POBIJEDILI NA NATJEČAJU

Veliki posao: Brodosplit gradi brane za spas Venecije

24.05.2014 u 10:12

  • +5

Brodosplit gradi brane za Veneciju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit

Bionic
Reading

Splitski škver konačno se može pohvaliti novim velikim poslom: pobijedio je na velikom međunarodnom natječaju za gradnju 26,5 milijuna eura vrijednih čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskom prolazu Malamocco, jednom od triju koji kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji

Brodosplit će tako sudjelovati u projektu spašavanja ovog talijanskog grada od potonuća, nazvanom 'Mose' (Mojsije), kao asocijacija na Stari zavjet i priču o Mojsiju koji je razdvojio Crveno more. Venecija, naime, poplavljuje pedesetak puta godišnje, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, a svake pete godine pod morem se nađe cijeli grad.

Iz Splita će prema Italiji otići 21 čelična brana dimenzija 29 puta 24 metra, debljine šest metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri komada odjednom, i to morskim putem izravno iz Splita do Venecije. Vrijeme isporuke je 30 do 60 dana.

Posao Brodosplitu dodijelio je talijanski arhitektonsko-građevinski konzorcij 'Venezia Nuova', i to nakon međunarodnog javnog natječaja, što u ovoj tvrtki smatraju priznanjem iskustva i stručnosti škverskih inženjera i radnika.

Sustav 'Mojsije' projektiran je tako da se uoči dolaska plime s otvorenog mora zatvore sva tri kanala koja vode u Lagunu. Samih brana bit će ukupno 80, a konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

Iz Brodosplita su se oglasili tek pisanom izjavom predsjednika Uprave i novog vlasnika tvrtke Tomislava Debeljaka. 'Ovim se ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od sedam milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima', kaže Debeljak.