osnovnog 7-inčnog u opremi Life i Zen, do većeg 9,3-inčnog dodirnog zaslona u našem testnom modelu. Smješten je na sredini središnje konzole te omogućuje pristup svim multimedijskim sadržajima i navigaciji, prilično je praktičan i jednostavan za korištenje. Putem njega možete upravljati osnovnim postavkama vozila, od raznih sustava za pomoć u vožnji do prilagodbe boje 10-inčnog zaslona instrumente ploče. Sustav Renault EASY LINK poboljšan je dodatnim funkcijama za električna vozila, kao što su informacije o dostupnim punionicama u stvarnom vremenu. Također omogućuje korisnicima da putem sustava Apple CarPlay i Android Auto povežu svoj pametni telefon sa zaslonom u vozilu i tako pristupe njegovim aplikacijama. U našoj verziji tu su i standardne funkcije MP3, AUX, Bluetooth, USB, WIFI, DAB, kao i automatski klima uređaj.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Armaturna ploča u potpunosti je obnovljena novim, mekanim i podatnim materijalima primjerene kvalitete. Središnja vodoravna linija obložena je tkaninom, za topao i ugodan dojam unutrašnjosti. Od rasporeda i odabira materijala do integracije različitih zaslona, armaturna je ploča posve obnovljena i značajno poboljšana kvalitetnom završnom obradom. Sjedala u našoj verziji su s presvlakama u kombinaciji kože i reciklirane tkanine Recytex u sivoj boji i one su standardne u ovoj razini opreme. Iako sama sjedala nisu posebno izraženije profilirana u njima se sjedi udobno i vozač se dobro osjeća i nakon dulje vožnje.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Četiri dijela kabine u potpunosti su izrađena od recikliranog polipropilena. Reciklirani su materijali dosad bili upotrebljavani isključivo za izradu dijelova automobila skrivenih od pogleda. Njihova uporaba u putničkom prostoru rezultat je kontinuiranog rada na poboljšanju kvalitete i izdržljivosti reciklirane plastike kako bi se ona izjednačila s kvalitetom najčvršće nereciklirane plastike. Novi ZOE sadrži 22,5 kg recikliranih umjetnih materijala, što predstavlja povećanje u odnosu prethodnu generaciju.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Uzdignutu središnju konzolu krasi nova, praktična elektronički upravljiva ručica mjenjača. Sama ručica mjenjača presvučena je kožom i ukrašena detaljima od mat kroma, a njezino podnožje krasi logotip Z.E. Omogućuje jednostavnu promjenu načina rada pritiskom gumba kako biste mogli uživati u novom načinu rada osmišljenom za gradsku vožnju. U svakoj je razini opreme novog ZOE dostupna automatska parkirna kočnica, koja je jednostavna i praktična. Osim toga oslobađa prostor središnje konzole koji bi inače zauzimala klasična ručka ručne kočnice i tako omogućuje više prostora za pohranu raznih stvari.

Služeći se Renaultovom karticom 'Slobodne ruke', ZOE se pokreće pritiskom gumba za pokretanje. Osim kromiranog okvira, gumb krasi prepoznatljivo plavo svjetlo koje naglašava da je riječ o električnom vozilu. I ono što će vam se svakako dopasti je to što novi ZOE putnike dočekuje nizom svjetlosnih signala, rasklapanjem retrovizora i otključavanjem vrata.

Novo akustički izolirano vjetrobransko staklo čini putnički prostor tišim. Akustička kvaliteta vjetrobranskog stakla, kao i poboljšanje zvučne izolacije u oblogama vrata, ispod prednjih sjedala te u pregradama motora bitno smanjuju razinu vanjske buke što pruža veću udobnost vožnje.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Električna arhitektura novog ZOE u potpunosti je obnovljena i omogućuje uvođenje, uz klasične sustave sigurnosti, nekoliko naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS). Tako su u našoj testnoj verziji Intens standardne sljedeće funkcije: Upozorenje za prekoračenje brzine s prepoznavanjem prometnih znakova, Sustav za održavanje vozila u voznom traku (LKA), Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, Sustav za pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Kamera za vožnju unatrag. Opcijski je naš model imao i Sustav za pomoć pri parkiranju 360° s kamerom za vožnju unatrag. Osim toga tu je bio i opcijski sustav za brzo punjenje.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Motor i baterija

Novi ZOE nudi dva različita motora: motor prethodne generacije modela ZOE snage 80 kW (R110) i motor nove generacije modela ZOE snage 110 kW (135 KS) pri 4200 do 11.163 okr./min. Naša testna verzija imala je ovaj jači motor, čiji je okretni moment 245 Nm pri 1500 do 3600 okr./min. Ovaj motor omogućuje ubrzanje od 80 do 120 km/h za samo 7,1 sekundu, što je 2,2 sekunde brže u odnosu na motor R110. Ubrzanja naše verzije su sljedeća: 0 – 50 km/h 3,6 sekundi te od 0 – 100 km/h 9,5 sekundi. Najveća brzina naše verzije je 140 km/h.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

S tehničke strane novi ZOE nudi veći domet zahvaljujući bateriji kapaciteta 52 kWh (ukupan napon 400 V) s dometom od 395 km prema novom ispitnom postupku WLTP (što je 25 posto više od prethodnog modela), iako sam proizvođač navodi podatak da je stvarni domet s jednim punjenjem 375 km ljeti, odnosno 240 km zimi. Osim toga novi ZOE nudi više opcija za punjenje zahvaljujući novoj mogućnosti punjenja istosmjernom strujom (DC).

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zahvaljujući mogućnosti punjenja na bilo kojoj punionici za punjenje izmjeničnom strujom snage 22 kW, ZOE se od samog početka može pohvaliti najkraćim vremenom punjenja jednog električnog vozila i mogućnošću punjenja na najvećem broju javnih punionica. Takvu neusporedivu svestranost vlasnici Renaulta ZOE mogu zahvaliti punjaču Caméléon. Umjesto uporabe dvaju odvojenih električnih sustava, Renault je za punjenje i vožnju upotrijebio istu elektroničku opremu, što je omogućilo fleksibilno punjenje po razumnoj cijeni. Opcionalni wallbox od 7 kW omogućuje pak vlasnicima da napune bateriju od praznog do punog za 9 sati i 25 minuta.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi ZOE sada dolazi s električnom kutijom za punjenje istosmjernom strujom. Električna kutija je smještena između električnog motora i baterije te omogućuje punjenje na punionicama s istosmjernom strujom snage 50 kW pomoću CCS priključka, spajajući postojeće priključke tipa 2 i AC iza proširenog prednjeg poklopca. Nova opcija za punjenje pogodna je za dulja putovanja, osobito ako putujete autocestom.

Renault ZOE

Renault ZOE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi ZOE nudi nov način rada, zahvaljujući kojem gotovo ni nema potrebe za uporabom papučice kočnice. Kada je uključen način rada B, vozilo znatno brže usporava čim vozač otpusti pritisak s papučice gasa. Način rada B olakšava vožnju, osobito u gradovima i u prometnim zastojima. Na tehničkoj razini, ovaj način rada prati novi kočioni sustav koji pridonosi boljem osjećaju na papučici kočnice. Što se tiče načina rada D, i dalje je posebno koristan pri vožnji stalnom brzinom, primjerice na autocesti. Vozač može po želji mijenjati način rada jednostavnim pritiskom gumba na okviru elektronički upravljive ručice mjenjača. Novi ZOE ima mjenjač s jednim stupnjem redukcije.

Novi ZOE zbog svojeg električnog motora nema klasični mjenjač niti spojku, ali zadržava ručicu mjenjača kako bi vozač mogao jednostavno promijeniti način rada ili se prebaciti u stupanj za vožnju unatrag. Mehanička ručica mjenjača sada je zamijenjena elektroničkim uređajem za upravljanje, pod nazivom e-shifter. Dovoljan je jednostavan pritisak ručice kako biste upravljali pogonskim sustavom svojeg vozila. Odabrani način rada vidljiv je na središnjoj konzoli kao i na 10-inčnom vozačevu zaslonu.

Renault ZOE - načini punjenja strujom

Renault ZOE - načini punjenja strujom

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Općenito govoreći, novi je ZOE rezultat zajedničkog rada na poboljšanju elemenata ključnih za rad električnog vozila; od šasije, kočnica i upravljača do električne kontrolne jedinice.

Opći dojam o testnom modelu ZOE

Kako smo ovaj put ZOE imali na jednotjednom testu, mogli smo osjetiti njegove vozne sposobnosti u gradskim uvjetima, na regionalnim cestama, ali i na autocesti. Mi smo u kombiniranim uvjetima napravili gotovo 300 kilometara, ali treba reći da ZOE nismo štedjeli niti po pitanju svih mogućih trošila, poput klima uređaja, ali niti smo se odrekli naglih ubrzavanja, kao niti vožnje maksimalnom brzinom na autocesti. Iako ZOE mnogi doživljavaju kao prvenstveno mali gradski automobil, oni koji su ga imali priliku isprobati neće se ograničavati na njegovu upotrebu samo u gradskim uvjetima vožnje, već će poput nas sasvim sigurno ZOE koristiti i za posve ležeran put prema udaljenijim odredištima. Sustav njegovog punjenja je praktičan i bez ikakvih će vas problema vaš ZOE dovesti tamo gdje poželite.

Renault ZOE Intens R135 LP

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Njegov ovjes je prilično uvjerljiv, Pseudo-McPherson sprijeda i prilagodljiva osovina straga, pa s gumama dimenzija 195/55 R16 nema poteškoća s neravnim regionalnim cestama, kao niti na manjim udarnim rupama na prometnicama. ZOE lijepo leži, nema neke prevelike bočne otklone u zavoju, a disk kočnice su izvrsne. Kako smo imali jači R135 motor snage 135 KS ubrzanja karakteristična za jedan električni automobil su nam se činila i brža od deklariranih, a krajnja brzina na autocesti odgovara onoj koji je Renault i naveo. Položaj sjedenja na vozačkom mjestu je udoban, iako će više osobe imati potrebu vjerojatno za više prostora za noge, no napominjemo da je riječ o malenom, gradskom elektičnom automobilu. Uređenje kabine, a naše testno vozilo je bilo Intens razine opreme s lijepim kožnim presvlakama, je iznad svih očekivanja, a mjesta u kabini i za ovako maleni automobil ima i više od očekivanog. Dizajnerski gledano, izvana doista djeluje svježe i simpatično već na prvi pogled, a kada znamo što je sve proizvođač uložio u njegov razvoj i da imamo nekakvu primjedbu iz pristojnosti bismo se suzdržali kritika. I niti nakon drugog praktičnog susreta sa ZOE - nemamo baš nikakvih primjedbi! Stvarno je riječ o dojmljivom malenom električnom automobilu, koji opravdava sve one superlative koji ga krase već godinama.

Za kraj, njegova se cijena kreće od modela ZOE Life R110 s baterijom kapaciteta 52 kWh od 247.900 kn (s PDV-om i PPMV-om od 0 kn), do najskupljeg modela Intens R135 od 275.900 kn. Naša testna verzija Renault ZOE Intens R135 LP je imala i opcijske dodatke (boja plava Celadon - 4400 kn, Sustav pomoći pri parkiranju 360°+ kamera za vožnju unatrag – 1900 kn, Brzo punjenje baterije – 7500 kn), pa je njegova cijena (s PDV-om i PPMV-om od 0 kn) 289.700 kuna.

U najavi je, kako smo neki dan i pisali, novi krug državnih poticaja za električna vozila do maksimalnih 80.000 kuna. Pa bi u tom slučaju cijena naše testne verzije bila sasvim prihvatljivih 209.700 kuna.

  • +34
  • +31

Renault ZOE Intens R135 LP

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!