antikorupcijska većina

Puljak: Zasad imamo 57 ruku, ako DP ne želi da HDZ dođe na vlast, pridružit će nam se

24.04.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak kazao je u srijedu da zasad 57 zastupnika podržava ideju o konstituiranju antikorupcijske većine koja bi donijela tri zakona, ukinula takozvani lex AP, promijenila izborni zakon i smijenila glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića

"Ideja je da se što je moguće prije konstituira Sabor, da se stvori antikorupcijska većina koja će donijeti tri zakona, to su ukidanje lex AP, smjena Ivana Turudića i promjena izbornog zakona. To će biti platforma za daljnje razgovore i daljnji smjer", kazao je Puljak nakon sastanka partnera iz koalicije Rijeke pravde koji se održao u središnjici SDP-a.

Dodao je da tu ideju zasad podržava 57 zastupnika, koalicija Rijeke pravde, Možemo!, Matija Posavec, IDS i Fokus, a da manjine stoje po strani i čekaju rasplet događaja.

Puljak je pozvao sve kojima je stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast da se pridruže toj ideji, da se prestane s ultimatumima tko s kim može i tko s kim ne može jer je "sada važno da se svi ujedinimo oko ideje da HDZ treći put ne dođe na vlast".

"Ako je Domovinskom pokretu stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast i ne nastavi s korupcijom, kao što je dosad radio, onda će se pridružiti toj ideji da se sve odluke prenesu u Sabor i Sabor zaista postane tijelo koje odlučuje. Pozivam ih da prestanu s ultimatumima i pridruže se toj ideji", rekao je Puljak.

Dodao je kako nema razloga da se tome ne pridruži i Most, poručivši mu kako je sada vrijeme da se izjasne o toj ideji bez obzira na turbulencije unutar stranke.

Nakon promjene zakona i smjene Turudića, poručio je, razgovaralo bi se o sljedećim koracima, sastavljanju vlade, mandataru i dr. pri čemu je ideja da Zoran Milanović bude mandatar ostavljena po strani.

"Kao što smo protekle četiri godine u Saboru radili i govorili te govorili u kampanji, probat ćemo formirati antikorupcijsku većinu", rekla je nakon sastanka predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. Kao odgovorni i ozbiljni ljudi trebamo donijeti odgovorne i ozbiljne odluke, poručila je.

Ona smatra da stvari mogu biti jednostavne tako da se formira saborska većina i donesu tri odluke (Turudić, lex AP i izborni zakon) a onda, kaže, dalje su "slatke brige ili teške brige".

"Ili si u antikorupcijskom bloku kontra HDZ-a ili si s HDZ-om, nema treće opcije", naglasila je Mrak Taritaš i zaželjela sreću onima koji žele HDZ treći put dovesti na vlast. "HDZ je svaki put svoje koalicijske partnere pojeo", upozorila je.

Iako se manjinci uvijek drže po strani, Mrak Tartiaš drži da bi i oni trebali biti u antikorupcijskom bloku.

Dalija Orešković (SSIP) naglasila je pak da je Sabor taj koji može manje-više sve, mijenjati zakone pa i Ustav. "Ovoga je trena pitanje postoji li taj Sabor koji će voditi bitku za Hrvatsku, tako ja vidim sve ove pregovore”, rekla je.

Svjetonazor u ovom trenu nije prioritet jer pozivanje na svjetonazore dovodi HDZ treći put na vlast, rekla je i poručila kako bi mogla prihvatiti, primjerice, mandatara iz Mosta ili DP-a jer joj je prioritet micanje HDZ-a.

Na sastanku u SDP-u dogovoreno je također da u pregovorima sudjeluju predstavnici koalicijskih partnera SDP-a, kako će tko biti na raspolaganju.