'apsurdna situacija'

Škare Ožbolt: 'Svako približavanje HDZ-u je približavanje Suncu od kojeg nestaješ'

24.04.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je plan oporbe o konstituiranju Sabora kako bi poništili imenovanje Ivana Turudića, ali i pregovore o formiranju Vlade

U 'Novom danu' kod Tihomira Ladišića bivša je ministrica izjavila da saborska većina to ne može učiniti jer je Turudić već imenovan u Saboru. 'Njegov postupak razrješenja može ići samo onako kako je propisano zakonom. On nije stupio na dužnost, ali je već imenovan', rekla je Škare Ožbolt, prenosi N1.

'Sama činjenica da ovog trenutka imate dva državna odvjetnika, i da je jedan od njih i sudac i prima sudsku plaću, to Ustavni sud ne zanima', dodala je Škare Ožbolt.

Komentirala je i ukidanje Lex AP-a, rekavši da je saborski Poslovnik vrlo jasan.

'Zna se kako se zakoni donose i mijenjaju i tu je potrebna inicijativa Vlade ili određenih skupina saborskih zastupnika i opet mora ići na mišljenje Vlade. Nikako ne možete izbjeći ovu tehničku vladu. Po meni, ne možete konstituirati saborsku većinu i njome stvarati situaciju koje trebaju doći iz Vlade. Ne može Sabor preuzimati ulogu Vlade. To je hibridna situacija koja je bila stvorena izvan konteksta, kao što je ova odluka Ustavnog suda i izbor glavnog državnog odvjetnika', naglasila je Škare Ožbolt.

Trenutnu situaciju u pregovorima nazvala je zanimljivom i apsurdnom. 'Kakav god dogovor se postigao, nitko nema zrelosti formiranje nekakve vlade nacionalnog jedinstva. Druga opcija je ići s HDZ-om, a svako približavanje HDZ-u znači približavanje Suncu od kojeg nestaješ, topiš se', rekla je te istaknula kako je apsurd da stranke koje su pravomoćno presuđene normalno funkcioniraju i čak su na vlasti.