SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Hyundai IONIQ 5: Krenula je nova era električne mobilnosti

24.02.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Top opcija pogona na sve kotače (AWD) s baterijom od 72,6 kWh daje kombiniranu izlaznu snagu od 225 kWh (306 KS) i okretni moment od 605 Nm te ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde

Hyundai je još sredinom mjeseca siječnja ove godine predstavio prve najavne fotografije dugo očekivanog IONIQ 5, CUV-a (crossover utility vehicle) srednje veličine, prvog modela svoje marke IONIQ posvećene vozilima BEV (vozila na baterije). I konačno, jučer smo bili prisutni na virtualnoj svjetskoj prezentaciji ovog za korejsku tvrtku vrlo značajnog modela, koji će pokrenuti novu eru čiste mobilnosti tvrtke.

Kao prvi model Hyundaijeve nove marke, IONIQ 5 postavlja mjerilo za redefiniranje načina života s električnom mobilnošću održivim i inovativnim značajkama.

IONIQ 5 izgrađen je na posvećenoj arhitekturi BEV Hyundai Motor Grupe nazvane Electric-Global Modular Platform (E-GMP), što mu omogućuje jedinstvene proporcije na izduženom međuosovinskom razmaku. Uz E-GMP, IONIQ 5 već na prvi pogled nudi inovativan dizajn interijera s ekološkim materijalima u mnogim dodirnim točkama, snažne performanse povezane s vrlo brzim punjenjem i funkcijom 'vozilo koje puni' (Vehicle-to-Load ili V2L), kao i napredne značajke povezivanja i pomoći vozaču što će ponuditi vrhunsko iskustvo u automobilu uz istovremeno osiguranje sigurnosti.

'IONIQ 5 će prilagoditi životni stil bez ograničenja, proaktivno brinući o potrebama kupaca tijekom cijelog putovanja', rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i glavni direktor marketinga. 'To je uistinu prvo električno vozilo koje pruža novo iskustvo s inovativnom uporabom unutarnjeg prostora i naprednim tehnologijama', dodao je.

Najava nove ere dizajna električnih vozila

Progresivni dizajn IONIQ 5 predstavlja odmak od prošlih normi, istražujući novu slobodu dizajna koju nudi namjenska platforma BEV. Dozivajući odvažni stav legendarnog modela iz perioda 1975.-1990. Hyundai Ponyja, prvi serijski automobil tvrtke IONIQ 5 ističe Hyundaijevo 45-godišnje putovanje 'da postane dio životnog stila kupaca, stvarajući zajedničku nit iz prošlosti u sadašnjost i budućnost', prema korejskom proizvođaču. Ovo je redefiniranje bezvremenog dizajna, tema koja će se širiti kako paleta IONIQ raste.

Jedinstveni vanjski dizajn IONIQ 5 karakterizira Ponyjem inspirirani profil na međuosovinskom razmaku od 3000 mm. Ovaj prošireni međuosovinski razmak zahtijeva sofisticiraniji pristup kako bi se ovaj novi omjer pretočio u suvremenu EV tipologiju. Inače, dimenzije ovog VE vozila su sljedeće: duljina 4635 mm, širina 1890 mm, visina 1605 mm. Sama težina vozila nije precizirana.

Prednji dio automobila opremljen je prvim Hyundaijevim clamshell prednjim poklopcem u obliku školjke koji minimalizira pukotine na panelima radi optimalne aerodinamike. Prednji odbojnik definiran je privlačnim V-oblikom koji uključuje prepoznatljiva dnevna svjetla (DRL) što pružaju nepogrešiv svjetlosni potpis jedinstven za IONIQ 5. Ove male skupine slične pikselima pojavljuju se i na stražnjem dijelu vozila.

Na bočnim stranama ručke vrata s automatskim uvlačenjem/izvlačenjem pružaju čist izgled površine i poboljšanu aerodinamičnu učinkovitost. Prednji i stražnji oblici vozila stapaju se zajedno na njegovim vratima, nudeći još jedan primjer Hyundaijevog dizajna 'Parametric Dynamics', prvi put viđen na potpuno novom Tucsonu, o čijoj smo premijeri u Hrvatskoj nedavno pisali. Snažni oblik C-stupa, nadahnut Hyundaijevim EV konceptom '45', daje IONIQ-u 5 'zapovjednu prisutnost' koja se iz daljine jasno prepoznaje.

Aerooptimizirani kotači naglašavaju temu dizajnerskog parametarskog piksela i nude se u promjeru veličine 20 cola, najvećim naplatcima postavljenim na neko Hyundaijevo električno vozilo. Ovi veliki kotači dovršavaju usavršene proporcije IONIQ 5, optimizirane za Hyundaijevu platformu E-GMP.

Tema 'životni prostor' provlači se kroz unutrašnjost, a najviše je utjelovljena Univerzalnim otokom (Universal Island), pomičnom središnjom konzolom koja se može pomaknuti čak 140 mm unatrag. 'Universal Island', s ravnim podom u kojem su pohranjene baterije, omogućuje veću slobodu kretanja unutar vozila.

IONIQ 5 također je opremljen elektronički podesivim prednjim sjedalima. Sjedala se zavaljuju pod optimalnim kutom, pružajući bestežinski osjećaj putnicima. Hyundai je smanjio debljinu prednjih sjedala za 30 posto, pružajući više prostora onima koji sjede u drugom redu.

Mnoge njegove unutarnje dodirne točke - sjedala, obloga stropa, obloga vrata, pod i naslon za ruke - koriste ekološki prihvatljive materijale održivog izvora, poput recikliranih PET boca, pređe na biljnoj osnovi (bio PET) i pređe od prirodne vune, ekološki obrađene kože s ekstraktima na biljnoj bazi i bio boja s biljnim ekstraktima.

Kupci mogu birati između devet vanjskih boja, uključujući pet nijansi nadahnutih prirodom, ekskluzivnih za IONIQ 5. Interijer ima tri opcije boja.

  • +26
Hyundai IONIQ 5 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Niz snažnih električnih sustava koji odgovaraju svakom korisniku

IONIQ 5 je dostupan s nizom električnih pogonskih (Power eletric ili PE) konfiguracija koje odgovaraju potrebama mobilnosti svakog kupca, bez kompromisa u performansama. Kupci mogu birati između dvije opcije baterija, ili 58 kWh ili 72,6 kWh, i dva rasporeda električnih motora, bilo sa stražnjim motorom, bilo s prednjim i stražnjim motorom. Sve inačice električnog pogona pružaju izvanredan domet i maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Na vrhu postavke elektromotora nalazi se opcija pogona na sve kotače (AWD) uparena s baterijom od 72,6 kWh, što daje kombiniranu izlaznu snagu od 225 kWh (306 KS) i okretni moment od 605 Nm. Ova PE konfiguracija može ubrzati od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde.

Kada je opremljen pogonom na dva kotača (2WD) i baterijom od 72,6 kWh, uz snagu elektromotora od 125 kW (170 KS), maksimalni domet vožnje IONIQ-a 5 s jednim punjenjem bit će oko 470 do 480 km, prema svjetskom standardu za usklađeni postupak ispitivanja lakih vozila (WLTP). Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,5 sekundi.

Izuzetno brzo punjenje baterije s inovativnom funkcijom Vehicle-to-Load (V2L)

Platforma E-GMP modela IONIQ 5 može podržavati infrastrukture za punjenje od 400 V i 800 V. Platforma standardno nudi mogućnost punjenja od 800 V, s punjenjem od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sustav s više punjenja prva je patentirana tehnologija na svijetu koja upravlja motorom i pretvaračem za pojačanje od 400 V do 800 V za stabilnu kompatibilnost punjenja.

S punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta. Korisnici IONIQ 5 trebaju samo puniti vozilo pet minuta da bi postigli 100 km dometa, prema WLTP-u.

IONIQ 5 također nudi inovativnu V2L funkciju koja omogućava vlasnicima da slobodno koriste ili pune bilo koje električne uređaje, poput električnih bicikala, skutera ili opreme za kampiranje, koji služe kao punjač na kotačima. Ove značajke smo vam pokazali još u tekstu prilikom objave prvih službenih fotografija modela IONIQ 5 u siječnju.

Funkcija V2L može isporučiti do 3,6 kW snage. V2L priključak nalazi se ispod sjedala u drugom redu, a može se aktivirati kada je vozilo uključeno. Još jedan V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje s vanjske strane vozila. Korištenjem pretvarača korisnici mogu puniti električnu opremu velike snage. Vanjski priključak daje napajanje čak i kad je vozilo isključeno.

Inovativna povezanost i pomoć vozaču za sigurnost i praktičnost

IONIQ 5 neprimjetno integrira napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo. Široki, konfigurabilni, dvostruki kokpit sadrži 12-inčni zaslon za informacijsko-zabavni sustav s punim dodirom i vozačev 12-inčni digitalni instrumentni klaster koji se može prilagoditi potrebama korisnika.

Prvi put u Hyundaiju, IONIQ 5 ima Head-Up zaslon proširene stvarnosti (AR HUD), koji vjetrobransko staklo u osnovi pretvara u zaslon samog zaslona.

IONIQ 5 također je opremljen sljedećom razinom Hyundai SmartSensea, naprednim sustavom pomoći vozaču koji osigurava najvišu razinu sigurnosti i praktičnosti na cesti. IONIQ 5 prvi je Hyundaijev model koji nudi Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Ostali sustavi pomoći u vožnji uključuju pomoć pri izbjegavanju sudara prema naprijed (FCA), pomoć pri izbjegavanju sudara na slijepo (BCA), inteligentnu pomoć pri ograničavanju brzine (ISLA), upozorenje za pažnju vozača (DAW), pomoć pri dugim svjetlima (HBA) i još mnogo toga.

IONIQ 5 bit će dostupan u odabranim regijama od prve polovice 2021. godine. Cijene i pojašnjenje o kojim se to regijama radi još uvijek su nepoznanica.