napetost raste

I što sad? Kad ćemo znati tko će biti predsjednik SAD-a? Ovo su tri moguća scenarija nakon što su Amerikanci glasali

04.11.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Još uvijek nema odgovora na pitanje tko će postati sljedeći američki predsjednik. No ovo su neki od postizbornih scenarija za SAD

Tko će biti sljedeći američki predsjednik, možda danima nećemo znati. Kako piše BBC, to izgleda kao najizgledniji scenarij jer će se bitka prebaciti na one koji su iskoristili mogućnost dopisnog glasovanja. Glasovi koji dakle pristižu poštom još se uvijek broje u državama poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije.

Drugi scenarij je uključivanje odvjetnika. Donald Trump u svojem je obraćanju već najavio da 'ide na Vrhovni sud'. To znači da bi neizvjesnost mogla potrajati tjednima.

Ona bi mogla donijeti nemir. Definitivno će biti neizvjesnosti, no prerano je reći hoće li biti nekih značajnih nemira.

Amerikanci na predsjedničkim izborima biraju između aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, a velikoj motiviranosti birača svjedoči i povijesni rekord od oko 100 milijuna unaprijed predanih dopisnih glasova. Većina nacionalnih anketa daje prednost Bidenu, a strahuje se da bi u slučaju tijesnog rezultata moglo doći do pravnog kaosa i nasilnih nemira - Trump je mjesecima potkopavao povjerenje javnosti u birački proces u zemlji koja je duboko politički podijeljena.

Trump i Biden i dalje su službeno u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država. Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova izbornog kolegija, a Biden trenutno, prema CNN-u, ima tijesno vodstvo od 220 glasova prema Trumpovih 213.

  • +11
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl