ranije nego inače

Na Cresu potvrđen prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji, cijepljenje za sezonu 2022./2023. počinje sutra

11.10.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji potvrdio je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo kod 38-godišnjakinje na otoku Cresu, a prisutnost virusa influence potvrđena je multiplex PCR testom, priopćeno je u utorak

Po riječima epidemiologinje Senke Stojanović, riječ o 38-godišnjoj ženi s Cresa kod koje je pojava prvih simptoma nastupila prije sedam dana u vidu opće slabosti, bolova u mišićima i kostima, suhog kašlja te visoke temperature koja je varirala između 38,9 i 39,2 stupnja Celzija.

Nakon negativnog rezultata brzog antigenskog testa na prisutnost SARS-CoV-2 virusa, obavljen je multiplex PCR test koji je potvrdio virus influence, odnosno gripe, kazala je dodavši da je oboljela dan prije pojave simptoma boravila u Rijeci.

Iz Zavoda ističu da se, s obzirom na doba godine, radi o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji te podsjećaju da cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. započinje sutra, 12. listopada. Cijepljenje će se provoditi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a u Zavodu i njegovim županijskim ispostavama cijepiti se mogu isključivo osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre.