IZBORI U SAD-U

Biden očekuje pobjedu prije vikenda, Trump osporava zakonitost listića

05.11.2020 u 23:17

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u četvrtak iščekivale objavu imena predsjednika koji će 20. siječnja položiti prisegu, ali rezultati još nisu konačni u važnim državama koje trebaju demokratu Joeu Bidenu kako bi porazio Donalda Trumpa, koji na sudu osporava brojanje glasova.

Tijekom čitavog dana mjesni čelnici Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade objavljivali su statistike o listićima koje još treba prebrojati, mijenjajući sat i dan kada će završiti brojanje glasova poslanih poštom.

"Mislim da će dan biti veoma dobar" za bivšeg potpredsjednika, rekla je direktorica izbornog stožera demokrata, Jennifer O'Malley Dillon. "Potpuno smo sigurni da će Joe Biden biti novi predsjednik SAD-a", rekla je dodavši da računa s rezultatima koji trebaju stići u četvrtak i u petak.

"Prekinite brojanje!", napisao je velikim slovima na Twitteru američki predsjednik koji je svjestan da mu izgledi slabe kako se broje dopisni listići, većinom u korist Joea Bidena.

U priopćenju, također pisanom velikim slovima, ustvrdio je da će pobijediti na izborima ako se budu brojali "zakoniti" listići, ali mu izbore kradu "nezakoniti i zakašnjeli glasački listići" koji se uzimaju u obzir.

Izborna je stvarnost da Joe Biden, koji je osam godina bio potpredsjednik Baracka Obame, treba sad osvojiti tek jednu ili dvije preostale važne države kako bi postao 46. američki predsjednik.

U četvrtak je imao 253 ili 264 elektora, ovisno o tome broji li se Arizona (11 elektora), koju su dva glasila (agencija AP i Fox News) proglasila dobivenom, ali ne i drugi mediji koji misle da je ishod još neizvjestan zbog listića koje još treba prebrojati.

U oba slučaja treba mu tek šest ili 17 elektorskih glasova da dosegne "čarobni" prag od 270 glasova koje bi mogao dobiti u Nevadi (6), Georgiji (16) ili Pennsylvaniji (20).

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

U noći sa srijede na četvrtak razlika se smanjila u Georgiji.

Konačan rezultat u toj tradicionalno konzervativnoj državi najavljen je za podne, ali riječ nije održana. I u Pennsylvaniji je državna tajnica u četvrtak izjavila da bi se tijekom dana mogao znati pobjednik, premda je ostalo još pola milijuna neprebrojanih listića.