američki predsjednički izbori

[VIDEO/FOTO] Pogledajte što se sve događalo i kako se mijenjala situacija od dana izbora do Bidenova govora u petak navečer

Bionic
Reading

Amerikanci zbrajaju glasove s predsjedničkih izbora na kojima su birali između aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena. Velikoj motiviranosti birača svjedočio je i povijesni rekord od oko 100 milijuna unaprijed predanih dopisnih glasova. Većina nacionalnih anketa davala je prednost Bidenu, a zbog tijesnog rezultata strahuje se da bi moglo doći do pravnog kaosa i nasilnih nemira - Trump je mjesecima potkopavao povjerenje javnosti u birački proces u zemlji koja je duboko politički podijeljena

6.38 Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kasno u petak po američkom vremenu obratio se javnosti iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da će pobjediti uz "jasnu većinu". >>>Cijeli članak<<<

03.13 Izvjestitelji u Delawareu potvrđuju da će Biden vjerojatno ipak govoriti večeras, iako neće proglasiti pobjedu.

02.30 Iako se očekivalo da će se Joe Biden i Kamala Harris do sada već obratiti naciji, iz demokratskog stožera još uvijek nema najave o terminu tog nastupa. Pretpostavlja se da čekaju da njihovu pobjedu prvo proglase medijske TV kuće - ili barem jedna od njih, poput CNN-a ili Associated Pressa.

02.19 Prema izvorima CNN-a iz Bijele kuće, predsjednik Trump nezadovoljan je sastavom svog odvjetničkog tima i u potrazi je za novim odvjetnicima koji će ga zastupati u sudskim procesima osporavanja izbornih rezultata zbog navodno spornog prebrojavanja glasova. Upravo je predsjednikova posti-izborna strategija, rečeno je na CNN-u, razlog više zbog kojeg se oklijeva oko proglašenja pobjednika izbora, iako Joe Biden vodi u Pennsylvaniji, Arizoni, Nevadi i Georgiji.

02.01 Biden je u Pennsylvaniji povećao prednost na 19.491 glas. U Arizoni, Bidenova prednost smanjila se u svega nekoliko sati za oko 3000 glasova, na sadašnjih 36.835.

01.46 Iz Philadelphije su poručili da danas više neće objavljivati izborne rezultate jer se prebrojavanje odužilo. Na red je došlo oko 20.000 poštom pristiglih glasačkih listića, koji iz različitih razloga - od problema s potpisom do oštećenja dokumenta - zahtijevaju više vremena za obradu. Tu je i oko 15 do 20 tisuća problematičnih listića s birališta, a s obzirom da o njihovoj sudbini u konačnici odlučuje tročlana mini-komisija proces se značajno usporio.

01.25 U iščekivanju neslužbenog proglašenja američkog predsjednika, podsjetimo da će se elektori, sukladno izbornim pravilima, sastati tek 14. prosinca i dati glasove za predsjednika i potpredsjednika. No prije toga, možda i večeras, pobjednika će proglasiti velike američke medijske kuće, kada temeljem dotad prebrojanih glasova procijene da su njihove projekcije o osvojenih 270 elektorskih glasova praktički nepromjenjive.

01.00 Trumpov sin Eric tvitao je da Demokratska stranka sabotira republikanski 'hotline' za prijavu izbornih nepravilnosti.

00.45 Joe Biden sada vodi u Pennsylvaniji za 17.012 glasova, pa je omjer u odnosu na Trumpa 49,5 : 49,2 posto. U međuvremenu, Trump i dalje tvita o 'čudesnom nestanku' svoje prednosti iz izborne noći.

00.23 Iz Bijele kuće poručili su izvjestiteljima da su za danas gotovi - što bi značilo da ne treba očekivati večerašnje obraćanje Donalda Trumpa, ukoliko se predsjednik ne predomisli. Joe Biden mogao bi se, prema nepotvrđenim najavama, obratiti javnosti oko 20 sati po lokalnom vremenu (2 sata ujutro u Hrvatskoj).

00.02 Ja’Ron Smith, najviše rangirani Afroamerikanac u Trumpovoj administraciji, upravo je dao ostavku. U pitanju je, kako je naveo u priopćenju, 'planirani odlazak iz Bijele kuće'. Zahvalio je predsjedniku Trumpu i poručio mu da se nastavi boriti.

23.36 Bidenova prednost u Georgiji naglo je skočila sa 1564 na čak 4263 glasova, pa je Biden sada na 49,4 a Trump na 49,3 posto. Ta savezna država prethodno je najavila da će ponovno prebrojati sve glasove, a isto će učiniti i Wisconsin.

23.09 Stožer Donalda Trumpa nastoji prikupiti 60 milijuna dolara od donatora za troškove tužbi pred sudovima u nastojanju da zaustavi izborni proces i poništi izborne rezultate. Sadržaj 'posljednje obavijesti' je prilično agresivan; donatorima koji se nisu odazvali na ranije pozive poručuje se da su ignorirali čak i samog Predsjednika.

'Deseci tisuća patriota uključili su se po prvi put u posljednjih 48 sati - zašto nisi i ti?', navodi se u poruci.

Sitnim slovima u zahtjevu za donacijom piše da će polovica uplaćenog iznosa za prebrojavanje glasova i odvjetničke troškove biti potrošena za pokrivanje dugova stožera. >>> Cijeli članak <<<

22.47 U Arizoni je ostalo između 250 i 270 tisuća neprebrojanih glasova, kazala je državna tajnica Katie Hobbs za CNN, dodajući da je 137 tisuća glasova iz okruga Maricopa. Nakon objave novih rezultata, koja se očekuje večeras po lokalnom vremenu, taj broj će pasti na ispod 100 tisuća.

Govoreći o izbornom procesu u Maricopi, Hobbs je rekla da tamo preko vikenda planiraju obaviti gotovo cijeli preostali posao - osim tzv. privremenih glasova, koji se iz bilo kojeg razloga moraju dodatno provjeriti i potvrditi.

22.28 Bidenova prednost polako, ali sigurno raste u četiri savezne države; trenutno je u prednosti u Arizoni za 39.769 glasova, u Nevadi za 20.137 glasova, u Pennsylvaniji za 14.724, a u Georgiji - gdje će se ponoviti prebrojavanje - za 1564 glasova. Trump je u vodstvu u Sjevernoj Karolini i to za nedostižnih 76.737 glasova.

22.07 Predsjednik Trump i dalje ne daje nikakve upute svojim suradnicima što im je dalje činiti, a atmosfera u Bijeloj kući je naelektrizirana, javlja CNN, dodajući da se nitko ne usudi otvoriti temu priznanja poraza. Čak i ako večeras bude proglašena pobjeda Bidena u Pennsylvaniji i budući predsjednik održi svoj pobjednički govor, Trump nema namjeru reagirati nikako drukčije osim optužbama za izbornu prijevaru.

21.50 Trumpova administracija i njegova djeca na društvenim mrežama objavljuju podatke koji bi trebali svjedočiti predsjednikovim uspjesima.

21.15 Joe Biden i članovi njegova stožera strpljivo čekaju rezultate iz jedne od preostalih saveznih država. Biden je proveo dan s obitelji i sa svojim savjetnicima, dok traju pripreme u Chase Centru u Wilmingtonu, Delaware, odakle će se večeras po lokalnom vremenu obratiti naciji.

0.41 Pred Konferencijskim centrom Pennsylvanije odvija se masovni party, a prosvjednici sa transparentima 'Prebrojite svaki glas' puštaju glasnu glazbu izvođača poput Beyoncé. S druge strane ceste je malobrojnija skupina Trumpovih pristaša. Oni mašu američkim zastavama s logom 'Trump 2020' i uzvikuju 'Pokažite nam glasove'.

Iz Trumpovog stožera tvrde da im ne dopuštaju odgovarajući pristup u velikoj dvorani gdje se prebrojavaju glasovi, iako su njihovi promatrači unutra, a emitira se i 24-satni prijenos uživo.

Ovo je drugi dan da se građani okupljaju pred tom zgradom, no danas je raspoloženje znatno drukčije, iz slavljeničku atmosferu, javlja Guardian.

Slavlje je počelo i u Washinton D.C.-ju, gdje se Amerikanci okupljaju pred Bijelom kućom.

  • +12
Izborno slavlje u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

20.26 Demokrati iz Pennsylvanije tražili su danas od Vrhovnog suda te savezne države da zasad ne reagira na peticiju republikanaca kojom oni traže da sud poništi trodnevno produljenje roka za primitak glasačkih listića poslanih na izborni dan ili prije 3. studenog, javlja FoxNews. Republikanci smatraju da je Vrhovni sud Pennsylvanije prekoračio svoje ovlasti jer američki Ustav po pitanju izbornih pravila daje ovlasti lokalnim zakonodavcima.

20.13 Izvori CNN-a bliski Bijeloj kući kažu da su se neki visoki dužnosnici i članovi Trumpovog stožera počeli potiho udaljavati od predsjednika. 'Gotovo je', rekao je jedan ključni savjetnik Trumpove administracije, u nemogućnosti da predvidi što bi predsjednik još mogao napraviti.

Neki iz stožera preispitivali su odluku da se aktiviraju Rudy Giuliani i Trumpovi sinovi, razbacujući se optužbama o izbornoj prijevari. Time su navodno oslabili predsjednikove tvrdnje o nezakonitostima na biralištima.

19.47 Trumpov stožer priopćio je da traži 'potpunu transparentnost' u prebrojavanju glasova.

'Vjerujemo da Amerikanci zaslužuju potpunu transparentnost', naveli su, dodajući da se to odnosi na sve lokacije. 'Ovdje je riječ o integritetu cijeloj izbornog procesa', poručio je Trump. On u svom posljednjem tvitu pita gdje su nestali vojni glasački listići u Georgiji.

19.20 Kamala Harris i Joe Biden obratit će se večeras američkom narodu, potvrđeno je iz demokratskog izbornog stožera. Nekoliko američkih medijskih kuća, uključujući Fox News, CNN i CBS, objavili su da će se bivši potpredsjednik obratiti naciji iz svog stožera u Wilmingtonu u državi Delaware.

19.01 Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njezin demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

„Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom“, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena „izabranim predsjednikom“.

18.44 Biden je povećao prednost i sada vodi za 12.390 glasova u Pennsylvaniji. U Philadephiji, velikom Bidenovom uporištu, treba prebrojati još oko 40.000 glasačkih listića, a to bi moglo potrajati 'još nekoliko dana', kako je rekla predsjednica gradske komisije Lisa Deeley.

Gradonačelnik Philadelphije Jim Kenney odbacio je Trumpove navode o izbornoj prijevari i podsjetio da predsjednik za takve tvrdnje nema nikakve dokaze. 'Ovo što vidimo u Philadelphiji je demokracija, čisto i jednostavno'. Upitan vjeruje li da će Biden biti izabrani predsjednik kada se prebroje svi glasovi, Kenney je odgovorio potvrdno.

'Mislim da predsjednik treba, iskreno, navući hlače za velike dečke. On treba priznati činjenicu da je izgubio. I treba čestitati pobjedniku, baš kao što su to učinili Jimmy Carter, George H. W. Bush i Al Gore', rekao je Kenney.

18.36 Bivši republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney kritizirao je Donalda Trumpa, poručujući da je predsjednik u krivu kada kaže da su izbori namješteni, korumpirani i ukradeni. Time Trump, tvrdi Romney, šteti težnji za slobodom u SAD-u i u svijetu, slabi državne institucije i nepromišljeno potiče destruktivne i opasne strasti. >>> Cijeli članak <<<

17.55 Demokrat Mark Kelly, inače bivši astronaut, pobijedio je na izborima na Senat u Arizoni, osvojivši republikansko mjesto koje je svojedobno pripadalo republikancu Johnu McCainu. Demokrati sada imaju 47 predstavnika u Senatu, republikanci 46, a pet mandata još je otvoreno.

Ovakav razvoj događaja razljutio je Trumpa koji je tvitao da je riječ o napadu radikala na Senat.

17.43 Unatoč najavama da Trump neće priznati poraz, predsjednikov ekonomski savjetnik Larry Kudlow smiruje loptu.

'Mislim da će prijenos vlasti biti miran.... Ovo je sjajna zemlja, ovo je najmoćnija demokracija na svijetu, mi poštujemo vladavinu zakona, a tako će i ovaj predsjednik', rekao je Kudlow. >>> Cijeli članak <<<

Priznavanje poraza na američkim predsjedničkim izborima nije propisano Ustavom, ali se uvriježilo u američkoj politici kao pokazatelj mirnog prijenosa vlasti.

17.33 U Nevadi, Bidenova prednost skočila je na čak 22.076 glasova, što znači da demokrat sada osvaja 49,8 posto, a republikanac 48,1 posto glasova.

17.10 Smanjila se Bidenova prednost u Arizoni. U okrugu Maricopa, najnaseljenijem u toj saveznoj državi, Biden sada osvaja 972.570 glasova dok se Trump popeo na 912.115. Neke TV mreže, poput Fox Newsa, kao i agencija Associated Press već su proglasile Bidenovu pobjedu u Arizoni, no CNN to još uvijek nije učinio.

U međuvremenu, Biden je povećao prednost u 'tijesnoj' Pennsylvaniji, gdje sada vodi s 9027 glasova razlike.

16.43 Državni tajnik Georgije, Brad Raffensperger, objavio je da će se u toj saveznoj državi, gdje Biden trenutno tijesno vodi sa 1579 glasova prednosti, glasovi ponovno prebrojati. To je važno i zbog izbora za Senat; zbog neizvjesnih ishoda za dva senatska mjesta u Georgiji izbori bi se trebali ponoviti u siječnju - što bi se eventualno moglo izbjeći u slučaju i najmanjih izbornih nepravilnosti. Uz osvajanje ta dva senatska mandata, demokrati bi u ovom trenutku teoretski mogli preuzeti kontrolu i nad Senatom.

Bez obzira na novo prebrojavanje u Georgiji, Biden bi mogao proglasiti ukupnu pobjedu ako se utvrdi da je njegova prednost u ostalim državama postala nedostižna i da ima 270 elektorskih glasova.

16.32 Trumpova kći Ivanka također se oglasila o 'ilegalnim glasovima', ubivši svaku nadu da bi ona možda mogla uvjeriti oca da prizna poraz ako postane jasno da je Biden pobijedio.

16.26 Reagirajući na Trumpovo odbijanje da prizna poraz, iz Bidenovog stožera poručuju: SAD može ispratiti uljeze iz Bijele kuće.

'Kao što smo rekli 19. srpnja, američki narod odlučuje o ovim izborima. A američka vlada je savršeno sposobna ispratiti uljeze iz Bijele kuće', priopćio je glasnogovornik Bidenovog stožera Andrew Bates.

16.21 Predsjednik Trump tvitao je da Philadelphia ima lošu povijest po pitanju integriteta izbora.

15.58 Unatoč tome što je Joe Biden sve bliži pobjedi, iz tabora Donalda Trumpa ne daju naznake da će priznati poraz.

'Ovi izbori nisu gotovi. Lažne projekcije Bidenove pobjede temelje se na rezultatima u četiri države koji su daleko od završnih', rekao je glavni savjetnik Trumpove kampanje Matt Morgan, prenosi The Guardian uz objašnjenje da Biden trenutno ima 264 elektorska glasa jer je prema Associated Pressu ostvario nenadoknadivu prednost u određenim državama.

Morgan dalje navodi kako je u Pennsylvaniji bilo mnogo nepravilnosti, uključujući i to što su članovi izbornog povjerenstva spriječili promatrače volontere u pristupu nadzoru brojenja glasova. Guardian ispravlja i tu tvrdnju navodeći kako nema nikakvih dokaza za prijevare u bilo kojoj državi te da su Trumpovi promatrači mogli nadgledati brojenje glasova. Morgan završno naglašava kako je Trump na putu da preokrene Arizonu, suprotno tvrdnjama Associated Pressa i Fox Newsa te da se Biden 'oslanja na te države za svoje lažno polaganje prava na Bijelu kuću, no kad izbori završe, Trump će biti ponovno izabran za predsjednika'. Guardian ispravlja i tu tvrdnju navodeći kako AP i Fox oboje poručuju da stoje iza svojih računica da je Biden osvojio Arizonu, ali da je još važnije uzeti u obzir da ako Biden osvoji Pennsylvaniju, imat će više od 270 elektorskih glasova, čime razvoj situacije u Arizoni neće više biti presudan. No, zaključuju u Guardianu, takve izjave mogu biti pokazatelj stava predsjednika Trumpa u slučaju da Biden bude proglašen pobjednikom.

15.38 U najvećem gradu u Pennsylvaniji, Philadelphiji, preostalo je još oko 25.000 glasačkih listića koji se moraju prebrojati, jedan je gradski dužnosnik rekao CNN-u. Na te će se glasove čekati malo duže, s obzirom da je riječ o listićima iz ranog glasanja, kao i o onima koje treba ponovno provjeriti zbog datuma i potpisa. 'To će potrajati', rekao je dužnosnik.

15.12 Savezna uprava za zrakoplovstvo produžila je zabranu letenja iznad kuće kandidata Joea Bidena u Wilmingtonu, u saveznoj američkoj državi Delaware. Zabrana vrijedi do sljedeće srijede, a odnosi se na radijus od jedne milje (1,6 kilometara) od Bidenove kuće. Zračni promet također je privremeno zabranjen iznad obližnjeg Chase Centra, gdje je postavljena pozornica za Bidenov pobjednički govor, ako pobijedi.

15.00 U nedavnim razgovorima, američki predsjednik Donald Trump rekao je kako nema namjeru priznati poraz na izborima od Joea Bidena, čak ni ako izgubi u Georgiji i Pennsylvaniji, objavio je CNN. Taj američki medij tvrdi kako njegovi pomoćnici, uključujući i predstojnika ureda Marka Meadowsa, nisu ni pokušali objasniti Trumpu što se događa, nego i oni potpiruju njegove neosnovane tvrdnje da su izbori ukradeni. Trumpovi saveznici još nisu odlučili tko će biti taj koji će mu reći da je njegovo vrijeme u Bijeloj kući vjerojatno dolazi kraju, a prema CNN-ovim izvorima, to bi mogli biti njegov zet Jared Kushner ili kći Ivanka Trump.

14.55 Joe Biden preokrenuo je rezultat i u Pennsylvaniji te trenutno vodi u toj državi sa 3.295.319 prema 3.289.725 glasova koliko osvaja Donald Trump, što mu daje prednost od 5594 glasa. Podsjetimo, ako ne osvoji Pennsylvaniju, Trump ne može postati predsjednikom čak ni ako bi osvojio sve ostale države u kojima još nema jasnog pobjednika.

13:49 Uskoro se očekuju novi rezultati prebrojavanja glasova u Pennsylvaniji. Biden trenutno zaostaje za Trumpom nešto više od 18.000 glasova, nakon što je u jednom trenutku zaostajao za više od pola milijuna glasačkih listića u satima nakon zatvaranja birališta. Ostaje prebrojati desetke tisuća glasova - većinom iz snažno demokratskih područja, uključujući područje oko grada Philadelphije. Pennsylvanija s 20 elektorskih glasova je Trumpova posljednja šansa da se održi u utrci za reizbor. Ako Biden 'okrene' Pennsylvaniju, imat će više od 270 elektorskih glasova i postat će novi predsjednik SAD-a, bez obzira na rasplet situacije u Georgiji i Nevadi, pa čak i u slučaju da izgubi Arizonu u kojoj je Trump uspio malo smanjiti zaostatak.

13:36 Mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg uzvratila je udarac Donaldu Trumpu na Twitteru poručivši da bi se američki predsjednik trebao 'ohladiti' zbog rezultata američkih predsjedničkih izbora koji mu sve manje idu u prilog. >>>Cijeli članak<<<

12:14 Da je neko drugo vrijeme, posao članova biračkih odbora ne bi bio nešto posebno, ali na ovim američkim predsjedničkim izborima u njih su uprte oči cijele nacije i svijeta. >>>Cijeli članak<<<

12:04 Biden polako ali sigurno dostiže Trumpa i u Pennsylvaniji. Zaostaje za tek nešto više od 18.000 glasova i očekuje se da će se ta razlika i dalje smanjivati kako se glasovi prebrojavaju. Biden je zadržao i tijesnu prednost u Arizoni i Nevadi. U Arizoni vodi za oko 47.000 glasova, a u Nevadi za oko 11.500. Georgija i Pennsylvanija očekuju da će u petak završiti prebrojavanje glasova, dok će ono u Arizoni i Nevadi potrajati još danima.

11:59 Philadelphijska policija je priopćila u petak da istražuje navodnu zavjeru za napad na gradski kongresni centar gdje se broje glasovi s predsjedničkih izbora, izvijestio je Reuters. Lokalna policija dobila je dojavu o Hummeru s naoružanim ljudima iz Virginije, rekao je predstavnik policije. Policija je privela najmanje jednog muškarca i oduzela oružje, kao i Hummer o kojem je dobila dojavu.

11:36 Rusiji mediji u petak vidljivo su počeli mijenjati ton prema izglednom pobjedniku američkih izbora Joeu Bidenu, očito se pripremajući na njegovu pobjedu. >>>Cijeli članak<<<

10:34 CNN je objavio da je Joe Biden pretekao Trumpa u Georgiji i sada mu je otvoren put prema Bijeloj kući. Georgija donosi 16 elektorskih glasova što Bidena vodi na 280 bodova, daleko više od potrebnih 270. Biden sada u Georgiji vodi za 917 glasova. Prebrojavanje glasova još traje. Još treba prebrojati glasove vojnika i građana koji žive u inozemstvu kao i glasove birača koji su glasali na dan izbora a imali su problema s registracijom ili identifikacijom.Demokratski predsjednički kandidat nije osvojio Georgiju još od Billa Clintona davne 1992. godine.

 

10:16 Posljednje informacije iz Georgije govore da je Biden smanjio zaostatak za Trumpom na manje od 500 glasova. Ako osvoji Georgiju Biden će prema proračunima Fox Newsa imati više od 270 elektorskih glasova i postati novi američki predsjednik. Prema Foxu Biden trenutno ima 264 dok je Trump na 213 elektorskih glasova. U Georgiji se broje posljednji glasovi.

