CES 2023.

Veliki uspjeh hrvatskog startupa Zuluhood u Las Vegasu

Bionic
Reading

Najveći svjetski tehnološki događaj – sajam potrošačke elektronike CES startao je u Las Vegasu na način kao prije pandemije – mnoštvo izlagača, neprestana vreva i tisuće novih proizvoda. Prošle je godine na hibridnom sajmu CES posjetilo 40 tisuća posjetitelja, a ove godine očekuje se da će sale i hodnike Las Vegas Convention Centra te Venetian Expoa posjetiti oko 100 tisuća ljudi.

Ove godine na CES je pristigla samo jedna hrvatska tvrtka – Zuluhood. Riječ je o pobjedniku Idea Knockouta koji organiziraju Bug i Hrvatski Telekom i koji je na CES došao s unaprijeđenom inačicom svoga softvera.

Zuluhood je online marketplace za kućnu sigurnost, svojevrsni "Uber za sigurnost doma" koji putem mobilne aplikacije omogućuje da se angažiraju zaštitarske usluge za dom na zahtjev, ali i da se ogranizira alarmiranje zaštitara ili organiziranje susjedskog nadzora putem smart home uređaja. Zuluhood je i od organiztora CES-a priznat i prepoznat kao jedna od najozbiljnijih svjetska kompanija koja se uhvatila softverske digitalizacije kućne sigurnosti. Oni su, naime, i prošle godine bili na CES-u, a tad je Zuluhood jednim od deset najperspektivnijih tvrtki na Eureka Parku, dijelu posvećenome startupima.

Ove godine zagrebački startup postiže još zapaženije rezultate! Već u prvim satima sajma na štand Zuluhooda navratii su predstavnici Residea, RapidSOS-a i ABB-a, tri najveće svjetske kompanije koje se bave sigurnošću doma, zainteserirane za izrvavnu i konkretnu suradnju s hrvatskim inovatorima. Tijekom prvog dana CES-a i brojni drugi predstavnici smart home industrije, kao i investitori i mediji dolazili su upoznati Zuluhood te njihove predstavnike na sajmu: Maju Krejči, Matiju Matijevca i Lea Kolara. Očito je kako je Zuluhood u godinu dana stvorio međunarodni brend koji se itekako može dobro pozicionirati na tržištu s obzirom na zanimanje potencijalnih investitora.

Zuluhood na CES-u u Las Vegasu Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

Zanimljivo je kako je zbog kolapsa avioprijevoza u SAD-u tim Zuluhooda putovao do Las Vegasa čak 38 sati, ostavši bez kompletne prtljage, uključujući i svu opremu za svoj booth. Nakon što su sletili, imali su svega nekoliko sati da improviziraju izgled štanda. Unatoč zamjenskom rješenju, to nije umanjilo interes potencijalnih investitora za njihovim proizvodom.

Na Eureka Parku ove godine nekoliko zemalja odlučilo je financirati zajedničke istupe startupa, pa smo vidjeli kako su to napravili Izrael, Nizozemska i Francuska. Francuska je dovela velik broj zanimljivih mladih inovativnih kompanija, pa ne čudi da je sajam odmah u startu posjetio i jedan od njihovih ministara dajući mu snažnu podršku.

Sigurno je kako je posrijedi jedan od najzanimljivijih dijelova CES-a u kome se razvijaju ideje koje bi mogle za nekoliko godina postati standardom, a to se osobito odnosi na rješenja iz metaverzuma, što je i potvrdio prvi čovjek sajma Gary Shapiro.