glasali o više od sto zakona

New Jersey i Arizona glasali za rekreativnu marihuanu, Oregon za terapijsku uporabu 'čarobne gljive', Florida diže minimalnu plaću...

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2020 10:34
  • Objavljeno 04.11.2020 u 10:34
Marihuana/čarobna gljiva

Marihuana/čarobna gljiva

Izvor: Profimedia / Autor: montaža/tportal

New Jersey i Arizona izglasali su u utorak legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, a Oregon je odobrio prvu terapijsku uporabu psilocibina, halucinogene droge poznate kao čarobna gljiva

Među pitanjima na referendumima održanima istodobno s predsjedničkim i općim izborima bile su uporaba droga, izborni sustav, pravo na pobačaj i porezi. Na izbornim listićima ove godine pojavila su se najmanje 124 zakonska i ustavna pitanja u 32 savezne države i Distriktu Columbia, navodi Nacionalna konferencija državnih zakonodavstava (NCSL).

Ovo su neki od ključnih rezultata glasanja prema projekcijama NCSL-a i Edison Researcha.

Marihuana

Birači u New Jerseyju i Arizonu odobrili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Isto pitanje bilo je na izbornim listićima u Montani i Južnoj Dakoti koje također razmatraju uporabu droge u medicinske svrhe. Birači Mississipija također su razmatrali legalizaciju medicinske marihuane.

Od 1996. 33 savezne države i Distrikt Columbia dozvolili su uporabu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativnu uporabu, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena uporaba medicinske marihuane, dekriminalizirali su njezino posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani. 

Psilocibin - čarobna gljiva 

Psilocibin, halucinogen u svom sirovom obliku poznat kao čarobna gljiva, odobrili su birači u Oregonu za terapijsku uporabu za odrasle. Pristaše Zakona o uslugama psilocibina pozvali su se na istraživanje koje je otkrilo koristi tog lijeka u liječenju anksioznosti i drugih mentalnih stanja. Mjera će se nastaviti razmatrati i potrebno ju je regulirati.

Washington D.C. odobrio je Inicijativu 81 kojoj se policiji nalaže da sredstva među kojima psilocibin i meskalin, uvrsti u najniže prioritete u provođenju zakona. 

Minimalna plaća

Birači u Floridi izglasali su mjeru za izmjenu državnog ustava kako bi se minimalna plaća od 8.56 dolara na sat postupno povećala na 15 dolara do 30. rujna 2026. 

Gig radnici u Kaliforniji

Kalifornijski glasači glasali su za mjeru kojom bi se vozači koji dijele prijevoz i isporučuju robu izuzeli iz saveznog zakona koji ih čini zaposlenicima, a ne izvođačima radova, navodi Edison Research. Mjera, Prijedlog 22, prvo je pitanje vezano uz gig ekonomiju koje je postavljeno biračima u kampanji. Podržavaju je Uber i Lyft i potrošili su više od 190 milijuna dolara na svoju kampanju pa je prema Ballotpediji ovo najskupocjenija mjera. 

Pobačaj

Birači Colorada odbacili su mjeru zabrane pobačaja u poodmaklim trudnoćama. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!