U IŠČEKIVANJU NEREDA

SAD: Luksuzne trgovine ispraznile izloge, komercijalne zgrade zaštićene daskama

03.11.2020 u 19:15

Bionic
Reading

Noseći maske i održavajući razmak, Amerikanci u utorak od ranog jutra stižu na birališta gdje čekaju u redu da bi dali svoj glas na predsjedničkim izborima na kojima se bore aktualni predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden. Maske i daskama zaštićene trgovine u središtima mnogih gradova podsjetnik su na dvije teme koje su dominirale polarizirajućim kampanjama uoči izbora – pandemiju koronavirusa koja i dalje hara SAD-om, te prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma koji su često završavali nasiljem

Zaposlenici na biračkim mjestima pretpostavljaju da su redovi na mnogim biračkim mjestima kraći nego na prošlim izborima zbog rekordnog broja onih koji su glasali unaprijed, njih više od 90 milijuna prije utorka.

U Atlanti u saveznoj državi Georgiji glasači su na biračka mjesta stigli prije zore. Prva u redu na jednom od njih bila je Ginnie House koja je usprkos hladnoći čekala kako bi dala glas Bidenu, bivšem potpredsjedniku u dva mandata Baracka Obame koji u Bijeloj kući želi zamijeniti republikanca Donalda Trumpa.

„Izgubila sam svoj dopisni birački listić, a ne želim propustiti ove izbore“, rekla je House, 22-godišnja glumica i studentica kreativnog pisanja, koja se vratila u Atlantu iz New Yorka samo da bi glasala. Za republikanskog predsjednika je kazala da „dijeli državu“.

U Hialeahu, dominantno kubansko-američkom predgrađu Miamija, 62-godišnji Marcos Antonio Valero glasao je za Trumpa, kao što je to učinio i 2016. godine.

Otkrio je da je uzeo slobodan dan sa svog građevinskog posla kako bi osobno glasao jer ne vjeruje glasanju poštom. Valero nije htio predviđati kome će otići Florida, jedna od saveznih država u kojoj će rezultat biti ključan za konačnog pobjednika izbora.

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

„To je tajna, mistrerij“, rekao je. „Nitko ne zna kako će ovo završiti dok to svi nećemo saznati“.

Na biračkom mjestu u Houstonu u Teksasu Andy Valadez svira puhački instrument šofar okićen američkom zastavom. Šofar je rog koji se koristi na židovskim i kršćanskim ceremonijama, a Valedez u ovom slučaju da moli za Trumpovu pobjedu.

„Želimo se pomoliti za pravedne izbore“, dodao je 55-godišnji zaposlenik u marketingu.

  • +11
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

„Vjerujemo u Ameriku i želimo da svi imaju sigurno iskustvo glasanja“.

Tenzije od Times Squarea do Teksasa

Američke nevladine organizacije priopćile su kako nadziru izbore zbog mogućih slučajeva zastrašivanja birača, a američko ministarstvo pravosuđa poslala je svoje promatrače u 18 saveznih država.

U New Yorku su zbog mogućih nemira zaštićene zgrade poput Empire Statea, trgovačkog centra Macy, pa i nebodera u kojem je smješten televizijski kanal Fox News.

Na Rodeo Driveu, jednoj od najskupljih šoping ulica u kalifornijskom Beverly Hillsu, osoblje je ispraznilo izloge luksuznih trgovina Tiffany & Co. i Van Cleef & Arpels.

  • +7
Daske na izlozima američkih trgovina Izvor: Profimedia / Autor: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nadamo se da će se pokazati da ovo nije bilo potrebno“, naglasila je Kathy Gohari, potpredsjednica lokalnog odbora Rodeo Drivea dok je u ponedjeljak gledala kako radnici stavljaju daske na prodavaonice skupih predmeta. Tenzije su uoči izbora narasle diljem države.

Trumpovi pobornici u kamionetima su na autocesti u Teksasu okružili autobus Bidenove kampanje. Policija je tijekom vikenda suzavcem raspršila većinski demokratsku skupinu koja je marširala prema biračkim mjestima, a protuvladina paravojna skupina je optužena zbog navodnog plana otmice demokratske guvernerke Michigana.

Američki mediji prenose kako se kasnije u utorak planiraju novi događaji poput onih u kojima Trumpovi pobornici glasnim karavanama prolaze kroz grad. Dio stručnjaka za sigurnost izbora strahuju da bi to moglo uplašiti birače i dovesti do nasilnih sukoba.

Zabrinutost vlada i da će napetosti podići i čekanje na rezultate izbora, ove godine duže zbog ogromnog broja glasova poslanih poštom.