10:13 Pristaše predsjednika Donalda Trumpa prosvjedovale su u četvrtak navečer protiv izbora koje smatraju namještenima i ukradenima i sukobile se s protuprosvjednicima dok se nastavlja prebrojavanje glasova u presudnim državama. U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, pristaše Trumpa okupile su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu.

Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio kontroverzni voditelj Alex Jones. >>>Cijeli članak<<<

9:08 Washington Post javlja u petak da tajna službe, zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će pojačati sigurnosne mjere oko predsjedničkog kandidata Joea Bidena. >>>Cijeli članak<<<

8:27 Donald Trump se ne miri sa sve izglednijim porazom na američkim predsjedničkim izborima. Ponovno se oglasio na Twitteru i to u pola tri po lokalnom vremenu. Trump je poručio da legalnim glasovima lako pobjeđuje ove izbore. Žali se da promatračima nije bilo dopušteno da rade svoj posao pa smatra da se mora utvrditi da su glasovi prihvaćeni u ovom razdoblju nezakoniti. 'Vrhovni sud SAD-a trebao bi odlučiti!', traži aktualni američki predsjednik.

8:22 Iako je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger objavio da preko noći neće biti novih ažuriranja rezultata ipak je došlo do manje korekcije te se razlika među kanidatima istopila na 1267 glasova.

8:11 Da neizvjesni američki predsjednički izbori odražavaju duboke podjele u američkom društvu vidi se i po tome što ruralni birači u inače liberalnoj prodemokratskoj državi Oregonu imaju radikalnu ideju - odcjepljenje, kako bi se pridružili susjednom i vrlo konzervativnom Idahou. >>>Cijeli članak<<<

7:48 Rezultat američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali jedno je sigurno - pokret predsjednika Donalda Trumpa i dalje živi i snažniji je nego što se očekivalo. Neovisno o tome tko pobijedi, trampizam će vjerojatno preživjeti. >>>Cijeli članak<<<

  • +14
Građani na ulicama SAD-a dok se još uvijek broje glasovi Izvor: EPA / Autor: MARIO CRUZ

7:14 Dva i pol dana od izbora još nije poznato tko će biti novi predsjednik SAD-a. Glasovi se još uvijek broje u pet američkih saveznih država: Nevadi, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji i Aljasci. Rezultat je neizvjestan u svugdje osim u Aljasci gdje će Trump osvojiti tri elektorska glasa. Biden trenutno ima 264 elektorska glasa, dok Trump ima 213. Potrebno je osvojiti 270 elektorskih glasova za pobjedu na izborima.

6:57 Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger je izjavio da neće biti novog ažuriranja prebrojanih glasova u četvrtak navečer (lokalno vrijeme). U državi je ostalo još 14.097 glasova za brojanje, a predsjednik Trump trenutno vodi ispred Bidena u državi sa samo 1.805 glasova.

6:09 Trenutno stanje: Od 270 potrebih za pobjedu, Biden je na 264 elektorska glasa (73,472,708 glasova), Donald Trump 214 (69,614,364 glasova). U Georgiji tijesno je vodstvo Donalda Trumpa s 49,4 posto, dok je Joe Biden na 49,36 posto.

5:40 U četvrtak je 20 od 50 država izvijestilo o rekordnom broju novozaraženih na svom području, a izbijanje virusa najviše pogađa države na srednjem zapadu SAD-a

Rekordi su zabilježeni u Illinoisu, Teksasu, Nebraski, Indiani, Iowi, Michiganu, Minnesoti, Missouriju, Sjevernoj Dakoti, kao i u Ohiou i Wisconsinu, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Kentuckyu, Oregonu, New Hampshireu, Oklahomi, Rhode Islandu, Utahu i Zapadnoj Virginiji. >>> Cijeli tekst <<<

  • +8
Obraćanje Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

5:29 Nižući optužbu za optužbom, Donald Trump ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i 'broje one ilegalne'.

Okrivio je 'velike medije, velik novac i veliku tehnologiju' da su se urotili s demokratima protiv njega. Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: 'Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore'. >>> Cijeli tekst <<<

01.44 Razlika između Bidena i Trumpa drastično se smanjila u Georgiji, na samo 3.400 glasova prednosti za aktualnog predsjednika, što je u postocima 49,4 : 49,3.

00.52 Predsjednik Donald Trump poručio je na presici u Bijeloj kući da u ključnim državama gdje se još broje glasovi demokrati upravljaju glasačkom mašinerijom. Ustvrdio je da je sustav glasanja putem pošte korumpiran, što se sada vidi kad odjednom 'čudesno' pristižu takvi glasovi i smanjuju njegovu prednost. Nije mu jasno, kaže, zašto ne dopuštaju primjereno promatranje procesa prebrojavanja glasova, zbog čega je morao zatražiti intervenciju sudova.

'Ovo je bez presedana u američkoj povijesti', kazao je, nabrajajući navodne propuste na biralištima, poput glasanja bez osobnih dokumenata i dvostrukog glasanja. Napomenuo je da će veoma lako dobiti izbore sa svim dokazima koje ima i s kojima će možda otići i na najviši sud, jer 'ne možemo imati ovako ukradene izbore'. 'Ne možemo dopustiti da se ovo dogodi našoj zemlji', poručio je, dodajući da ima osjećaj kako će suci na kraju morati presuditi.

Po njemu, na ovim izborima dokazano je da je Republikanska stanka postala stranka radnika, za razliku od Demokratske stranke koju podupire 'veliki novac'. Nabrojao je sve dobre rezultate koje su republikanci postigli na ovim izborima, uključujući one za Kongres. Novinarska pitanja nisu bila dopuštena.

00.04 Razlika između Trumpa i Bidena u Pennsylvaniji sve je tanja i spala je na 78.000 glasova u odnosu na 618.000 u srijedu. Prebrojano je više od 99 posto glasova birača s birališta, a preostaje još oko 326.000 glasova koji su stigli poštom. Do danas, Biden je osvojio 78 posto prebrojanih poštanskih glasova.

Prema CNN-u, ukoliko je taj trend nastavi, Biden bi mogao osvojiti Pennsylvaniju s više od 40.000 glasova - gotovo uvlas pobjedi Trumpa nad Hillary Clinton prije četiri godine.

23.37 Republikanski senator David Perdue trenutno osvaja 49,95 posto na izborima za Senat u Georgiji, što znači da bi se u siječnju mogli održati ponovljeni izbori. Perdue, naime, mora osvojiti 50 posto glasova da bi osigurao novi mandat, no ako mu to ne uspije morat će nanovo ukrstiti koplja s demokratom Jonom Ossoffom. Druga utrka za Senat u Georgiji, između republikanke Kelly Loeffler i demokrata Raphaela Warnocka, također će se održati u siječnju. Ukoliko obje budu odgođene, otvara se kakva-takva mogućnost da demokrati preuzmu kontrolu nad Senatom.

23.26 Facebook je u četvrtak zatvorio grupu pristaša Donalda Trumpa koja je pozivala da se "prekine brojanje" i spriječi demokrate u "krađi glasova" dok se brojanje glasova nastavlja u ostatku saveznih država koje će odlučiti o pobjedniku predsjedničkih izbora. >>> Cijeli članak <<<

23.07 U Pennsylvaniji, Biden sporo ali sigurno napreduje i sada je na 48,7 posto osvojenih glasova u odnosu na Trumpovih 50,1. Razlika je dostižnih 90.000 glasova.

U Georgiji, razlika je oko 9500 glasova, a prije dva-tri sata bila je gotovo 13.000.

23.04 Tijekom čitavog dana mjesni čelnici Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade objavljivali su statistike o listićima koje još treba prebrojati, mijenjajući sat i dan kada će završiti brojanje glasova poslanih poštom.

"Mislim da će dan biti veoma dobar" za bivšeg potpredsjednika, rekla je direktorica izbornog stožera demokrata, Jennifer O'Malley Dillon. "Potpuno smo sigurni da će Joe Biden biti novi predsjednik SAD-a", rekla je dodavši da računa s rezultatima koji trebaju stići u četvrtak i u petak. >>> Cijeli članak <<<

22.24 Joe Biden kratko se obratio javnosti. Potvrdio je da je brifiran o pandemiji i stanju gospodarstva.

'Demokracija je ponekad 'neuredna', nekad zahtijeva malo strpljenja', rekao je Biden, dodajući da on i Harris i dalje očekuju pobjedu te pozivaju sve da ostanu mirni.

22.10 Ministar obrane Mark Esper već je sastavio tekst ostavke i pomaže članovima Kongresa u pisanju prijedloga zakona koji će propisati uklanjanje imena generala južnjačke Konfederacije Američkih Država iz vojarni, čemu se Trump snažno protivi.

Esper i Trump već duže vrijeme nisu u dobrim odnosima, još od ljetošnjih prosvjeda i aktivacije vojske u gušenju prosvjeda pred Bijelom kućom.

21.33 U Georgiji je preostalo 47.277 glasova za prebrojiti, kazao je državni tajnik te savezne države, Brad Raffensperger. Trenutno, Trump vodi za 12.835 glasova, pa Biden tu može pobijediti samo ako osvoji oko 64 posto preostalih glasova. To je mogući scenarij, zato što mnogi glasovi još nisu prebrojani upravo u okruzima koji tradicionalno naginju demokratima.

21.23 Sudovi u američkim saveznim državama Michiganu i Georgiji odbacili su zahtjeve stožera predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se u tim saveznim državama zaustavi prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima održanima u utorak. >>> CIjeli članak <<<

21.06 Joe Biden i Kamala Harris brifirani su o današnjoj epidemiološkoj situaciji i stanju gospodarstva SAD-a. Jedan od Bidenovih suradnika naknadno je rekao novinarima da je riječ o 'regularnim brifinzima o javnom zdravstvu i ekonomiji, kakve potpredsjednik prima od ožujka'. Prema drugim neslužbenim informacijama, današnji briefing bio je ponešto drukčijeg karaktera. Održan je pod snažnim sigurnosnim mjerama, u jednom kazalištu u centru Wilmingtona, Delaware.

Demokratski kandidat nije proglasio pobjedu, ali je objavio prvu verziju 'tranzicijske' internetske stranice.

20.51 U Pennsylvaniji je preostalo oko 370.000 glasova za prebrojati. Trenutan rezultat je 50,2 : 48,5 za Trumpa, ali su preostali glasovi u područjima tradicionalno sklonim demokratskim kandidatima.

20.31 Mick Mulvaney, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, kaže kako očekuje da će se Trump u slučaju poraza ponovno natjecati na predsjedničkim izborima 2024. godine. Predsjednik je navodno sa svojim suradnicima već razgovarao o potencijalnoj budućoj predsjedničkoj utrci.

20.06 Kathy Boockvar, državna tajnica Pennsylvanije, izjavila je za CNN da bi pobjednik mogao biti proglašen noćas po lokalnom vremenu. Ostalo je još 550.000 glasačkih listića za prebrojati, ali radi se brzo i većina će se obraditi još ove večeri, rekla je Boockvar.

