'24 sata le mansa'

[FOTO/VIDEO] Škoda Sport za Le Mans; prije 70 godina ovaj je model gotovo izazvao senzaciju

09.09.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Aluminijski trkaći automobil s tehnologijom bliskom tehnologiji serijskog modela bio je pri vrhu svoje klase, ali ih je puknuti osigurač klipa motora prisilio na odustajanje

Ovogodišnje 88. izdanje '24 sata Le Mansa' (fra. '24 Heures du Mans'), utrke automobila u izdržljivosti, održati će se na stazi Circuit de la Sarthe, u Le Mansu, u Francuskoj. U organizaciji Automobile Club de l'Ouest i ovogodišnja pretposljednja utrka FIA-inog Svjetskog prvenstva u izdržljivosti 2019.-2020. bi se trebala održati od 19. do 20. rujna 2020. Prvotno je događaj bio zakazan za 13. do 14. lipnja ove godine, ali je odgođen za rujan zbog pandemije bolesti COVID-19.

Mnogi zaljubljenici u jednu od najlegendarnijih utrka automobila u povijesti vjerojatno nikada nisu čuli da je 1950. godine jedna trkaća Škoda izazvala gotovo senzaciju među brojnim etabliranim proizvođačima i momčadima. Naravno riječ je o modelu Škoda Sport i činilo se da je senzacija bila nadohvat ruke. Duga noć u Le Mansu bila je skoro gotova, a ekipa Škode držala se na drugom mjestu u svojoj klasi i na petom mjestu u ukupnom poretku. Francuski stručnjak za trkaće automobile Gordini prijavio je ukupno šest automobila, no čini se da nisu imali šanse protiv ponosne male skupine Čeha, čiji je kričavi bijeli kombinezon teško mogao prikriti činjenicu da je njihov trkaći automobil napravljen uz toliku dozu jednostavnosti.

Njemački legenda Hans-Joachim Stuck, tvornički je trkaći automobil Škodu Sport izvukao na cestu nakon mnogih godina. U sljedećem videu možete vidjeti što je rekao dvostruki pobjednik Le Mansa.

Europa je 1950. godine bila usred hladnog rata, pa je Škoda doslovno došla iz drugog svijeta, i to nikako boljeg. Ipak, češki je automobil u vodstvu vozio jedan brzi krug za drugim. S ove točke gledišta, Škodin Le Mans automobil može se promatrati kao fantastično hrabar projekt, a to je bilo apsolutno u skladu s tradicijom automobilskog sporta marke, koja je već tada bila dokazana.

Aluminijski trkaći automobil s tehnologijom bliskom tehnologiji serijskog modela bio je pri vrhu svoje klase.

Može li danas još itko zamisliti koliko su hrabrosti, domišljatosti i entuzijazma u motorsportu morali imati inženjeri i mehaničari da bi takav automobil mogao nastati u poslijeratnim previranjima? Vjerojatno ne. Samo za usporedbu, model Škoda Sport stvoren je 1949. godine, a kada je automobil nastupio u Le Mansu 1950. godine, najteža svjetska utrka izdržljivosti još se uvijek održavala bez njemačkih proizvođača automobila.

Ono što je bilo još nevjerojatnije jest činjenica da je Škoda Sport bio blizak proizvodnim modelima. Kao temelj poslužio je prvi poslijeratni model, Škoda 1101 'Tudor' iz 1946. godine. Šasija i osovine ostali su nepromijenjeni; samo su kočnice i mjenjač bili prilagođeni zahtjevima za utrkivanje pri velikim brzinama. Umjesto limuzine, trkaći automobil dobio je primjereno uređenu aluminijsku vanjsku stranu, a to je smanjilo težinu vozila na 590 kg.

Snagu 1,1-litrenog četverocilindraša više je nego udvostručio dotjerani standardni proizvodni motor sa Solex rasplinjačem i smjesom metilnog alkohola. Automobil od 50 KS (Tudor je imao 32 KS) bio je dovoljan u kombinaciji s aluminijskim kućištem, koji je vozaču dosezao jedva do struka za najveću brzinu od 140 km/h. Sljedeća konkurentska prednost Škode bila je njegova potrošnja goriva. Pun spremnik omogućio je četiri sata vožnje, pa su Václav Bobek i Jaroslav Netušil mogli voziti osjetno duže smjene od svojih konkurenata.

Sve se odvijalo savršeno do zore, kada je nevjerojatan peh zadesio ekipu Škode. Pucanje osigurača klipa (Seegerov prsten), dio koji stoji tek nekoliko eurocenti, uzrokovao je kvar motora. A budući da se u to doba automobil mogao popraviti samo sa zamjenskim dijelovima koje su imali sa sobom u automobilu, to je za Škodu značilo kraj. U svakom slučaju, ekipa Škode nije bila usamljena u svom ogromnom razočaranju. Niti polovica sudionika koji su startali u utrci nije stigla do cilja, a među njima nije niti jedan od šest automobila Gordini.

