PRAVNA BITKA

Američki sudac dopustio Havajima osporavanje Trumpove zabrane

08.03.2017 u 22:56

Bionic
Reading

Američki savezni sudac u srijedu je rekao kako savezna država Havaji može podnijeti dopunjenu tužbu protiv nove izvršne naredbe predsjednika Donalda Trumpa koja privremeno zabranjuje ulazak izbjeglicama i putnicima iz šest zemalja s muslimanskom većinom

Američki okružni sudac Derrick Watson rekao je kako Havaji mogu dopuniti svoju prvotnu tužbu kojom su osporili Trumpovu prvu zabranu potpisanu u siječnju. Savezna država tvrdi kako izmijenjena zabrana koju je predsjednik potpisao u ponedjeljak krši američki ustav. To je prvo pravno osporavanje revidiranoj naredbi.

Država Havaji će u ponedjeljak zatražiti u srijedu da sud žurno obustavi Trumpovu novu naredbu, prema sudskom dnevnom redu koji je potpisao sudac. Saslušanje je zakazano za 15. ožujka, dan prije nego što nova zabrana treba stupiti na snagu.

Promijenjena naredba o ulascima izmijenila je i zamijenila originalnu obuhvatniju zabranu izdanu 27. siječnja koja je izazvala kaos i prosvjede u zračnim lukama te je osporavana u više od dvadeset tužba diljem zemlje. Savezni sudac iz Seattlea je prvu naredbu privremeno obustavio od primjene a tu odluku je podržao prizivni sud u San Franciscu.

Nova naredba je mnogo uža. Zadržava 90-dnevnu zabranu putovanja u Sjedinjene Države za građane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena, sli isključuje Irak i primjenjuje ograničenja samo na nove tražitelje vize. Uklonila je i neograničenu zabranu za sve izbjeglice iz Sirije.

Pravni stručnjaci kažu kako će osporavanje na sudu sada biti mnogo teže jer su izmjene naredbe pružaju izuzeće za više ljudi.

Havaji tvrde da će državna sveučilišta pretrpjeti štetu ovom naredbom jer će imati problema s novačenjem studenata i nastavnika. Isto tako tvrde da bi gospodarstvo ove države otoka bilo pogođeno padom turizma.

Zagovornici imigracije kažu kako nova zabrana, kao i izvorna, diskriminira muslimane.

Vlada kaže kako predsjednik ima široke ovlasti u provedbi imigracijske politike te kako su propisi za putovanja nužna u zaštiti od terorističkih napada.