OSVJEŽENJE

[FOTO/VIDEO] Dacia predstavila novi Duster: Za one koji traže udoban i privlačan SUV, ali i one koji žele robustan i okretan terenac s 4x4 pogonom

23.06.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Ponuda motora potpuno je obnovljena kako bi se osigurao užitak u vožnji i smanjile emisije CO₂, a uključuje dizelski dCi 115, benzinske TCe 90, TCe 130, TCe 150 , kao i dvogorivni motor ECO-G 100. Duster dolazi s pogonom na dva ili četiri kotača i s kombinacijom 6-brzinskog ručnog mjenjača ili 6-stupanjskim automatskim EDC mjenjačem s dvostrukom spojkom

Dacia je osvježila svoj kompaktni crossover terenac Duster, i ovaj facelift druge generacije modela koji je stigao na tržište 2017. godine je dobrodošlo, uobičajeno ažuriranje modela na sredini njegovog životnog vijeka. Inače, prva generacija Dustera pojavila se u ožujku 2010. godine i treći je model marke Dacia baziran na platformi Logana, nakon Sandera. Mi smo vozili dva modela druge generacije; Duster 1.0 TCe 100 ECO-G s pogonom na dva kotača i dvogorivnim motorom te Duster TechRoad 1.3 TCe 150 FAP s pogonom na dva kotača.

Otkako je prije jedanaest godina predstavljen po cijeni gradskog automobila, Dacia Duster ne prestaje potresati segment SUV-ova. S ukupno više od 1,9 milijuna prodanih primjeraka, Duster od 2019. godine zauzima prvo mjesto u prodaji privatnim kupcima na europskom tržištu SUV-ova.

Novi Dacia Duster Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia Hrvatska

Da podsjetimo, Duster je prilično omiljen i kod hrvatskih kupaca što potvrđuju prodajne brojke iz svibnja, kada je upravo ovaj model bio i najprodavanije vozilo (zajedno s Škodom Octavijom) sa 164 primjeraka u tom mjesecu. Inače, koliko se dobro drži Duster na godišnjoj razini 2021. govori i podatak da je u prvih pet mjeseci Duster na sjajnom trećem mjestu sa 679 prodanih primjeraka i drži 3,54 posto udjela među svim novim, novoregistriranim modelima ove godine.

Obnovljeni model vjerno prati stope svojih prethodnika. Duster je namijenjen kupcima koji traže udoban i privlačan SUV, ali i onima koji žele robustan i okretan terenac s pogonom na sve kotače. Treba reći da dobar dio kupaca odabire i verzije Dustera s pogonom samo na prednje kotače, koje se isto dobro snalaze u laganijoj terenskoj vožnji.

Vjeran svom nasljeđu, novi je Duster i dalje revolucionarni obiteljski SUV, savršen za svakodnevnu vožnju i pustolovine u divljini. Njegov bezvremenski dizajn, posebice u pogledu svjetala i prednje maske, čini ga još upečatljivijim, ali i ekološki učinkovitijim.

  • +21
Novi Dacia Duster - osvježena druga generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Jean-Brice Lemal

Iznutra je opremljen povišenom središnjom konzolom s uvlačivim naslonom za ruku, a dostupan je i s dvjema opcijama multimedijskog sustava s 8-inčnim dodirnim zaslonom te automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom EDC. Svestraniji no ikad, novi Duster dolazi u inačicama s pogonom na prednje ili sve kotače (u kombinaciji s naprednim sustavom 4x4 Monitor). Novi, osvježeni Duster bit će pušten u prodaju u rujnu ove godine.

Novi Dacia Duster Izvor: Promo fotografije / Autor: Eric Genillier

Vanjski dizajn

Novi Duster, predstavljen u narančastoj boji Arizona, diči se suvremenijim dizajnom. Međutim, poboljšanja u njegovu dizajnu nisu samo estetska, već i funkcionalna jer mu, prema proizvođaču, jamče veću aerodinamičnost i manju potrošnju.

Obnovljeni model krasit će novi Dacijin vizualni identitet kakav smo već mogli vidjeti na posve novom Sanderu, Sanderu Stepway i Loganu. Nova dnevna svjetla u obliku slova Y nadahnula su izgled nove kromirane maske hladnjaka s 3D uzorkom. Osim toga, suvremeni redizajn prednjeg kraja dodatno je naglasio Dusterovu osobnost.

Osvježeni Duster će krasiti i novi Dacijin svjetlosni potpis, pa će koristiti prednja i stražnja svjetla (ECOLED) s tehnologijom bez isključivanja. Duster je prvi Dacijin model koji će biti opremljen LED pokazivačima smjera. Riječ je o tehnologiji koju koriste i prednja kratka svjetla (uz serijski dostupnu automatsku aktivaciju dugih svjetala) i svjetla registarskih oznaka. Osim niske potrošnje električne energije, LED svjetla poboljšavaju vidljivost za vozača i ostale sudionike u prometu, danju i noću.

Timovi dizajnera i inženjera udružili su snage kako bi poboljšali aerodinamična svojstva sa stilom. Dizajn novog stražnjeg spojlera i novih 16 i 17-colnih aluminijskih naplataka testiran je u zračnim tunelima. Inačica s prednjim pogonom serijski je opremljena ekološkim gumama koje pomažu smanjiti emisije CO₂, a otpor kotrljanja niži je za 10 posto. Gume koje se ugrađuju u inačicu s pogonom na sve kotače ispunjuju službene zahtjeve guma s oznakom 3PMSF. Riječ je o gumama koje vrhunski prianjaju, što znači da vam više neće biti potrebne zimske gume.

Povrh toga su u novom modelu optimizirane emisije CO2 (novi ležajevi kotača i gume, LED svjetla) i koeficijent zračnog otpora (SCx). Rezultat? Do 5,8 g niže emisije CO2 u inačici s pogonom na sve kotače. Budući da niže emisije CO2 znače i nižu potrošnju goriva, kupci će dvostruko profitirati od poboljšanja u pogledu aerodinamičnosti.

Njegove vanjske dimenzije su nepromijenjene u odnosu na prethodnu verziju: duljina 4341 mm, širina s preklopljenim retrovizorima 1804 mm (2052 mm s otvorenim), visina 1633 mm (1621 mm verzija 4x4), a s uzdužnim krovnim nosačima 1693 mm (1682 mm verzija 4x4), međuosovinski razmak 2673 mm (2676 mm verzija 4x4), visina od podloge 217 mm (214 mm verzija 4x4) kada je neopterećeno vozilo te 183 mm (182 mm verzija 4x4) s najvećim dopuštenim opterećenjem.

Za one koji sa svojim novim Dusterom krenu na teren dobro je znati da su njegovi ternski kutovi sljedeći: prijelazni kut 21°, prilazni kut 30°, odlazni kut 34° u inačici s prednjim pogonom i 33° u inačici s pogonom na sve kotače.

Što se tiče prtljažnika, verzija s pogonom na prednje kotače ima volumen od 478 l (471 l za inačicu s motorom dCi 115), a kod pogona na sve kotače njegov je volumen 467 l. Naravno, kada se sklope nasloni stražnjeg reda sjedala onda volumen raste do 1623 l, odnosno u 4x4 verziji do 1614 l.

Unutrašnjost

Novi Duster jamči veću udobnost svim svojim putnicima. Još udobniji putnički prostor može se pohvaliti novim presvlakama, novim naslonima za glavu te povišenom središnjom konzolom sa širokim i uvlačivim naslonom za ruku. Tu su i dvije opcije multimedijskog sustava s novim 8-inčnim dodirnim zaslonom.

Novi Duster ima potpuno nove presvlake sjedala. Tkanina i oblik naslona za glavu još su ergonomičniji i jednostavni za održavanje. Osim toga, uski dizajn naslona za glavu povećava vidljivost za putnike sprijeda i straga.

Glavna novost u vozilu jest povišena središnja konzola sa širokim i uvlačivim naslonom za ruku (do 70 mm). Na njoj su smješteni 1,1-litreni pretinac koji se može zatvoriti i dvije USB utičnice za putnike straga (ovisno o inačici).

Bogata serijska oprema

Neovisno o razini opreme, serijska oprema uključuje putno računalo, sustav automatske aktivacije dugih svjetala i graničnik brzine s osvijetljenim komandama na upravljaču.

Automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, tempomat s osvijetljenim komandama na upravljaču, grijana prednja sjedala i kartica 'Slobodne ruke' dostupni su određenim inačicama.

Dvije opcije multimedijskog sustava

Povrh audiosustava Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB i Bluetooth), dostupna su i dva nova, iznimno praktična multimedijska sustava: Media Display i Media Nav. Na armaturnoj ploči sada se nalazi i novi 8-inčni dodirni zaslon.

Multimedijski sustav Media Display uključuje šest zvučnika (dva dubokotonska zvučnika i dva visokotonska zvučnika sprijeda), digitalni radio, Bluetooth®, dvije USB utičnice i funkciju zrcaljenja pametnog telefona povezanog žicom (funkcija je kompatibilna sa sustavima Apple CarPlay® i Android Auto®). Na upravljaču su smještene posebne komande glasovnih naredbi koje omogućuju vozaču da glasovno upravlja asistentima Siri ili Google Assistant.

Multimedijski sustav Media Nav ima ugrađen navigacijski sustav i kompatibilan je sa sustavima Apple CarPlay® i Android Auto® s kojima se može povezati bežično.

U kartici 'Vozilo' na zaslonu multimedijskog sustava Media Display ili Media Nav vozači mogu provjeriti učinkovitost svoje vožnje, a u inačici s pogonom na sve kotače mogu pristupiti i podacima sustava 4x4 Monitor (visinomjer, mjerač nagiba, kompas itd.).

Svestranost

Vjeran svom nasljeđu, Dacia Duster pravi je SUV za obitelji i terensku vožnju. Visokim razmakom od tla, novim gumama i posebnim sustavom 4x4 Monitor (za inačicu s pogonom na sve kotače) dokazuje nam da je spreman skrenuti izvan utabanih putova. Budući da je kombiniran s multimedijskim sustavom Media Display ili Media Nav, sve važne informacije sustava prikazuju se izravno na središnjem zaslonu u vozilu. Tako mjerač bočnog nagiba prikazuje vrijednost bočnog nagiba lijeve i desne strane vozila, a posebno je koristan pri vožnji neravnim terenima. Kut nagiba: funkcija koristi podatke sustava za pomoć pri kretanju na uzbrdici i prilagodljivog sustava za nadzor brzine na uzbrdici kako bi upozorila vozača na strme nizbrdice i uzbrdice. Kompas: odsad aktivan i kada je vozilo zaustavljeno, pomaže vam da se orijentirate s pomoću magnetskih polova. Visinomjer: na jednoj strani zaslona prikazuje se nadmorska visina, dok na drugoj možete pratiti stopu uzbrdica i nizbrdica na vašem putu.

Nakon terenske vožnje planinskim predjelima, sustav 4x4 Monitor prikazuje sažetak vašeg putovanja.

Pored dimenzija koje smo naveli ranije u tesktu, za one koji sa svojim novim Dusterom krenu na teren dobro je znati da su njegovi ternski kutovi sljedeći: prijelazni kut 21°, prilazni kut 30°, odlazni kut 34° u inačici s prednjim pogonom i 33° u inačici s pogonom na sve kotače.

Motori

Ponuda motora potpuno je obnovljena kako bi se osigurao užitak u vožnji i smanjile emisije CO₂. Novi Duster sada je dostupan sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom EDC u kombinaciji s motorom TCe 150, dok je obujam spremnika za plin inačice ECO-G 100 povećan na 49,8 litara, što je povećanje od 50 posto.

