već financira antifašiste

Odgovor gradonačelnice Supetra na zahtjev Bleiburškog voda hit je na društvenim mrežama, evo što ona kaže dan poslije

12.03.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Udruga Počasni bleiburški vod (PBV) i njen predsjednik Vice Vukojević na adresu gradske uprave u Supetru na Braču poslali su zamolbu za donaciju. Odgovor gradonačelnice Ivane Marković, objavljen na društvenim mrežama, u trenutku je postao hit

'Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja', napisala je Marković.

'Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka', dodala je supetarska gradonačelnica.

Premda se njen odgovor pojavio u javnosti tek ovog tjedna, on datira još od studenog prošle godine, a kao kuriozitet služi podatak da je ispisan 29. studenoga, na dan kada se u bivšoj državi slavio nacionalni praznik, Dan Republike.

'Ma, to je zaista sasvim slučajno, i sama sam se smijala kad sam to jutros shvatila', kaže Ivana Marković za tportal. Ona pretpostavlja da su dopis objavile udruge antifašista, koje je o njemu obavijestila koncem prošle godine.

'Stojim iza svega napisanog. Svim žrtvama apsolutno treba iskazati pijetet, ali način na koji se to radilo u ovom slučaju potpuno je pogrešan, na što je jasno ukazala austrijska Crkva kada je zabranila održavanje mise. Nije primjereno financirati takvu manifestaciju iz gradskog proračuna', dodala je Marković.

Tko je Ivana Marković?

Dugove riješila nagodbama i prodajom zemljišta, a vatrogasni dom izgradila novcem iz fondova EU-a

Ivana Marković (40) gradonačelnica je Supetra u drugom mandatu. Na izborima 2013. godine kao politička početnica kandidirala se na listi SDP-a i pomalo iznenađujuće pobijedila HDZ, dok je na izborima prije dvije godine njen uspjeh bio očekivan.

Diplomirana ekonomistica prethodno je bila financijska direktorica u tvrtki Autotrans Brač te lokalnom komunalnom poduzeću. U Supetru je po dolasku na vlast zatekla blokiran račun i nekoliko desetaka milijuna kuna dugovanja, što je ubrzo riješila različitim nagodbama i prodajom zemljišta u poduzetničkoj zoni. Dosad je iz europskih fondova povukla nekoliko desetaka milijuna kuna, cijeli jedan proračun, a kao jedan od važnijih projekata ističe se gradnja vatrogasnog doma, za što je Supetar aplicirao s nekoliko okolnih općina, koje vode i HDZ-ovci.

Bilježi se njen otvoreni sukob s najvećim hotelijerom Marionom Dužićem oko vlasništva nad jednom cestom te njegova izjava da 'neće štedjeti sredstva kako bi skinuo gradonačelnicu'. Jednom je i priveden zbog fizičkog napada na nju. Jedini brački grad među rijetkima bilježi sjajne demografske trendove. Vrtić se ponovno proširuje, napokon se gradi i nova osnovna škola, a vrlo dobro je primljen i opsežni projekt 'Sritna dica - sritan grad'. Supetar je poseban i po tome što ga gotovo popuno vode žene - osim gradonačelnice, to su predsjednica Gradskog vijeća, direktorica Komunalnog, šefica policije, ravnateljica knjižnice, voditeljice dviju banaka, Fine, Porezne uprave, dvaju hotela…

U unutarstranačkim sukobima Marković se nije otvoreno svrstavala ni na jednu stranu, premda se pretpostavlja da je upravo na nju aludirao Ranko Ostojić kada je izjavio da se 'Arsen Bauk krije iza suknje'. Marković je jedna od desetak mladih SDP-ovih gradonačelnika i načelnika koji su otvorenim pismom javno zatražili prekid svađa unutar stranke.

Kako nam je otkrila, Vukojević je prošle godine prvi put zatražio donaciju, i to u dva navrata: prvi dopis je ignorirala, a na drugi je ipak odgovorila na ovaj način.

Osim za 'rad udruge', projekti za koje su Vukojević i njegov Počasni bleiburški vod tražili novac u Supetru su 'uređenje Knjižnice i Galerije Bleiburške tragedije'. Kako se objašnjava u njihovu dopisu, udruga je od Grada Zagreba dobila prostorije u koje namjerava smjestiti ova dva sadržaja, s više od dvije tisuće knjiga i oko stotinu umjetničkih eksponata, slika i skulptura na temu Bleiburga i Križnog puta. Sve je trebalo biti dovršeno do ovog svibnja.

Počasni bleiburški vod u dopisu je također naveo kako namjerava 'nastaviti radove na Spomen-središtu žrtvama Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, u prvom redu na dogradnji i uređenju spomen-kapele'.