Samo su dva primjerka ovog automobila proizvedena, a automobil s Le Mansa dugo se smatrao izgubljenim

S nadom da će im sljedeće godine udvostručiti šanse s dva automobila, momčad se vratila natrag u tvornicu u Mladoj Boleslavi, ali su se stvari drugačije odvijale zbog političke odluke u doba hladnog rata. Tako je izdanje 1950. ostao jedini pokušaj Škodine momčadi. To je zaista šteta, jer je utrka sljedeće godine pokazala koliko je Škoda Sport uistinu bio brz. Porsche je 1951. godine debitirao na Le Mansu u klasi od 1,1 litre, a vremena kruga modela 356 bila su sporija od Škodinih.

Hans-Joachim Stuck i Škoda Sport

Legendarni njemački vozač utrka Hans-Joachim Stuck ima bogato iskustvo s utrkom '24 sata Le Mansa'. Sad 69-godišnjak, vozač je devetnaest puta sudjelovao u utrci (posljednji put 1998.). Dva puta je pridonio pobjedi svoje momčadi u apsolutnom poretku, kao i dva druga mjesta i tri treća mjesta (i pobjeda u jednoj kategoriji). Stuck je dobro svjestan koliko je teška ova utrka i kako uspjeh ovisi o kombinaciji performansi vozača, momčadi i tehnologije.

Ovo je iskustvo jedan od razloga zašto osjeća bezgranično divljenje naporima tima Škode 1950. 'Moram im skinuti kapu. Ostaviti svijet iza 'željezne zavjese' i krenuti na Le Mans bila je vrlo teška odluka', kaže o tadašnjem Škodinom Motorsport timu. Priznaje da su trke u pedesetim godinama bile vrlo teške. 'Vozači iz tog razdoblja bili su istinski heroji. Vožnja tih automobila bila je teška, bez servo upravljača, bez kočenja, bez elektronike ili telemetrije ili ABS-a ili radio veze s boksovima ... Kad se nešto dogodilo, vozač je morao popraviti automobil na stazi', kaže Stuck. Problemi su to s kojima se današnji vozači nikada ne suočavaju.

A divi se i automobilu Škodi Sport. 'Tako ga je zabavno voziti. Stražnji kraj uvijek je bio najvažniji senzor trkaćeg vozača, a na ovom automobilu stvarno osjećate kako rade upravljač i ovjes, točno znate što automobil radi. Kočnice su bile ispred svog vremena, bez sumnje', kaže Stuck hvaleći jedinstveni automobil. 'Kad je bio spreman za utrku, natovaren s alatom i nekim rezervnim dijelovima, automobil je težio tek oko 700 kilograma. To nije ništa. A Le Mans ima brze i duge zavoje koje je sjajno voziti u laganom automobilu', dodaje Stuck nedugo nakon što se provozao pažljivo restauriranim automobilom.

Iako se nikad nije dogodila 'osveta' za propali pokušaj na Le Mansu, model Sport je dostigao istinsku vječnu slavu. Tijekom sljedećih dvanaest godina automobil je startao u još 80 utrka, uglavnom s vrlo uspješnim rezultatima, ali do tada samo na čehoslovačkim utrkama ili na priredbama u ideološki usklađenim zemljama.

Izgrađena je karoserija za još jedan Škoda Sport, a oba automobila dobila su snažnije motore. U posljednjoj fazi razvoja postojala je verzija s rasplinjačem snage 120 KS, zatim dvostrukim kompresorskim motorom koji je generirao impresivnih 190 KS. 1953. godine, uz neke aerodinamične preinake, automobil za Le Mans postigao je češki brzinski rekord u klasi do 1100 cm³ od 160,1 km/h.

Danas je Škodin automobil za Le Mans u privatnom vlasništvu i u najboljim je mogućim rukama, jer su tri generacije obitelji sudjelovale su u razvoju Škode. Kao koordinator, Michal Velebný odgovoran je za restauraciju i održavanje vozila u Muzeju Škode. A model Sport je bio ispunjenje njegovog dugo sanjanog dječjeg sna.

Njegov je djed bio odgovoran za dizajn karoserije, a Michal Velebný ostavio je iz sebe nacrte koji nose njegov potpis. 'Automobil su dugo smatrali izgubljenim, a pronašao sam ga tek nakon dugotrajnog detektivskog posla, tijekom kojeg sam razgovarao s bivšim vozačima, mehaničarima i organizatorima utrka. Zatim je trebalo još nekoliko godina prije nego što je vozilo ponovno bilo potpuno spremno za akciju.'

Iznad svega, izvanredna stvar u današnjem stanju automobila je velika vjernost originalu. Vozači su sigurno bili pažljivi cijelo vrijeme sa Škoda Sportom, jer je karoserija ostala uglavnom netaknuta unatoč izuzetno dugoj trkaćoj karijeri. To se vidi, na primjer, iz rupa na tijelu za svjetla startnog broja koja su nekada bila potrebna u Le Mansu.

Inače, što se tiče utrke Le Mans, Škoda Sport trebao bi se zasluženo vratiti na ovu legendarnu 24-satnu utrku. Trkaći raritet iz Mlade Boleslave zasigurno će biti rado viđen gost na izdanju za starodobne automobile 'Le Mans Classic' 2021. godine.

  • +7
Škoda Sport za '24 sata Le Mansa' 1950. Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda