dizajnerska bomba

[FOTO] Dacia ima novog direktora za dizajn: Miles Nürnberger stiže iz Aston Martina

28.06.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Nürnberger će biti odgovoran za prilagodbu robusnog koncepta SUV-a Bigster, dosad najvećeg Dacijinog modela, za proizvodnju do 2025. Rumunjska je kompanija obećala još dva nova modela, ali njihovo pozicioniranje ostaje u fazi završetka

Miles Nürnberger od 1. rujna 2021. preuzima dužnost direktora odjela za dizajn poslovne jedinice Dacia te se pridružuje upravljačkom odboru pod vodstvom Denisa Le Vota, glavnog direktora marki Dacia i Lada. Nürnberger će odgovarati Laurensu van den Ackeru, izvršnom potpredsjedniku Odjela za dizajn i članu upravnog odbora Grupe Renault.

U ovome trenutku Grupa Renault napreduje s radikalnom strategijom transformacije 'Renaulution' koju je početkom ove godine izradio novi izvršni direktor Luca de Meo.

Preuzimajući ulogu od 1. rujna, Miles Nürnberger će zamijenit Alejandra Mesonero-Romanosa, bivšeg dizajnera Seata, koji je napustio tu funkciju u travnju ove godine nakon nepunih 12 mjeseci, a sada je na čelu dizajna Alfa Romea.

Nürnberger će biti odgovoran za prilagodbu robusnog koncepta SUV-a Bigster, dosad najvećeg modela Dacije, za proizvodnju do 2025. Rumunjska je kompanija obećala još dva nova modela, ali njihovo pozicioniranje ostaje u fazi završetka.

O Nürnbergerovu imenovanju oglasio se Denis Le Vot rekavši kako je uzbuđen što će se Miles pridružiti timu, budući da Odjel za dizajn igra u strategiji poslovne jedinice Dacia. Dodao je i kako je novi Sandero dokaz sposobnosti njihovih dizajnera da oblikuju jednostavna, a istovremeno privlačna vozila. #NBI , #BIGSTER.

'Iznimno nam je zadovoljstvo što u ovako uzbudljivom trenutku za marku možemo izraziti dobrodošlicu Milesu Nürnbergeru. Miles je ugledni dizajner koji je svojim radom u Aston Martinu nadahnuo mnoge. Njegovo iskustvo i želja da osnaži identitet marke kroz dizajn bit će od velike koristi za Daciju te će nam pomoći da prilagodimo marku vremenima koja dolaze', dodao je Laurens van den Acker.

Miles Nürnberger pridružuje se 2008. društvu Aston Martin Lagonda kao voditelj odjela za vanjski dizajn.

S vremenom preuzima funkciju kreativnog direktora, a 2018. postaje direktor odjela za dizajn marke. Nürnberger je, među ostalim, bio zadužen za dizajn prvog SUV-a marke, modela DBX. Također je bio odgovoran, zajedno sa svojom partnericom Leighanne Earley, koja također radi u dizajnerskom odjelu Aston Martina, za dizajn kupea DB11. U novije vrijeme potpisao je jednokratni Victor coupé i limitirani V12 Speedster temeljenom na Vantageu. Tu je i projekt Valkyrie te dizajn modela Vision i konceptnih modela SUV-ova s kojima se marka električnih vozila Lagonda vratila na tržište.

Njegov odlazak iz Aston Martina dolazi u periodu kad se ova britanska tvrtka sportskih automobila sprema za pokretanje programa radikalne ekspanzije i elektrifikacije pod vodstvom novog izvršnog direktora, bivšeg šefa AMG-a Tobiasa Moersa. Razlog za Nürnbergerovu promjenu nije službeno naveden.

Prije nego što se pridružio društvu Aston Martin Lagonda bio je dijelom Citroënova odjela za vanjski dizajn. Prva je iskustva u svijetu automobilskog dizajna stjecao je u Lincolnu, marki društva Ford Motor Company.

Rođen je 1976. u obitelji koja je njegovala strast prema umjetnosti, dizajnu i automobilima, a 1998. diplomirao je automobilski dizajn na Sveučilištu Coventry. Godine 2009. dobio je nagradu za dizajn Concorso d’eleganza Villa d’Este za konceptni automobil One-77.