test vremena

[FOTO/VIDEO] Kako garantirati kupcima da će njihov automobil biti dugovječan? Pogledajte što Dacija radi svojim vozilima

22.04.2022 u 19:32

Bionic
Reading

Dacijin laboratoriji u Tituu svake godine provode tisuće testova kako bi se provjerila čvrstoća plastičnih i metalnih dijelova koji se koriste na njenim modelima Sandero, Duster i Jogger

Poznati kao pristupačni i pouzdani, automobili Dacia također su nadaleko poznati po tome što su izrađeni od robusnih dijelova. Nije neobično vidjeti automobile Logan i Duster s nekoliko stotina tisuća kilometara na brojaču. Ova reputacija nije posljedica puke sreće. Dugovječnost automobila Dacia (još uvijek) ostaje dobro čuvana tajna koju znaju samo oni u dva laboratorija u Tehničkom centru Titu.

Smješteni 45 minuta sjeverozapadno od Bukurešta u Rumunjskoj, Dacia inženjeri su podvrgli rigoroznom testiranju unutarnjei vanjske dijelove svih modela kako bi provjerili njihovu kvalitetu i čvrstoću. Cilj im je bio zajamčiti kupcima da njihov automobil može izdržati testove vremena. Kako? Ubrzanim starenjem. Zaronimo u jedinstveni svijet unutar laboratorija.

Dacija podvrgava svoje modele ubrzanom starenju Izvor: Promo fotografije / Autor: Aslak LEFEVRE/Nakyma

Kako možete jamčiti vozačima da će novi automobil ostati u vrhunskoj formi godinama koje dolaze, pa čak i nakon nekoliko stotina tisuća kilometara? Za Daciu, odgovor na to pitanje leži u Titu, gdje se svake godine provode tisuće testova kako bi se provjerila čvrstoća plastičnih i metalnih dijelova koji se koriste na njenim modelima Sandero, Duster i Jogger. Dva laboratorija opremljena brojnim alatima za starenje i koroziju za simulaciju različitih načina korištenja vozila i raznih vremenskih uvjeta u stvarnom životu s kojima se vozači mogu susresti. Jedinstveni eksperimenti koje Nicoleta i Simina provode godinama kao voditeljice laboratorijskog projekta.

'Zahvaljujući metodama ispitivanja izrađenim u laboratorijima u Tehničkom centru Titu, možemo jamčiti da su dijelovi koji se koriste na vozilima Dacia vrhunske kvalitete', Nicoleta, stručnjakinja za starenje polimera.

Dobrodošli u Titu

Tehnički centar Titu nalazi se u blizini Bukurešta. U srcu rumunjskog sela nalazi se ultramoderni kompleks koji je otvoren 2010. godine. 600 ljudi, 350 hektara ispitnih površina i mreža vanjskih ispitnih staza: ključni sastojci koji jamče razinu kvalitete koju očekujete od najnovije Dacie vozila. Unutar centra nalaze se dva laboratorija posvećena izdržljivosti materijala gdje svaki model prolazi kroz niz testova ubrzanog starenja. U samo nekoliko tjedana, testovi odražavaju godine stvarnog starenja i različite vremenske uvjete. Strastveni stručnjaci zatim pomno analiziraju svaki uzorak svakog materijala.

3000 sati na suncu

Prva stanica na turneji: centar za izdržljivost polimera i tekućina. U asortiman testiranih dijelova uključeni su i oni od plastike. Oblikovana i oblikovana u mnoštvo oblika, plastika je glavna komponenta interijera automobila: instrumentna ploča, mjenjač, ​​vrata... svugdje je! Podrazumijeva se da ako automobil koristi plastiku loše kvalitete, tada će se veliki dio svih dijelova neminovno pokvariti tijekom vremena.

Laboratorij je otvoren 2017. godine i dom je Nicolete koja analizira utjecaj koji atmosferski uvjeti i različita upotreba vozila mogu imati na izgled i kvalitetu dijelova. Na primjer, UV zrake, toplina i loše vrijeme mogu uzrokovati izbjeljivanje, blijeđenje ili čak gubitak izvornog sjaja plastičnih dijelova.

Svaki dan u laboratorijskim ispitnim komorama brojni uzorci su izloženi UV zrakama ukupno do 3000 sati. Dijelovi su izloženi razinama zračenja poput one koju bi izdržali tijekom nekoliko godina izlaganja suncu. Uzorci također provode nekoliko tjedana u vremenskim komorama koje stvaraju ekstremne uvjete temperature i vlažnosti, u rasponu od -40°C do +100°C. Cilj je ispitati otpornost dijelova u svim okruženjima. Nakon što se prođu kroz ispitne komore, analiziraju se i uspoređuju s neostarjelim kontrolnim uzorkom.

Jednostavno korištenje automobila također može negativno utjecati na izgled plastičnih dijelova. Na primjer, bicikl, ključevi ili prsten mogu uzrokovati štetu koja će ostaviti trajne tragove na karoseriji ili unutrašnjosti automobila. Kao takva, sva plastika se testira na ogrebotine. Konkretno, metalni vijak se struže po dužini i širini odabranih uzoraka više puta. Ogrebotine, koje su neizbježne, trebaju biti površne i ne mijenjati svojstva plastike.

Tijekom vremena, dijelovi se također mogu uvrnuti, savijati ili čak slomiti. Tako se u laboratoriju za izdržljivost polimera i tekućina koristi vučni stroj za rastezanje plastike kako bi se testirala točka loma.

U finalnoj proizvodnji koriste se samo materijali koji prolaze sve testove.

Metal otporan na koroziju

Otvoren 2015. godine, centar za koroziju drugi je jedinstveni laboratorij u Titu. Svi metalni dijelovi prolaze kroz proces prosijavanja u komori za ubrzanu koroziju. Boja štiti metalne dijelove na novim automobilima, ali nesreća ili ogrebotina koja ošteti boju otkrivajući metal ispod znači veći rizik od korozije.

'Kupci bi na kraju mogli izgrebati svoj automobil, stoga moramo osigurati da korozija ostane površinska i da se ne širi. Svake godine provodimo gotovo 2000 testova kako bismo jamčili kvalitetu metalnih dijelova koje koristimo.', Simina, voditeljica projekta korozije.

  • +9
Dacija podvrgava svoje modele ubrzanom starenju Izvor: Promo fotografije / Autor: Nakyima

Osim malih uzoraka, cijeli dijelovi kao što su hauba, vrata prtljažnika, vrata i ploča šasije također su testirani. Kromirani i pocinčani dijelovi kao što su kočni bubnjevi i diskovi, vijci i amblemi također se provlače kroz svoje korake. Uronjeni su u korozijsku komoru gdje su izloženi ekstremnim vremenskim uvjetima s varijacijama temperature, vlage i sastava kvalitete zraka. Napuštajući ovu komoru, korozija oko ogrebotina se analizira pomoću fino podešenog sustava bodovanja.

Osim simulacije prirodnih vremenskih uvjeta, testovi se koriste za analizu kako kemikalije utječu na karoseriju. Pronađen pored komore za koroziju, koristi se poseban test za izlaganje metalnih dijelova kemikalijama kao što su tekućina za pranje vjetrobranskog stakla ili slani antifriz.

Preostala ispitivanja odvijaju se u drugoj prostoriji dalje niz hodnik u šljunčanim komorama. Sasvim razumljiva, metoda uključuje prskanje dijelova s ​​visokotlačnim šljunkom kako bi se utvrdila šteta koja može uzrokovati metalnu karoseriju automobila. Boja, kromiranje, pocinčanje… svaki zaštitni sloj se ocjenjuje kako bi se osiguralo da vozila zadovoljavaju najviše standarde kvalitete.

Tek nakon što je puna baterija ispita uspješno položena, dijelovi i materijali su odobreni i dopušteni za korištenje u Daciinim potpuno novim vozilima, tako da svaki vlasnik može uzdignute glave dosegnuti brojku od milijun kilometara.