razgovor za tportal

O Zuluhoodu se govorilo u Las Vegasu, a sada otkrivaju nove planove: Uskoro ćemo svima koji imaju nekretninu u Hrvatskoj omogućiti brzu zaštitu

23.01.2022 u 10:44

Bionic
Reading

U Las Vegasu su odabrani među osam finalista startup natjecanja koje je organizirao CTA, organizator CES-a, nakon čega na najvećem sajmu potrošačke elektronike više nisu bili samo jedan od startupa u nizu. Više o dojmovima i planovima ispričala nam je Maja Krejči iz startupa Brombul koja stoji iza aplikacije Zuluhood

Nakon pandemijske godine pauze najveći svjetski sajam potrošačke elektronike CES održan je početkom mjeseca u Las Vegasu, okupivši više od 40.000 sudionika.

Među zapaženijima bila su i četiri pobjednika Idea Knockouta, čiji je partner Hrvatski Telekom: Sportreact, Codelab, Iron Bull i Orqa te startup Zuluhood.

Kako je bilo u Las Vegasu, za tportal je ispričala Maja Krejči iz startupa Brombul koji je razvio Zuluhood, platformu koja se brine za zaštitu doma.

'CES nam je bio u planovima čim smo krenuli razvijati Zuluhood i jako smo zadovoljni time što smo se uspjeli prezentirati i to među najinovativnijim startupima u Eureka Parku. Naš odlazak na CES sufinancirao je Europski fond za regionalni razvoj, no unatoč tome morali smo aplicirati, dokazati inovaciju i biti odabrani za Eureka Park. Samo izlaganje bilo je intenzivno, s dosta gužve, ponavljanja i malo 'rupa', ali zato smo i išli. Uglavnom, toliko smo zadovoljni da planiramo i nadamo se da ćemo ići i sljedeće godine', kaže nam Krejči.

Kako ističe, najizazovnije u cijeloj priči bilo je pitanje hoće li do puta uopće doći.

'Do 8. studenog bio je zabranjen ulazak u Ameriku iz Schengena, tako da smo već bili spremni putovati do Vegasa okolnim putem, preko Dohe, što bi trajalo oko 30 sati. Srećom je ta zabrana ukinuta, ali za ulazak više nije bio dovoljan dokaz o cijepljenju, nego i negativan test 24 sata prije leta. Novu godinu proveli smo skoro pa u kućnim karantenama da se ne bismo slučajno zarazili, odnosno da budemo koliko-toliko sigurni da ćemo ići. Kad su dan prije puta čitavom timu testovi bili negativni, bili smo oduševljeni', prepričava Krejči.

Kako je Zuluhood nastao i kako radi

Pomoć oko brige za sigurnost doma i obitelji onda kada nam je ona stvarno potrebna. To je osnovna misao vodilja Zuluhooda, platforme koju razvija startup Brombul sa timom od trenutno sedam ljudi. Korisnici sa Zuluhoodom mogu biti sigurni da će sve hitne obavijesti iz njihovog doma netko kome vjeruju vidjeti i provjeriti, pogotovo u trenutku kada oni sami ne mogu reagirati jer su na putu, u avionu ili jednostavno nedostupni.

Te hitne obavijesti u Zuluhoodu mogu biti alarmi sa povezanih sustava pametne kuće ili čak ručno podignuti alarmi od strane ukućana kroz samu aplikaciju. Svi alarmi će biti proslijeđeni kontaktima kojima korisnik vjeruje (zovu se Watcheri) ali i zaštitarskoj tvrtki koja u bilo koje doba noći ili dana može poslati zaštitare na zadanu lokaciju, provjeriti o čemu se radi i po potrebi pozvati nadležnu hitnu službu.

Čak i ako korisnik Zuluhoda nema pametni sustav povezan sa aplikacijom, od zaštitarske tvrke može kroz Zuluhood zatražiti provjeru stana, kuće, vikendice u bilo kojem trenutku.

Kontakti i planovi

Što se konkretnih poslova tiče, kaže da do njih još nije došlo, ali su ostvarili značajne kontakte.

'Najviše nam je pomoglo to što smo odabrani među osam finalista startup natjecanja koje je organizirao CTA, organizator CES-a. Sama činjenica da smo ušli u top osam, a onda i dobili priliku da nas se čuje, bila je najbolja stvar koja nam se dogodila na CES-u. Nakon toga više nismo bili jedan od startupa u nizu, već su nam ciljano dolazili zainteresirani investitori i potencijalni partneri za američko tržište, od predstavnika zaštitarskih tvrtki, telekoma, pa do proizvođača smart home sustava. Sad je plan i cilj popratiti sve te kontakte i, naravno, sklopiti poslove', prepričava dojmove naša sugovornica.

Trenutno se u tvrtki bave završnim pripremama marketplacea za hrvatsko tržište. Nadaju se da će uskoro svima koji imaju nekretninu u Hrvatskoj omogućiti da u bilo kojem trenutku, kada se brinu ili jednostavno kada sami ne mogu reagirati, zatraže pomoć profesionalne zaštitarske tvrtke.

  • +2
Sajam CES u Las Vegasu Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

'Zaštitari su osobe koje znaju kako postupati u alarmnim situacijama, bilo da se radi o obilasku vikendice i provjeri je li sve ok, bilo nadzoru alarma iz kućnih pametnih sustava ili samih ukućana dok ste vi zauzeti ili na putu. Zuluhood je zapravo aplikacija kojom vrlo jednostavno možete zatražiti pomoć osoba kojima vjerujete, ali i profesionalnih zaštitarskih tvrtki ako ste zabrinuti za sigurnost doma ili ukućana', pojašnjava Krejči.

Kako kaže, s pandemijom su se nosili uz stav 'što je, tu je'.

'Kad nismo mogli nikamo, usmjerili smo se na razvoj aplikacije. Naučili smo se brzo prilagođavati promjenama oko nas i ne trošiti energiju na ono na što sami ne možemo utjecati', kaže nam Krejči te dodaje kako ove godine planiraju komercijalno lansirati marketplace za usluge sigurnosti, kako na hrvatskom, tako na inozemnim tržištima.

'U tome smo prvi, pa svakako želimo maksimalno iskoristiti tu priliku. Također, fokus je i na akviziciji novih korisnika jer je sama aplikacija Zuluhood besplatna za preuzimanje i korištenje. Korisnici u ovoj besplatnoj verziji mogu spojiti svoj pametni sustav, dodati ukućane i omogućiti im da i oni dižu alarme kroz samu aplikaciju, kao i osobe koje mogu provjeriti te alarme kad je to potrebno – svoje prijatelje ili susjede. Ono što će se naplaćivati usluge su zaštitarskih tvrtki kad postanu dostupne.

Plan je i kontinuirano raditi na integracijama smart home platformi jer želimo korisnicima omogućiti da ne brinu o tome je li njihov sustav kompatibilan i može li se nadzirati, već da budu sigurni da će alarm iz njihovog doma, neovisno o tome što ga je upalilo, netko vidjeti i provjeriti je li sve u redu', kaže Krejči.

Zapošljavanje

Za kraj saznajemo da su u potrazi za novim kadrovima.

'Tražimo, i na području marketinga i u razvoju. Uvjeti nisu definirani, već ovise o pojedincu s kojim razgovaramo, ali ono što možemo ponuditi je normalna i vesela radna okolina, rad na nečemu bitnom, kao što je sigurnost, i rad na inovativnom rješenju, prvom takvom u svijetu. Oni koji su zainteresirani biti dio takve priče od samog početka, kad je ona još mala, te žele i misle da mogu doprinijeti tome da postane velika i globalna i više su nego dobrodošli', zaključila je naša sugovornica.