ČUDA ROBOTIKE

Zmijoliki robot bi mogao pomoći pri otkrivanju i liječenju raka pluća: 'Da, zvuči jezivo...'

12.04.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Inženjeri i znanstvenici su razvili koncept robota koji može doseći neke od najmanjih bronhijalnih cijevi u plućima kako bi sakupljao uzorke nužne za liječenje karcinoma

Inženjeri iz Ujedinjenog Kraljevstva razvili su autonomnog robota u obliku zmije dizajniranog za gmizanje u ljudska pluća s ciljem sakupljanja tkiva sa teško dostupnih mjesta. Alat bi mogao pomoći pri razvoju metoda za borbu protiv raka pluća i ostalih plućnih bolesti, izvještava Washington Post.

U novom znanstvenom radu objavljenom u časopisu Soft Robotics, znanstvenici sa sveučilišta u Leedsu predstavili su 'novog magnetskog robota' dužine 2.54 mm koji se sastoji od serije magnetskih diskova. Minijaturni bi stroj u budućnosti mogao proširiti spektar primjena kako bi mogao istraživati ostale organe poput ljudskog srca, bubrega ili gušterače.

'Da, zvuči jezivo...' složio se Pietro Valdastri, glavni znanstvenik i voditelj odjela za robotiku i autonomne sustave sa sveučilišta Leeds. '...no moj je cilje pronaći načine kako posegnuti čim dublje u ljudsko tijelo na najmanje invazivan način'.

Robot na kojem radi je, prema riječima znanstvenika, još pet do deset godina udaljen od svakodnevne primjene. Njegov dolazak stiže u jeku brojnih dugih robotičkih inovacija koje liječnicima pružaju mogućnost za bolje skeniranje pacijentovih pluća. Dizajnirani su kako bi olakšali zadatak koji liječnicima zadaje glavobolje, a to je dosezanje najdubljih dijelova ljudskog tijela u svrhu dijagnostike i liječenja bez uzrokovanja štete ili korištenja invazivnih procedura.

Doktori danas koriste alat pod imenom bronhoskop kako bi pregledali pacijentova pluća. Riječ je o spravi promjera 3.5 do 4 milimetra koja ulazi kroz nos i usta i putuje do pluća. Bronhoskopov oblik i tvrdoća ograničavaju spektar područja koja je moguće doseći, što znači da dijelovi pluća često ostanu nepregledani, kaže Valdastri.

'Ako ne uspijete izvući uzorak tkiva, onda morate u obzir uzeti rizik da ne postignete ništa', rekao je. Ovo je razlog zašto se rak obično otkriva u vrlo kasnim stadijima. Engleski robot bi bio prvi koji izgmiže do pacijentovih pluća uz pomoć magnetske kontrole i bez ručnog navođenja, dozvolivši preciznije, okretnije i manje štetne načine na koje doktori mogu otkrivati bolesti pluća.

Magneti smješteni na robotskim rukama izvan pacijenta mogli bi pomoći pri navođenju robota do pluća. Nakon što se robot unese u pacijenta, magneti bi mu mogli pomoći pri kretanju kroz pluća, snimajući njihovu unutrašnjost. Nakon što stigne do odredišta, robot može sakupiti uzorak ili dostaviti lijek. 'Zavisno o lokaciji tumora, ovo bi možda bio jedini način kako ga uspješno doseći'.

Mnogo nepoznanica

Nitish V. Thakor, profesor biomedicinskog inženjeringa na sveučilištu Hopkins kaže da je autonomni robot 'vrlo maštovita i interesantna tehnologija' koja bi mogla pronaći potencijal u područjima nevezanima uz pluća, uključujući i srce. Autonomna priroda uređaja je njegova ključna prednost koja će promijeniti koncept invazivne kirurgije. 'Mogu zamisliti budućnost gdje se prvo snimi CT pluća i nakon toga kirurg odredi putanju robota do tkiva i samo mu naredi da 'ode po to'' komentirao je Thakor.

Unatoč tome, profesor sa Hopkinsa je zabrinut zbog implikacija koje uvođenje ovakvog uređaja donosi. 'Koji će kirurg htjeti ostati bez posla? Hrpa stručnjaka živi od ove grane zdravstva.' Također valja uzeti u obzir da trenutno postoji puno koraka prije nego što bolnice odluče koristiti ovu novu metodu. Valdastrijev tim je nedavno dovršio testiranje robota na mrtvim tijelima te tvrde da su pri tome uspjeli. Sljedeći korak bit će testiranje na manjim životinjama.

Tehnologija će na koncu moći biti licencirana velikim proizvođačima medicinske opreme što će pogurati proizvod kroz daljnja klinička testiranja. Alternativni put moglo bi biti osnivanje zasebne kompanije koja će tražiti investitore i sama nadgledati razvojni proces.