spremni na smjenu

Čini se da je i Rusija digla ruke od Trumpa: Državni mediji bliski Kremlju mijenjaju ton prema Bidenu

06.11.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Rusiji mediji u petak vidljivo su počeli mijenjati ton prema izglednom pobjedniku američkih izbora Joeu Bidenu, očito se pripremajući na njegovu pobjedu

Nakon što ih je Biden nazvao najvećom prijetnjom SAD-u u Moskvi ga smatraju tvrđim prema Rusiji od Trumpa. U petak se tabloid Moskovski Komsomolec pita je li Biden zaista tako strašan. Sergej Kislicin, stručnjak za SAD, izjavio je za list da Bidenova pobjeda nudi Rusiji prilike.

Potom je nabrojio hipotetska područja u kojima bi mogli surađivati s Bidenovom administracijom, od produženja sporazuma o kontroli naoružanja START do mogućnost da se SAD vrati u sporazum s Iranom, pa do tradicionalnih globalnih institucija. Stručnjak smatra da bi se pod demokratskim vodstvom SAD mogao vratiti i u Pariški sporazum o klimi.

No s druge strane, smatra da će s Bidenom u Bijeloj kući teže doći do dogovora oko rješavanja problema u Bjelorusiji i Ukrajini. Također za Moskvu nije dobro to što će se Biden vratiti transatlantskoj suradnji, a koje nije bilo posljednjih godina pod Trumpom, te će voditi koordiniranu politiku sa saveznicima na europskim istočnim granicama.

Prokremaljski list Izvjestija prenosi mišljenje Andreja Cigankova koji kaže da će SAD pod Bidenom pokušati stisnuti druge zemlje kako bi se prikazali kao jedina svjetska supersila. Sugovornik Izvjestije smatra da će takva strategija naići na otpor novih rastućih sila i shodno tome mnogo koštati američke porezne obveznike.

Nezavisna gazeta na naslovnici donosi bojazan da će Bidenov ulazak u Bijelu kuću pojačati financijske sankcije protiv Rusije. BBC-jev Steve Rosenberg vidi laganu promjenu tona u ruskim državnim novinama Ruskoj Gazeti, u kojima se pojavila i pohvala na Bidenov račun. Za razliku od agresivnog Trumpa, Biden je neutralniji i predstavlja se kao nacionalni mirotvorac, prenosi Rosenberg. Podsjećaju na njegov govor u kojem je istaknuo da Amerikanci moraju nadvladati podjele i ujediniti se.

Posljednjih tjedna ruski dužnosnici su isticali da ih nije briga tko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima tvrdeći da se odnosi neće popraviti tko god sjedio u Bijeloj kući. Ali u petak Moskovski Komsomolec piše da je za Rusiju izbor između Trumpa i Bidena izbor između dvije vrste ricinusova ulja. No Rosenberg smatra da bi Rusija ipak radije i dalje vidjela Trumpa u Bijeloj kući jer on, za razliku od Bidena, nikad nije kritizirao njihovog predsjednika Vladimira Putina. No ako Biden pobijedi, Rusija će sigurno pokušati izgraditi odnos s Bidenovom administracijom. 'Hoće li uspjeti, druga je stvar', zaključuje se.

Joe i Jill Biden Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia