kad fast food naraste

Drama na Braču: Ugostitelj prijetio gradonačelnici Supetra, pa ga prijavila policiji, on uzvraća: Ja ću nju prijaviti za mobbing

04.06.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković u ponedjeljak navečer policiji je prijavila prijetnje ugostitelja koji je uzurpirao pomorsko dobro u mjestu Mirca, doznaje tportal. Već u utorak ujutro u cijeli slučaj uključili su se i Splitsko-dalmatinska županija, Carinska uprava i Lučka kapetanija

Prijetnje su započele još prije nekoliko mjeseci, kad su gradske službe reagirale na bespravno širenje objekta u samom središtu mjesta, na lokaciji uz obalu koju stanovnici nazivaju 'Trg' te pozvale njegova vlasnika da regulira korištenje pomorskog dobra.

Maleni fast food otvoren uz suglasnost prethodnog gradonačelnika na parceli u vlasništvu Crkve i u posjedu Grada Supetra nabujao je na 15 četvornih metara zatvorenog, 72 metra natkrivenog i 78 metara nenatkrivenog prostora, mahom na pomorskom dobru. Nakon toga, tvrde u gradskim službama, počeo je prisvajati i javnu površinu ispred objekta, koja služi kao nerazvrstana cesta.

'Mještani su bili jako nezadovoljni, a naša dužnost je ionako bila reagirati. Uputili smo prvu prijavu i potom je jedna osoba nazvala niz brojeva u gradskoj upravi, uključujući moj osobni. Lažno se predstavila i prijetila mi da će 'vratiti istom mjerom' i da se ubuduće dobro pazim', potvrdila je za tportal gradonačelnica Marković (SDP).

Ona je potom otkrila da su pozivi upućeni s telefonske govornice i potražila snimke obližnjih nadzornih kamera, pa se tako uvjerila da se radi o vlasniku ovog obrta Vinku Bakuliću.

Prijave o nelegalnom korištenju pomorskog dobra potom su upućene na relevantne adrese, a u ponedjeljak prijepodne uslijedio je nastavak obračuna: Marković je u Mircima ponovno susrela ovog ugostitelja i on ju je, kako tvrdi, pratio u stopu i ponovno prijetio. Kaže i da joj je priznao kako joj je upravo on upućivao spomenute prijeteće pozive s telefonske govornice, pa ga je prijavila policiji.

'Rekla sam mu da sam službena osoba i zamolila da se udalji. Ponovno mi je prijetio da će vratiti istom mjerom i poručio da se dobro čuvam i pazim. Čak je zaprijetio da više nikad ne smijem parkirati ispred tog objekta, iako se radi o javnoj gradskoj površini', tvrdi Marković. Po njenim riječima, supetarske gradske službe prilikom rekonstrukcije javnog tuša otkrile su i da je dugo vremena njegov objekt nelegalno bio spojen na gradski vodovod te su mu sada ispostavile i račun za to.

'Ako drugi građani moraju poštivati zakone zbog puno manjih sitnica i plaćaju sva propisana davanja, onda ne možemo tolerirati šerife koji uzurpiraju pomorsko dobro i javne površine', dodala je Marković.

Pročelnik za turizam i pomorstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji Stipe Čogelja (HDZ) za tportal je potvrdio da su prijave vezane uz ovaj slučaj odmah proslijeđene Carinskoj upravi za dio oko korištenja bez pravne osnove te Lučkoj kapetaniji za uzurpaciju pomorskog dobra. 'Vrlo skoro zajedno izlazimo na teren', najavio je Čogelja.

Upravo Splitsko-dalmatinska županija od prošle godine uvela je detaljno fizičko označavanje svih područja pod koncesijom velikim panoima, na kojima se nalazi njen obuhvat te detalji korištenja i upute građanima o prijavljivanju kršenja koncesije. Pokrenuta je i stranica Pomorsko je dobro, na kojoj su objavljene sve dodijeljene koncesije i preko koje je zaprimljeno nekoliko desetaka prijava, na koje se odmah reagira.

Bakulić: Marković me sabotira i radi mi probleme

Tportal je kontaktirao i s vlasnikom ugostiteljskog objekta u Mircima Vinkom Bakulićem, a koji tvrdi da nema pojma o čemu govori supetarska gradonačelnica.

'Radim po zakonu, nisam se proširio na pomorsko dobro i nisam joj prijetio, ni preko govornice ni uživo', kaže Bakulić. Tvrdi da ga Ivana Marković 'sabotira i radi mu probleme', da u gradskoj upravi zapošljava mimo kriterija i da političku karijeru gradi eksponiranjem u javnosti. Kad je čuo da ga je prijavila policiji, najavio je da će on nju prijaviti 'za mobbing'.