ograničena serija

[FOTO/VIDEO] Ovaj ljepotan se zove Ferrari Daytona SP3: Nova ikona nadahnuta legendarnim pobjedama

22.11.2021 u 08:44

Bionic
Reading

Opojni zvuk V12 motora snage 840 KS, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,85 s i od 0 do 200 km/h za samo 7,4 s te 340 km/h krajnje brzine osiguravaju užitak vožnje bez premca

Ferrari je 6. veljače 1967. izveo jedan od najspektakularnijih pothvata u cijeloj svojoj povijesti kada je zauzeo prva tri mjesta na 24 sata Daytone u prvom krugu te godine Međunarodnog svjetskog prvenstva sportskih automobila (International World Sports Car Championship).

Tri automobila koja su projurila pored 'kockaste' zastave u tom legendarnom finišu bok uz bok na Fordovom domaćem terenu – na prvom mjestu 330 P3/4, na drugom 330 P4 i na trećem 412 P – predstavljala su vrhunac razvoja Ferrari 330 P3, model koji je glavni inženjer Mauro Forghieri značajno poboljšao u svakoj od tri osnove trkaćih automobila: motoru, šasiji i aerodinamici. 330 P3/4 savršeno je obuhvatio duh sportskih prototipova iz 1960-ih, desetljeća koje se danas smatra zlatnim dobom utrka automobila zatvorenih kotača i trajnom referentnom točkom za generacije inženjera i dizajnera.

Ime nove ikone evocira onu legendarnu završnicu 1-2-3 i odaje počast Ferrarijevim sportskim prototipovima koji su pomogli marki steći svoj neusporedivi status u motorsportu. Daytona SP3, predstavljena je ovaj vikend na stazi Mugello Circuit tijekom Ferrari Finali Mondiali 2021., ograničeno je izdanje koje se pridružuje 'Icona' seriji koja je debitirala 2018. s modelima Ferrari Monza SP1 i SP2.

Iako je inspirirana stilskim jezikom trkaćih automobila iz 1960-ih, Daytona SP3 odjevena je u vrlo nedvojbeno originalne, moderne oblike. Njegova kiparska snaga slavi i interpretira senzualne količine sportskih prototipova do potpuno suvremenog učinka. Podrazumijeva se da je ovaj ambiciozan dizajn zahtijevao pomno planiranu i izvedenu strategiju od glavnog direktora dizajna Flavija Manzonija i njegovog tima Styling Centra.

Ferrari Daytona SP3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Dizajn Daytone SP3 skladna je interakcija kontrasta, uzvišeno skulpturalnih, raskošnih površina koje se izmjenjuju s vrstom oštrijih linija koje su otkrile rastuću važnost aerodinamike u dizajnu trkaćih automobila kao što su 330 P4, 350 Can-Am i 512 S. Odvažni izbor karoserije 'Targa' s tvrdim krovom koji se može skinuti također je inspiriran svijetom sportskih prototipa: sukladno tome, Daytona SP3 ne samo da pruža uzbudljiv užitak u vožnji nego i upotrebljive performanse.

Iz tehničke perspektive, Daytona SP3 svoju inspiraciju crpi iz sofisticiranih inženjerskih rješenja već usvojenih u utrkama 1960-ih: danas, kao i tada, maksimalne performanse postignute su radom na prije spomenuta tri temeljna područja.

V12 motor

Kako bi Daytoni SP3 dao najuzbudljiviji V12 na tržištu, Ferrari je odabrao motor 812 Competizione kao svoju početnu točku, ali ga je premjestio na srednji stražnji položaj kako bi optimizirao raspored usisnih i ispušnih plinova, kao i fluid-dinamičku učinkovitost. Rezultat je da je motor F140HC najsnažniji motor s unutarnjim izgaranjem ikad napravljen od strane Ferrarija i isporučuje masivnih 840 KS s tipičnom uzbudljivom snagom i V12 zvukom Propetog konjića.

Motor ima razmak od 65° između redova cilindara i zadržava kapacitet od 6,5 litara svog prethodnika, F140HB, kojeg nosi 812 Competizione od kojeg je naslijedio svoje nadogradnje. Sav razvoj poboljšava performanse pogonskog sklopa koji postavlja nove standarde za svoju kategoriju zahvaljujući svom zadivljujućem zvučnom zapisu – dobivenom ciljanim radom na usisnim i ispušnim linijama – i 7-stupanjskom mjenjaču koji je sada još brži i zadovoljavajući nego ikad zahvaljujući razvoju specifičnih strategija.

Maksimalni broj okretaja od 9500 okr./min. i krivulja okretnog momenta koja brzo raste sve do maksimalnih okretaja daju sretnicima u kabini osjećaj neograničene snage i ubrzanja. Posebna pažnja posvećena je smanjenju težine i inercije motora usvajanjem titanskih klipova, koji su 40 posto lakši od čelika, te korištenjem drugog materijala za klipove. Novi klipni svornjaci imaju tretman Diamond Like Carbon tehnologijom (DLC), koji smanjuje koeficijent trenja radi poboljšanja performansi i potrošnje goriva. Radilica je rebalansirana i sada je također 3 posto lakša.

Otvaranje i zatvaranje ventila je izvedeno iz Formule 1 i razvijeno s ciljem smanjenja mase i iskorištavanja profila ventila visokih performansi.

