šef SDP-a

Grbin o tome što je predložio oporbenim strankama i kako misli oformiti većinu

24.04.2024 u 20:52

Bionic
Reading

U Newsnightu N1 televizije gostovao je Peđa Grbin, šef SDP-a

Je li kompletiran pregovarački tim? Tko ga sačinjava?

- Sudjelovat ćemo Marko Krička i ja, a što se tiče ostalih koalicijskih partnera rotacijski ovisno o mogućnostima, nismo se ograničili na jedno ime. kazao je na samom početku na N1 televiziji.

Koji su vaši prijedlozi s kojima sjedate za stol?

- Čuli smo što netko neće, mi smo odlučili obrnuti priču. Drugima smo odlučili reći što hoćemo, a to je rješavanje stvari korak po korak, pronaći zajednički jezik oko onoga oko čega možemo. Svi smo u kampanji govorili da treba maknuti Turudića, da je lex AP sramota, da treba ojačati parlamentarizam da se ostvari dodatna kontrola nad Vladom jer se u Plenkovićevom mandatu razmahalo do neviđenih granica. Zato je naš prijedlog prvi korak – konstituiranje Sabora da se spriječi tehnička vlada da ima veće ovlasti nego je imala ranije, da možemo nadzirati što rade pojedina ministarstva da se novac ne troši bespotrebno i idemo donijeti konkretne odluke – stavljanje van snage imenovanje Turudića, govori.

- Svi koji smo bili u opoziciji do 14.3. glasali smo protiv njegovog imenovanja. Glasali smo i protiv lex AP-a. Za razliku od drugih koji su krenuli što neće, mi smo krenuli s onime što hoćemo. Svatko od stranaka koje su ušle u Sabor, a nisu bile dio vladajuće većine, čuli su od mene ovaj prijedlog. Dosad sam čuo da su to jasno rekli iz Fokusa, Možemo i danas sam čuo i Božu Petrova da im ta opcija nije neprihvatljiva. Dalje ćemo nastaviti razgovore, a kako će završiti, vidjet ćemo. Uz to, želimo reći da ako idemo u ovo u dobroj vjeri, onda ne bismo trebali nametati stavove ultimativno za koje znamo da drugima, s kojima se trebamo dogovoriti, nije prihvatljivo. A to neke stranke rade. Pozivam ih da sve kažu za stolom, a ne da se poruke šalju preko medija, jasan je Grbin.

Zašto pregovarate s Domovinskim pokretom?

- Zato što u ovom trenutku u Hrvatskoj postoje stvari koje se moraju spriječiti. Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet. Još jedno pitanje provlači se ovih dana, a to je promjena Izbornog zakona. Svi znate za model sa šest izbornih jedinica koji je SDP predstavio, a slično je predstavljao i GONG. Jedini bi u takvom modelu stradao je HDZ. Za taj plan mi razgovaramo sa svima, predstavit ćemo ga svima, a svatko će se očitovati o tome je li mu prihvatljiv ili nije, objasnio je Grbin.

Vesna Škare-Ožbolt rekla je da taj plan nije moguć jer bez vlade neće biti provedivo. Radi se o Turudiću.

- Bilo bi dobro da pročitaju Zakon o državnom odvjetništvu. Turudić još ne stupa na dužnost, a dok se to ne dogodi, ne može se razriješiti, već se odluka o imenovanju stavlja van snage. Dužnost preuzima zamjenik Glavnog državnog odvjetnika, kazao je Grbin.

Imate li dojam da je DP dogovorio s HDZ-om koaliciju ili još polažete nade u sastavljanje Vlade?

- Ne prepričavam razgovore. HDZ je nakon sastanka s DP-om pustio informacije, a to ne bi napravili da su se dogovorili.

S tim porukama, antihadezeovskim, ste ušli u kampanju. Zar vam podrška birača HDZ-u nije dokaz da ta retorika nije dovoljna?

- To ne može proći kod birača, zato smo govorili i o drugim stvarima u kampanji. Naučili smo lekciju da na nekim stvarima moramo više raditi. Lagao bih da kažem da sam oduševljen rezultatom. Činjenica je da je SDP prije pet godina osvojio 32 mandata, a na ovim izborima 37. Nije to ono čemu smo se nadali. Ovo je manje od onog što smo priželjkivali, ali smo i dalje u poziciji da mijenjamo Hrvatsku. Još smo u poziciji formirati većinu u Saboru, a nakon toga razgovarati što dalje.

  • +5
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Nismo oduševljeni. Takvo pitanje mogli ste postaviti Donaldu Tusku koji je formirao vladu iako nije pobijedio na izborima. Plenkoviću to nije bilo sporno, čestitao mu je, a ovdje mu to smeta i kaže da je to narušavanje. U ovom trenutku, mi smo tjedan dana od izbora. Moramo se naviknuti da smo došli u razdoblje kada pregovori oko formiranja vlade se više neće događati u jednom ili dva dana. Ja se toplo nadam da se nećemo dovesti u situaciju gdje će se vlada formirati po šest mjeseci, rekao je.

Tko je odgovoran zato što niste osvojili željeni broj mandata?

- Ja. Odgovornost je na onome tko je na čelu. Za neuspjeh ću biti odgovoran ja, za uspjeh smo odgovorni svi, kratko je rekao.

Ima li odgovornosti Zorana Milanovića?

- Ima. Izašao je iz zone komfora i napravio nešto što je u tom trenutku, po meni, trebao, Pokazao je veliku dozu odgovornosti u trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Skrenuo je pozornost na izbore, bila je veća izlaznost. Ja mu na tome zahvaljujem.

Čija je to ideja bila – vaša ili Milanovićeva?

- To jednom možda netko napiše u memoarima, ali to neću biti ja. Ako se dogovoriš da o nečemu nećeš pričati, onda je izigravanje povjerenje o tome ne govoriti, pojasnio je.

Je li vam žao što se Milanović uključio?

- Ne.

Mislite li da bi SDP imao bolji ili lošiji rezultat da se nije uključio?

- Ne znam, ali mislim da u tom trenutku to nije bila greška, ako ništa, skrenuli smo pozornost javnosti na izbore. Broj birača koji je izašao je oko 450.000, a kad se gledaju brojevi glasova pojedinih stranaka od tog broja HDZ je dobio 20 posto. Dvije trećine birača glasale su za promjene, a odluku o formiranju Vlade u svakom parlamentarnom sustavu donosi parlament temeljem većine koja se formira. Trebamo reformu brojnih stvari, pošteniji izborni zakon je jedna od njih. Nećemo dopustiti da netko od nas traži da iznevjerimo vrijednosti koje su utkane u srž SDP-a, kazao je.

To kaže i DP.

- Zato i želimo prvo razgovaratii o stvarima oko kojih se slažemo pa da vidimo možemo li dalje. Ajmo se zalagati za ono za što smo se zalagali u kampanji, kaže Grbin.

Sandra Benčić tvrdi da vam je bila nuđena točkasta koalicija. Zašto niste prihvatili?

- Prije skoro 10 mjeseci sam bio izvrgnut napadima od brojnih hrvatskih medija i nekih stranačkih kolega jer sam inzistirao na nacionalnoj koaliciji s Možemo. Tad sam mislio da će to donijeti bolji rezultat, brojke pokazuju da nisam bio u krivu. Možemo je došao s jednim prijedlogom, m is drugim, nismo se uspjeli naći i to je to. Kolege u tih 4 izborne jedinice osvojile su jedini mandat, a naša ponuda bi im donijela više, vi vidite tko je bio tvrdoglaviji. Ali to nisu stvari oko kojih treba lomiti koplja. To smo mogli prije. Sad je lako biti general poslije bitke. Ajmo sad vidjeti da s onime što imamo na stolu, napravimo najviše moguće da vladavina prava i sloboda govora ne budu ugrožene, rekao je Grbin.

  • +27
Peđa Grbin obratio se okupljenima u stožeru Rijeke pravde Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

SDP i Možemo je bio A plan, SDP i koalicija plan B, Zoran Milanović plan C, plan D Rijeke pravde, plan E Grbin premijer…?

- Pitali ste me jesmo li odustali od Milanovića. Odgovorio sam da je u četvrtak Most rekao neće podržati Milanovića, za vikend je to rekao IDS, Milanović je rekao da ne mora biti mandatar. Za to mi ne treba kalkulator da znamo da ta opcija više nije na stolu. IDS je izašao s nama pred kamere da bi sutradan rekli da ipak neće ići u to prije Zorana Milanovića. Neki su ga koristili kao alibi. Mnoge stranke da s prihvatile SDP-ovu ponudu, danas bi imali više zastupnika.