DOSTOJANSTVO BUSHA STARIJEG

Trump vrišti da je pokraden, a pogledajte kako je posljednji put predsjednik s jednim mandatom priznao poraz

05.11.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Iako svi glasovi na američkim izborima još uvijek nisu prebrojani, aktualni američki predsjednik Donald Trump već je zaprijetio osporavanjem konačnih rezultata izbora na Vrhovnom sudu, dakako ne budu li mu išli u korist. Tim povodom oni s boljim pamćenjem prisjetili su se kako je to izgledalo kad je posljednji put američki predsjednik s jednim mandatom priznao poraz

Bilo je to 1992., a dotadašnji predsjednik također je dolazio iz redova republikanaca. George H. W. Bush na izborima je dobio 37,5 posto glasova nasuprot 43 posto, koliko je osvojio demokratski kandidat Bill Clinton. Na izborima se natjecao i nezavisni kandidat, milijunaš Ross Perot, koji je osvojio 18,9 posto glasova.

U hotelu Westin Galleria u Houstonu, u kojem je bio smješten njegov stožer, Bush stariji održao je dostojanstven govor koji je - nevjerojatno za današnja vremena - bio popraćen još dostojanstvenijim pljeskom pobjedniku. Obratio se javnosti u trenutku u kojem je bilo jasno da je izgubio izbore, i to sljedećim riječima:

'Poštujemo većinu u demokratskom sustavu. Čestitam Clintonu na sjajnoj kampanji i obećavam da će naša administracija učiniti sve da primopredaja vlasti glatko prođe. Amerika uvijek mora biti na prvom mjestu i zato ćemo stati iza novog predsjednika te mu poželjeti sve najbolje', rekao je Bush.

Izvor: Društvene mreže / Autor: C-Span