28. ČLANICA

Drugi dan summita EU-a započeo dobrodošlicom Hrvatskoj

28.06.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy poželio je u petak na početku drugog dana summita europskih čelnika dobrodošlicu Hrvatskoj i premijeru Zoranu Milanoviću, koji će 1. srpnja postati član toga najvišeg tijela EU-a.

'Htio bih uputiti posebnu dobrodošlicu našem kolegi Zoranu Milanoviću, hrvatskom premijeru. Za dva dana, u nedjelju navečer, u ponoć, Hrvatska će službeno postati članica Europske unije. Mnogi će kolege putovati u Zagreb kako bi podijelili taj trenutak s hrvatskim narodom', rekao je na početku drugog dana summita Herman Van Rompuy. 'To je doista povijesni trenutak, za vašu vladu, za građane vaše zemlje. Uvijek ste bili Europljani, sad ste punopravna članica naše Unije', rekao je Van Rompuy.

'Vaš ulazak sada kad vaši susjedi poduzimaju hrabre korake na istom putu nakon nedavne ratne prošlosti sve nas za ovim stolom podsjeća na temeljnu svrhu Europe: živjeti zajedno u blagostanju i miru', rekao je predsjednik Europskog vijeća. Ovo je sedmo proširenje u 60-godišnjoj povijesti Europske unije, a Van Rompuy je uvjerenja da će se 'i za Hrvatsku i za Europu broj sedam pokazati sretnim brojem'.

Van Rompuy je potom premijeru Milanoviću poklonio zajedničku fotografiju svih članova Europskog vijeća s njihovim potpisima. Premijer Milanović je zahvalio Van Rompuyu na lijepim riječima.

'Prije 22 godine činilo mi se da bi sve trebalo biti gotovo u dva tjedna i da ćemo brzo ući, ali onda je izbio rat i ulazimo tek sada', rekao je Milanović, dodajući da je Hrvatska prošla dug put s puno provjera, s puno poglavlja.

Također je obećao da će pomagati hrvatskim susjedima na njihovu putu prema EU-u.

'Ono što mogu obećati u svoje ime kao premijer jest da ćemo učiniti sve da pomognemo našim susjedima koji još nisu članovi kluba, pri čemu nećemo biti tutori. Mislim da proces njihova pridruživanja treba započeti što prije i nadam se da neće trajati predugo', rekao je Milanović. Za kraj radnog dijela sastanka za sudionike summita pripremljen je hrvatski pjenušac Tomac classic.