Usisni sustav je radikalno redizajniran: razdjelnik i plenum sada su kompaktniji kako bi se smanjila ukupna duljina kanala i isporučila snaga pri visokim okretajima, dok je krivulja zakretnog momenta optimizirana pri svim brzinama motora sustavom usisnih kanala promjenjive geometrije.

Strategije upravljanja za sustav izravnog ubrizgavanja benzina (GDI na 350 bara) dodatno su razvijene: sada se sastoji od dvije benzinske pumpe, četiri tračnice sa senzorima tlaka koji daju povratnu informaciju sustavu za kontrolu tlaka zatvorene petlje i elektroničkim mlaznicama. Kalibracija vremena i količine goriva ubrizganog pri svakom ubrizgavanju, uz povećanje tlaka ubrizgavanja, omogućila je smanjenje zagađujućih emisija i stvaranja čestica za 30 posto (WLTC ciklus) u usporedbi s 812 Superfastom.

Sustav paljenja stalno nadzire ECU (ION 3.1) koji ima ionski senzorski sustav koji mjeri ionizirajuće struje za kontrolu vremena paljenja. Također ima funkciju s jednom i više iskri kada je potrebno višestruko paljenje mješavine zraka i goriva za glatku, čistu isporuku snage. ECU također kontrolira izgaranje u komori kako bi osigurao da motor uvijek radi u uvjetima najveće termodinamičke učinkovitosti, zahvaljujući sofisticiranoj strategiji koja prepoznaje oktanski broj goriva u spremniku.

  • +10
Ferrari Dayton SP3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Interijer

Čak i kokpit Daytone SP3 inspiriran je povijesnim Ferrarijima kao što su 330 P3/4, 312 P i 350 Can-Am. Počevši od ideje o šasiji visokih performansi, dizajneri su izradili pomno profinjen prostor koji pruža udobnost i sofisticiranost modernog Grand Tourera, dok je stilski jezik zadržao prilično minimalistički. Zadržava filozofiju beh ind određene stilske kodove: na primjer, kontrolna ploča je minimalistička i funkcionalna, ali i potpuno suvremenog osjećaja. Tipični tapecirani jastuci koji su bili izravno pričvršćeni na šasiju na sportskim prototipovima pretvoreni su u moderna sjedala integrirana u karoseriju, stvarajući besprijekoran teksturalni kontinuitet s okolnim ukrasima.

Nekoliko vanjskih elemenata, uključujući vjetrobran, pozitivno je utjecalo na unutarnju arhitekturu. Gledano sa strane, rez zaglavne tračnice vjetrobranskog stakla stvara okomitu ravninu koja dijeli kokpit na dva dijela, odvajajući funkcionalno područje nadzorne ploče u kojoj se nalaze instrumenti od sjedala. Ova arhitektura uredno izvodi težak podvig da bude i iznimno sportski i vrlo elegantan u isto vrijeme.

Unutrašnjost Daytone SP3 ima za cilj jamčiti i vozaču i suvozaču ugodno okruženje za vožnju oslanjajući se na stilske znakove tipične za natjecateljske automobile. Glavna ideja bila je vizualno proširiti kabinu stvaranjem jasnog razmaka između područja s instrumentima i dvaju sjedala. Potonji su, zapravo, dio besprijekornog teksturnog kontinuiteta, njihov se obrub proteže sve do vrata, reproducirajući elegantnu funkcionalnost tipičnu za sportske prototipove. Isti nastavak obloge može se vidjeti i na području pragova kada su vrata otvorena.

Struktura Daytone SP3

Šasija je u potpunosti izrađena od kompozitnih materijala korištenjem tehnologija Formule 1 koje nisu viđene u cestovnom automobilu od LaFerrarija, posljednjeg Maranelovog superautomobila. Sjedalo je sastavni dio šasije kako bi se smanjila težina i jamčio vozaču vozački položaj sličan onom u natjecateljskom automobilu.

Konačno, baš kao i automobili koji su ga inspirirali, aerodinamičko istraživanje i dizajn usredotočeni su na postizanje maksimalne učinkovitosti isključivo korištenjem pasivnih aero rješenja. Zahvaljujući značajkama bez presedana, kao što su dimnjaci koji izvlače niskotlačni zrak iz podvozja, Daytona SP3 je aerodinamički najučinkovitiji automobil koji je ikada napravio Ferrari bez pribjegavanja aktivnim aero uređajima. Zbog pametne integracije ovih tehničkih inovacija, automobil može ubrzati od nule do 100 km/h za 2,85 s i od nule do 200 km/h za samo 7,4 s: uzbudljive performanse, ekstremna postavka i opojni zvuk V12 motora potpuno užitak vožnje bez premca.

Ograničena serija uz cijenu od 2 milijuna eura

Biti će izgrađeno samo 599 primjeraka Daytone SP3, što je 100 jedinica više od Monze SP2, i to po cijeni od 2 milijuna eura uključujući poreze. Prioritet će imati vlasnici SP1 i SP2, s isporukom krajem 2022., a za razliku od ta dva modela speedstera – koji u određenim regijama nisu dopušteni za ceste zbog nedostatka vjetrobranskog stakla – Ferrari kaže da je SP3 cestovno legalan posvuda.

sve osim nogometa

Učitavanje...