wec 2021

[FOTO/VIDEO] TOYOTA GAZOO Racing predstavlja GR010 HYBRID: Nova era top kategorije automobila za Le Mans

15.01.2021 u 09:38

Bionic
Reading

GR010 HYBRID uključuje snažnu trkaću hibridnu pogonsku jedinicu s pogonom na sva četiri kotača, s 3,5-litrenim benzinskim twin-turbo motorom V6, koji osigurava 500 kW (680 KS) na stražnje kotače i kombinirajući se s motor-generatorom od 200 kW (272 KS)

TOYOTA GAZOO Racing započinje novu eru utrkivanja u izdržljivosti lansiranjem potpuno novog bolida GR010 HYBRID Le Mans Hypercar, koji će se natjecati na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (World Endurance Championship ili WEC) 2021. godine.

Vladajući svjetski prvaci i trostruki pobjednici na Le Mansu obranit će te naslove od konkurencije novih proizvođača koristeći trkaću verziju nadolazećeg cestovnog hiper automobila, koja sadrži pogonsku tehnologiju razvijenu u TS050 HYBRID i istaknutu novim Racing Hybrid brendom.

GR010 HYBRID prototip je trkaćeg automobila koji su tijekom posljednjih 18 mjeseci razvili inženjeri iz sjedišta tima u Kölnu u Njemačkoj i stručnjaci za električni hibridni pogon u Higashi-Fuji u Japanu.

TOYOTA GAZOO Racing GR010 HYBRID Le Mans Hypercar Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

GR010 HYBRID uključuje snažnu trkaću hibridnu pogonsku jedinicu s pogonom na sva četiri kotača, s 3,5-litrenim benzinskim V6 twin-turbo motorom, koji osigurava 680 KS na stražnje kotače i kombinirajući se s motor-generatorom od 200 kW (272 KS), koji su razvili AISIN AW i DENSO, na prednjoj osovini. Ukupna snaga ograničena je na 500 kW (680 KS), što znači da sofisticirana elektronika GR010 HYBRID smanjuje snagu motora prema količini hibridnog pojačanja. TS050 HYBRID koristi uzdužni 7-brzinski sekvencijalni mjenjač.

Upečatljiv novi izgled trkaćeg prototipa odražava izgled njegove inspiracije, hiper automobila GR Super Sport koji je debitirao u javnosti tijekom demonstracijske tvožnje i svečanog povratka trofeja na ’24 sata Le Mansa 2020.' i trenutno je u fazi izrade. U znak obilježavanja ove nove ere za TOYOTA GAZOO Racing, nova livreja uključuje ikonična slova GR koja ukazuju na snažnu vezu između trkaćih i cestovnih automobila.

TOYOTA GAZOO Racing ulazi u devetu sezonu WEC-a s istom postavom vozača koja je momčadi donijela pobjede na Le Mansu i Svjetskom prvenstvu u sezoni 2019.-2020. Novookrunjeni svjetski prvaci Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López vozit će #7 GR010 HYBRID, dok će Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima i Brendon Hartley voziti s automobilom #8. Nyck de Vries nastavlja svoju ulogu testnog i rezervnog vozača.

Već su započeli intenzivan program razvoja GR010 HYBRID-a, s dva trodnevna testiranja koja su već dovršena dok se tim prilagođava novim propisima koji su značajan pomak u smislu performansi i filozofije.

Kao dio inicijative za smanjenje troškova ugrađene u propise, novi GR010 HYBRID teži je za 162 kg i ima 32 posto manje snage od svog prethodnika TS050 HYBRID, a očekuje se da će prolazna vremena na Le Mansu biti oko 10 sekundi sporija. Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: dužina 4900 mm (+ 250 mm), širina 2000 mm (+ 100 mm), visina 1040 mm (+ 100 mm). Težina bolida je 1040 kg, a kapacitet rezervoara 90 litara. GR010 HYBRID koristi 18-colne (širina x promjer felge: 13x18) RAYS magnezijske naplatke, s radijalnim Michelin slick gumama dimenzija 31/71-18.

Prvi put od početka svog WEC projekta, TOYOTA GAZOO Racing će sudjelovati bez stražnje motor-generator jedinice (MGU), s jednim dopuštenim MGU-om smještenim na prednjoj osovini. To znači da na GR010 HYBRID mora biti ugrađen pokretački motor, a također su potrebne potpuno hidraulične stražnje kočnice.

GR010 HYBRID odlikuje se vrhunskom aerodinamikom, optimiziranom za učinkovitost i razvijenom pomoću moćnog softvera Računalne dinamike fluide (Computational Fluid Dynamics ili CFD) i ispitivanja u zračnom tunelu. Novi tehnički propisi dopuštaju samo jedan homologirani paket karoserije, sa samo jednim prilagodljivim aerodinamičnim uređajem. GR010 HYBRID stoga će se natjecati s istim specifikacijama i na stazama male i visoke potisne sile (downforce), s podesivim stražnjim krilom modificirajući aerodinamičke karakteristike.

  • +4
TOYOTA GAZOO Racing GR010 HYBRID Izvor: Promo fotografije / Autor: VOLMEYER.COM

Prvi će put top-kategorija WEC-a i Le Mansa imati balans performansi, što znači da će organizatori modificirati performanse svakog automobila na osnovi utrke, regulirajući potrošnju energije i težinu, ciljajući identičan potencijal performansi svakog od Le Mans Hypercar bolida. To bi trebalo osigurati bliske utrke između TOYOTA GAZOO Racing i njegovih konkurenata u hiper automobilima Scuderia Cameron Glickenhaus i ByKolles Racing, kao i Alpine, koji će predstavljati dodatni izazov sa svojim automobilom LMP1.

TOYOTA GAZOO Racing oprostio od svog aktualnog bolida TS050 HYBRID s jedan-dva na utrci '8 sati Bahreina' Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Te će se bitke voditi tijekom šest utrka na tri kontinenta, počevši od '1000 milja Sebringa' 19. ožujka prije '6 sati Spa-Francorchamps' (1. svibnja) i vrhunca sezone, '24 sata Le Mansa' od 12. do 13. lipnja . Prva utrka Svjetskog prvenstva izdržljivosti u Monzi koja se održava od 1992. godine 18. srpnja prije putovanja na Fuji Speedway (26. rujna) i Bahrein (20. studenog), a sve su to utrke u trajanju od šest sati.

Hisatake Murata, predsjednik momčadi, kaže: 'Fascinantno je vrijeme za utrke izdržljivosti, s novom Le Mans Hypercar klasom, kao i za TOYOTA GAZOO Racing, s lansiranjem GR010 HYBRID-a. Ovaj automobil predstavlja našu sljedeću generaciju trkaćeg hibrida. Tijekom naše LMP1 ere, od 2012. godine, neumorno smo radili na poboljšanju i jačanju naše hibridne tehnologije za utrke. Postavljamo nove standarde s TS050 HYBRID i naša prva 'petlja' razvojnog hibridnog razvoja je završena; ova tehnologija uskoro će biti dostupna našim budućim kupcima. Sad će započeti druga faza. Kroz naše sudjelovanje u WEC-u usavršit ćemo svoj hibridni pogonski sklop u GR010 HYBRID-u, poboljšati naše razumijevanje tehnologije hiper automobila i kontinuirano razvijati osoblje. To radimo s jednim jasnim ciljem: u budućnosti isporučiti kupcima više uzbudljivih sportskih automobila. GR010 HYBRID je najava naših cestovnih automobila i ono što naučimo na WEC trkaćim stazama izravno će koristiti našim kupcima. Iz tog razloga, drago nam je pozdraviti nove natjecatelje u top-kategoriji WEC-a; teška borba na stazi nadahnut će nas da se kontinuirano poboljšavamo i pomičemo granice na bolje.'

Pascal Vasselon, tehnički direktor, ističe: 'Novi propisi dizajnirani su da prikazuju tehnologiju bitnu za cestu u WEC-u, a istovremeno pružaju atraktivan spektakl na najvišoj razini. Radujemo se što ćemo dočekati nove natjecatelje i biti dio uzbudljive budućnosti za trke izdržljivosti s našim GR010 HYBRID-om. Novi propisi Le Mans Hypercara znače da je GR010 HYBRID potpuno novi automobil, dizajniran prema drugačijoj filozofiji. Glavna razlika je arhitektura hibridnog sustava; imat ćemo jedan sustav za oporavak kinetičke energije i 'brake-by-wire' sustav kočnica, na prednjoj osovini. To znači da smo prvi put u našem projektu WEC morali instalirati pokretački motor i potpuno hidraulične stražnje kočnice. Slijedeći propise, naš će automobil imati jednu specifikaciju karoserije koja obrađuje sve krugove, pa smo za ovaj automobil trebali osigurati širi 'radni prozor'. Ovo su samo primjeri; tijekom razvoja bilo je mnogo takvih razlika i izazova kojima se trebalo pozabaviti, pa je to bio zanimljiv inženjerski izazov. Sad se svi radujemo nastavku našeg programa testiranja i napokon gledanju našeg novog automobila kako se natječe; Mislim da će vrijediti čekanja.'