To bi značilo da nema veze što je okrug Allegany, gdje se nalazi drugi najveći grad u toj saveznoj državi, Pittsburgh, zbog administrativne pogreške obustavio prebrojavanje oko 35.000 listića. Ključna je Philadelphia, gdje je ostalo oko 100.000 listića, a Biden tamo inače osvaja oko 80 posto glasova.

Trump ne može dobiti izbore bez 20 elektorskih glasova iz Pennsylvanije. Njegova prednost u toj državi istopila se sa 618.000 glasova u srijedu na aktualnih 111.000.

19.51 Tijesnu izbornu utrku prati i profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša Zenzerović. "Ova je kampanja sigurno povijesna i o njoj ćemo predavati na fakultetima i o njoj će se jako puno pričati. Dovela je brojne Amerikance, i ne samo njih, na rub živčanog sloma'', ocijenila je Grbeša Zenzerović. >>> Cijeli članak <<<

19.20 Predstavnik Izborne komisije u okrugu Clark u Nevadi izjavio je da možda neće biti gotovi s brojanjem glasova do kraja vikenda, s obzirom da oni još pristižu poštom. U ovom trenutku, valja obraditi još 63.262 glasačkih listića.

Na novinarsko pitanje osjeća li se sigurnim, rekao je da su zbog njega trenutno veoma zabrinute njegova supruga i majka.

'I ja sam zabrinut zbog sigurnosti mog osoblja. Osobno, osjećam se OK. Imamo čuvare, nećemo nikome dopustiti da nas zaustavi u prebrojavanju glasova', rekao je Joe Gloria. Njega je tijekom jučerašnje izjave za medije prekinuo bijesni republikanski glasač, vičući da 'kriminalna Bidenova obitelj' krade izbore.

Nevada Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

19.01 U Georgiji je preostalo još 50.401 glasova za prebrojati; Trump sad vodi za samo 13.000 glasova. Trenutno osvaja 49,5 posto glasova, no Biden mu diše za vratom s 49,3 posto.

18.45 Trump nastavlja niz mahnitih objava na Twitteru.

18.32 Direktorica kampanje Joea Bidena apelira na strpljenje dok rezultati i dalje pristižu, iako oni očekuju da će veći dio posla biti gotov do kraja dana.

"Stvari se razvijaju u vrlo pozitivnom smjeru, ali svejedno moramo ostati strpljivi i smireni. Prebrojavanje je u tijeku i potrajat će... Apsolutno smo uvjereni da će Joe Biden biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", rekla je Jen O’Malley Dillon.

18.09 Biden je povećao prednost u Nevadi na 49,5 posto u odnosu na Trumpovih 48,5 posto; razlika među njima sada je oko 12.000 glasova ili 5000 više od prethodnih pokazatelja. Prebrojano je 87 posto glasova.

17.43 Trumpova prednost u Georgiji istopila se na manje od 15.000 glasova, što znači da Bidenu za pobjedu sada treba oko dvije trećine preostalih 60-ak tisuća neprebrojanih glasova.

17.31 Trump se opet oglasio na Twitteru, najavljujući da će tužiti zbog 'izborne prijevare' sve države za koje Biden tvrdi da ih je osvojio. Ima, kaže, dokaze...

17.16 Demokrat Joe Biden približio se u četvrtak pobjedi nad predsjednikom Donaldom Trumpom, dok i dalje pristižu rezultati prebrojavanja glasova u nekolicini saveznih država koje će odlučiti o pobjedniku. Neki pravni stručnjaci tvrde da Trumpova osporavanja izbornog procesa najvjerojatnije nemaju izgleda uspjeti niti utjecati na konačni ishod izbora. >>> Cijeli članak <<<

16.55 U Georgiji je preostalo čak 60.000 glasova koje treba prebrojiti, što znači da je sve još otvoreno i u toj saveznoj državi gdje Trump vodi sa oko 18.000 glasova prednosti.

16.52 Međunarodni promatrači OESS-a optužili su u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trump za „flagrantnu zloporabu ovlasti” jer je zatražio da se prekine prebrojavanje glasova prije kraja izbornog procesa. >>> Cijeli članak <<<

16.26 Državna tajnica Nevade obratit će se medijima za sat i pol, a sat vremena nakon toga izjavu bi trebali dati i prredstavnici Izborne komisije, javlja CNN.

16:22 Donald Trump opet tvita velikim slovima, ponavljajući lažne tvrdnje o preostalim glasovima koje treba prebrojati.

14:25 Konačni rezultati u državama Georgia, Arizona i Nevada očekuju se danas. Ako Biden pobijedi u dvije od tih država, gotovo je. Ako ne, morat ćemo pričekati Pennsylvaniju u petak ili Sjevernu Karolinu idući tjedan da bi doznali ime sljedećeg američkog predsjednika.

13:11 Razlika između Trumpa i Bidena u Georgiji smanjila se još više u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu jer su prebrojane tisuće dodatnih glasova u okrugu Fulton, najmnogoljudnijem okrugu u državi. Trump trenutno vodi u Georgiji sa 18.540 glasova. Georgija nosi 16 elektorskih glasova. Izborni službenici u Arizoni, okrugu Maricopa, objavili su u četvrtak rano ujutro kako procjenjuju da imaju još 275 tisuća glasačkih listića za obradu. Biden je i dalje vodstvu. Sjedište okruga Maricopa je Phoenix, glavni grad Arizone. Konačni rezultati iz Sjeverne Karoline očekuju se tek sljedeći tjedan, izvijestio ABC News.

Trenutno je Donald Trump vodeći u državi s oko 76.000 glasova više od Bidena, a oko 117 tisuća glasačkih listića ostalo je za prebrojati. Nevada će nastaviti brojati glasove oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Broji se i u Pennsylvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova. Ako osvoji Pennsylvaniju Biden će biti novi američki predsjednik jer mu do potrebnih 270 nedostaje 17 elektorskih glasova. Predsjednik Trump vodi državu, ali njegovo se vodstvo znatno smanjilo u posljednja 24 sata. Trump je od vodstva s preko 600 tisuća glasova pao na prednost od oko 164 tisuće glasova. Za prebrojati je ostalo još 11 posto listića.

12:27 Više od dva dana nakon izbora još uvijek nije poznato tko će biti novi američki predsjednik. Zbog pandemije koronavirusa olakšana je mogućnost ranijeg glasovanja, osobno ili poštom. To je dovelo do porasta broja glasačkih listića širom zemlje. Kad se udvostruči broj prijevremenih glasova i zadrže ista pravila, o tome kada i kako će se brojati, onda je trenutna situacija gdje se glasovi još uvijek broje, očekivana.

Šest je država koje još nisu izbrojale glasove - Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania, Sjeverna Karolina i Aljaska. Osim u Aljasci u ostalih pet država oba kandidata imaju šanse pobijediti i osvojiti elektorske glasove. Biden je trenutno bliže magičnoj brojci od 270 elektorskih glasova koji su mu potrebni da se useli u Bijelu kuću.

12:02 Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade diljem svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava. >>>Cijeli članak<<<

11:22 Policija u Portlandu proglasila je nemire, uhitila 11 osoba i zaplijenila pirotehnička sredstva, čekiće i pušku, a guvernerka Oregona Kate Brown angažirala je Nacionalnu gardu kao odgovor na prosvjede noću nakon izbora za američkog predsjednika. Nemira je bilo i u drugim gradovima. >>>Cijeli članak<<<

  • +8
Nacionalna garda na ulicama Portlanda Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

10:42 Američki predsjednički izbori 2020. godine nanijeli su veliku štetu ugledu Sjedinjenih Američkih Država u svijetu. Posebno se to odnosi na status uzorog demokratskog društva. Takvom razvoju događaja posebno je pridonio aktualni američki predsjednik Donald Trump koji osporava rezultate izbora, analizira CNN-ov autor James Griffiths. >>>Cijeli članak<<<

9:36 Iako svi glasovi na američkim izborima još uvijek nisu prebrojani, aktualni američki predsjednik Donald Trump već je zaprijetio osporavanjem konačnih rezultata izbora na Vrhovnom sudu, dakako, ne budu li mu išli u korist. Tim povodom oni s boljim pamćenjem prisjetili su se kako je to izgledalo kad je posljednji puta američki predsjednik s jednim mandatom priznao poraz. >>>Cijeli članak<<<

7:45 Društvene mreže zapalio je usporedni video simpatizera Donalda Trumpa s dvaju prosvjeda u Michiganu i Arizoni, koji je objavio portal The Recount. >>>Cijeli članak<<<

6:52 Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone. >>>Cijeli članak<<<

6:47 Mnoštvo od oko 200 ljudi okupilo se u četvrtak kasno navečer ispred Izbornog centra okruga Maricopa u Arizoni, prosvjedujući. Trumpovi simpatizeri skandirali su uvredljive poruke protiv Fox Newsa, televizije koja je do sada bila naklonjena američkom predsjedniku, a koja je ranije od ostalih medija proglasila pobjedu Joa Bidena u Arizoni. Već ranije je javljeno o prosvjedima Trumpovih pristaša u Detroitu, a u Portlandu su prosvjedi prerasli u nasilje pa je guvernerka Kate Brown pozvala pozvala Nacionalnu gardu da zaustavi divljanje. S druge strane u Kaliforniji su stotine Bidenovih pristaša izašle na ulice tražeći da se prebroji svaki glas, suprotno od Trumpovih simpatizera koji žele da se zaustavi prebrojavanje glasova jer im rezultati ne idu u prilog. >>>Cijeli članak<<<

6:21 Poslovne grupacije diljem Sjedinjenih Država pozivaju republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena, medije i američke državljane na strpljenje kod prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima. Trump je svoju pobjedu proglasio već rano u srijedu, neutemeljeno govoreći o izbornoj krađi. Pozvao je na zaustavljanje prebrojavanja glasova, šokirajući time poslovnu zajednicu, pa čak i stranačke kolege. >>> Cijeli tekst<<<

6:13 Trump i Biden bore se rame uz rame u Nevadi, koja bi mogla odlučiti izbore. Brojanje glasova u Nevadi je zaustavljeno i nastavit će se tek poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu.

5:59 Biden je proglašen pobjednikom u Wisconsinu i Michiganu, dok je Trump dobio jedan elektorski glas u Maineu. Trenutno stanje je 264 (72.054.459 glasova) naspram 214 (68.590.058) za Bidena, donosi Guardian.

5:50 Australska kladionica Sportsbet u četvrtak je objavila da je već isplatila oko 16,5 milijuna dolara onima koji su se na američkim predsjedničkim izborima kladili na demokrata Joea Bidena.

Konačni rezultati izbora u SAD-u i dalje nisu poznati, no američki mediji i politički analitičari smatraju da je Biden bliži pobjedi, iako Trump i dalje ima šansu. >>> Cijeli tekst <<<

5:45 Stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je podnio tužbu u Georgiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi, prenosi u srijedu Associated Press (AP).

U presudi kojom se traži pauziranje prebrojavanja stoji da je republikanski promatrač svjedočio situaciji gdje je zaposlenik na biralištu pomiješao neobrađene dopisne glasove s onima koji su obrađeni, piše AP. >>> Cijeli tekst <<<

00.43 Ellen Weintraub, članica američkog Državnog izbornog povjerenstva, reagirala je na Trumpovo svojatanje elektorskih glasova u ključnim saveznim državama, gdje je bitka još uvijek neizvjesna.

'To tako ne funkcionira', tvitala je Weintraub.

23.53 Ako Biden pobijedi, čini se da će protiv sebe imati Senat s republikanskom većinom. Projekcije zasad predviđaju da će republikanci zadržati kontrolu u tom domu Kongresa, što bi demokratskom predsjedniku ograničilo djelovanje tijekom svog potencijalnog mandata.

23.40 OESS-ovi međunarodni promatrači oštro su u srijedu kritizirali "neutemeljene optužbe" predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na američkim predsjedničkim izborima, istaknuvši da "slabe povjerenje javnosti u demokratske ustanove". "Nitko - nijedan političar ni zastupnik - ne bi trebao ograničiti pravo glasa stanovništva", rekao je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator promatrača OESS-a. >>> Cijeli članak <<<

23.37 Prema informacijama CNN-a, u Arizoni još treba prebrojati više od 600.000 glasova. Biden trenutno vodi s oko 93.000 glasova razlike, 51 posto u odnosu na 47.6 posto glasova za Trumpa. To bi značilo da Trump mora dobiti oko 58 posto preostalih glasova.

Fox News je proglasio Bidenovu pobjedu u Arizoni u trenutku kad je prebrojeno 85 posto glasova, s objašnjenjem da su gotovo svi glasovi u toj saveznoj državi stigli poštom, a poznato je da oni većinom idu demokratskom kndidatu

23.10 Trump se opet oglasio na Twitteru, proglašavajući pobjedu u svim preostalim saveznim državama.

23.00 Nekadašnji hrvatski veleposlanik u SAD-u i bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović komentirali su predsjedničke izbore u SAD-u i što bi za Hrvatsku značilo ako pobijedi Joe Biden, a što ako pobjedu odnese Donald Trump. >>> Cijeli članak <<<

22.45 Prema računici Fox Newsa, Biden trenutno osvaja 264 elektorska glasa, što znači da mu za pobjedu treba još samo šest - točno toliko ima ih Nevada, savezna država u kojoj bi se najnoviji rezultati, kako je najavljeno, trebali objaviti u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu. Demokratski kandidat u Nevadi trenutno vodi s 49,3 posto u odnosu na Trumpovih 48,7 posto, a prebrojano je 75 posto glasova. Glasovi se još uvijek broje i u Georgiji (16 elektorskih glasova), Sjevernoj Karolini (15) i Pennsylvaniji (20) - u svima je zasad u prednosti Trump.

Za razliku od CNN-a, koji još nije proglasio ničiju pobjedu u Arizoni, Fox News objavio je da je Arizona sa svojih 11 elektora otišla u ruke demokrata.

22.22 Joe Biden obratio se naciji iz Chase Centra u Wilmingtonu, Delaware. Uz njega je bila Kamala Harris.

'Moji dragi Amerikanci, jučer smo još jednom dokazali da je demokracija u srcu ove nacije', započeo je Biden, dodajući kako je 'jasno' da će osvojiti 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

'Nisam ovdje da bih proglasio pobjedu, nego da vas izvijestim da ćemo biti pobjednici kada se izbroje glasovi', kazao je.

Naglasio je da predsjedništvo, unatoč natjecateljskoj prirodi utrke za Bijelu kuću, podrazumijeva brigu za sve Amerikance.

'Predano ću raditi za one koji nisu glasali za mene, kao i za one koji su to učinili', rekao je Biden. Naglasio je da svaki glas mora biti prebrojan.

'Mi, ljudi, nećemo biti utišani', poručio je, karakterizirajući svoj potencijalni izborni uspjeh kao 'pobjedu američkog naroda'.

Nakon obraćanja, Biden i Kamala Harris napustili su govornicu, a novinari nisu dobili priliku postavljati pitanja.

22.20 CNN je upravo proglasio pobjedu Joea Bidena u Michiganu. Potom je to isto učinio i NBC.

22.14 Stožer Donalda Trumpa proglasio je pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji, gdje se još mora prebrojati više od milijun glasova tako da šanse za pobjedu ima i Joe Biden, tim više što su preostali uglavnom dopisni glasovi.

'Proglašavamo pobjedu u Pennsylvaniji', rekao je novinarima šef stožera Bill Stepien. Uskoro je stigao i tvit Trumpovog sina Erica.

22.02 Stožer Donalda Trumpa zatražio je od Vrhovnog suda da se umiješa u izborni proces u Pennsylvaniji na način da zabrani daljnje brojanje glasova poslanih do 3. studenog, koji su došli nakon dana izbora.

21.43 Prosvjednici u Detroitu u Michiganu zahtijevaju ono što je Trump prethodno zatražio od lokalnog suda: obustavu prebrojavanja glasova. Ušli su u zgradu u kojoj se broje glasovi, a policija sprječava njihovo daljnje uplitanje u izborni proces.

Trump je ranije danas uložio predstavku Žalbenom sudu Michigena tražeći da se obustavi brojanje glasova jer njegovim ljudima nije dopušten odgovarajući pristup i nadzor procesa.

21.08 LGBT+ kandidati ostvarili su niz povijesnih pobjeda na izborima u Sjedinjenim Državama, uključujući i ulazak u Senat Sarah McBride, prve otvoreno transrodne osobe u gornjem domu američkog Kongresa. Najmanje 117 od rekordnih 574 LGBT+ kandidata na izborima do sada je ostvarilo pobjedu, po zakladi LGBTQ Victory Fund koja podupire LGBT+ kandidate. >>> Cijeli članak <<<

20.46 Ivan Grdešić, politolog i bivši veleposlanik u SAD-u i Branimir Vidmarović, vanjskopolitički komentator, gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali predsjedničke izbore u SAD-u. Ivan Grdešić je rekao kako je sigurno da su izbori u SAD-u onakvi kakve smo mogli očekivali. >>> Cijeli članak <<<

20.40 Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na pet saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik. >>> Cijeli članak <<<

20.21 Associated Press izvijestio je da je Wisconsin, sa svojih deset elektorskih glasova, upravo pripao Joeu Bidenu. Uz Arizonu, to je druga država koja je od prošlih izbora prešla iz crvene u plavu.

20.10 Stožer Donalda Trumpa uložio je žalbu kako bi se zaustavilo brojanje glasova u Michiganu. Direktor stožera Bill Stepien pojasnio je da nisu dobili odgovarajući pristup lokacijama za brojanje glasova kako bi nadzirali proces, što jamči lokalno zakonodavstvo. Stoga su se obratili Žalbenom sudu Michigana, tražeći obustavu glasanja.

'Također zahtijevamo pregled glasova koji su ranije otvoreni i izbrojani', dodao je Stepien.

19.49 Ishod američkih predsjedničkih izbora još nije odlučen, rekao je Mitch McConnell, čelni republikanac u američkom Senatu, jasno proturječivši izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da je izborni pobjednik.

"Još ne znamo tko je dobio predsjedničke izbore", rekao je McConnell novinarima u svojoj saveznoj državi Kentuckyju. "Čekamo odluku američkog naroda".

On je rekao da je nejasno i hoće li republikanci zadržati većinu u Senatu, no izrazio je optimizam da će ostati vođa većine u gornjem domu Kongresa SAD-a. Također je izrazio zadovoljstvo što je prilično lako ponovno izabran u to tijelo, iako su demokrati uložili desetke milijune u kampanju kako bi ga porazili.

19.40 Joe Biden objavio je na Twitteru da ustrojava inicijativu za zaštitu izbornih rezultata, te poziva građane da doniraju sredstva za 'Biden Fight Fund'.

19.28 Tijesne rezultate predsjedničkih izbora, prve reakcije i sve što bi se u SAD-u moglo događati u predstojećim danima u RTL-u Danas komentirala je stručnjakinja za vanjsku politiku Mirjana Rakić. Našalila se da možda Trump, ako izgubi izbore, ode na Grenland koji je želio kao predsjednik kupiti od Danske, ali mu Danci nisu željeli prodati. >>> Cijeli članak <<<

19.10 Službeni Zagreb pričekat će službene rezultate američkih predsjedničkih izbora koji su uvijek "zanimljivi", s "puno drame", rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio uvjerenje da će se poštovati demokratski standardi. >>> Cijeli članak <<<

19.02 Trumpov stožer predomislio se i najavio je da će ipak tražiti ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu. Ranije, šef kampanje Bill Stepien rekao je da rezultati u Winsconsinu ne opravdavaju ponovno prebrojavanje glasova, a ako bi se takav scenarij odigrao rezultati bi se čekali nekoliko dana možda i tjedana.

18.47 Guverner Pennsylvanije Tom Wolf izjavio je da u njegovoj državi možda neće završiti s prebrojavanjem glasova danas. "Imamo milijune glasova pristiglih poštom", rekao je Wolf na tiskovnoj konferenciji.

Pennsylvania je jedna od šest država u kojima su rezultati još neizvjesni. U njoj Trump trenutno vodi s 53,5 posto glasova, ali prednost mu se pomalo topi, kao što su se prethodno istopile u Wisconsinu i Michiganu. Pobjedi li u Pennsylvaniji, Joe Biden ima gotovo zajamčen put u Bijelu kuću, ali ako zadrži postojeće vodstvo u Wisconsinu, Nevadi i u Michiganu, pobijedit će i bez nje. >>> Cijeli članak <<<

18.30 Joe Biden postao je predsjednički kandidat s najviše osvojenih glasova u povijesti američkih izbora, a svi glasovi još nisu ni prebrojani. Zasad je osvojio 69.759.833 glasova, više od dosad rekordnih 69.498.516 glasova za Baracka Obamu iz 2008. godine. Biden ima gotovo četiri milijuna više glasova od Hillary Clinton 2016. kada je ona osvojila više ukupnih glasova od pobjednika Trumpa.

Trump zasad osvaja 67.160.663 glasova, što je više nego što je dobio 2016. i također više nego što je Obama dobio 2012.

18.20 U ovom trenutku, jasno je da Biden može pobijediti ukoliko osvoji još Pennsylvaniju i Michigan, a u slučaju da izgubi Pennsylvaniju treba pobijediti u Nevadi, Wisconsinu i Michiganu. U drugu ruku, Trumpu za pobjedu uz Pennsylvaniju trebaju i Sjeverna Karolina, Georgija i Nevada; bez Pennsylvanije uz navedene tri države trebaju mu još Michigan i Wisconsin.

18.10 Predsjednik Trump nastavlja sipati žuč po Twitteru. 'Svugdje pronalaze glasove za Bidena - u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu. Tako loše za našu Državu!', poručio je.

18.00 'Ako prebrojimo sve zakonite glasačke listiće, mislimo da će predsjednik pobijediti', izjavio je Bill Stepien, direktor kampanje Donalda Trumpa. No naglasio je da rezultati u Winsconsinu, jednoj od ključnih država, ne opravdavaju ponovno prebrojavanje glasova, a ako bi se takav scenarij odigrao rezultati bi se čekali nekoliko dana možda i tjedana.

17.36 Podaci državne pošte USPS ukazuju na velike propuste u isporuci glasačkih listića širom SAD-a na dan izbora. Sudac Emmet Sullivan najavio je saslušanje zbog neprovođenja njegove naredbe da se žurno isporuče svi preostali glasovi. Jedan od najvećih propusta dogodio se na jugu Floride, gdje navodno nije isporučeno čak 27 posto dopisnih glasova.

17.13 Joe Biden danas će se obratiti naciji. 'Očekujemo da će se potpredsjednik (titula zadržana iz predsjedničkog mandata Baracka Obame, op.a.) kasnije obratiti američkom narodu', rekla je šefica Bidenovog stožera, Jen O’Malley Dillon, tijekom webstream briefinga s novinarima. Iz stožera poručuju kako 'rezultati ukazuju na jasan put prema pobjedi danas'.

17.00 Prema CNN-u, Biden sada osvaja 224, a Trum 213 elektorskih glasova. Prema Fox Newsu, Biden je na 238 zbog toga što je ta mreža, inače sklona republikancima, proglasila pobjedu demokrata u Arizoni, te 'podijelila' elektorske glasove u Nebraski i Maineu.

16.59 Na Twitteru se oglasio i Joe Biden koji je u međuvremenu povećao prednost u Michiganu na 49,6 posto, dok Trump ima 48,9 posto.

16.43 Trumpov stožer kaže da je predsjednik u 'veoma, veoma, veoma dobroj poziciji' da pobijedi na izborima. Glasovi se još zbrajaju u devet saveznih država. Trumpov stožer sada neizravno 'priznaje' i glasove pristigle poštom, te najavljuje da će Trump prevladati u Arizoni i 'zakucati' u Pennsylvaniji - iako je predsjednik noćas tražio da prestane prebrojavanje tih glasova. Njegovi posljednji tvitovi i dalje preispituju valjanost dopisnih glasova.

16.12 Europa treba obnoviti partnerstvo sa SAD-om, ali se mora i konsolidirati i boriti za to da se svjetski problemi rješavaju dogovorom, ocijenili su u srijedu hrvatski europarlamentarci Tonino Picula i Željana Zovko.

'EU ne smije odustati od suradnje sa SAD-om, ali ne smije odustati ni od borbe za svijet u kojem se zajednički problemi, a masa ih je, moraju rješavati dogovorno, a ne na temelju krilatica 'Amerika na prvom mjestu' ili netko drugi na prvom mjestu, jer to ne bi bilo dobro za europski projekt koji prije svega počiva za konsenzusu, na zajedničkim vrijednostima i poštivanju interesa', rekao je Picula. >>> Cijeli članak <<<

15.10 Kako javljaju američki mediji, Joe Biden poveo je u Michiganu. Gotovo cijelu noć u toj je saveznoj državi vodio Trump, no sada je Biden u prednosti s oko 10 tisuća glasova. Do preokreta je došlo jer su među zadnjima brojani glasovi koji su stigli poštom, te glasovi iz urbanih središta poput Detroita, koji naginju Bidenu.

14:48 CNN javlja da su Demokrati na korak preokrenu stanje u Georgiji. Na 90 posto prebrojanih glasova, Trump je u prednosti za oko 118.000 glasova, no još nekoliko okruga mora dovršiti brojanje pa utrka ostaje neizvjesna. Naime, još se moraju zbrojiti glasovi iz urbanih sredina koje su više naklonjene Bidenu.

Preokrene li se Georgija u 'plavu' boju Demokrata, bit će to prvi put da je neki kandidat Demokrata pobijedio u toj državi od Billa Clintona 1992. godine.

U Georgiji je, nakon prekida tijekom noći, nastavljeno prebrojavanje glasova.

14:20 Joe Biden je u Michiganu dodatno smanjio zaostatak za Donaldom Trumpom, pa nakon 90 posto prebrojanih glasova ima samo 13.057 glasova manje od aktualnog predsjednika. Osvoji li Biden Michigan, te Nevadu i Wisconsin u kojima je trenutno u mršavom vodstvu, imat će 270 elektorskih glasova i postati novi američki predsjednik, bez obzira na ishode u Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Georgiji u kojima vodi Trump.

13:26 Europska komisija odbila je u srijedu komentirati tvit slovenskog premijera Janeza Janše koji je proglasio Donalda Trumpa pobjednikom na američkim predsjedničkim izborima prije objave konačnih rezultata. >>>Cijeli članak<<<

13:12 CNN javlja da je Biden osjetno smanjio razliku u Michiganu za Donaldom Trumpom. Biden zaostaje tek oko 50 tisuća glasova, a nije prebrojano još 15 posto listića. Trenutno Trump osvaja 2,39 milijuna, a Biden 2,34 milijuna glasova u toj državi. U dvije države, Georgiji i Nevadi, brojanje glasova je prekinuto preko noći. U Pennsylvaniji bi brojanje moglo potrajati do petka jer je to krajnji rok do kada primaju dopisne glasove.

12:32 Lokalni LGBTQ bar iz Houstona, Buddy's, u utorak je vjerojatno ušao u povijest. Kafić koji se reklamira kao 'moderan gej bar s raznolikim događanjima' tvrdi da je prvo takvo mjesto koje je za potrebe predsjedničkih izbora pretvoreno u biračko mjesto, piše CNN. >>>Cijeli članak<<<

11:35 Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je ujutro, u poruci na Twitteru, američkog predsjednika Donalda Trumpa već proglasio pobjednikom na upravo održanim američkim predsjedničkim izborima. >>>Cijeli članak<<<

11:31 U još uvijek neizvjesnoj američkoj predsjedničkoj utrci, aktualni predsjednik Donald Trump pridobio je iznenađujuću podršku među latinoameričkim i drugim nebijelim glasačima, ali je izgubio dio podrške bijelaca i starijih ljudi, pokazuju u srijedu ankete Edison Researcha. >>>Cijeli članak<<<

11:00 Biden je na 235 elektorskih glasova dok je Trump još uvijek na 213, ali i dalje ništa nije riješeno. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova. Pobjednik se još uvijek ne zna u: Wisconsinu (10 glasova), Michiganu (16 glasova), Pennsylvaniji (20 glasova), Nevadi (šest glasova), Sjevernoj Karolini (15 glasova), Georgiji (16 glasova), Aljasci (tri glasa) i Mainu (tri glasa).

  • +5
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CHRIS KLEPONIS / POOL

10:43 Joe Biden pobijeđuje na Havajima, objavio je CNN. Na Havajima su u igri četiri izborna glasa. U međuvremenu je Biden preuzeo vodstvo u Wisconsinu, jednoj od ključnih država za pobjedu na izborima. Ta država nosi 10 elektorskih glasova.

10:40 New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku uporabu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva. >>>Cijeli članak<<<

10:38 Još uvijek nema odgovora na pitanje tko će postati sljedeći američki predsjednik. No ovo su neki od postizbornih scenarija za SAD. >>>Cijeli članak<<<

10:31 Svi sa strepnjom čekaju rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u i moguće nemire. Hrvatska katolička župa u New Yorku izvijestila je svoje župljane da ostanu u kućama te da će crkvu čuvati policija. >>>Cijeli članak<<<

10:12 Voditeljica kampanje Joea Bidena, Jen O’Malley Dillon, žestoko je reagirala na govor Donalda Trumpa, nazvavši ga 'nečuvenim, bez presedana i netočnim'.

'Izjava predsjednika o pokušaju zaustavljanja brojanja glasačkih listića je nečuvena, bez presedana i netočna. Nečuveno jer je u pitanju jasan napor da se oduzmu demokratska prava američkim građanima', rekla je u izjavi, javlja CNN. O’Malley Dillon je dalje poručila da 'brojanje neće stati.' >>>Cijeli članak<<<

9:31 AP javlja da je Biden osvojio Arizonu koja mu donosi 11 elektorskih glasova. S Arizonom Biden se penje na 231 elektorski glas. Biden je prvi demokrat koji je pobijedio u Arizoni, koju je Trump osvojio za 3,5 posto 2016. godine, od 1996.

9:28 Najnovije obraćanje Donalda Trumpa u kojem je proglasio pobjedu na izborima nije najbolje sjelo nekim republikancima. >>>Cijeli članak<<<

9:25 Nikolina Borčić, profesorica političke komunikacije, rekla je za N1 da je Donald Trump jasno postavio okvir komunikacije još u kampanji

"Trump je rekao da ako budu upitni rezultati, radi se o krađi. Dugo ćemo čekati na rezultate. Trump je pokazao sva lica i naličja političke komunikacije danas i uprizorenje je mitskog varalice. Radi se o osobama koje u sebi nose koncepte razaranja i stvaranja što za posljedicu ima veliku podjelu. Tome i svjedočimo, kao i velikoj evokaciji emocija. Trumpovo utjecanje na tijek prebrojavanja glasova je u maniri spektakla što gura cijelo vrijeme", rekla je Borčić. >>>Cijeli članak<<<

9:06 Demokratska stranka nadala se uoči izbora da će preuzeti kontrolu nad Senatom, gornjim domom američkog parlamenta, ali izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju. >>>Cijeli članak<<<

8:55 Na CNN-ovu programu uživo su nečuvenim označili Trumpove izjave u kojima dovodi u sumnju izborni proces. Smatraju to štetnim za demokraciju. Ističu da brojanje glasova zna potrajati danima i to se događa svaki put.

Republikanski veteran, izborni odvjetnik Ben Ginsberg, supredsjedatelj izborne komisije za predsjedničke izbore, zgrožen je zbog napada predsjednika Trumpa na legitimne procese prebrojavanja glasova, rekavši da nikada nije vidio da se predsjednik ponaša na takav način.

  • +34
Prosvjed Black lives matter u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na pitanje CNN-ovog Jakea Tappera je li ikad vidio nešto slično od nekog predsjednika, odgovorio je: 'Ne. Ni izbliza.' Predsjednik Trump trebao bi 'dopustiti da se prebroje svi glasovi', kazao je Ginsberg nakon Trumpovih napada na prebrojavanja glasova.

8:46 Tijesna bitka se vodi između dva pretedenta na fotelju američkog predsjednika. Prema proračunu CNN-a Biden trenutno ima 220 elektorskih glasova dok je Trump na 213. Za pobjedu je potrebno osvojiti 27o elektorskih glasova. U igri je još devet saveznih država, a glavna bitka se vodi oko Wisconsina, Michigana i Pennsylvanije. U tim državama je trenutno Trump u vodstvu, ali glasovi još nisu izbrojani do kraja. Riječ je o državama na kojima je na prošlim izborima pobijedio Trump, a Biden se nada da će ih preoteti. Trump posebno uvjerljivo vodi u Pennsylvaniji gdje trenutno ima 700 tisuća glasova više od Bidena. ta država nosi elektorskih glasova, Michigan 16, a Wisconsin deset.

