'GOLEMO POSTIGNUĆE'

LGBT+ kandidati ostvarili niz povijesnih pobjeda na američkim izborima

04.11.2020 u 21:00

Bionic
Reading

LGBT+ kandidati ostvarili su niz povijesnih pobjeda na izborima u Sjedinjenim Državama, uključujući i ulazak u Senat Sarah McBride, prve otvoreno transrodne osobe u gornjem domu američkog Kongresa. Najmanje 117 od rekordnih 574 LGBT+ kandidata na izborima do sada je ostvarilo pobjedu, po zakladi LGBTQ Victory Fund koja podupire LGBT+ kandidate.

"Ovo je golemo postignuće za pripadnike LGBTQ zajednice", rekla je Stephanie Byers, koja je postala prva trans pripadnica domorodačkog američkog stanovništva u zastupničkom domu Kansasa.

"Rodni identitet nije više jedino što netko vidi kada se natječemo za zastupničko mjesto... uviđaju i da se bavimo mnogo šire, ne samo LGBT pitanjima", rekla je 57-godišnja učiteljica zakladi Thomson Reuters.

Dok podaci o drugim LGBT+ kandidatima još pristižu, među sigurnim pobjednicima su i Ritchie Torres i Mondaire Jones, prvi otvoreno gay muškarci iz afro-hispanske i crnačke zajednice izabrani u Kongres.

"Današnje pobjede LGBTQ nebjelačkih i transrodnih osoba su povijesne i predugo čekane", rekla je u izjavi Sarah Kate Ellis, predsjednica GLAAD-a, organizacije za zaštitu LGBT+ prava.

"Njihove pobjede predstavljaju skok prema prihvaćanju LGBTQ-a i zahtjev za još veći napredak i jednakost koji njihova pojava predstavlja", rekla je.

Nacionalna izlazna anketa koju je provela agencija Edison Research pokazala je da LGBT+ glasači predstavljaju 7 posto biračkog tijela 2020., više od procijenjenog udjela od 4,5 posto u punoljetnom stanovništvu.

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Kako ishod predsjedničkih izbora 2020. visi o koncu s milijunima još neprebrojanih glasova, organizacije za promicanje LGBT+ prava su rekle kako su te pobjede pokazale rastuću političku težinu zajednice.

"Tijekom posljednja tri izbora, udio LGBTQ glasača nastavio je rasti, učvršćujući našu zajednicu kao ključnu biračku skupinu koju političari moraju pridobiti", rekao je predsjednik Kampanje za ljudska prava (HRC) Alphonso David.

"Naša pitanja su važna, naši glasovi su važni a političari po cijeloj zemlji su to uočili".