Inačica s prednjim pogonom može se pohvaliti motorom TCe 150 kombiniranim s gore navedenim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom EDC. Osim što nudi udobnost i užitak automatskog mjenjača, ovaj mjenjač pomaže smanjiti vrijednosti potrošnje goriva i emisija CO₂ te ih tako približiti onima ručnog mjenjača.

Automatski mjenjač EDC (Efficient Dual Clutch) ima dvije spojke: jednu za neparne brzine (1, 3 i 5) i jednu za parne brzine (2, 4, 6 i stupanj za vožnju unatrag). Promjena stupnjeva prijenosa kontrolira se s pomoću električnih aktuatora. Njima, s druge strane, upravlja nadzorno računalo koje savršeno prilagođava prijenosni omjer vozačevim zahtjevima. Prilikom promjene stupnja prijenosa istodobno se otpušta aktivirana spojka te se aktivira spojka sljedeće brzine. Promjena stupnjeva prijenosa odvija se brzo i uz neprekidnu isporuku okretnog momenta. Budući da nema gubitka energije i naglih trzaja motora, vozači će uživati u još većoj učinkovitosti i udobnosti.

Automatski mjenjač s dvostrukom spojkom EDC prilagođava brzinu vrtnje motora kako bi vozilo bilo u najvišem stupnju prijenosa s obzirom na brzinu vožnje. Na taj se način ujedno smanjuju potrošnja goriva i emisije CO₂.

Rekli smo već da se novi Dacia Duster odlikuje se sveobuhvatnom ponudom motora prilagođenih za svakodnevnu uporabu. Valja napomenuti kako svi motori u ponudi ispunjuju zahtjeve norme Euro 6D Full.

Dizelski motor: dCi 115 (s pogonom na prednje ili sve kotače) kombiniran sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Benzinski motori uključuju: TCe 90 (s pogonom na prednje kotače) u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, TCe 130 (s pogonom na prednje kotače) u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, TCe 150 (s pogonom na sve kotače) u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, kao i TCe 150 (s pogonom na prednje kotače) u kombinaciji sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem EDC. I konačno, tu je i dvogorivni motor (benzinsko-plinski motor): ECO-G 100 (s pogonom na prednje kotače) u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

ECO-G 100: dvogorivni motor marke Dacia

Dacia je jedini proizvođač koji za sve svoje modele pokretane termičkim motorom nudi i dvogorivni (benzinsko-plinski) motor ECO-G. ECO-G 100 motor je dokazane tehnologije. Povrh toga se ugrađuje u tvornici, čime jamči sigurnost i pouzdanost. Razdoblje jamstva proizvođača, servisni intervali i kapacitet prtljažnika jednaki su onima inačice s benzinskim motorom. Spremnik ukapljenog naftnog plina (UNP, odnosno eng. LPG) ugrađen je ispod podnice prtljažnika, na mjestu rezervnog kotača.

Kada se pokreće na plin, novi Duster ECO-G u prosjeku ispušta 9,5 posto manje emisija CO₂ od ekvivalentnog benzinskog motora. Osim toga, dvogorivni motor povećava doseg na 1235 km zahvaljujući dvama spremnicima s korisnim obujmom od gotovo 100 litara: spremniku benzina obujma 50 l i spremniku ukapljenog naftnog plina obujma 50 l (ukupnog obujma 62 litre). Korisni obujam spremnika ukapljenog naftnog plina povećan je za 16,2 l u usporedbi s prethodnom generacijom Dustera s plinskim pogonom, što je rezultiralo povećanjem dosega za više od 250 km.

Nova tipka za odabir vrste pogona, nenametljivo pozicionirana iza upravljača, još je ergonomičnija i bolje integrirana kako bi joj vozači mogli u trenu pristupiti. Prebacivanje s plinskog na benzinski pogon odvija se automatski kada se spremnik plina isprazni.

Za još veću kontrolu, 3,5-inčni TFT zaslon putnog računala obavještava vozača o razini napunjenosti obaju spremnika. Dacijini modeli s benzinsko-plinskim pogonom nude jednostavnost uporabe, užitak u vožnji, niske emisije CO₂ i vrhunski doseg vožnje.

Vlasnici vozila s dvogorivnim motorom u nekim zemljama ostvaruju i pravo na porezne olakšice, kao što su niže cijene goriva na benzinskim postajama, izuzeće od plaćanja naknade za zagađenje i pristup zonama ograničenog prometa.

Sigurnosni sustavi i sustavi za pomoć u vožnji

Novi Duster obiluje nizom sustava za pomoć u vožnji od kojih su graničnik brzine i najnoviji sustav elektroničkog nadzora stabilnosti (dostupnih serijski) i tempomat s komandama na upravljaču (opcijski, ovisno o razini opreme) tek neki!

Sustav upozorenja na vozilo u mrtvom kutu je aktivan pri brzinama između 30 i 140 km/h, upozorava vozača na opasnost od sudara s drugim vozilom u mrtvom kutu. Četiri ultrazvučna senzora (dva stražnja i dva prednja) prepoznaju vozila (uključujući vozila na dva kotača) koja se kreću u vašem mrtvom kutu. Ako senzori u mrtvom kutu otkriju drugo vozilo, uključit će se LED svjetlo u odgovarajućem retrovizoru. Uključite li pokazivače smjera dok se u vašem mrtvom kutu nalazi vozilo, LED svjetlo u retrovizoru upozorit će vas bljeskanjem.

Sustav za pomoć pri parkiranju sastoji se od četiri ultrazvučna senzora u stražnjem odbojniku, koji upozoravaju vozača zvučnim signalima na moguće prepreke i tako olakšavaju manevriranje. Ovisno o inačici, mogu biti kombinirani s prikazom stražnje kamere s dinamičnim linijama vodiljama na središnjem zaslonu, kao i vizualnim upozorenjima koja vas upozoravaju na blizinu prepreke.

Sustav za pomoć pri kretanju na uzbrdici održava pritisak na kočnici nekoliko sekundi kako bi spriječio pomicanje vozila unatrag na uzbrdici, a vama pružio dovoljno vremena za pomicanje stopala s papučice kočnice na papučicu gasa.

Prilagodljivi sustav nadzora brzine na nizbrdici (za 4x4 inačicu) posebno je koristan pri vožnji terenima ili strmim nizbrdicama, ovaj sustav (kojim se upravlja preko upravljačke ploče) dozira snagu kočenja kako bi spriječio proklizavanje i prilagodio brzinu od 5 do 30 km/h (u skladu sa zahtjevom vozača). Sustav radi u prvom stupnju prijenosa i u stupnju za vožnju unatrag. Na vozaču je samo da okreće upravljač, a kočenje i ubrzavanje može prepustiti vozilu.

Sustav kamera za prikaz iz više kutova (četiri kamere: jedna prednja, jedna stražnja i po jedna sa svake bočne strane) obavještavaju vozača o njegovu okruženju. Bočne kamere ugrađene su ispod vanjskih retrovizora te prikazuju položaj prednjih kotača. Sustav je posebno koristan pri parkiranju i zahtjevnim manevrima na terenu. Automatski se aktivira kada je uključen stupanj za vožnju unatrag, a vozači ga mogu uključiti i ručno – pritiskom na 'klavirsku' tipku MVC. Na zaslonu navigacijskog sustava istovremeno se prikazuje snimka samo jedne kamere. Prebacivanjem u stupanj za vožnju prema naprijed automatski se mijenja kut kamere. Sustav se deaktivira ručno, pritiskom tipke MVC, ili automatski kada je brzina vožnje veća od 20 km/h.