trumpova ostavština

SAD se godinama postavljao kao moralni autoritet, a sad je sasvim jasno: Nakon ovakvih izbora američki ugled u svijetu nepovratno je upropašten

05.11.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Američki predsjednički izbori 2020. godine nanijeli su veliku štetu ugledu Sjedinjenih Američkih Država u svijetu. Posebno se to odnosi na status uzornog demokratskog društva. Takvom razvoju događaja posebno je pridonio aktualni američki predsjednik Donald Trump osporavajući rezultate izbora, analizira CNN-ov autor James Griffiths

Američko veleposlanstvo u Bjelokosnoj Obali u srijedu je izdalo priopćenje u kojem je pozvalo čelnike ove zapadnoafričke države da 'pokažu predanost demokratskom procesu i vladavini zakona'. Riječ je o vrsti pokroviteljskog upozorenja koje američka diplomacija uvijek šalje vezano uz izbore širom svijeta, posebno u onim dijelovima u kojima demokracija nije potpuno sigurna, piše CNN.

Ali takav položaj potkopali su komentari američkog predsjednika nekoliko sati ranije. Na konferenciji za novinare Donald Trump se okomio na svog suparnika Joea Bidena, neutemeljeno optužujući demokrate za prevaru. Nastavio je kasnije po svome i na Twitteru, produbljujući priču o prevari, pa je društvena mreža nekoliko njegovih postova označila kao 'osporavane' ili 'obmanjujuće'.

Kaotične debate i prljava kampanja već su ranije narušili poziciju američkog demokratskog sustava u inozemstvu, ali prizor američkog čelnika koji otvoreno traži delegitimiranje glasanja, unatoč tome, bio je šok za mnoge. Trumpovi komentari u mnogim su zemljama dočekani s užasom, a s radošću u nekim drugima, u kojima kritičari SAD-a već dugo optužuju Washington za licemjerje vezano uz demokratska prava.

Govoreći u srijedu, njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je da se SAD suočio s 'vrlo eksplozivnom situacijom' i mogućom krizom, a u Velikoj Britaniji je bivši ministar vanjskih poslova i zastupnik Konzervativne stranke u parlamentu Jeremy Hunt rekao BBC-ju da je situacija u SAD-u stavila osmijeh na lica ljudima poput Vladimira Putina i Xi Jinpinga te će oni sada svom narodu moći postaviti pitanje žele li nered koji se događa u SAD-u. Hunt smatra da je reputacija demokracije u cijelom svijetu u pitanju.

  • +8
Obraćanje Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

CNN navodi da se SAD godinama postavljao arbitrom cjelokupnog demokratskog procesa širom svijeta, šaljući promatrače na birališta, podržavajući demokratsku oporbu i kritizirajući zemlje zbog namještanja ili podrivanja izbora. Upravo ovog tjedna američki State Department osudio je Kinu zbog kontinuiranog slamanja demokratskih sloboda u Hong Kongu. U Bjelorusiji više ne priznaju Aleksandra Lukašenka kao 'legitimno izabranog vođu' nakon prosvjeda koji su izbili poslije izbora u toj bivšoj sovjetskoj državi.

Ovaj će osjećaj moralnog autoriteta sada vjerojatno biti doveden u pitanje u nekim dijelovima svijeta.

Situaciju već koristi Rusija preko svojih državnih medija, a i Kina, u kojoj se navodni nedostaci američke demokracije već dugo koriste za veličanje vlastitog autoritarnog modela. Državni mediji vrlo su brzo naglasili nesklad između dugogodišnje pozicije Washingtona kao nositelja međunarodne demokracije i Trumpovih komentara.

Global Times je u srijedu objavio članak u kojem je istaknuo da 'duboko ukorijenjene podjele u SAD-u proturječe demokratskim vrijednostima'.

  • +34
Prosvjed Black Lives Matter u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Demokracija se provodi na civiliziran i graciozan način. Onaj tko izgubi na izborima trebao bi ostati hladan, prihvatiti rezultat i zatražiti da se premoste razlike kako bi se zemlja pomaknula naprijed. Ali čini se da to danas ne postoji u SAD-u', poentirao je autor Wang Wenwen. U međuvremenu, Beijing News, list koji kontrolira Komunistička partija, poručuje da 'bez obzira na to tko pobijedi na izborima 2020. godine, američko se društvo neće moći vratiti u stanje u kojem je nekad bilo' jer ga je 'rastrgla' izborna kampanja za novog predsjednika i Trumpovo vrijeme na funkciji u Bijeloj kući.

CNN podsjeća da je bivši američki predsjednik Ronald Reagan govorio da je SAD 'svjetionik' za one koji traže slobodu i demokratska prava. Ovogodišnji izbori mogu nanijeti trajnu štetu toj poruci, a time i vjerodostojnosti Washingtona kada drugima govori kako bi demokracija trebala funkcionirati, zaključuje se u analizi.