8:22 Trump se zahvalio svima koji su glasovali za njega i poručio da jedna tužna grupa ljudi namjerava to diskreditirati. 'Čini se da se trebamo pripremiti za veliko slavlje', kazao je Trump. Potom se pohvalio pobjedom u Teksasu, Georgiji i Sjevernoj Karolini. Poručio je da je netko proglasio pobjedu demokrata u Arizoni, ali glasovi se još broje i postoji mogućnost da se situacija promijeni.

'Ali ni ne treba nam to', kazao je Trump. Ono što je najznačajnije, poručio je američki predsjednik, da pobjeđuju u ključnoj državi Pennsylvaniji s velikom razlikom.

'Nemoguće se stići tu razliku', poručio je Trump i pohvalio se vodstvom i u druge dvije ključne države Michiganu i Wisconsinu. Izrazio je sumnju da se događa izborna namještaljka, ali nije ponudio nikakve dokaze.

Naveo je da se radi o prijevari američkog naroda. 'Bili smo spremni proglasiti pobjedu i mi jesno pobijedili na ovim izborima. Radi se o velikoj pobjedi, želimo da se zaustavi glasovanje, ne želimo da se pronalaze listići u četiri sata ujutro i dodaju na popis. Mi ćemo pobijediti na ovim izborima i što se mene tiče mi i jesmo pobijedili', kazao je Trump. Rekao je i da će ići na Vrhovni sud SAD-a i da želi da svo glasovanje prestane.

>>>Cijeli članak<<<

8:10 Američki predsjednik Donald Trump uzbudio je u utorak kasno navečer društvene mreže tvitom u kojemu je objavio da su "Poljaci zatvoreni". >>>Cijeli članak<<<

7:59 Očekuje se skoro obraćanje američkoj javnosti Donalda Trumpa. Strahuje se bi se Trump mogao proglasiti pobjednikom iako prebrojavanje nije ni blizu gotovoga.

7:55 Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić rekao je u emisiji 'U mreži Prvog' kako u ovom trenutku znamo da je tim Donalda Trumpa bio fantastično pripremljen, jer kako sada stvari stoje Trump je u vodstvu. >>>Cijeli članak<<<

7:54 Također, Biden osvaja jedan okrug u Nebraski koja je na prošlim izborima bila cijela za Trumpa. Nebraska je jedna od rijetkih država koja dijeli elektore, a ne daje sve pobjedniku. Da bi došlo do smjene u Bijeloj kući Biden bi trebao osvojiti u prvom redu države Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju koje su na prošlim izborima glasovale za Trumpa. Prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji bi moglo trajati danima.

7.42 Prvi preokret za demokratskog kandidata: Biden je prema projekcijama s novih šest elektorskih glasova prešao u vodstvo u državi Nevada, koje je ranije bilo uporište republikanaca, te trenutačno vodi u ukupnom rezultatu s 220 prema 213. Uz to, vodi i u tradicionalnom demokratskom uporištu Minnesoti.

7.34 Prema semaforu BBC-a, nakon projicirane pobjede u Montani Trump je preuzeo vodstvo po broju elektorskih glasova - trenutno vodi s 213 prema 210.

7.24 Nakon što je potvrđeno da je Trump obranio pobjedu s prošlih izbora i u državi Texas, prednost Joea Bidena se dodatno istopila, pa sada demokratski kandidat ima 224, a Trump 212 elektorskih glasova. Biden je u međuvremenu dobio većinu glasova s Rhode Islanda.

7.00 Svojim simpatizerima obratio se i Donald Trump, koji već sad tvrdi da su izbori namješteni. 'Vodimo uvjerljivo, ali nam pokušavaju ukrasti izbore. Nikad im to nećemo dopustiti. Glasati se ne može poslije zatvaranja biračkih mjesta', poručio je Trump. Twitter je osporio tvit i zabranio komentiranje. <<<Cijeli članak>>>

6.45 U prvom postizbornom obraćanju, demokratski kandidat Joe Biden zahvalio se svojim simpatizerima na strpljenju. 'Mislim da dobro stojimo. Došao sam vam reći da smo na dobrom putu dobiti izbore. Zbog prijevremenog i dopisnog glasovanja znali smo da će ovo dulje trajati. Osjećamo se dobro. Još uvijek smo u igri u Georgiji, dobro stojimo u Minnesoti, trebat će dosta vremena za prebrojati glasove u Pennsylvaniji. Već sutra ujutro (po našem vremenu poslijepodne) bismo možda mogli imati neke rezultate. Vjerujte!, zaključio je Biden'. <<<Cijeli članak>>>

6.20 Prema projekcijama američkih medija, Donald Trump ima prednost u još nekim državama koje bi mogle odlučiti pobjednika. Na strani američkog predsjednika navodno su Iowa, Montana i posebno osjetljiva država Ohio, za koju je na dosadašnjim izborima vrijedilo pravilo da njezin pobjednik pobjeđuje i na izborima. Prema prognozi AP-a, na stranu Joea Bidena odlaze elektorski glasovi iz Minnesote. Biden trenutačno ima 223, a Trump 145 elektorskih glasova.

5.44 Gotovo sva birališta u SAD-u u utorak su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump ima prednost ispred Joea Bidena u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Florida, Georgia i Teksas, koje se smatraju ključnima za ishod izbora u utorak. <<<Cijeli članak>>>

5.33 Joe Biden je prema Trumpu sklonom Fox Newsu osvojio Arizonu, dok isti izvor javlja da je Trump pobijedio na Floridi.

5.23 Američki demokrati zadržat će većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećati, javili su u utorak američki mediji Fox News i ABC. <<<Cijeli članak>>>

5.00 Biden očekivano pobjeđuje u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu, a Trumpu ide Wyoming.

4.40 Trump vjerojatno pobjeđuje u Louisiani, Kansasu, Utahu i Nebraski, što ga dovodi do 95 elektorska glasa u odnosu na Bidenovih 98. Prema Foxu, Biden je na 133, a Trump na 115.

4.10 Trump je preuzeo vodstvo u Sjevernoj Karolini, vodi i u Georgiji, kao i na Floridi gdje je prebrojano oko 95 posto glasova. Prema posljednjim podacima CNN-a, Biden osvaja 89, a Trump 72 elektorska glasa. Prema Fox Newsu, Biden je na 129 glasova, a Trump na 109.

4.00 Birališta su zatvorena u Iowi, Montani, Nevadi i Utahu. Dok su Iowa i Nevada neizvjesne, ali naginju Bidenu, Trump će gotovo sigurno pobijediti u Montani, gdje su održani i izbori za Senat.

3.30 Biden trenutno osvaja 89, a Trump 54 elektorska glasa. Florida, Georgija, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Teksas: djelomični rezultati u ključnim državama najavljuju tijesnu borbu za ulazak u Bijelu kuću.

Po procjenama New York Timesa, Trump je u dobroj poziciji za osvajanje Floride a ako se taj trend potvrdi, imat će šanse za novi mandat u Bijeloj kući. Ali put pred njim je dug jer mora dobiti većinu ključnih država u kojima zasad zaostaje za Bidenom koji je u prednosti u Ohiiju, Sjevernoj Karolini i u Pennsylvaniji. U Teksasu, Trump i Biden su prilično izjednačeni, dok Trump vodi u Georgiji.

3.13 Biden vodi i u Ohiju, državi koja je 2016. glasala za Trumpa. Unatoč skepticizmu da će uspjeti u svom naumu, uspio je vratiti dobar dio birača koji su uskratili podršku demokratskoj kandidatkinju Hillary Clinton.

3.00 Demokratski kandidat osvaja New York i trenutno ukupno ima 73 elektorska glasa u odnosu na Trumpovih 48, izvještava CNN. Bidenu se otopila prednost u Teksasu, ali i dalje je tamo u neznatnom vodstvu.

2.53 Biden neće osvojiti Floridu, ali je trenutno u iznenađujućem vodstvu u Sjevernoj Karolini. Na 73 posto obrađenih glasova u prednosti je sa 51,7 posto glasova u odnosu na Trumpovih 47,2 posto.

2.45 Po CNN-u, Trump trenutno osvaja 42 elektorska glasa, a Biden 30. Zanimljivo, Biden i dalje vodi u Teksasu, iako mu se prednost sada smanjila na 50,6 posto.

2.38 Prema Associated Pressu, Biden je osvojio Illinois, Connecticut, Delaware, Rhode Island, Maryland, New Jersey i Massachusetts, a Trump Arkansas, Oklahomu, Tennessee, Južnu Karolinu, Mississippi i Alabamu.

2.30 Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, osvojio je još jedan mandat na izborima u Kentuckyju, unatoč svim ulozima protukandidatkinje Amy McGrath iz redova demokrata. Takav rezultat očekivan je u 'crvenom' Kentuckyju, no ostaje pitanje hoće li McConnell zadržati i svoju dosadašnju funkciju u Senatu ili će demokratima poći za rukom preuzeti taj dom Kongresa.

2.23 FBI i njujorška državna odvjetnica istražuju snimljene telefonske pozive kojima su se širile dezinformacije i pozivalo glasače da na izborni dan u utorak ostanu doma. >>> Cijeli članak <<<

2.09 Teksas je obojan u plavo - nezamisliv prizor: Biden je trenutno u prednosti sa čak 59 posto osvojenih glasova. Međutim, obrađeno je samo 10 posto glasova, uključujući i one iz gusto naseljenog, urbanog Dallasa, rijetkog demokratskog uporišta u tradicionalno republikanskoj saveznoj državi.

2.00 Zatvorena su birališta u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania. Prema CNN-u, Biden zasad osvaja 30, a Trump 26 elektorskih glasova.

1.57 Na 81 posto obrađenih glasova, Trump je preuzeo vodstvo na Floridi s 49,6 posto u odnosu na Bidenovih 49,5 posto glasova.

1.44 Prema New York Timesu, Biden zasad osvaja 16 elektorskih glasova, a Trump 13. Za pobjedu je potrebno 270 od ukupno 538 glasova.

1.33 S Floride vrlo brzo pristižu rezultati, iz dva razloga - mnoštva dopisnih glasova koji su unaprijed obrađeni i naučenih lekcija iz prethodnih, osporavanih izbora. Trenutno, obrađeno je čak 66 posto glasova, a Biden je u vodstvu s 50,2 posto glasova u odnosu na 48,9 posto za Trumpa.

1.20 Trump je osvojio je Indianu i Kentucky, Bidenu su pripale su Virginija i Vermont, a zasad je prerano proglasiti pobjednika u Georgiji i Južnoj Karolini, pokazuju projekcije televizije Fox i CNN-a nakon prvih zatvorenih birališta.

1.16 Trump zasad osvaja 11 elektorskih glasova na nacionalnoj razini, a Biden - nula, javlja CNN. Riječ je o očekivanim rezultatima, zasad nema iznenađenja s obzirom na maleni postotak obrađenih glasova. Trenutno je najveće pitanje može li Biden osvojiti Floridu, koja je 2016. glasala za Trumpa. Trenutno, na 38 posto obrađenih glasova, Biden je tamo u tijesnoj prednosti.

1.00 Šest saveznih država u istočnom dijelu SAD-a upravo su zatvorile svoja birališta: Indiana, Kentucky, Georgia, Južna Karolina, Virginia i Vermont.

