arcadia tenebra

[VIDEO] Neobična domaća društvena igra traži financijere na Kickstarteru: 'Ideja se rodila nakon što se mala grupa riječkih pisaca okušala u kolektivnom pisanju...'

21.11.2020 u 20:17

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnog testiranja diljem Hrvatske stolna igra Arcadia Tenebra dočekala je i kampanju na najvećoj svjetskoj platformi za crowdfunding. Uspije li, ekipa koja stoji iza nje već sprema nastavak

Nizu domaćih projekata koji su odlučili okušati sreću na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter nedavno se pridružila još jedna igra.

Arcadia Tenebra je društvena stolna igra (board game) koja spada u kategoriju igara s uživljavanjem u uloge (role-playing games, RPG), u kojima je naglasak na kreativnoj izgradnji karaktera i utjelovljivanju igrivog lika.

Arcadia Tenebra - trailer za Kickstarter Izvor: Društvene mreže / Autor: Arcadia Tenebra

Igra je namijenjena svima koji se žele družiti s prijateljima ili obitelji uz nešto što je kreativno i urnebesno zabavno. Nije samo riječ o prokušanim gejmerima stolnih igara, već i svima onima koji se žele malo maknuti od ekrana i odlično se provesti s najbližima i najdražima.

Cilj kampanje na Kickstarteru je skupiti oko 21.000 američkih dolara, za što imaju još nešto manje od 20 dana.

'Ideja se rodila nakon što se mala grupa riječkih pisaca okušala u kolektivnom pisanju, a kako su mnogi od nas bili gejmeri, odlučili smo podići ljestvicu i upustiti se na nepoznat teritorij – u stvaranje društvene stolne igre.

Pomak prema domaćoj priči

Pritom smo se željeli odmaknuti od već poznatih europskih - ponajviše keltskih i skandinavskih - mitoloških idioma i stvoriti domaću priču koja je smještena u alternativnoj povijesti, u misterioznoj carskoj provinciji koja ustvari korespondira s Likom.

Ta inicijalna odluka, donesena na prilično neobaveznom druženju uz piće, odvukla nas je u prilično ludu avanturu. Prošli smo valjda sve moguće razvojne faze koje su tipične za takve projekte, sve uspone i padove.

Ljudi su dolazili u tim i odlazili iz njega, a upoznali smo mnoge testne igrače iz zemlje i inozemstva. Od srca smo im zahvalni jer bez njih ne bi bilo Arcadije Tenebre.

Iskrena povratna informacija iz zajednice na terenu u ovakvim je projektima neprocjenjiva', rekao je tportalu glavni dizajner i voditelj projekta Arcadia Tenebra Alen Kapidžić.

U razvoj igre dosad je izravno bilo uključeno 11 osoba - pisaca, crtača, dizajnera, programera, filmaša...

Osim testnih igrača, savjetima su pomogli Hrvoje Kordić (4Hogs), Juraj Bilić (Adreama Games) te Edi Budimilić i Damjan Marković.

Već na početku rada izradili su troškovnik kako bi dobili uvid u to koliko će izrada igre koštati. Ali ubrzo se pokazalo da je nerealan pa su morali krenuti iznova.

'Nismo imali kapital koji bismo uložili u igru, pa smo ulagali svoj rad, znanje, stručnost, vrijeme, živce i ostalo. Kad god je trebalo financirati odlazak na konvencije ili izradu i slanje prototipa igre – sve smo financirali iz vlastitog džepa.

To, naravno, nije ništa neuobičajeno u svijetu RPG-ova, naročito na početku, na prvom projektu', rekao je Kapidžić.

Najzabavniji dio procesa izrade bilo je stvaranje svijeta u kojem je igra smještena, razvijanje likova i svega potrebnog kako bi bio što živopisniji, kao i mehanizma koji sam po sebi zahtijeva puno kreativnosti.

S druge strane, najizazovniji dio posla bila je finalna produkcija, a koja zadnjih godinu dana uključuje izradu integralnog troškovnika izrade, logistike, transporta, troškova izlaska na platformu Kickstarter, pisanje ugovora, sve moguće aspekte marketinga i povezane čimbenike.

Junaci koji to nisu, ali su zato zanimljiviji

Arcadia Tenebra specifična je, između ostalog, po tome što su njeni glavni likovi antijunaci. Zanimalo nas je zašto je tomu tako.

'Najveći dio tima Arcadije Tenebre čine pisci koji misle da su dosadni jednodimenzionalni ili klasično realistični likovi. Svi naši likovi istovremeno su snažni i problematični, s unutarnjim proturječjima, raznim manama i vrlinama koje se sukobljavaju na neočekivane načine.

Životopisi im skrivaju svakakve (neugodne) tajne. Ali sve je prožeto s puno humora i načinjeno na način da odaberete igrati jednog od antiheroja te da to bude zabavno, a ne opterećujuće.

Arcadia Tenebra razlikuje se od drugih igara iz svog žanra jer je - kao što je rekao iskusni recenzent Jason Moore - križanac između klasičnih stolnih igara i RPG-ova.

Ugrađene opcije za kreativno igranje određene uloge, odnosno igrivog lika mogu imati velik učinak na dinamiku igre, da ne spominjemo to da unose faktor iznenađenja.

Pored svega, u samoj osnovi igre vrlo je bogata i razgranata priča u kojoj se klasični triler potrage za ludim serijskim ubojicom miješa s mitologijom, folklornim, fantastičnim i steampunk elementima, uz mnoge elemente prave i alternativne, odnosno izmišljene povijesti', obrazložio je Kapidžić.

Na Kickstarter po sve ili ništa

Za Kickstarter su se odlučili zato što je to vodeća globalna platforma za zajedničko financiranje, na kojoj su se proslavile brojne poznate igre (stolne i video). Među njima je bilo i nekoliko naslova iz Hrvatske, poput primjerice Machine Arcane Juraja Bilića i njegova tima, koja je nedavno uspješno okončala kampanju bok uz bok nekim svjetski poznatim gejmerskim serijalima.

'Skupljeni novac iskoristit ćemo za izradu igre i njeno slanje svim našim financijerima, temelju zajednice u svakoj igri. Želimo također podići vidljivosti igre kao brenda, uz prikupljanje daljnjih povratnih informacija. Naime već sada financijeri mogu pristupiti nekim elementima igre, prvenstveno knjizi pravila', istaknuo je Kapidžić.

No Kickstarter također ima pravilo u kojem kampanje idu na sve ili ništa. Ne uspiju li dosegnuti zacrtani cilj, sav će novac biti vraćen. To nije slučaj s drugim platformama. Primjerice, Indiegogo omogućava kampanje po načelu 'koliko skupite - skupite'.

Kapidžić se složio kako je izlazak na Kickstarter rizik. Ali, dodao je, i uzbuđenje. 'Baš kao da igrate stolnu igru. U slučaju neuspjeha pregrupirat ćemo se i krenuti iznova. To je uobičajeno na Kickstarteru – mnoge igre prošle su isti put', istaknuo je.

Ako skupe pun iznos, trebat će otisnuti igru i poslati ju svima koji su je financirali uz dodatne obećane nagrade... Ali već imaju u planu nove projekte, među kojima je nastavak Arcadije Tenebre, ali i potpuno drukčije igre. 'Nemamo namjeru stati', zaključio je Kapidžić.