objavljeni rezultati

Njemački socijaldemokrati izabrali novo čelništvo, nastavak koalicije s demokršćanima upitan

30.11.2019 u 19:50

Bionic
Reading

Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans trebali bi preuzeti vodstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) nakon što su u subotu objavljeni rezultati glasovanja članova SPD-a koji su prednost dali ovom dvojcu

"Esken i Walter-Borjans su osvojili 53,06 posto glasova a Klara Geywitz i Olaf Scholz 45,33 posto", objavila je vršiteljica dužnosti predsjednice SPD-a Malu Dreyer.

Službeno bi dvojac Esken/Walter-Borjans trebao biti izabran na stranačkoj konvenciji krajem sljedećeg tjedna u Berlinu. Prije toga mora biti izmijenjen pravilnik stranke koji trenutno predviđa samo jednu osobu na čelu stranke.

Izbor dvojca Esken/Walter-Borjans na čelo stranke bi mogao utjecati i na nastavak rada koalicijske vlade demokršćana i socijaldemokrata na čelu s Angelom Merkel.

Esken/Walter-Borjans predstavljaju lijevo krilo stranke koje se od samog početka opiralo ulasku stranke u novu koaliciju s Unijom CDU/CSU.

Na predstojećem stranačkom kongresu SPD bi trebao raspravljati o ostanku u koaliciji s demokršćanima. Esken/Walter-Borjans su najavili da će podržati zahtjev SPD-a za promjenama koalicijskog ugovora s demokršćanima kao uvjet za ostanak u koaliciji.

S obzirom na to da je predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer već najavila kako neće pristati na promjene koalicijskog ugovora, prijeti kriza vlade i eventualni prijevremeni izbori sljedeće godine.

  • +17
Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

To bi značilo i prijevremeni odlazak Angele Merkel s vlasti koja je najavila da se povlači s pozicije kancelarke nakon okončanja ovog izbornog razdoblja koje traje do izbora 2021.

SPD traži veće investicije u projekte za zaštitu klime i povećanje minimalca na 12 eura što Unija CDU/CSU odbija.

Novoizabrani dvojac Esken/Walter-Borjans je najavio da će raditi na otklanjanju podjela unutar stranke koja je od samog ulaska u koaliciju s Unijom CDU/CSU na proljeće 2018. podijeljena oko ovog pitanja.

"Mi ćemo se boriti za to da stranka ostane jedinstvena", rekao je bivši ministar financija savezne zemlje Sjeverna Rajna – Vesfalija Walter-Borjans nakon objavljivanja rezultata glasovanja stranačke baze.

Izbor novog čelništva je bio nužan nakon što je u lipnju tadašnja predsjednica stranke Andrea Nahles podnijela ostavku nakon unutarstranačkog pritiska koji je uslijedio nakon loših rezultata socijaldemokrata na lokalnim i izborima za Europski parlament.

SPD se već nekoliko godina nalazi u krizi a podrška birača je povijesno najnižoj razini. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja SPD bi biralo oko 14 posto birača što je slična vrijednost kao i kod desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Na drugom mjestu po jačini stranaka SPD je zamijenila stranka Zeleni koju trenutno podržava oko 22 posto birača.