USPRKOS PREMIJEROVU PROGLASU

Policija i dalje istražuje tko je sve zviždao Milanoviću

21.08.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Šibensko-kninska policija još uvijek istražuje tko je sve zviždao i vikao za vrijeme govora premijera Zorana Milanovića na proslavi obljetnice akcije Oluja u Kninu. Osim 61-godišnjeg Luke Kozine, još nitko nije zaradio optužni prijedlog, ali policija sudionike proslave i dalje ispituje

Prošla su dva tjedna od proslave obljetnice Oluje kada su brojni građani zvižducima i uvredama nadglasavali premijera Zorana Milanovića u Kninu. Desetak sati nakon tog 'remećenja javnog reda i mira' uhićen je 61-godišnji branitelj Luka Kozina, ali traže se i drugi počinitelji.

Premda je premijer poslao priopćenje u kojemu je istaknuo da je 'pravo na kritiku i izražavanje mišljenja normalno i uobičajeno u demokratskim društvima' te nekoliko puta javno rekao da nema potrebe za uhićenjima, policija i dalje uporno 'kopa'. 'Do sada u istrazi nismo došli do određenih osoba koje su sudjelovale u prekršaju, ali istraga traje. Prikupljamo od građana obavijesti i saznanja usmenim razgovorima i putem telefona', rekla je glasnogovornica Šibensko-kninske policije Marica Kosor. Nije nam mogla reći točan broj do sada ispitanih osoba.

Glasnogovornica tvrdi da se istraga ne provodi jer je nered nastao dok je govorio premijer, nego zbog odredbi iz Prekršajnog zakona. 'Pojedini građani remetili su proslavu i onemogućavali drugim građanima da sudjeluju u skupu. Prekršaj je počinjen na javnom mjestu, a nitko nema pravo remetiti red na štetu drugih, posebno s obzirom na situaciju, odnosno događaj koji se obilježavao', pojasnila je Kosor.

Policija će imati težak posao kako bi iz mnoštva od oko pet tisuća građana izdvojila one koji su Milanoviću zviždali i dovikivali uvrede poput 'đubre', 'majmune' i 'zločinče'. Koliko je taj posao prioritetan u očuvanju sigurnosti građana, o tome bi se dalo razmišljati. Policija se ne može pohvaliti da je u prošlosti baš uvijek toliko dugo provodila neke puno važnije istrage s puno težim posljedicama od vrijeđanja.

Zasad jedini uhićeni u kninskom incidentu, Luka Kozina, iz pritvora je izašao nakon provedene noći u pritvoru s optužnim prijedlogom za prekršaj zbog kojega će platiti novčanu kaznu. 'Ja sam svim političarima uvijek zviždao. I Šeksu sam zviždao jer je rekao locirati, identificirati i transferirati. Mesiću sam zviždao... E ni Milanovića ne volim, i to zato što nije dan prije Oluje došao na doček za Alku jer je tražio da SDP bude domaćin dočeka političarima i gostima u Sinju... Pitao me sudac o svemu ovom i ispričao sam mu kao i vama. Na kraju me pitao imam li što dodati i rekao sam da bih sve sutra isto ponovio', rekao je Kozina za Večernji list nakon incidenta.