prvi detalji

[FOTO] Genesis objavio slike GV60: Električni crossover najdinamičnijeg i futurističkog vanjskog dizajna

20.08.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Nagađa se da će imati 800-voltnu električnu arhitekturu, koja omogućuje ultra brzo punjenje od 350 kW, a može imati jedan, ali i dva elektromotora s različitim veličinama baterija

Genesis, luksuzna marka Hyundaija, službeno je otkrio vanjske i unutarnje slike potpuno novog GV60, prvog električnog vozila marke zasnovanog na namjenskoj EV platformi. GV60 se temelji na namjenskoj EV platformi poznatoj kao E-GMP (Electric-Global Modular Platform), označavajući napredak brenda prema elektrifikaciji. Treba reći i da GV60 ima istu platformu kao i modeli Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6.

Iako nije precizirano, nagađa se da će imati 800-voltnu električnu arhitekturu, koja omogućuje ultra brzo punjenje od 350 kW, a može imati jedan, ali i dva elektromotora s različitim veličinama baterija.

'G' u GV60 predstavlja Genesis, a 'V' predstavlja svestranost vozila. Broj '60' najniži je u postavi modela Genesis, a dolazi dok marka razvija shemu imenovanja modela kako bi odgovarala njihovom jedinstvenom dizajnerskom identitetu 'Athletic Elegance.' Niži brojevi naglasit će atletizam prema shemi, a eleganciju predstavljaju veći brojevi. Na temelju ovog sustava, GV60 je Genesis do sada najatletskiji model.

Genesis GV60 - prve slike Izvor: Promo fotografije / Autor: Genesis

Vanjski izgled

Vanjski dizajn GV60 ističe njegov imidž visokih performansi uz dinamičan i gladak izgled. Genesis donosi svoj potpis dizajnerskog iskustva karoseriji GV60, donoseći elegantnu siluetu koju su vozači očekivali od marke.

Prednji dio GV60 ima dizajn optimiziran isključivo za električna vozila. Ikonična i progresivna dvoredna četverokutna prednja svjetla dodaju karakter profinjenom i voluminoznom tijelu. Šira i atletska Crest rešetka postavljena je ispod Quad svjetala kako bi naglasila dinamičke performanse GV60 i povećala učinkovitost hlađenja visokonaponskih baterija u donjem dijelu.

GV60 će također imati novi amblem u obliku krila primijenjen na rešetku, s debljinom amblema smanjenom za gotovo 80 posto u odnosu na prethodne modele. Sadrži isti jedinstveni Guillochéov uzorak koji se često može vidjeti na luksuznim satovima, predstavljajući vrhunac analogne osjetljivosti Genesisa s inovacijama visoke tehnologije za stvaranje doista luksuznih doživljaja vožnje.

Osim toga, Genesis se po prvi put odlučio za ‘Preklopnu haubu’, jednu ploču koja kombinira haubu i blatobrane, stvarajući elegantan dojam za EV model uklanjanjem linija između dijelova.

Gledano sa strane, GV60 otkriva gladak i dinamičan profil kupea visokih performansi. Jednostavna, ali oštra silueta koja se proteže od prednjeg poklopca motora do stražnjeg spojlera upotpunjuje progresivniji karakter.

Kromirana linija koja teče od vjetrobranskog stakla do vrha prozora za otvaranje dnevnog svjetla (Daylight Opening - DLO) proteže se do dizajna ukrasa stupa C koji utjelovljuje sliku 'električnog', dodajući prepoznatljivu karakteristiku EV modelu.

Digitalni bočni retrovizori doprinose vrhunskom izgledu i povezani su s kamerom i sustavom monitora. Istovremeno, električna ručka za vrata poboljšava upečatljivo futurističku sliku tako što se automatski pojavi kad se približite automobilu.

Straga, dvoredna stražnja Two Line kombinirana svjetla poprimaju dinamičan oblik i besprijekorno teku s voluminoznim trodimenzionalnim kućištem. Straga je također i fiksni stražnji spojler koji naglašava krov u obliku kupea, dodajući imidž dinamičnih visokih performansi.

Volumen ramena je naglašen na stražnjem blatobranu kako bi se stvorio nizak i širok profil i dodatno naglasio dojam visokih performansi kombinirajući ih s tehničkim funkcijama kao što su različiti senzori, stražnja svjetla i stražnji pokazivači smjera pri dnu.

Unutrašnjost kabine

Dizajn interijera GV60 preuzima dizajnerski etos Genesisa 'Ljepote bijelog prostora', nastojeći stvoriti prostran i udoban interijer. Istodobno je utjelovio različite slike svojom plutajućom arhitekturom i jedinstvenim detaljima.

Najuočljivija značajka u dizajnu interijera GV60 je kristalna sfera (Crystal Sphere), 'ručica mjenjača' Shift By Wire (SBW) u obliku kugle koja intuitivno informira vozače kada je vozilo spremno za vožnju.

Kristalna sfera jedan je od najupečatljivijih dizajnerskih elemenata GV60. Kad je vozilo isključeno, kristalna sfera postaje svjetlo raspoloženja vozila, dodajući estetiku doživljaja vožnje. Kad ste spremni za vožnju, sfera se okreće i pojavljuje se SBW, stvarajući unutarnju atmosferu futurističke mobilnosti.

Kristalna sfera nije samo ključni element dizajna interijera, već također pruža emocionalnu vezu s vozačem dok označava status vožnje.

Plutajuća konzola, gdje se nalazi kristalna sfera, izgleda kao da lebdi u zraku, djelujući s drugim jedinstvenim značajkama, poput tankog kokpita i ravnog poda, kako bi putnicima pružila maksimalnu razinu otvorenosti.

Zaštitna ploča unutar GV60 dizajnirana je u širokom i tankom obliku kako bi povećala ugodan interijer, naglašavajući atmosferu visoke tehnologije s integriranim pokazivačem na širokom ekranu (cclC, connected car Integrated Cockpit) koji se povezuje s klasterom i AVNT (audio, video, navigacija, telekomunikacije).

GV60 je također utjelovio ujednačenost unutarnjeg uređenja primjenom kružnih detalja na kristalnu sferu, poklopac trube na kolu volana, kvake na vratima i kontrolere bočnih ogledala.

Za kraj, treba reći i da su specifikacije i značajke o kojima se govori odnose se na korejsko tržište, dok se za međunarodno tržište tek trebaju definirati. GV60 će biti jedno od tri električna vozila koje će ova marka lansirati na europsko tržište sljedeće godine.