'REŽITE SI PLAĆE I NE GRIJEŠITE'

Hladan tuš za nove direktore u Holdingu

Ivo Čović Vlasta Pavić Duđan Viro Alenka Kočiša Čičin Šain

Ivo Čović Vlasta Pavić Duđan Viro Alenka Kočiša Čičin Šain

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Dvanaest novih direktora podružnica ZG holdinga u srijedu je imalo vatreno krštenje. Njihov šef, direktor Holdinga Ivo Čović, preporučio im je smanjivanje plaće te ih u rukavicama upozorio da se greške neće tolerirati

Prvi sastanak uprave, novih direktora podružnica i onih koji su zadržali svoje fotelje, protekao je u monologu Ive Čovića. Iako novi šefovi još nisu niti potpisali ugovor s zagrebačkim mastodontom, Čović im je preporučio da si smanje plaće. On je već sam sebi smanjio primanja za deset posto, direktorima je preporučio da naprave isto, no ne kako bi uštedjeli, nego iz taktičkog razloga.

Naime, Čović je najavio da će predstavnici Holdinga i Grada drugi tjedan sjesti sa sindikatima kako bi reducirali neka prava iz kolektivnih ugovora za sljedeću godinu. Očito se zaposlenicima Holdinga sprema rezanje plaća, pa je Čović povukao taktički potez kako bi smekšao sindikate.

Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

A da novim direktorima podružnica neće biti lako, pokazuje podatak da je Holding u prvih šest mjeseci ove godine ostvario minus od 51 milijuna kuna. Stoga Čović, kako je rekao, očekuje maksimalnu mobilizaciju, mjere štednje i rebalans za ovu godinu. 'Očekujem maksimalni pritisak u svakoj podružnici da se troškovi reduciraju pod svaku mjeru', naglasio je direktor Holdinga.

'Greške se skupo plaćaju'

Nove direktore podružnica upozorio je i na činjenicu da se svaka pogreška u Holdingu skupo plaća. 'Naša je tvrtka u fokusu javnosti, medija i politike. To je križ koji moramo znati nositi iako nam to otežava posao', rekao je Čović i zaključio da drugi smiju pogriješiti bez da to novinari primijete.

A ako ne primijete novinari, primijetit će direktor i uprava. 'Radi se po zakonu i u interesu građana Zagreba. Svako odstupanje značit će raskid ugovora prije isteka roka', oštar je bio Čović.

Inspektori u Holdingu

Osim dugova i neefikasnosti, Holdingu su za vrat sjeli i inspektori. Naime, u nekoliko dana pet su ga puta posjetili inspektori rada. Čović je ogorčeno komentirao da inspektori dva tjedna provedu u Holdingu, koji ima i sindikat i kolektivne ugovore, dok u gradu ima toliko tvrtki koje zaposlenicima mjesecima ne plaćaju doprinose.

Hladan tuš na početku rada u Holdingu dobro je podnio novopečeni direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić. 'Neću donositi nikakve ishitrene poteze, no potrebno je napraviti dubinsku analizu poslovanja', rekao je za tportal Gospočić, bivši djelatnik MORH-a i inžinjer prometa, te dodao da si planira smanjiti plaću.

Robert Mišeta, šef Zagrebparkinga, rekao nam je da se još nije snašao jer mu je danas prvi radni dan na novoj funkciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi