šef PGS-a

Vasilić: HDZ će se teško dogovoriti s Domovinskim pokretom

24.04.2024 u 17:12

Bionic
Reading

Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je ta politička stranka nezadovoljna brojem izborenih mandata u Saboru koalicije IDS-PGS-UK, ali da je zadovoljna brojem glasova birača

Vasilić je rekao da su očekivali da koalicija ostvari tri saborska mandata, te da PGS ima svog saborskog zastupnika. Ova koalicija dobila je dva mandata, a u Sabor idu dva kandidata IDS-a, pri čemu je Vasilića, drugog na kandidacijskoj listi, prestigao IDS-ov Loris Peršurić, temeljem preferencijskih glasova birača,

Vasilić je ustvrdio da raste podrška birača regionalnim političkim opcijama, što je dobra podloga za sljedeće lokalne izbore. No, istaknuo je, zbog izbornog zakona i razgraničenja izbornih jedinica, regionalne stranke su u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na velike nacionalne stranke, pa im za osvajanje jednog saborskog mandata treba znatno više glasova.

Ocijenio je da je najizglednije da se parlamentarni izbori ponove jer smatra da će se HDZ teško dogovoriti s Domovinskim pokretom. S druge strane, rekao je, ako bi SDP i partneri uspjeli sastaviti manjinsku tehničku vladu, ona bi bila kratkotrajna.

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić istaknuo je da regionalne stranke u izbornim utakmicama više od 20 godina igraju izrazito neravnopravno, zbog pogodovanja izbornih zakona velikim strankama. Nije dobro da je u Sabor ušlo samo pet saborskih zastupnika građanskih stranaka liberalnog centra, jer su oni jedini između HDZ-a i SDP-a, rekao je Boras Mandić.