ZA WEC sezonu 2023

[FOTO/VIDEO] Je li ovo najljepši bolid ikada?: Ferrari predstavio 499P za kategoriju Le Mans Hypercar

31.10.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Hibridni pogonski sklop kombinira termički motor straga s električnim motorom koji pokreće prednju osovinu. Motor s unutarnjim izgaranjem ima maksimalnu regulacijom ograničenu snagu na kotače od 500 kW (680 KS) i izveden je iz obitelji cestovnih twin-turbo V6 motora

499P je ime novog bolida u Le Mans Hypercar kategoriji s kojim će se Ferrari od 2023. godine boriti na FIA WEC (Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti) u elitnoj klasi, a ime evocira povijest proizvođača Propetog konjića. U prošlosti su prototipovi bili identificirani slovom 'P', ispred kojeg je često stajao broj jedinične zapremine motora, pa niti 499P nije iznimka.

Ferrarijev povratak u vrhunsku seriju utrka sportskih automobila podudara se s porastom interesa proizvođača u Le Mansu i na sceni izdržljivosti. U 2023. Propeti konjić će se suočiti s dobro uhodanom momčadi Toyota Gazoo Racing, koja je osvojila prethodnih pet Le Mansa, radikalnim Peugeotom 9X8 koji je već nastupio u WEC-u ove sezone, plus novim LMDh izazivačima iz Porschea i Cadillaca.

Ferrari 499P - Le Mans Hypercar Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Glickenhaus, tim u američkom vlasništvu, također bi se mogao vratiti sa svojim 007 LMH bolidom, iako njegovo daljnje sudjelovanje u WEC-u tek treba biti potvrđeno. U međuvremenu, još LMDh kandidata poput Alpine, BMW-a i Lamborghinija na putu je za Le Mans 2024. godine.

Ferrari 499P Le Mans Hypercar - debi u Imoli, u Italiji Izvor: Ostale fotografije / Autor: Motorsport tv

Novi Ferrari 499P je rezultat vizije koja je ponosno ukorijenjena u prošlost, koja je iznjedrila današnju legendu, omogućivši tvrtki da osvoji 22 svjetska naslova i 9 ukupnih pobjeda na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Unatoč tome, čvrsto gleda u budućnost, kako u pogledu tehničkog tako i dizajnerskog sadržaja koji prototip ima.

Livreja, s kojom će 499P debitirati na nadolazećoj utrci 1000 Milja Sebringa, uključuje oživljenu verziju poznate sheme boja 312 P iz 1970-ih, koja također vizualno naglašava povijesne veze prekinute prije 50 godina, ali koje su ostale uvijek prisutne u suštini brenda. Zbog toga će jedan od endurance bolida koji je ušao u Maranello krasiti broj 50, dok će drugi nositi broj 51, jedan od najuspješnijih ikad. Službena postava onih koji će se natjecati na 499P bit će predmet budućih komunikacija.

Le Mans Hypercar: pobjednički DNK

Novi FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) i ACO (Automobile Club de l'Ouest) tehnički propisi navedeni za klasu Hypercar naveli su Ferrari da krene na put inovacija i razvoja za proizvodnju Le Mans Hypercara (LMH), vjernog tradiciji, koja stazu vidi kao idealan teren za razvoj vrhunskih tehnoloških rješenja koja će integrirati u svoje cestovne automobile. 499P je manifest Ferrarijeve predanosti utrkama izdržljivosti.

Prototip s pogonom na četiri kotača u skladu je s tehničkim propisima i zahtjevima klase Le Mans Hypercar s hibridnim motorom, isporučujući najveću snagu od 500 kW (680 KS) na kotače i s minimalnom težinom od ne manjom od 1030 kg. U definiranju 499P, talijanska tvrtka se oslanjala na goleme resurse tehničke, profesionalne i ljudske izvrsnosti koji predstavljaju marku iz Maranella, povjerivši upravljanje Attività Sportive GT, pod vodstvom Antonella Colette i tehničkim nadzorom Ferdinanda Cannizze, voditelja odjel zadužen za inženjering i razvoj sportskih i GT trkaćih automobila.

Nova hibridna snaga

Hibridni pogonski sklop modela 499P kombinira središnji stražnji termički motor s električnim motorom koji pokreće prednju osovinu. Motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) ima maksimalnu regulacijom ograničenu snagu na kotače od 500 kW (680 KS) i izveden je iz obitelji cestovnih twin-turbo V6 agregata. Motor s unutarnjim izgaranjem (ICE), koji dijeli arhitekturu motora ugrađenog u 296 GT3, podvrgnut je temeljitom remontu od strane Ferrarijevih inženjera, s ciljem razvoja ad hoc rješenja za prototip i smanjenja ukupne težine.

Među specifičnim karakteristikama V6 modela 499P je činjenica da je motor nosiv i stoga obavlja vrijednu strukturnu funkciju, u usporedbi s verzijama ugrađenim u natjecateljske GT automobile, gdje je motor montiran na stražnju podšasiju automobila. Druga 'duša' hibridnog pogonskog sklopa je ERS - Energy Recovery System - s maksimalnom izlaznom snagom od 200 kW (272 KS). Elektromotor je opremljen diferencijalom i pokreće ga baterija koja se ponovno puni tijekom usporavanja i kočenja, ne zahtijevajući vanjski izvor energije. Paket baterija, s nominalnim naponom od 900 V, koristi se iskustvom izbrušenim u Formuli 1, iako je namjenski napravljen za ovaj projekt. Ukupna maksimalna izlazna snaga modela 499P je 500 kW (680 KS), a pogonski sklop je povezan sa sedmerostupanjskim sekvencijalnim mjenjačem.

Dizajniran vjetarom

Dizajn novog Ferrarija 499P dorađen je uz potporu Ferrari Styling Centra pod vodstvom Flavija Manzonija. Tehničke i aerodinamičke značajke automobila poboljšane su pomoću jednostavnih, vijugavih oblika: – eksplicitan izraz Ferrarijevog DNK.

Ravnoteža između napetih linija i tekućih površina, izražena futurističkim, čistim i ikoničnim jezikom, definira jasnu, ali bitnu arhitekturu. Karoserija prototipa izrađena je od ravne površine, iz koje se skladno razvijaju bočni nosači i lukovi kotača.

Aerodinamički tokovi prolaze kroz bočne nosače preko udubljenja između glavnih grebena koji okružuju kokpit, hladeći hladnjake skrivene ispod karoserije. Na Ferrariju 499P, površina lukova kotača, zaštitni znak Ferrarija, karakterizirana je velikim rešetkama, čiji je cilj smanjenje pritiska unutar kućišta kotača. Zajedno s prednjim svjetlima, oni prožimaju nos osjećajem karaktera i izražajnosti, sa suptilnim referencama na stilske karakteristike koje su prvi put predstavljene na Ferrari Daytoni SP3.

Stražnji dio je ultimativni izraz kako spojiti tehnologiju, aerodinamiku i dizajn. Suptilna karoserija od karbonskih vlakana pokriva različite funkcije, ostavljajući kotače i ovjes potpuno vidljivima. Rep karakterizira dvostruko vodoravno krilo; glavno krilo i gornji zakrilci pomno su dizajnirani kako bi jamčili potrebnu potisnu silu (downforce) i postigli maksimalne performanse.

Donje krilo također ima 'svjetleću šipku' koja obogaćuje stražnji dizajn odlučnim, ali minimalističkim dodirom. Konačno, na dominantnoj poziciji iznad automobila nalazi se višestruki usisnik zraka koji napaja usisnik V6 motora i dovodi rashladni zrak do baterije i mjenjača.

Inovativne tehnologije

Izgrađen na potpuno novoj monokok šasiji od karbonskih vlakana, Ferrari 499P ima rješenja koja predstavljaju vrhunsku tehnologiju motorsporta. Geometrija ovjesa tipa push-rod s dvostrukom vilicom rezultira izvanrednom kvalitetom krutosti prigušivanja neravnina podloge, čije su prednosti očigledne i pri najvećoj brzini kao iu skretanju. Sustavi elektronike razvijeni su iz iskustva stečenog u svijetu GT utrka i dalje su inovirani na njemu.

  • +5
Ferrari 499P Izvor: Promo fotografije / Autor: philipp rupprecht

Ništa manje sofisticiran nije ni kočioni sustav, koji integrira sustav kočenja pomoću žice (brake-by-wire) neophodan za vraćanje kinetičke energije prednje električne osovine tijekom kočenja. Sustav je razvijen da kombinira preciznost i brzinu odgovora s pouzdanošću i izdržljivošću, komplementarnim aspektima koji su jedan od ključeva uspjeha u utrkama izdržljivosti.

Električna prednja osovina koristi energiju koja se povrati tijekom kočenja, pohranjujući je u visokonaponsku bateriju prije nego što se okretni moment prenese na prednje kotače kada se postigne određena brzina, čime se pomaže poboljšati performanse na stazama koje su predviđene za kalendar 2023. godine.

Partnerstvo s AF Corse

Ferrarijem 499P na stazi će upravljati tehničari i inženjeri iz Maranella u suradnji s AF Corse. Partnerstvo nastavlja pobjednički niz koji je započeo FIA GT2006. s F430 GT2 koji je osigurao timske, vozačke i konstruktorske naslove u svojoj debitantskoj sezoni. Velika većina GT uspjeha posljednjih godina rezultat je partnerstva između Ferrarija i AF Corse, uključujući sve one postignute u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (WEC) od njegova početka 2012. godine.