Prema ranijim predviđanjima, Trump će osvojiti Indianu, Kentucky i Južnu Karolinu, a Biden Virginiju i Vermont. Florida i Georgia dvije su države iz kategorije neizvjesnih pa se vjerojatno u njima pobjednik neće predviđati odmah.

Trideset minuta kasnije birališta se zatvaraju u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiu, a u dva sata po srednjoeuropskom vremenu glasanje će završiti u čak 22 države, među kojima je i vjerojatno ključna Pennsylvania.

Do pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena će biti sva birališta osim na Aljasci.

0.45 Pristižu prvi izborni rezultati pojedinih okruga po saveznim državama, ali s obzirom na malene postotke obrađenih birališta zasad je nemoguće temeljem toga prognozirati rezultate. Primjerice, u Kentuckyju su obrađeni glasovi sa 11 posto birališta, Biden vodi s neznatnom prednošću od 49,6 posto, a Trump ima 48,9 posto. Inače, Kentucky je poznat kao republikanska država i bilo bi ravno čudu da Biden tamo pobijedi.

0.15 Facebook, Twitter, YouTube (Google) i njihove vojske administratora bili su mobilizirani u utorak kako bi pazili na more dezinformacija kojima vrve platforme, nekoliko sati prije zatvaranja birališta u Sjedinjenim Državama. >>> Cijeli članak <<<

23.35 Ekonomija je najvažnija tema za birače na izborima 2020., pokazale su izlazne ankete. Na drugom mjestu su rasna nejednakost, potom redom koronavirus, kriminal i sigurnost, te zdravstvena politika.

Više od polovice birača kažu da je važnije obuzdati koronavirus nego oporaviti ekonomiju. Izborno tijelo podijeljeno je po pitanju (ne)učinkovitosti u upravljanju koronakrizom, a oko dvije trećine birača smatra da je nošenje maske za lice prvenstveno vezano uz odgovornost javnog zdravstva, dok jedna trećina smatra da bi to trebao biti osobni izbor. >>> Cijeli članak <<<

23.29 Šef kampanje Joea Bidena najavio je ranije novinarima da će se demokratski kandidat večeras obratiti naciji, neovisno o rezultatima. No Biden sada kaže da se tek treba odlučiti hoće li govoriti. Demokrati vjeruju da će večeras imati prilično jasne pokazatelje o smjeru kojim se ide, iako su pesimistični po pitanju Floride, izvještava CNN.

23.21 Premda se uglavnom ne čeka dugo u redovima pred biralištima, jer je više od 100 milijuna Amerikanaca glasalo prije 3. studenog, izuzetak je zabilježen u Oklahomi. Prema tvitu kojeg je prenio i NPR, tamo se na glasanje čeka i po pet sati. Oklahoma je inače čvrsto uporište republikanaca, pa se ovo može protumačiti i kao njihova zabrinutost za ishod izbora.

22.56 Joe Biden 'premoćno' je, službeno je potvrđeno, pobijedio Trumpa u Dixville Notchu, osvojivši svih pet glasova u tom selu u New Hampshireu. Maleni zaselak sa svega 12 stanovnika usred šume, kod kanadske granice, Dixville Notch tradicionalno glasa „prvi u naciji” od 1960.

Glasanje je trajalo svega nekoliko minuta, kao i prebrojavanje glasova: pet glasova za Bidena i nula za Trumpa.

22.49 Bivša šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić kazala je za N1 da SAD u posljednje četiri godine nije pokazao nikakav interes za Balkan. Trumpova administracija držala se svoje sfere interesa, a jugoistočna Europa tu ne pripada. Ukoliko Trump pobijedi, zapadni Balkan će se morati rukama i nogama izboriti da je primijeti čak i Europska unija, a onda i SAD, kazala je Pusić. Ako pobijedi Biden, taj posao će biti puno lakši, ali ne treba imati iluzije da će on riješiti ovdašnje probleme.

22.30 Glavni razlog golema zanimanja Amerikanaca za izbore je to što je Donald Trump bio ozbiljan predsjednik u smislu da je svoja obećanja realizirao, ocijenio je prof. dr. sc. Zoran Kurelić u Dnevniku HTV-a, dodajući da je Trump uzdrmao Ameriku iznutra. Objasnio je što bi bio 'najstravičniji' scenarij za Ameriku, a što senzacionalni trijumf demokrata. >>> Cijeli članak <<<

  • +11
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

22.09 Srđan Kerim, bivši predsjedatelj Opće skupštine Ujedinjenih naroda i makedonski ministar vanjskih poslova, smatra da su pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa u stanju pokrenuti nerede u slučaju da on izgubi izbore. 'Iz osobnog iskustva s Donaldom Trumpom i prateći četiri godine njegovog predsjednja Amerikom, jedna stvar je vrlo izvjesna, za njega je istina samo ono što on misli, ono što on kaže i ono u što on vjeruje', rekao je Kerim. >>> Cijeli članak <<<

21.45 Kalifornija će, po svemu sudeći, postaviti novi rekord u odazivu birača na izborni dan. Rekord je već postavljen s prijevremenim glasanjem, jer je uoči 3. studenog svoje biračko pravo iskoristilo gotovo 12 milijuna tamošnjih stanovnika. U jeku pandemije, čak milijun birača te savezne države glasalo je dva tjedna uoči izbora, što je 13 puta više od 72.000 glasova u isto vrijeme 2016. godine.

Potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris, inače stanovnica Kalifornije, tvitala je o 'povijesnom odazivu'.

21.39 Dok Amerikanci izlaze na izbore, premijeri i predsjednici diljem svijeta suočeni su s osjetljivim pitanjem: u kojem trenutku čestitati eventualnom pobjedniku, osobito s obzirom na mogućnost osporavanja izbornih rezultata. Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ove godine presudno ne slati čestitke prerano. >>> Cijeli članak <<<

21.14 Sud u Michiganu stao je na stranu pristaša nošenja oružja i osujetio pokušaj zabrane oružja na biralištima, iako je upravo ta savezna država u visokom riziku od nasilnih prosvjeda desničarskih skupina u slučaju Trumpova poraza. Zasad glasanje na tamošnjim biralištima prolazi u najboljem redu.

20.55 Biden na ulicama Philadephije lovi i posljednje neodlučne birače.

'Imamo ogromnu priliku. Ako me izaberete, bit ću američki predsjednik. Neće biti crvenih ili plavih država. Samo Sjedinjene Države', rekao je Biden.

20.43 Pitanje svih pitanja - tko je pobjednik američkih predsjedničkih izbora - znat će se večeras samo ako Joe Biden ili Donald Trump pobjede uvjerljivom velikom većinom. Ako se to ne dogodi, čekat će se da se zbroje rezultati koji su stigli dopisno u savezne države. >>> Cijeli članak <<<

20.02 Trump je u Arlingtonu poručio da je veoma optimističan zbog vijesti koje dobiva s terena.

'Čujem da stojimo odlično na Floridi i u Arizoni. Nevjerojatno dobro nam ide i u Teksasu. Svugdje imamo dobar rezultat. Mislim da je pred nama odlična noć. Osjećam se jako dobro'.

Rezultate izbora Trump će čekati u Bijeloj kući. Na tzv. izborni party pozvano je oko 250 uzvanika, svi moraju napraviti test na koronavirus. Joe Biden rezultate će dočekati u Wilmingtonu, gradu u saveznoj državi Delaware, koju je predstavljao desetljećima u Senatu.

19.38 Bivši predsjednik Barack Obama tvitao je snažnu poruku podrške Bidenovoj kampanji.

'Osam godina, Joe je ostao posljednji u uredu kad god sam morao donijeti neku veliku odluku. On me učinio boljim predsjednikom', poručio je Obama.

19.15 Maske i daskama zaštićene trgovine u središtima mnogih gradova podsjetnik su na dvije teme koje su dominirale polarizirajućim kampanjama uoči izbora – pandemiju koronavirusa koja i dalje hara SAD-om, te prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma koji su često završavali nasiljem.

U New Yorku su zbog mogućih nemira zaštićene zgrade poput Empire Statea, trgovačkog centra Macy, pa i nebodera u kojem je smješten televizijski kanal Fox News. Na Rodeo Driveu, jednoj od najskupljih šoping ulica u kalifornijskom Beverly Hillsu, osoblje je ispraznilo izloge luksuznih trgovina Tiffany & Co. i Van Cleef & Arpels. >>> Cijeli članak <<<

  • +7
Daske na izlozima američkih trgovina Izvor: Profimedia / Autor: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

19.00 Policija istražuje vandalizam na židovskom groblju Ahavas u gradu Grand Rapids, gdje su nepoznati počinitelji na nadgrobnim pločama sprejem ispisali 'TRUMP' and 'MAGA' (Make America Great Again). Vandalizam je otkriven nekoliko sati prije posjete Donalda Trumpa tom gradu, u sklopu finalne kampanje uoči izbornog dana.

18.53 Najveća nada Demokratske stranke, mlada zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez kojoj mnogi predviđaju predsjedničku kandidaturu, obratila se biračima motivirajućom video porukom: ’Bolji svijet je moguć, hajdemo ga odabrati'.

18.39 Supruga američkog predsjednika, Melania Trump, glasala je u gradu Palm Beach na Floridi i fotografirana je bez maske na licu, iako su njezini tjelohranitelji uredno nosili maske. >>> Cijeli članak <<<

Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Zak BENNETT / AFP / Profimedia

18.08 Glavni američki burzovni indeksi poskočili su u utorak u prvom satu trgovanja na Wall Streetu, potaknuti špekulacijama o uvjerljivoj pobjedi demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u. Nešto manje od sat vremena nakon početka trgovanja indeks Dow Jones poskočio je 2,06 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak i iznosio je 27.478,75 bodova. >>> Cijeli članak <<<

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

17.37 Moguće je da američki izborni dan postane izborni tjedan, pa čak i izborni mjesec - predviđa za tportal vanjskopolitički analitičar i sigurnosni stručnjak Denis Avdagić uoči izlaska na birališta 245 milijuna Amerikanaca na izborima koji će utjecati na cijeli svijet. On očekuje da će procedura eventualnog prijenosa vlasti s Donalda Trumpa na Joea Bidena - jer pobjedu potonjega rijetko tko dovodi u pitanje - biti jednostavna i brza, pogotovo ako razlika u broju ukupnih i elektorskih glasova bude značajna. >>> Cijeli članak <<<

16.50 Američki predsjednik Donald Trump je na dan izbora ponovio kako neće proglasiti svoju eventualnu pobjedu dok ne bude potpuna sigurna. „Mislim da ćemo pobijediti. Ali tek kad do pobjede dođe. Nema potrebe za igricama“, rekao je Trump za kanal Fox and Friends nakon što je upitan kad bi se proglasio pobjednikom.

Ankete Trumpu i Bidenu predviđaju neizvjesnu utrku u ključnim saveznim državama potrebnim za prikupljanje 270 elektora, odnosno konačne pobjede na izborima. >>> Cijeli članak <<<

Američki predsjednički izbori Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube