ovce na broju

Njemački koalicijski partneri dogovorili se o mirovinama i izbjegli krizu vlade

10.11.2019 u 18:14

Bionic
Reading

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati (SPD) u nedjelju su se uspjeli dogovoriti o povećanju osnovne mirovine, što je tema koja je prijetila budućnosti njihove vladajuće koalicije.

Čelni članovi koalicije, među kojima su Merkel i ministar financija SPD-a Olaf Scholz, tijekom razgovora koji su trajali više od šest sati uspjeli su postići sporazum.

Koalicija između bloka Merkel-ova CDU/CSU-a i Scholzova SPD-a nastoji opstati otkad je oformljena u ožujku 2018. okončavajući višemjesečnu političku krizu nakon neuvjerljivih državnih izbora.

Konzervativci su se složili s prijedlogom SPD-a o uvođenju više osnovne mirovine za radnike s niskim primanjima koji su radili najmanje 35 godina. No neke su pojedinosti ostale otvorene, a i pregovori o konačnim uvjetima nisu još završili. 

Nesuglasice su neke članove članove SPD-a, zabrinute zbog pada rejtinga stranke, navele na to da zaprijete napuštanjem koalicije.

Da partneri nisu uspjeli postići ugovor o mirovinama, članovi SPD-a možda bi odlučili glasati protiv ostanka u koaliciji na stranačkome kongresu koji će se održati od 6. do 8. prosinca.