Le Mans Hypercar

[FOTO/VIDEO] Sve je spremno!: Peugeot 9X8 ima debi u FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti u Monzi u srpnju

23.05.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Njegove stražnje kotače pokreće 2,6-litreni, bi-turboV6 motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) snage 707 KS (520 kW), dok prednje kotače pokreće električni motor visokih performansi od 200 kW (272 KS) izrađen po mjeri

Manje od godinu dana nakon prezentacije kojom je javno predstavljen koncept Peugeot 9X8, i samo pet mjeseci nakon prvog testa automobila na stazi, tim Peugeot TotalEnergies predstavio je uzbudljiv novi izazov za utrke izdržljivosti u Portimãu, na jugu Portugala. Pionirski hibridni električni Hypercar s pogonom na četiri kotača spreman je za svoj natjecateljski debi u srpnju u 4. kolu FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti 2022. (FIA WEC) u Monzi, Italija.

Nova era uskoro počinje za Peugeot u svijetu utrka izdržljivosti kada putuje u Italiju na 6 sati Monze 10. srpnja. Slijedeći tragove svojih prethodnika modela 905 i 908 koji su osvojili Le Mans, najnovija kreacija francuskog proizvođača – Peugeot 9X8 – donijet će neviđenu filozofiju dizajna na FIA WEC gridu.

Peugeot 9X8 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport

Le Mans Hypercar (LMH) kategorija

Ovaj revolucionarni Hypercar, koji odmah upada u oči zbog nepostojanja stražnjeg krila, u skladu je s propisima koji reguliraju ACO i FIA-inu Le Mans Hypercar (LMH) kategoriju, koja je pristupačnija od LMP1, ali jednako konkurentna . To je savršeno utjelovljenje Peugeotove strategije, s prepoznatljivim izgledom kojeg karakterizira mačji stav, jedinstveno uglađena silueta, snažan identitet marke i isti poznati svjetlosni potpis s tri pandže kao i proizvođačevi modeli za ceste.

Kao izlog Peugeotove tehnološke ekspertize u područjima hibridizacije i elektrifikacije – oba ključna elementa energetske tranzicijske strategije marke – naglašava predanost tvrtke izvrsnosti u pogledu njezinih konkurentskih nastojanja i kupaca. Upečatljivi dizajn, strast prema motorsportu i tehnološka izvrsnost zapravo su tri vrijednosti Peugeota koje su vodile ovaj ambiciozni program koji označava povratak marke utrkama izdržljivosti, s posebnim naglaskom na 24 sata Le Mansa, izvanredan događaj koji ima malo konkurenata kada se dolazi do evaluacije i vrednovanja inovativnih ideja i tehnologija.

Izgradnja poticajnog sportskog i tehnološkog izazova

Peugeot 9X8 je trkaći prototip s pogonom na četiri kotača s pogonskim sklopom razvijenim pod kontrolom stručnjaka Peugeot Sporta. Njegove stražnje kotače pokreće 2,6-litreni, bi-turboV6 motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) snage 707 KS (520 kW), dok prednje kotače pokreće električni motor visokih performansi od 200 kW (272 KS) izrađen po mjeri. Poput motora, inverter na bazi silicij karbida razvijen je u suradnji s Marellijem. Visokonaponska baterija od 900 volti automobila razvijena je zajedno s TotalEnergies/Saftom, a Michelin isporučuje gume u skladu s propisima klase Hypercar.

Peugeot 9X8 ima atletske forme i dug je 4995 mm, širok je 2000 mm i visok 1145 mm. Ima samo 1030 kg, a njegov spremnik sadrži do 90 litara TotalEnergiesovog 100-postotno obnovljivog goriva Excellium Racing 100.

  • +4
Peugeot 9X8 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport

Nema stražnjeg krila

Jedinstvena suradnja između Peugeot Design tima predvođenog Matthiasom Hossannom i Sport tima pod vodstvom Oliviera Jansonniea rezultirala je hrabrim, elegantnim automobilom koji uistinu razbija uvriježene kalupe. Tijekom predstavljanja automobila koji je otkrio koncept Peugeot 9X8 još u srpnju 2021., mnogi su nagađali da bi se nedostatak stražnjeg krila u stvarnosti pokazao neizvodljivim. Međutim, tumačenje ACO/FIA-inih LMH propisa inspiriralo je odjel na čelu s tehničkim direktorom Peugeot Sporta Olivierom Jansonniejem da nastavi ovim putem. Testovi na stazi koji su se održavali od prosinca na stazama s izrazito različitim karakteristikama (Portimão/Portugal, Le Castellet/Francuska, MotorLand Aragón/Španjolska, Barcelona/Španjolska i Magny-Cours/Francuska) od tada su potvrdile ovaj razorni koncept, a trkaći automobil predstavljen u Portimãu prije posljednjeg testa u potpunosti je u skladu s vizijom koju utjelovljuje automobil predstavljen 2021.

Peugeot 9X8 je prešao više od 10.000 kilometara tijekom 25 dana testiranja. Paralelno s tim, homologacija automobila provedena je u suradnji s FIA-om, dok se tim predvođen direktorom Peugeot Sport Powertrain Françoisom Coudrainom usredotočio na razvoj pogonskog sklopa na ispitnoj klupi, simulatoru i trkaćoj stazi.

Završetak ovih vitalnih faza, koje su sve bile ključne za usavršavanje pouzdanosti i performansi Hypercara, doveo je do toga da je njegov natjecateljski debi odgođen do izdanja 24 sata Le Mansa za 2022. Peugeot 9X8 stoga će se pridružiti FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti na 6 sati Monze (10. srpnja) u proslavljenom talijanskom hramu brzine gdje će se po prvi put stati uz svoje rivale.

Le Mans 2022. i Le Mans 2023.

U sezoni 2023. tim Peugeot TotalEnergies će se natjecati u stogodišnjim izdanju 24 sata Le Mansa, susrećući se s brojnim međunarodnim natjecateljima koji sudjeluju u Le Mans Hybrid (LMH, tj. u istoj klasi kao Peugeot 9X8) ili Le Mans Daytona Hybrid ( LMdH) strojevi. Događaj sljedeće godine mnogi su promatrači opisali kao krunski trenutak novog zlatnog doba utrka izdržljivosti i zapravo se pretvara u istinski nezaboravan susret.

Iako se 9X8 neće pojaviti na Le Mansu 2022., Peugeot je i dalje želio prisustvovati događaju ove godine kako bi upoznao svoje obožavatelje tijekom pripreme i tijekom samog vikenda utrke. U suradnji s ACO-om (Automobile Club de l'Ouest), izložba pod nazivom ALLURE-LE MANS posvećena izvanrednoj povijesti i uspjehu Peugeota u La Sartheu otvorit će se 21. svibnja u muzeju kružnog toka gdje će se predstaviti originalna verzija Peugeota 9X8 biti izložena do rujna.

Šest vozača za dva bolida

Šest vozača je imenovano za sastav dvije posade na talijanskoj utrci 6 sati Monze 10. srpnja, a to su Paul Di Resta (GBR), Loïc Duval (FRA), Mikkel Jensen (DAN), Gustavo Menezes (SAD/BRA), James Rossiter (UK) i Jean-Éric Vergne (FRA). Točan sastav svakog trojca bit će potvrđen u narednim tjednima nakon što se završi testni program automobila prije njegovog natjecateljskog debija. Dva Peugeota 9X8 potom će se natjecati u 6 sati Fujija u Japanu u rujnu i 8 sati Bahreina u studenom.