teške optužbe

OESS kritizira Trumpove 'neutemeljene optužbe' o izborima

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2020 23:17
  • Objavljeno 04.11.2020 u 23:17
Donald Trump - ilustracija

Donald Trump - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: CHRIS KLEPONIS / POOL

OESS-ovi međunarodni promatrači oštro su u srijedu kritizirali "neutemeljene optužbe" predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na američkim predsjedničkim izborima, istaknuvši da "slabe povjerenje javnosti u demokratske ustanove". "Nitko - nijedan političar ni zastupnik - ne bi trebao ograničiti pravo glasa stanovništva", rekao je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zaduženih za promatranje izbora.

"Nakon tako napete kampanje, temeljna obveza svih grana vlasti jest osigurati da se svaki glas prebroji", dodao je u priopćenju.

OESS-ov ured je zaključio da su "izbori 3. studenog bili uspješni i dobro provedeni, unatoč mnogim izazovima koje je pred njih postavila pandemija covida-19". No dodaje da su "predizbornu utrku obilježile oštre podjele koje su ponekad ometale političku raspravu i uključivala je neutemeljene optužbe za sustavnu prijevaru".

OESS koji ima 57 članica, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Turska i sve europske zemlje, jedno je od rijetkih tijela za dijalog Zapada i bivših sovjetskih zemalja. Osim promatranja izbora, sudjeluje u promatračkim misijama u Ukrajini.