HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Renault predstavio svoj hibridni trio: Clio E-Tech, Mégane i Captur E-Tech Plug-in

18.09.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Predstavljanjem tih triju modela Renault dodatno proširuje ionako najbogatiju ponudu električnih i hibridnih vozila na tržištu, među kojima su i posve električni novi ZOE, novi Twingo Z.E. i Kangoo Z.E.

Renault je održao hrvatsku premijeru tri svoja modela o kojima smo pisali još od sredine prošle godine: Clio, Mégane i Captur, no nije riječ o verzijama s klasičnim pogonom, već se radi o njihovima prvim hibridnim izvedbama. Kada kažemo 'hibridnim', onda mislimo na E-Tech obitelj elektrificiranih pogonskih sklopova koji se nalaze u ova tri, već dobro znana modela.

Točnije, riječ je modelima Clio E-TECH (140 KS, potpuni hibrid), Mégane E-TECH (160 KS, punjivi hibrid) i Captur E-TECH Plug-in (160 KS, punjivi hibrid). Ovisno o odabranoj tehnologiji, nova hibridna vozila E-TECH prilagođavaju se potrebama svih kupaca (duga putovanja, svakodnevna gradska vožnja itd.) te istovremeno smanjuju emisije CO2 i potrošnju goriva, čak i tijekom duljih putovanja. Predstavljanjem tih triju modela Renault dodatno proširuje ionako najbogatiju ponudu električnih i hibridnih vozila na tržištu, među kojima su i posve električni novi ZOE, novi Twingo Z.E. i Kangoo Z.E.

Sam Renault kaže, a to jest i nepobitna činjenica, da automobilska industrija proživljava pravu revoluciju, posebice kada je riječ o motorima. Potreba za smanjenjem potrošnje goriva i nižim emisijama CO₂, sve strože emisijske norme i očekivanja suvremenih kupaca čine elektrifikaciju neizbježnom.

Stručnost u proizvodnji električnih vozila nikada i nije bila upitna kada je riječ o Grupi Renault, jer su oni doista pioniri i dokazani stručnjaci u području električne mobilnosti. Pogledajmo samo potpuno električni Renault Zoe, koji iako se čini da je tek odnedavno na tržištu, zapravo je u komercijalnoj upotrebi još od 2012. godine. Reće ćete: 'pa to je samo osam godina!'. Da, ali da bi jedan model i uspio, a Zoe to svakako jest, na nemilosrdnom svjetskom tržištu trebaju godine upornog rada koje prethode njegovom komercijalnom lansiranju na tržište. Upravo je o tome ovdje i riječ, jer ovom modelu je trebalo punih sedam godina da postane ono što danas jest.

Renault je pod imenom Zoe izvorno predstavio niz različitih koncept automobila. U početku 2005. godine kao Zoe City Car, a kasnije kao Zoe Z.E. električni koncept prikazan je u dvije različite verzije 2009. i 2010. pod Renault Z.E. Ime. Verzija Zoea spremna za proizvodnju prikazana je konačno na autosalonu u Ženevi 2012. Ostalo je povijest.

Serijska vozila nadahnuta trkaćima Renaultova posvećenost automobilističkim sportovima i Formuli 1 bila je ključna za razvoj hibridnih motora E-TECH. Ova tehnologija približava serijska vozila trkaćima kroz smanjenje potrošnje, optimizaciju prikupljanja energije te uporabu inovativnog dog-clutch mjenjača – prvog takvog u nekom serijskom vozilu.

Suradnja na poboljšanju sustava za prikupljanje energije

Još od 2013., momčad Renault F1 i Renaultovi inženjeri razmjenjuju iskustva u pogledu upravljanja energijom. Kako bi podržali uvođenje hibridnih motora u Formulu 1, stručnjaci za hibridna vozila – sada zaduženi za razvoj modela Renault E-TECH – predano su radili na razvoju hibridnog motora za Formulu 1 u Renaultovoj tvornici u Viry-Châtillonu. Ondje su usavršili strategiju upravljanja energijom na kojoj se temelje Renaultovi novi hibridni modeli.

Zahvaljujući tom bogatom iskustvu, motor E-TECH spaja užitak u vožnji s iznimno učinkovitim prikupljanjem energije kočenja i smanjenom potrošnjom. Bilo da je riječ o motoru za Formulu 1 ili serijskom motoru E-TECH, sustav upravljanja energijom puni baterije u vožnji s pomoću viška oslobođene energije (količina oslobođene toplinske energije u odnosu na potrošnju goriva).

Kao i u Formuli 1, kinetička se energija prilikom svakog usporavanja pretvara u električnu kako bi se potaknulo punjenje baterije. U serijskim vozilima, osobito prilikom vožnje autocestom, sustav upravljanja energijom potiče punjenje baterije tako što uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja. Suvišna energija zatim se može iskoristiti za snažnije ubrzanje motora s unutarnjim izgaranjem ili za posve električnu vožnju kroz gradska područja.

