američki izbori

Rakić o Trumpu: Ono što je izgovorio je nečuveno, možda na kraju ode na Grenland

04.11.2020 u 19:21

Bionic
Reading

Tijesne rezultate predsjedničkih izbora, prve reakcije i sve što bi se u SAD-u moglo događati u predstojećim danima u RTL-u Danas komentirala je stručnjakinja za vanjsku politiku Mirjana Rakić. Na pitanje kako je doživjela prvo obraćanje predsjednika Trumpa koji je, dok su se milijuni glasova još trebali prebrojati, proglasio pobjedu i govorio o prijevari zbog koje će se žaliti Vrhovnom sudu, odgovorila je da je nju iznenadilo da je sve to govorio "vrlo smireno".

"Očito je da mu je netko dobro savjetovao. Iznio je gomilu podataka tako da on sam nije izjavio ja sam pobjednik, toliko mu je samo da nije mogao objaviti. Ali je objavljivao sve podatke koji su njemu išli u korist, u tom trenutku, da bi završio s poantom da treba zaustaviti glasanje. To je stvarno nečuveno, ali on je to izrekao. Te da smatra da svi glasovi koji se naknadno broje, su podložni prijevarama", kazala je RTL-u.

Trump se danas na Twitteru žali kako je uvjerljivo vodio u ključnim državama pa je razlika, kako kaže, magično nestala. No, treba objasniti da je to vjerojatno bilo tako jer su se prvo brojili glasovi od izbornog dana, a tek kasnije oni pristigli poštom. "On još treba očekivati i glasove poštom. A sama Pennsylvanija, na koju je usmjerena tolika pažnja, ima pravo, odlukom suda, brojati glasove do petka. Znači ne postoji noć pobjednika, nego, možda, tjedan pobjednika dok se konačno odredi", objasnila je.

"A to što se njemu čini da je možda nešto magično nestalo, to su dodatni glasovi koji stalno stižu i koje nije lako izbrojati. Mislim da u Pennsylavaniji ima čak, prema zadnjim podacima, više od milijun glasova za registrirati i to ovih koji su došli poštom", kazala je i dodala da je to poprilično kompliciran proces.

Na pitanje što možemo očekivati u idućim danima kada će vjerojatno polovica nacije ishod izbora neće smatrati legitimnim jer im je tako Trump poručio, Rakić je kazala da je Trump poručio da će se žaliti sudu i dodala da se žaliti sudu može ako ima dokaze. "Ako on nema dokaze, a nije ih pokazao, onda se nema kome žaliti. To što on izaziva tenziju i napetost. On je, zapravo čovjek koji je sklon velikom showu i lako u njemu funkcionira, za razliku od Bidena, a i u takvim situacijama je dobar govornik, to je druga stvar", kazala je. 

"No mislim da neće doći do takve oluje nereda. Jer kada se rezultati na kraju iščitaju, to je to. To je Amerika danas. Bez obzira hoće li biti Bidenova strana pobjednica ili će biti aktualni predsjednik Trump", rekla je. 

Na pitanje kakvu ulogu bi nakon svega mogao igrati američki Vrhovni sud s troje sudaca koje je u njega instalirao upravo Trump, ponovila je da bez obzira koji sud odlučuje, Trump mora imati dokaze. "Ni jedan sudac si neće dopustiti da bez dokaza bude pristran na jednu ili drugu stranu", rekla je.  

Izbori su pokazali da je Amerika duboko podijeljena zemlja. Prije nekoliko sati je potvrđeno da je Joe Biden dobio 70 milijuna glasova, više nego ijedan predsjednički kandidat u povijesti. "Točno, to je bila i najveća izlaznost na izborima ikad", kazala je.

Smatra da, u slučaju da pobijedi Biden, on će nastaviti Trumpovu politiku vezanu za ekonomiju unutar države. "Malo će pojačati regulaciju koja je bila jako smanjivana za vrijeme Trumpa", rekla je i dodala da ćemo tek kod obraćanja naciji znati kakvu politiku namjerava voditi Biden.   

Smatra i da će se Trump jako dobro snaći, ako izgubi izbore. "Jedino je pitanje raznih mogućnosti sudskih tužbi, što je bilo zaustavljeno predsjedničkim imunitetom", rekla je na kraju Rakić i našalila se da možda Trump ode na Grenland koji je želio kao predsjednik kupiti od Danske, ali mu Danci nisu željeli prodati.