podjele u društvu

Konzervativci iz Oregona, umorni od demokrata, traže odcjepljenje i pripajanje susjednom Idahu

06.11.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Da neizvjesni američki predsjednički izbori odražavaju duboke podjele u američkom društvu vidi se i po tome što ruralni birači u inače liberalnoj prodemokratskoj državi Oregonu imaju radikalnu ideju - odcjepljenje, kako bi se pridružili susjednom i vrlo konzervativnom Idahou.

Dva konzervativna oregonska okruga, Union i Jefferson, glasala su u utorak na neobvezujućem referendumu za promjenu granica te savezne države, koja je na izborima glasala za Bidena.

"U Sjedinjenim Državama, između liberala i konzervativaca ima mržnje, rekao je organizator referenduma Mike McCarter.

"Gusto naseljena urbana područja kontroliraju sve", objasnio je 73-godišnji umirovljeni voditelj kluba ljubitelja oružja.

Oregon, čijom politikom dominira liberalni grad Portland, nije glasao za republikance na predsjedničkim izborima od 1984. Idaho je, pak, zadnji put glasao za demokrata 1964.

Ali pustinjska visoravan i planinska područja istočnog Oregona, gdje prevladavaju industrije koje iskorištavaju resurse kao što su šumarstvo, uzgoj stoke i rudarstvo, daleko su konzervativniji od priobalnih područja koja više drže do zaštite okoliša.

Ako žele uspjeti, secesionisti moraju dobiti potporu državnog parlamenta i Kongresa, što se ne smatra izglednim. Prijedlog izglasan u utorak okružni dužnosnici moraju samo razmotriti, a slični prijedlozi odbačeni su u druga dva okruga.

No McCarthy je rekao da ciljevi njegova pokreta izgledaju opravdano manje brojnim ruralnim konzervativcima širom SAD-a u kojem većina saveznih država dodjeljuje sve svoje elektorske glasove za izbor predsjednika po načelu „sve ili ništa”.

„To je definitivno sukob između plavih i crvenih”, rekao je.

„Indiana i Illionis imaju jednak problem jer Chicago kontrolira cijeli Illionis. U državi New York, grad New York kontrolira cijelu državu”.

„Postoji kontinuirani sukob u pogledu životnih vrijednosti između urbanih i ruralnih sredina", kaže McCarthy.

Glasovi iz metropola kao što su Philadelphija, Las Vegas i Detroit vjerojatno će biti presudni u utrkama za elektore Pennsylvanije, Nevade i Michigana o kojima ovisi ishod izbora.

McCarter zagovara dugoročan plan da se ruralne okruge Oregona, sjeverne Kalifornije i čak Nevade pripoji „Velikom Idahou”, što bi bolje odražavalo interese konzervativaca u tom području.

Steven Beda, izvanredni profesor na Sveučilištu Oregon, rekao je da novi referendumski prijedlog, premda vjerojatno neće uspjeti, „ukazuje na veći politički razdor u područjima kao što je Oregon i to bi trebalo ozbiljno shvatiti”.

„To ukazuje na dugu povijest ljudi u ruralnom Oregonu koji osjećaju da njihov identitet, politika i gospodarstvo, nisu u skladu s velikim gradovima”, rekao je.

Pokret se nadovezuje na pragmatičnu želju za „više slobode i manje zakonodavstva” u susjednom Idahou, koji ima niže poreze, niže troškove života i više čelnika sklonih oružju, rekao je.

„To je jako dobar pokazatelj našeg ruralnog razdora ovdje”, rekao je Beda. „To je američka politika”.