Le Mans Hypercar

[FOTO/VIDEO] Prvi kilometri na stazi za Ferrari LMH: Bolid će biti spreman za ’24 sata Le Mansa' 2023.

08.07.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Ferrari je privukla nova LMH kategorija Le Mansa i utrke sportskih automobila, gdje će se natjecati uz Toyotu i Peugeot, jer su mu otvoreni propisi dopuštali izradu svih glavnih komponenti u automobilu, uključujući podvozje, motor, mjenjač, ovjes i elektroniku

Ono što se prije dva dana dogodilo na stazi Fiorano svakako će ući u povijest, i to ne samo legendarne talijanske marke Ferrari. U srijedu 6. srpnja u 9:37h ujutro, nakon niza pripremnih provjera, dvostruki svjetski prvak u izdržljivosti vozač Alessandro Pier Guidi upalio je motor novog Ferrari Le Mans Hypercara (LMH), koji će tvrtka sa sjedištem u Maranellu koristiti 2023. u FIA WEC prvenstvu. Talijanski vozač dovršio je shakedown LMH-a u prisustvu izvršnog direktora Benedetta Vigne. Poslijepodne je Pier Guidi predao Nicklasu Nielsenu, koji je zaključio planirani program testiranja.

'Nakon toliko mjeseci u simulatoru, konačno sam imao priliku voziti pravi auto, a to je bilo veliko uzbuđenje', komentirao je Pier Guidi. 'Vožnja Ferrarija koji će se vratiti u vrhunsku klasu izdržljivosti pedeset godina od posljednjeg službenog sudjelovanja bila je za mene vrlo emotivna. Tek smo na početku i puno je posla pred nama, ali osjećaj je vrlo pozitivan. Ponosan sam i sretan što sam debitirao s LMH-om, označavajući početak nove avanture za Ferrari.'

Ferrari LMH na stazi Fiorano Izvor: Ostale fotografije / Autor: Varryx

Tijekom dana, Ferrarijevi inženjeri usredotočili su se na provjeru različitih pogonskih i elektroničkih sustava prije razvojnih testiranja na stazi, a tijekom dana su se izmijenjivale same vožnje i duge stanke potrebne za rutinske provjere. Još jednom je staza Fiorano, koja ove godine slavi svoju pedesetu obljetnicu, svjedočila povijesnom trenutku, proslavi povratka sportskog prototipa koji je u potpunosti proizveo Ferrari.

Le Mans Hypercar (LMH) program

Da podsjetimo, Ferrari je sredinom prošle godine službeno najavio svoje partnerstvo s AF Corse kako bi surađivao u upravljanju timom koji će raditi zajedno s odjelom Competizioni GT u Le Mans Hypercar (LMH) programu. Kao što je već najavljeno, Propeti konjić ulazi u novu vrhunsku klasu FIA WEC Svjetskog prvenstva od 2023. godine.

Nakon otkrivanja prvih značajki svog LMH (Le Mans Hypercar) uoči ovogodišnje 90. utrke '24 sata Le Mansa', koja se održala 11. i 12. lipnja, sada se skidaju plahte s prototipa koji će sudjelovati u najvišoj klasi FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti od 2023.

Put do povratka u najvišu klasu FIA WEC Svjetskog prvenstva u izdržljivosti, koji će kulminirati sudjelovanjem na proslavi 100-te obljetnice otkako se počela voziti legendarna utrka '24 sata Le Mansa' iduće godine, nastavit će se intenzivnim razvojnim programom koji će provoditi službeni vozači Ferrari Competizioni GT.

Uz bok Toyote i Peugeota, a tu su i BMW i Porsche u LMDh kategoriji

Ferrari je privukla nova LMH kategorija Le Mansa i utrke sportskih automobila, gdje će se natjecati uz Toyotu i Peugeot, jer su mu otvoreni propisi dopuštali izradu svih glavnih komponenti u automobilu, uključujući podvozje, motor, mjenjač, ovjes i elektroniku.

LMH automobili također će se moći natjecati sa složenijom kategorijom LMDh automobila koje razvijaju BMW i Porsche, kategorijom čija pravila uključuju puno više specifikacijskih dijelova, ali ravnoteža propisa o performansama omogućit će LMDh i LMH automobilima da se utrkuju na čelu Le Mans poretka, a Ferrari je posljednji put u ukupnom plasmanu pobijedio 1965.

Pravila LMH dopuštaju ili prototip trkaćeg vozila ili model razvijen od cestovnog automobila. Ferrari je usvojio prethodni pristup, ipak iz Ferrarija kažu da čak niti nema toliko dijelova u LMH automobilu od bilo kojeg Ferrarijevog cestovnog automobila.