Vučemilović otkrila

'Sa SDP-om priča Penava, a s HDZ-om priča Radić. To je vrlo jasna poruka'

24.04.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Tko je najbliže sastavljanju parlamentarne većine? Treba li ići u što brže konstituiranje Sabora te koliko su izgledni novi izbori? Poslijeizborna kombinatorika bila je tema jutrošnje emisije 'U mreži Prvog'. O tome su govorili Damir Habijan iz HDZ-a, Mišel Jakšić iz SDP-a i Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista.

'Preliminarni razgovori s Domovinskim pokretom su već obavljeni, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina, a službeni pregovori će početi danas', rekao je Habijan u gostovanju na HTV-u i dodao kako će Domovinski pokret danas službeno početi razgovore s HDZ-om.

Naglasio je da je ključno da u što kraćem vremenu formiraju Vladu. 'Očekujemo da će to biti u vrlo kratkom roku', rekao je i dodao da će se suradnja s manjinama nastaviti.

Mišel Jakšić kazao je kako su njihovi pregovori pokrenuti na temelju odluke Predsjedništva SDP-a.

'Na temelju te odluke jednoglasno je i konstituiran tim za pregovore. Nisam član Predsjedništva, pa ne mogu licitirati tko ide na koje pregovore, ali ono što mogu reći je da su, prema mojim saznanjima, prvi razgovori ostavili otvorena vrata i ono što je cilj SDP-a je da se pokuša formirati antikorupcijska većina u Saboru', kazao je.

Dodao je kako je 'ovo prilika i DP-u i Mostu da zajedno dođu do konstituiranja Sabora i da nakon toga zajedno donesu odluke koje se tiču obračuna s korupcijom'.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kazala je da su Hrvatski suverenisti jučer prisustvovali sastanku koji je prošao u konstruktivnom tonu.

'Jučer su bili pregovori, odnosno ja bih prije rekla nekakav inicijalni sastanak na kojem je bio naš predsjednik Hrvatskih suverenista, gospodin Marijan Pavliček. Taj sastanak je prošao u prijateljskom tonu. Kada govorimo o Domovinskom pokretu, Mostu, Hrvatskim suverenistima, nema tu previše razmimoilaženja po pitanju brojnih svjetonazorskih pitanja. Mi smo svjetonazorski vrlo bliske tri stranke. Tako da je takav razvoj događaja bio nekako i očekivan', rekla je Vučemilović.

'Ono što je meni privuklo osobno pozornost to je činjenica da je jučer na sastanku sa SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka - koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko 'pro forma'. Oni najozbiljniji razgovori su upravo danas s HDZ-om jer očigledno je da su birači poslali poruku time što su najviše glasova dali opcijama desno od centra i u konačnici treba i poštivati volju birača', kazala je Vučemilović.

  • +5
Slavlje u HDZ-u Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Jakšić je naglasio kako su rezultati izbora pokazali tko je lider u protekle četiri godine oporbe u Saboru, te da sve ostale oporbene stranke nisu dobile mandata koliko je dobio SDP.

'Mislim da to dovoljno govori o tome kako su građani nešto vidjeli i kako su prepoznali. Sama SDP-ova lista imala je porast u apsolutnom broju glasova od 150-160 tisuća i mislim da se to na terenu jako dobro vidjelo', kazao je te podsjetio da je došlo do 'određenog prekrajanja izbornih jedinica'.

'Tako je moja matična Koprivničko-križevačka županija raskoljena jer je valjda bio cilj Koprivnicu probati utopiti u Slavoniju i Baranju, a onda onaj dio prema Zagrebu ostaviti bez Koprivnice. Rezultat toga je da u drugoj izbornoj jedinici je obranjen rezultat od prije četiri godine, a drugi rezultat toga je da u četvrtoj izbornoj jedinici, dakle mojoj novoj jedinici, smo dobili 23 tisuće glasova više, skoro smo poduplali rezultat liste u apsolutnom broju glasova da smo dobili pet posto više, da smo razliku u odnosu na HDZ koja je bila 45-20 u postocima i 8-3 u mandatima smanjili na 7-4 s tim da smo mi bili puno bliži petom mandatu nego sve druge opcije nekakvim dodatnim mandatima. A DP, Most i Suverenisti su zapravo, u zbroju ostvarili sličan rezultat kao što je DP imao sam prije četiri godine', kazao je.

  • +9
Izborna noć u stožeru Mosta Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Habijan ističe kako su odnosi HDZ-a i HSLS-a odlični, a i osvrnuo se rezultate izbora.

'Nastavlja se međusobno prepucavanje između oporbe tko je ostvario bolji rezultat, ali ono što se izbjegava reći je da je pobjednik ovih izbora HDZ i njegovi partneri, 61 mandat. Ja se ne mogu načuditi da je to u jednoj uređenoj demokratskoj državi to tako teško priznati, i priznati da su izgubili', kazao je.

'Ako je uspjeh SDP-a to što je s 41 mandata došao na 42, ja im na tome čestitam, ako oni to smatraju uspjehom. Ako je situacija toliko loša, jer slušali smo četiri godine koliko je sve u Hrvatskoj loše, koliko je korupcija proširena, vi uspijete ostvariti jedan mandat više, onda im također na tome 'čestitam'. Kada govorimo o skupljanju antikorupcijske većine, onda bi bilo dobro da svatko pogleda u svoje dvorište', kazao je Habijan.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Vučemilović se nadovezala na temu izbornih jedinica koje je spominjao Jakšić.

'Gospodin Jakšić je iznio par brojki, ali ja moram naglasiti da četvrta izborna jedinica izgleda značajno drugačije od onoga kako je izgledala na prošlim parlamentarnim izborima. Pripojeno je 60 tisuća novih birača iz tog dijela Koprivničko-križevačke županije koji nekako tradicionalno više glasa za lijeve opcije.

Ovo što su ostvarili, kao što je rekao kolega Jakšić, Domovinski pokret, Most, ponovili tri mandata i rezultat s prošlih izbora je u tim okolnostima itekako dobar rezultat. A SDP je nešto malo pojačao rezultat od prošlog puta, s tim da je ta tri mandata od prošlog puta bio definitivno najgori rezultat koji su oni u četvrtoj izbornoj jedinici ostvarili. Uvijek su tu osvajali između pet i šest mandata, znači nisu ni blizu onoga što su osvajali prije toga', kazala je Vučemilović.

Jakšić je rekao da ga je odluka Ustavnog suda koju je donio oko predsjednika Milanovića 'frapirala'. 'Mislim da je opasan presedan i samo, nažalost, do kraja pokazuje da se Ustavni sud poprilično ispolitizirao u svom odlučivanju. Jer pričati jedno prije mjesec dana, a sad reći nešto apsolutno drugo, i to baš u trenutku kad postoje problemi u formiranju koalicijske većine, kako si ju je zamislio Andrej Plenković, je dosta zanimljivo, kazao je Jakšić.

  • +2
Domovinski pokret, Ivan Penava Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Vučemilović kaže kako je najizglednija opcija nova vlada koju će činiti HDZ i Domovinski pokret.

'Na koji način će se to složiti, to ćemo vidjeti u narednim danima, što će iznjedriti njihovi pregovori, ali po meni je to najizgledniji scenarij i priznajem da mi nismo baš u situaciji kada bi trebali previše odugovlačiti i voditi se svojim partikularnim interesima', ističe Vučemilović.

Jakšić je rekao da na ovim izborima nemamo jasnog pobjednika. 'E sad, hoćemo li se svi proglasiti pobjednicima ili gubitnicima, to je nešto što će se rješavati unutar stranaka', kazao je Jakšić.