neizvjesnost traje

Američke poslovne grupacije pozivaju na strpljenje pri prebrojavanju glasova

05.11.2020 u 06:21

Bionic
Reading

Poslovne grupacije diljem Sjedinjenih Država pozivaju republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena, medije i američke državljane na strpljenje kod prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima. Trump je svoju pobjedu proglasio već rano u srijedu, neutemeljeno govoreći o izbornoj krađi. Pozvao je na zaustavljanje prebrojavanja glasova, šokirajući time poslovnu zajednicu, pa čak i stranačke kolege

Biden trenutno vodi po broju elektora u izbornom kolegiju, no ishod je i dalje neizvjestan u Pennsylvaniji, Georgiji i drugim saveznim državama.

Trumpova kampanja podigla je tužbu protiv Michigana, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova, te je zatražila ponovno prebrojavanje u Wisconsinu koji mediji daju Bidenu.

Čelnici Američke gospodarske komore, AFL-CIO-a, najvećeg saveza radnika, Nacionalnog udruženja evangelika i drugih grupacija zajedno su priopćili da bi nasilje, zastrašivanje i druge taktike mogle oslabiti državu.

„Slobodni i pravedni izbori su oni na kojima svi mogu glasati, na kojima su svi glasovi prebrojani u skladu sa zakonima te na kojima američki narod svojim odabirom određuje ishod“, stoji u priopćenju.

Rufus Yerxa, bivši zaposlenik američkog ministarstva gospodarstva koji je danas čelnik američkog Vijeća za inozemnu trgovinu, istaknuo je kako u međunarodnoj zajednici vlada zabrinutost oko prebrojavanja glasova u vrijeme kad Trumpova ekonomska politika već remeti međunarodnu trgovinu.

„Osjetio sam veliku zabrinutost u svijetu oko događaja u SAD-u“, rekao je za Reuters.

„Poručio sam im da su naši izborni dužnosnici i dalje pošteni javni djelatnici koji rade svoj posao“, naglasio je i dodao kako u svojoj dugoj karijeri „nikad nije vidio da su demokracija i vladavina prava tako ugroženi“.

Trump je tijekom već svoje kampanje napadao metodu provedbe izbora, govoreći o mogućim prevarama pri glasanju dopisnim putem, iako je to iznimno rijetko.