Način rada SPORT i postavke sustava MULTI-SENSE, dostupni u serijskim modelima s motorom E-TECH Plug-in, omogućuju istovremenu uporabu toplinske i električne energije za još veći užitak u vožnji i snažnija ubrzanja. Snažnim pritiskom papučice gasa, snaga dvaju električnih motora kombinira se snagom motora s unutarnjim izgaranjem. Takva je praksa preuzeta izravno iz Formule 1 u kojoj vozači prebacuju na poseban način rada kako bi postigli najsnažnije ubrzanje, osobito tijekom kvalifikacijskih krugova.

Vrhunski odziv zahvaljujući inovativnom mjenjaču

Arhitektura motora Renault E-TECH temelji se na motorima ugrađenima u bolide momčadi Renault F1: motor s unutarnjim izgaranjem kombiniran je s dva električna motora i središnjom baterijom. Motor je kombiniran s dog-clutch mjenjačem s više načina rada. Konstrukcija mjenjača bez spojke osigurava pokretanje u posve električnom načinu rada i značajno smanjuje prekid isporuke snage prilikom promjene stupnjeva prijenosa kako biste uživali u snažnijim ubrzanjima i još udobnijoj vožnji. Uglađena promjena brzina u Formuli 1 znači manje trzaja i manji gubitak prianjanja.

Nicolas Espesson, stručnjak za razvoj performansi pri Renault Sport Racingu

Što je zajedničko E-TECH motorima koji se ugrađuju u serijska vozila i Renaultovom hibridnom motoru korištenom u Formuli 1?

Prije svega, oba pogona imaju slične glavne komponente. Oba se sastoje od motora s unutarnjim izgaranjem, dvaju električnih motora i baterije. Inovativna arhitektura omogućuje raznovrsnu uporabu svake komponente. Možete voziti na posve električni pogon, kao u Renaultu Zoe, ili samo na motor s unutarnjim izgaranjem, kao kad biste vozili 'običan' automobil. Treća je opcija da kombinirate ta dva pogona kako biste povećali performanse.

Motor E-TECH ima sličnu arhitekturu kao motor za Formulu 1, zbog čega na jednak način upotrebljavamo raspoloživu energiju fosilnih goriva ili električnu energiju. Sustav upravljanja energijom iznimno je važan jer, među ostalim, prisiljava punjenje baterije prije nego što se ona isprazni. Osim toga opskrbljuje električne motore energijom i kada je baterija napunjena kako bi se smanjila potrošnja goriva i povećao užitak u vožnji.

Jedinstvena arhitektura u kombinaciji s naprednim sustavom upravljanja energijom značajno smanjuje potrošnju goriva.

Koje su glavne prednosti tog dog-clutch mjenjača o kojemu govorite?

Dog-clutch mjenjač odlikuje se visokom učinkovitošću zbog toga što se unutrašnji dijelovi ne dodiruju. Zahvaljujući niskoj razini trenja, ta je vrsta mjenjača dugo bila korištena u Formuli 1. Budući da motor nije povezan sa spojkom, najveći je izazov bio osigurati uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa, čak više nego u Formuli 1 što je naposljetku izvedivo zbog uporabe dvaju električnih motora koji precizno reguliraju brzinu rotacije mjenjača kako bi promjena brzina bila uglađena. Zahvaljujući jedinstvenoj konstrukciji toga mjenjača, pri čijem je razvoju prijavljeno nekoliko vrlo inovativnih patenata, elektronička kontrolna jedinica vozila u stvarnom vremena odabire optimalni stupanj prijenosa zbog čega je promjena brzina učinkovitija i uglađenija.

To rješenje povezuje jednostavnost i vrhunske performanse dog-clutch mjenjača i hibridne tehnologije s dvama električnim motorima zbog čega se stupnjevi prijenosa mijenjaju bez uporabe spojke!

Hibridni sustav E-TECH temelji se na prikupljanju i ponovnoj upotrebi energije. Je li cilj toga samo povećati performanse ili nešto više?

Naravno, snaga električnih motora može se iskoristiti da bi se povećale performanse motora s unutarnjim izgaranjem, što i činimo kako u Formuli 1 tako i na cesti. Međutim, u serijskim vozilima baterija je rijetko potpuno puna pa ovaj način rada koristimo vrlo rijetko. Ipak, takva je opcija dostupna i za njih.

Prikupljanjem energije kočenja baterija se puni tijekom vožnje što smanjuje potrebu za uporabom kočnica zbog čega se one manje troše.

Prikupljena energija moći će se iskoristiti za ponovno pokretanje vozila, a da se pritom ne potroši ni kapljica goriva. U novom Méganeu E-TECH Plug-in možete uživati u do 65 km dometa (prema WLTP-u) na električni pogon.

To znači da možete birati između posve električnog, konvencionalnog (primjerice za vožnju autocestom) i hibridnog pogona (za potrebu snažnih ubrzanja, primjerice prilikom pretjecanja). Ono što je malo teže predočiti jest činjenica da bateriju vozila možete puniti tijekom vožnje. U Formuli 1 to je poznato kao 'preopterećenje'. Zato vozač ne mora istovremeno pritiskati papučicu gasa i papučicu kočnice. Tim naizgled paradoksalnim načinom rada u kojem jedan motor ubrzava, a drugi usporava, vozilo se kreće s pomoću motora s unutarnjim izgaranjem, dok električni motori (koji djeluju kao alternatori) prikupljaju energiju za napajanje baterije. Takav način rada ujedno povećava učinkovitost motora s unutarnjim izgaranjem. Kao što možete zaključiti, taj sustav nudi različite opcije pogona: na električni motor, na motor s unutarnjim izgaranjem, ili oba istodobno, a pritom će sam odabrati optimalni stupanj prijenosa. Sve to smanjuje potrošnju goriva pa se možemo prepustiti posve novom užitku u vožnji.

Renault E-TECH – dualni motor koji povezuje snažan odziv, užitak u vožnji i visoku učinkovitost

Renault nudi dvije vrste hibridnih motora: E-TECH (potpuni hibrid, poznat i kao HEV ili hibrid) i E-TECH Plug-in (plug-in hibrid, poznat i kao PHEV ili punjivi hibrid). Prvotno je predstavljen na konceptnom vozilu EOLAB na Pariškom salonu automobila 2014. Tijekom razvoja sustav E-TECH prošao je brojna ispitivanja. Rezultat je toga jednostavna, ali napredna arhitektura te otporan i izdržljiv dizajn. E-TECH upotrebljava komponente konstruirane unutar Alijanse, uključujući novu generaciju 1,6-litrenog četverocilindričnog benzinskog motora, posebno prerađenog za ovu namjenu. Kombiniran je s dvama električnim motorima – glavnim električnim motorom i visokonaponskim elektropokretačem-generatorom (High-voltage Starter Generator) – i inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionaran način povezivanja električnih motora s mjenjačem osigurava uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa. Ova arhitektura, osmišljena s ciljem smanjenja potrošnje goriva, rezultat je Renaultova bogatog iskustva u Formuli 1. Ugradnja nove hibridne tehnologije olakšana je zahvaljujući novim modularnim platformama CMF-B i CMF-C/D, prilagođenima za integraciju električnih komponenti, i dosad najkompaktnijem sustavu E-TECH koji omogućuje jednostavnu ugradnju u svestrani gradski automobil kao što je Clio.

Renaultovi inženjeri razvili su jedinstveno rješenje kako bi vozačima ponudili relevantan, originalan i ekskluzivan hibridni motor, tijekom čijeg je razvoja prijavljeno više od 150 patenata. Ova tehnologija temelji se na hibridnoj serijsko-paralelnoj arhitekturi koja pruža najveći raspon prilagodbi u vožnji i smanjenje emisija CO2.

Kapacitet litij-ionske baterije ovisi o vrsti hibridnog motora:

  • Clio E-TECH opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2 te omogućuje do 80 posto gradske vožnje u posve električnom načinu rada.
  • Mégane E-TECH Plug-in i Captur E-TECH Plug-in opremljeni su baterijom kapaciteta 9,8 kWh (400 V) s električnim dometom od 65 km u gradskoj vožnji (WLTP).

Odzivnost i upravljanje energijom

Kombinacija dvaju električnih motora, inovativnog mjenjača s više načina rada i motora s unutarnjim izgaranjem pruža brojne načine rada:

  • Automatsko pokretanje u posve električnom načinu rada: zahvaljujući konstrukciji mjenjača bez spojke, hibridna vozila E-TECH automatski pokreće električni motor koji u ovom slučaju zamjenjuje motor s unutarnjim izgaranjem. Prilično elegantno rješenje koje osigurava trenutačnu isporuku najvećeg okretnog momenta i snažno početno ubrzanje.
  • Automatska prilagodba uvjetima vožnje: Tehnologija E-TECH Grupe Renault temelji se na serijsko-paralelnoj arhitekturi koja povezuje različite vrste hibridizacije (serijska, paralelna i serijsko-paralelna). Motori mogu isporučivati snagu kotačima samostalno ili zajednički. Pogonski sklop upravlja radom motora te ih opskrbljuje u skladu s potrebama za ubrzanjem i snagom. Također upravlja mogućnostima punjenja baterije u vožnji. To čini na temelju 15 mogućih kombinacija različitih motora i stupnjeva prijenosa.

Mjenjač omogućuje gotovo neprimjetnu promjenu stupnjeva prijenosa te ne zahtijeva intervenciju vozača. Sustav E-TECH automatski prilagođava način rada uvjetima vožnje kako bi smanjio razinu štetnih emisija i potrošnju goriva te osigurao zabavnu i okretnu vožnju.

Proizvodnja energije i prikupljanje energije kočenja

Tehnologijom E-TECH prikuplja se energija prilikom usporavanja i kočenja.

  • Punjenje baterije prilikom usporavanja: Kada vozač otpusti pritisak s papučice gasa i ako je mjenjač pritom u položaju D, osnovni električni motor funkcionirat će kao generator. Prikupljat će kinetičku energiju nastalu prilikom usporavanja ili kočenja te je zatim koristiti za napajanje baterije.
  • Način rada B: za još snažnije prikupljanje energije mjenjač može biti postavljen u položaj B. Prikupljanje energije kočenja aktivira se pri brzinama većim od 7 km/h čime se baterija puni do najvećeg dopuštenog kapaciteta.
  • Prikupljanje energije kočenja: Pritiskom na papučicu kočnice aktivirat će se električno kočenje i, ako je potrebno, dodatno hidrauličko kočenje s pomoću kočionih pločica. Električni motor i u ovom slučaju nudi dodatno kočenje, pri čemu se višak oslobođene energije koristi za napajanje baterije do dopuštene razine.

Zahvaljujući svemu tome, modeli iz ponude Renault E-TECH i Renault E-TECH Plug-in nude snažan odziv za veći užitak u vožnji, smanjenu potrošnju goriva i optimalno punjenje u vožnji s pomoću prikupljene energije kočenja. Ukratko, najbolje performanse.

Hibridni motori koji pokreću modele Clio E-TECH, novi Captur E-TECH Plug-in i novi Mégane E-TECH Plug-in dodatak su Renaultovoj ponudi posve električnih motora i spremni su na najrazličitije uporabe. Činjenica da su dostupni na svestranim vozilima srednje klase znači da je doživljaj vožnje električnog automobila dostupniji širem broju vozača no ikad prije. Grupa Renault do 2022. planira predstaviti osam posve električnih modela i 12 elektrificiranih modela (hibridnih i punjivih hibridnih vozila).

Clio E-TECH

Budućnost mobilnosti za Grupu Renault je autonomna, električna i povezana. Utjelovljena je u Cliju, obnovljenom 2019. godine. Na primjer, opremljen je jednim od najsuvremenijih i najsveobuhvatnijih sustava za pomoć u vožnji na tržištu koji uključuje i sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama (autonomni sustav 2. razine). Opremljen 9,3-inčnim zaslonom i povezanim sustavom Renault EASY CONNECT osigurava pristup brojnim multimedijskim sadržajima.

Po prvi je puta Clio sada dostupan i s punim hibridnim motorom E-TECH. Veći domet na električni pogon i munjevite reakcije prilikom pokretanja i ubrzanja nude jedinstven doživljaj i užitak u vožnji neusporediv s ijednim drugim hibridnim gradskim automobilom na tržištu.

140 KS snažan hibridni motor Clija E-TECH spaja najnižu potrošnju i nevjerojatno brze reakcije u vožnji. Međuubrzanja od 80 do 120 km/h svladava za samo 6,9 sekundi. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji s velikim kapacitetom baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću sustava E-TECH pomaže optimizirati korištenje energije. U gradskoj vožnji čak 80 posto vremena radi na električni pogon, što omogućuje uštedu goriva do 40 posto u usporedbi s motorom s unutarnjim izgaranjem, a vozač pritom ne mora mijenjati stil vožnje. U posve električnom načinu rada, maksimalna brzina novog Clija iznosi 70–75 km/h.

Masa hibridnog pogona tek je 10 kg veća u usporedbi s motorom dCi 115. U mješovitoj vožnji Clio E-TECH troši 4,3 l/100 km, i ispušta 96 g CO2/km (prema WLTP-u). Baterije ne smanjuju obujam prtljažnika (300 l), stražnja klupa još se uvijek može preklopiti i još uvijek ima prostora za rezervni kotač. Uravnotežen omjer udobnosti i performansi jamči dinamične vozne osobine dostojne najvišeg segmenta, pri čemu novi model zadržava svestranost kojom se diči već 30 godina.

Za upravljačem Clija E-TECH

Clio E-TECH nudi dosad neviđeno iskustvo vožnje koje se temelji na naprednoj tehnologiji i poboljšanom sustavu prikupljanja energije. Rad pogonskog lanca prilagođava se prepoznatim namjerama vozača (zahtjev za isporukom snage) i stalnoj procjeni optimalne snage. Rezultat su toga poboljšane performanse i smanjena potrošnja. Vozač ne mora brinuti o parametrima vožnje jer ih tehnologija E-TECH zadaje automatski i potpuno neprimjetno. Time se osigurava ugodna i opuštenija vožnja zahvaljujući kombinaciji snažnog motora (140 KS), učinkovitog električnog pogona i prilagodljive i odzivne šasije.

S pomoću sustava MULTI-SENSE vozač prilagođava vožnju svojem raspoloženju i vrsti terena. Način rada My Sense idealan je za svakodnevnu vožnju jer nudi najbolju ravnotežu pouzdanog prianjanja i dinamičnog doživljaja prilikom ubrzanja. Za to su zaslužni kontinuiran rad i jednostavna aktivacija električnog pogona (automatsko pokretanje u električnom načinu rada, trenutačna isporuka okretnog momenta itd.), osobito tijekom vožnje gradom, ali i pri višim brzinama. Način rada Eco temelji se na manje dinamičnom, odmjerenijem mapiranju papučice gasa i prilagođenoj promjeni stupnjeva prijenosa. S druge strane, način rada Sport iskorištava puni potencijal pogona te nudi najbolje vrijednosti odziva i performansi. Zabavne vozne osobine koje nudi najbolje su na tržištu malih hibrida.

Prilagodba pogona prikazuje se u stvarnom vremenu na zaslonima instrumentne ploče i multimedijskog sustava te uključuje animirani dijagram protoka energije koji pokazuje smjer kretanja energije i odabrani pogon (električni, benzinski ili hibridni). Prikaz snage na instrumentnoj ploči prilagođava se jakosti pritiska na papučicu te prikazuje faze prikupljanja energije (otpuštanje pritiska s papučice gasa, kočenje). Naposljetku, pokazivač napunjenosti baterije s lijeve strane instrumentne ploče prikazuje raspoložive zalihe električne energije u stvarnom vremenu, kao i potrošnju ovisno o odabranom pogonu i/ili vrsti ceste. Kombinacija tih triju pokazivača znači da je vozač u svakom trenutku obaviješten o radu vozila.

Izvana je ova inačica raspoznatljiva po jedinstvenom stražnjem odbojniku i oznakama E-TECH na B-nosaču i poklopcu prtljažnika. Vanjski izgled i unutrašnjost mogu se personalizirati paketom opreme 'Hybrid Blue'.

Pametni kokpit čine 7-inčna TFT instrumentna ploča i novi multimedijski sustav Renault EASY LINK sa zaslonom dijagonale 7'' (vodoravno postavljeni) ili 9,3'' (okomito postavljeni), najvećim zaslonom u klasi. Nova digitalna instrumentna ploča prikazuje slike i animacije specifične za hibrid; razinu baterije prilikom punjenja ili rad na električni pogon. Na jedinstvenom mjenjaču nalazi se oznaka E-Tech. Gumbom EV smještenim u podnožju zaslona multimedijskog sustava izravno se može prebaciti na električni pogon kada je baterija dovoljno napunjena.

Što se cijena tiče, novi Clio E-TECH kreće po cijeni za opremu Intens od 152.400 kn (uključen PDV i PPMV). Ograničena, opremljenija serija Clio E-TECH EDITION stoji 166.400 kn (uključen PDV i PPMV). Treba reći i da produljeno jamstvo koje traje 5 godina ili 100.000 km stoji dodatnih 3800 kn, dok Renault ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 63 posto početnog kapaciteta baterije. O dodatnim pogodnostima prilikom kupnje na kraju teksta.

Mégane E-TECH Plug-in

Od predstavljanja prvog Renaulta Mégane 1995. četiri generacije tog modela prodane su u 7 milijuna primjeraka diljem svijeta. Mégane nije samo model. To je čitava linija proizvoda. Sada je to kompakt s mnogo lica, što će i pokazati ove jeseni kad na tržište stigne s punjivim hibridom E-TECH Plug-in. Taj ga pogon čini još prilagodljivijim, a vozaču pruža priliku da iskusi novi doživljaj električne vožnje uz smanjenje emisija CO2 i potrošnje goriva, čak i na duljim putovanjima.

Renault, stručnjak u području električne mobilnosti, iskoristio je stečeno znanje u novom Méganeu sa 160 KS snažnim hibridnim motorom E-TECH Plug-in koji koristi jedinstvenu tehnologiju prikupljanja energije za jedinstven užitak u vožnji. Inačica E-TECH Plug-in razvijena je kako bi se ispunila očekivanja kupaca na ključnim tržištima. E-TECH Plug-in bit će dostupan u novom Méganeu Grandtouru od predstavljanja, kasnije i u hatchback izvedbi, a moći će se naručiti od srednje razine opreme do R.S. Line.

Motor E-TECH Plug-in i njegova baterija kapaciteta 9,8 kWh (400 V) teže svega 105 kg pa novi Mégane ima čak 50 km dometa pri brzinama do 135 km/h u mješovitom ciklusu (WLTP) i do 65 km u gradskoj vožnji (WLTP City) u potpuno električnom načinu rada. U mješovitoj vožnji novi Mégane E-TECH Plug-in troši 1,3 l/100 km i ispušta samo 28 g CO2/km (prema WLTP-u). Što se punjenja tiče, plug-in verzija se potpuno napuni za 3 sata na javnom punjaču (7,4 kW), na trofaznom wallboxu (3,7 kW) također 3 sata, a na kućnoj utičnici (2,4 kW) 5 sati.

Novi Mégane E-TECH Plug-in time dokazuje svoju svestranost. Vozači preko tjedna mogu koristiti električni pogon i zatim prebaciti na hibridni za dulja putovanja vikendom i praznicima. Neovisno o stanju napunjenosti baterije, motor novog Méganea e-TECH Plug-in pruža sve prednosti hibridnog sustava E-TECH – pokretanje u električnom načinu rada i nižu potrošnju.

Novi Mégane E-TECH Plug-in opremljen je 9,3-inčnim zaslonom multimedijskog sustava Renault EASY LINK i 10,2-inčnim digitalnim zaslonom instrumentne ploče. Sustav Multi-Sense nudi na odabir i tri specifična načina rada: - Pure: dostupan u izborniku ili pritiskom na poseban gumb na armaturnoj ploči, prebacuje motor u posve električni način rada ako je baterija dovoljno napunjena. - MySense: optimizira hibridni način rada za niže troškove uporabe. Njegova funkcija E-Save čuva električnu energiju pohranjenu u bateriji (najmanje 40 posto) kako bi bila na raspolaganju onda kada je to potrebno (primjerice, za vožnju gradskim središtem). - Sport: omogućuje vozaču da iskoristi sve što mu pogon pruža uporabom triju motora istodobno.

Naposljetku, iako se dio prtljažnika koristi za pohranu kabela, novi Megane E-TECH Plug-in zadržao je modularnost po kojoj je poznat, kao što je funkcija EASY BREAK (preklapanje stražnje klupe u ravnu podnicu), preklapanje naslona suvozačeva sjedala. Grandtour iznačica ima obujam prtljažnika 447 litara.

Za upravljačem novog Méganea E-TECH Plug-in

Za neusporediv užitak u vožnji koji nudi novi Mégane E-TECH Plug-in zaslužan je prvenstveno električni pogon. Budući da se vozilo automatski pokreće u električnom načinu rada, užitak u vožnji jednak je kao u električnom Renaultu ZOE zahvaljujući trenutačnoj isporuci okretnog momenta i žustrom ubrzanju. Osim na gradskim i prigradskim cestama (gdje je zaustavljanje i ponovno pokretanje vozila učestalo), dinamične vozne osobine osjetne su i na brzim cestama na kojima električni motor ima snažna ubrzanja.

Pogon se odabire automatski te se pritom prikazuju animacije na zaslonu instrumentne ploče i multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Vozač također može prilagoditi uporabu benzinskog i električnog motora u postavkama sustava MULTI-SENSE. Konkretno, način rada Pure prisiljava električni pogon (primjerice prilikom ulaska u gradsko središte), dok način rada Sport kombinira snagu različitih motora kako bi, među ostalim, omogućio snažnije pretjecanje.

Udobnost u vozilu poboljšana je tihim radom električnih motora kada je benzinski motor isključen. Također je primjetno i značajno smanjenje buke kada se električni motor kombinira s benzinskim pri vožnji nižim brzinama.

Štoviše, uložen je poseban napor kako bi se postigao sklad dinamičnih voznih osobina i udobnosti u putničkom prostoru. Iako smještaj baterija ispod stražnje klupe nije značajno utjecao na raspodjelu mase, inženjeri su u svrhu ublažavanja učinka dodatne mase odlučili ugoditi multi-link stražnji ovjes te ga ugraditi umjesto polukrutog ovjesa. Naposljetku valja istaknuti kako Mégane E-TECH Plug-in zadržava vozne osobine inačice s konvencionalnim motorom, pri čemu obujam prtljažnika nije značajno smanjen (447 l).

Priključak za punjenje nalazi se na desnoj strani, nasuprot spremniku za gorivo smještenom na lijevoj strani. Na poklopcu prtljažnika i B-nosaču nalaze se oznake E-Tech Plug-in Hybrid, a vijci kotača imaju rub plave boje. U unutrašnjosti, ručica mjenjača nosi oznaku E-TECH.

Digitalna instrumentna ploča ima drukčiji način prikazivanja podataka, a sustav MULTI-SENSE postavke jedinstvene za ovu inačicu. Posljednji je prepoznatljivi element gumb EV smješten ispod zaslona multimedijskog sustava koji prisiljava rad na električni pogon (ako je baterija dovoljno napunjena).

Što se cijena tiče, novi Mégane Grandtour E-TECH Plug-in kreće po cijeni za opremu Intens od 241.000 kn (uključen PDV i PPMV). Mégane Grandtour E-TECH Plug-in oprema EDITION ONE stoji 250.900 kn (uključen PDV i PPMV), dok oprema R.S.Line stoji 260.800 kn (uključen PDV i PPMV). Renault u ovome trenutku omogućuje za Mégane Grandtour E-TECH Plug-in i produljeno jamstvo koje traje 5 godina ili 100.000 km bez nadoplate, dok istovremeno ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 77 posto početnog kapaciteta baterije. O dodatnim pogodnostima prilikom kupnje na kraju teksta.

Captur E-TECH Plug-in

Captur, najprodavanije vozilo u segmentu u Europi, iznimno je važan automobil u Renaultovoj ponudi. Novi Captur prodaje se na svim kontinentima, a potpuno novim dizajnom i novom naprednom tehnologijom nastavlja uspjeh prethodnika. Hibridni sustav E-TECH Plug-in s vremenom će biti dostupan od srednje razine. Korištenjem iskustva stečenog u razvoju električne mobilnosti na popularnom, legendarnom modelu, Renault je tehnologiju punjivih hibrida učinio dostupnijom no ikad prije.

Motor E-TECH Plug-in snage 160 KS zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta (9,8 kWh i 400 V) i masi od samo 105 kg ima domet na posve električni pogon do 50 km u mješovitom ciklusu (WLTP) i 65 km u gradskoj vožnji (WLTP City) uz najveću brzinu od 135 km/h. Novi Captur neusporedivo je prilagodljiv: preko tjedna ga možete voziti bez ikakve potrošnje goriva, a spreman je i za dulja putovanja vikendom i praznicima, a da pritom ne morate brinuti o stanju baterije. Želite li povećati domet u električnom načinu rada, vozilo je potrebno priključiti na utičnicu i napuniti bateriju (3 do 5 sati, ovisno o utičnici, uključujući i kućnu). U svim drugim aspektima, novi Captur E-TECH Plug-in funkcionira kao puni hibrid E-TECH sa svim prednostima tog sustava, poput pokretanja u posve električnom načinu rada i niske potrošnje goriva. Što se punjenja tiče, plug-in verzija se potpuno napuni za 3 sata na javnom punjaču (7,4 kW), na trofaznom wallboxu (3,7 kW) također 3 sata, a na kućnoj utičnici (2,4 kW) 5 sati.

Novi Captur E-TECH Plug-in ima i novi način rada sustava MULTI-SENSE: PURE. Može ga se aktivirati u postavkama na zaslonu ili pritiskom posebnog gumba. Ovaj način rada prisiljava posve električni pogon (ako je baterija dovoljno napunjena). U načinu rada SPORT, ako je baterija dovoljno napunjena, snažnim pritiskom na papučicu gasa sva tri motora rade zajedno zahvaljujući serijsko-paralelnoj arhitekturi. Vozilo pritom može iskoristiti puni potencijal hibridnog pogona koji posebno dolazi do izražaja prilikom pretjecanja.

MULTI-SENSE ima i funkciju E-Save koja ograničuje uporabu električnog motora i snagu crpi iz benzinskog motora da bi sačuvao električnu energiju (najmanje 40 posto). Tako sačuvana električna energija može se kasnije upotrijebiti za vožnju središtem grada. U gradskoj vožnji novi Captur E-TECH Plug-in troši 1,4 l/100 km i ispušta 32 g CO2/km (prema WLTP-u).

Za upravljačem novog Captura E-TECH Plug-in

Za neusporediv užitak u vožnji koji nudi novi Captur E-TECH Plug-in zaslužan je naglasak na električni pogon. Budući da se vozilo automatski pokreće u električnom načinu rada, užitak u vožnji jednak je kao u električnom Renaultu ZOE zahvaljujući trenutačnoj isporuci okretnog momenta i žustrom ubrzanju. Osim na gradskim i prigradskim cestama (gdje je zaustavljanje i ponovno pokretanje vozila učestalo), dinamične vozne osobine osjetne su i na brzim cestama na kojima električni motor ima snažna ubrzanja.

Pogon se odabire automatski na zahtjev vozača te se pritom prikazuju animacije na zaslonu instrumentne ploče i zaslonu multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Vozač također može prilagoditi uporabu benzinskog i električnog motora u postavkama sustava MULTI-SENSE. Konkretno, način rada Pure prisiljava rad na električni pogon (primjerice prilikom ulaska u gradsko središte), dok način rada Sport kombinira snagu različitih motora kako bi, među ostalim, zajamčio snažnije pretjecanje.

Udobnost u vozilu poboljšana je tihim radom električnih motora kada je benzinski motor isključen. Također je primjetno i značajno smanjenje buke kada se električni motor kombinira s benzinskim pri vožnji nižim brzinama.

Štoviše, uložen je poseban napor kako bi se postigao sklad dinamičnih voznih osobina i udobnosti u putničkom prostoru. Iako smještaj baterija ispod stražnje klupe nije značajno utjecao na raspodjelu mase, inženjeri su u svrhu ublažavanja učinka dodatne mase odlučili ugoditi multi-link stražnji ovjes te ga ugraditi umjesto polukrutog ovjesa. Novi Captur E-TECH Plug-in nudi vrhunsku udobnost svim putnicima dok istovremeno podiže letvicu dinamičnih performansi. Svestrana uporaba, okretnost u vožnji te jednostavne i prije svega uglađene vozne osobine u gradu čine ga prikladnim za sve vrste cesta koje zahtijevaju određenu razinu dinamičnosti kako bi vožnja bila užitak. Novi Captur E-TECH Plug-in tako je okretan da uspijeva održati stabilnost karoserije i na najzahtjevnijim terenima.

Dodajmo još i to da novi Captur E-TECH Plug-in zadržava vozne osobine inačice s konvencionalnim motorom, da je i dalje prilagodljiv (kliznu stražnju klupu moguće je pomaknuti za 16 cm) i da je utovarni kapacitet ostao nepromijenjen (379 l). Novi Captur E-TECH Plug-in krase detalji specifični za hibride. Na poklopcu prtljažnika i B-nosaču nalaze se oznake 'E-TECH Plug-in Hybrid'. Spremnik goriva nalazi se na lijevoj strani vozila, dok se priključak za punjenje nalazi se na desnoj strani i ima svjetlo koje različitim bojama prikazuje status punjenja: plavo (punjenje u tijeku), zeleno (napunjen), narančasto (u čekanju), crveno (baterija prazna).

Sjedala su ostala nepromijenjena. Klizna stražnja klupa može se pomicati po duljini do 16 cm, a nasloni se preklapaju u ravnu podnicu. U prostoru ispod lažne podnice mogu se držati kabeli za punjenje bez smanjivanja obujma prtljažnika.

Jedinstvene oznake E-TECH, poput one na ručici mjenjača, nalaze se i u pametnom kokpitu. Gumb Stop&Start zamijenjen je gumbom EV za izravno prebacivanje u posve električni način rada PURE tijekom vožnje. Električni mjenjač e-shifter (bez mehaničkih spona) ima funkciju Brake zahvaljujući kojoj iskorištava maksimalni potencijal sustava regenerativnog kočenja.

Novi Captur E-TECH Plug-in može se pohvaliti najvećim zaslonima u klasi: 10,2-inčnim digitalnim zaslonom instrumentne ploče i 9,3-inčnim zaslonom multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Dva zaslona osiguravaju lakši nadzor nad odabranim načinom rada. Instrumenti mogu prikazivati stanje baterija, vrijeme punjenja, protok energije, prikupljanje energije i trenutačno stanje napunjenosti baterije. Sve su ove informacije dostupne i na zaslonu multimedijskog sustava. Usto, aplikacija MY Renault ima funkcije specifične za motor E-TECH Plug-in. Primjerice, možete ga koristiti za prikazivanje statusa baterije ili daljinsko planiranje početka punjenja.

Što se cijena tiče, novi Captur E-TECH Plug-in kreće po cijeni za opremu Intens od 227.400 kn (uključen PDV i PPMV). Ograničena, opremljenija serija Captur E-TECH EDITION stoji 234.400 kn (uključen PDV i PPMV). Treba reći i da produljeno jamstvo koje traje 5 godina ili 100.000 km stoji dodatnih 3800 kn, dok Renault ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 77 posto početnog kapaciteta baterije.

Za kraj, treba reći i da se na gore navedene cijene verzija Méganea E-TECH Plug-in i Captura E-TECH Plug-in također mogu primjeniti i državni poticaji do maksimalnog iznosa za ovu vrstu hibridnog pogona od 40.000 kuna, pa u slučaju da uspijete dobiti godišnje poticaje Fonda, cijena iz cjenika vam se umanjuje za gore navedeni iznos.

Za sva tri modela su u tijeku i redovni popusti: za Clio E-TECH od 5000 kn, za Mégane E-TECH Plug-in 6000 kn i Captur E-TECH Plug-in 5000 kn. Uz to je u tijeku i 'Transferzalna' akcija za navedena tri modela, koja uključuje 4 zimske gume, kao i uz Renault Financiranje plaćanje u 4 godišnje rate te 4 godine produljenog jamstva / 80.000 km.

  • +76
Renault predstavio svoj hibridni trio; Clio E-Tech, Mégane i Captur E-Tech Plug-in Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.